• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.4°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.6°C / 13.7°C
  1 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.1°C / 13.7°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.1°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.6°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  3 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 13.9°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 15.5°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  4 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 16.6°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 12.3°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 14.4°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  4 BF
  48%

Επαναστατικό επιταχυντή μεγέθους ενός χιλιοστού δημιούργησαν ερευνητές του Ι.Τ.Ε.

 • A-
 • A+

Επαναστατική ανακάλυψη στην κβαντική Φυσική από ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και ΄Ερευνας (Ι.Τ.Ε.), ανοίγει τον δρόμο για την ανίχνευση νερού στην έρημο, στις αλλαγές που επιφέρει η Κλιματική Αλλαγή, στον εντοπισμό αρχαιοτήτων κάτω από το έδαφος, πετρελαίου, μετάλλων κ.λ.π. Συγκεκριμένα η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Συμπυκνωμάτων Bose- Einstein, του Ι.Τ.Ε., με επικεφαλής τον ερευνητή Βολφ βον Κλίτζινγκ , δημιούργησαν «ένα κυκλικό επιταχυντή ουδέτερων ατόμων, ο οποίος είναι σε θέση να επιταχύνει συμπυκνώματα Bose-Einstein σε ταχύτητες μεγαλύτερες από την ταχύτητα του ήχου και να τα μεταφέρει σε αποστάσεις ρεκόρ», αναφέρει ανακοίνωση του Ι.Τ.Ε..  

Ο επιταχυντής αυτός, αν και δεν υπερβαίνει σε μέγεθος το ένα χιλιοστό έχει την ίδια λειτουργία με τον γνωστό επιταχυντή στο CERN που έχει μέγεθος χιλιομέτρων και χρησιμοποιεί φορτισμένα σωματίδια. Με την ανακάλυψη αυτή, ανοίγει ο δρόμος για νέες «κβαντικές τεχνολογίες ικανές να δημιουργήσουν εξαιρετικά ευαίσθητους αισθητήρες περιστροφής και βαρύτητας».

Ο Βολφ βον Κλίτζινγκ, για την έν λόγω ανακάλυψη που δημοσιεύεται στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό, «Νature», μας είπε: «Αυτό που φτιάξαμε εμείς είναι ένας νέο τρόπος μεταφοράς ατομικών κυμάτων. Μας επιτρέπεται να μεταφέρουμε μία ατομική κβαντική κατάσταση σε διαφορετικό τόπο. Η κβαντική κατάσταση είναι πολύ ευαίσθητη και επηρεάζεται εύκολα. Καταφέραμε όμως να δημιουργήσουμε έναν τέλειο δρόμο ή κυματοδηγό, ο οποίος να είναι πολύ λείος και να μην προκαλεί καμία αναταραχή στην κβαντική κατάσταση».

Για τον τρόπο που επιτεύχθηκε το πρωτοποριακό αυτό επιστημονικό συμβάν, ο κ. Κλίτζινγκ, τονίζει: «Όταν παγώσουμε αυτά τα άτομα, τότε γίνονται σαν ένα κύμα και μπορούμε πλέον τα ίδια άτομα που βρίσκονται στο κύμα να τα στείλουμε την ίδια στιγμή σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Για να συμβεί αυτό ψύχουμε τα άτομα γύρω στους – 273 βαθμούς Κελσίου, στο επίπεδο αυτό δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ψυχρότητα σύμφωνα με τους νόμους της Φύσης. Όταν φτάσουμε σε αυτή την θερμοκρασία αυτά τα άτομα που είναι σαν μικρές μπαλίτσες, γίνονται σαν ζελές, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν άτομα , όντας απεντοπισμένα. Αυτό επιτρέπει να γίνονται πολύ ευαίσθητες μετρήσεις μεγάλη ακριβείας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ι.Τ.Ε.

«Τα κυκλώματα ατόμων προσομοιάζουν στα ηλεκτρονικά κυκλώματα με τη διαφορά ότι λειτουργούν με ουδέτερα άτομα αντί για ηλεκτρόνια. Τα άτομα αυτά, προερχόμενα από συμπυκνώματα Bose-Einstein (κατάσταση της ύλης όπου τα άτομα χάνουν τον εντοπισμένο χαρακτήρα τους και όλα βρίσκονται παντού στο συμπύκνωμα την ίδια στιγμή, στην ίδια κβαντική κατάσταση), συμπεριφέρονται περισσότερο σαν κύματα παρά σαν μεμονωμένα σωματίδια γι’ αυτό ονομάζονται “Υλικά Κύματα”. Επειδή τα Υλικά Κύματα εμφανίζουν φαινόμενα συμβολής όπως όλα τα κύματα, έχουν την σημαντική ικανότητα να ανιχνεύουν ακόμη και ελάχιστες μεταβολές του περιβάλλοντός τους.  Μπορούν, για παράδειγμα, να διακρίνουν μικροσκοπικές μεταβολές στο βαρυτικό πεδίο της γης, που ενδεχομένως να προέρχονται από την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Είναι επομένως πολλά υποσχόμενα όσον αφορά στην κατασκευή κβαντικών συσκευών εξαιρετικά μικρών διαστάσεων που μπορούν να μετρήσουν μικροσκοπικές δυνάμεις ή περιστροφές. Τέτοιες συσκευές θα μπορούσαν μία μέρα να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση του κλίματος της Γης ανιχνεύοντας τα επίπεδα νερού στην έρημο ή για την αναζήτηση ορυκτών και πετρελαίου. Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν στην πλοήγηση, όπου το GPS μπορεί να αποτυγχάνει, στα αεροσκάφη ή τα πλοία λόγω κακόβουλων επιθέσεων ή όπου δεν είναι διαθέσιμο, π.χ., στα βάθη των ωκεανών. Επί πλέον, είναι πιθανό στο μέλλον να χρησιμεύσουν ως φορητοί κβαντικοί προσομοιωτές ικανοί να επιλύουν σύνθετα υπολογιστικά προβλήματα».

Βολφ Βον Κλίτζινγκ

Ο Βολφ Βον Κλίτζινγκ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Bose -Einstein, ζει μόνιμα στην Ελλάδα και εργάζεται 14 χρόνια στο Ι.Τ.Ε., στο συγκεκριμένο Εργαστήριο δουλεύουν 7 ερευνητές εκ των οποίων οι τρεις είναι ΄Ελληνες, δύο Ινδοί, ένας Ισπανός και ένας Γερμανός.

Το Ι.Τ.Ε. εδώ και πολλά χρόνια με την υψηλού επιπέδου ερευνητική του δουλειά έχει κατορθώσει να αντιστρέψει την ροή επιστημόνων από την Ελλάδα σε ξένες χώρες και να έρχονται ερευνητές από άλλες χώρες στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ελληνικό ερευνητικό ίδρυμα «πατάει» πρώτη φορά στο Διάστημα
Πρώτη φορά ελληνική επιστημονική ομάδα μετέχει σε πειράματα που γίνονται στο Διάστημα, καταδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο των δημόσιων ερευνητικών ιδρυμάτων μέσα σε συνθήκες κρίσης! Η ομάδα του προέδρου του...
Ελληνικό ερευνητικό ίδρυμα «πατάει» πρώτη φορά στο Διάστημα
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ημερίδα για την Οικονομία της Γνώσης στο Ηράκλειο
Ολοκληρωμένη πρόταση για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης της Οικονομίας της Γνώσης παρουσίασε στο Ηράκλειο ο αν. υπουργός Καινοτομίας και Ερευνας, Κώστας...
Ημερίδα για την Οικονομία της Γνώσης στο Ηράκλειο
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
«Εγκέφαλος» σε... μικροτσίπ, ελπίδα για ασθενείς
Για πρώτη φορά στον κόσμο, Ελληνες επιστήμονες από το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέπτυξαν νευρικά δίκτυα με τη χρήση λέιζερ σε μικροτσίπ πυριτίου, στοιχείο που έκανε...
«Εγκέφαλος» σε... μικροτσίπ, ελπίδα για ασθενείς
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ανθρωπιστικό πρόσημο σε ψηφιακές επιστήμες
Αναβαθμίζονται σημαντικά οι Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Τάλως», ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Ανθρωπιστικό πρόσημο σε ψηφιακές επιστήμες
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
«Τα βιομιμητικά συστήματα μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα ευρύ φάσμα υλικών»
Με έμπνευση τη φύση και ειδικά τη λειτουργία των νούφαρων αλλά και τις μικροδομές του δέρματος θαλάσσιων οργανισμών, ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, δημιούργησαν βιομιμητικά συστήματα, οι...
«Τα βιομιμητικά συστήματα μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα ευρύ φάσμα υλικών»
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πρωτοποριακές εργασίες υγείας από το ΙΤΕ παρουσιάζονται σε συνέδριο
Τρεις πρωτοποριακές εργασίες υγείας θα παρουσιάσει το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το οποίο συμμετέχει και φέτος στο συνέδριο φορέων και ειδικών της ψηφιακής υγείας...
Πρωτοποριακές εργασίες υγείας από το ΙΤΕ παρουσιάζονται σε συνέδριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας