Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το αναβατόριο της Ακρόπολης
(EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το αναβατόριο της Ακρόπολης

  • A-
  • A+

Δεν σταματούν οι «κραδασμοί» από το μείζον θέμα που προέκυψε με τη λειτουργία του αναβατόριου ΑμεΑ στην Ακρόπολη και την απαίτηση του υπουργείου Πολιτισμού να υπάρξουν παραιτήσεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Οι εργαζόμενοι της ΕΦΠΑ, με επιστολή τους, απαντούν στην ηγεσία του ΥΠΟΑ, ενώ ανακοίνωσε εξέδωσε και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Οι εργαζόμενοι της Εφορείας εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την απαίτηση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού να παραιτηθούν οι  Ελένη Μπάνου, Διευθύντρια της Εφορείας, και Σπύρος Προύσαλης, προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας για το θέμα του αναβατορίου ΑμεΑ στην Ακρόπολη.  

Τονίζουν, παράλληλα, ότι το υπουργείο ήταν ενήμερο από το Νοέμβρη για το πρόβλημα και κάνουν λόγο για ευθεία επίθεση προς την Εφορεία.

Αναλυτικά:

Ανοιχτή επιστολή των εργαζόμενων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ.

Οι υπογράφουσες/οντες την ανοιχτή αυτή επιστολή, εργαζόμενοι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την πρόσφατη επίθεση που υπέστησαν μέσω των δελτίων τύπου του ΥΠΠΟΑ, οι συνάδελφοι Ελένη Μπάνου, Διευθύντρια της Εφορείας, και Σπύρος Προύσαλης, προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας για το θέμα του αναβατορίου ΑμεΑ στην Ακρόπολη. 

Μετά τον δημόσιο διασυρμό που υπέστησαν η Διευθύντρια της Εφορείας, Ελένη Μπάνου και ο προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών, Σπύρος Προύσαλης και την απαίτηση παραίτησής τους μέσω ενός δελτίου τύπου, θεωρούμε χρέος μας να ενημερώσουμε απευθείας τους συναδέλφους και την κοινή γνώμη. 

Ενημερώνουμε λοιπόν ότι η πολιτική ιεραρχία «ξεχνάει» το γεγονός ότι η Εφορεία είχε αμέσως και εγγράφως ενημερώσει για την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του αναβατορίου (5.11.2018), όταν διαπιστώθηκε εκτεταμένη πτώση λίθων από την υπερκείμενη του αναβατορίου περιοχή του τείχους. Είναι αυτονόητο ότι η συγκεκριμένη ενέργεια υπαγορεύθηκε από το αίσθημα ευθύνης για την ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων. Η ηγεσία «ξεχνάει» επίσης ότι την ευθύνη για την επισκευή του τείχους δεν είχε η Εφορεία, αλλά η αρμόδια Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, η οποία ξεκίνησε άμεσα τις αναγκαίες ενέργειες, μετά από σύνταξη σχετικής μελέτης και τις ολοκλήρωσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (12.4.2019). Ακολούθησε η πτώση του κεραυνού (17.4.2019), εξαιτίας της οποίας απαιτήθηκε τόσο η επισκευή του συνόλου της  ηλεκτροδότησης της Ακρόπολης, όσο και των ηλεκτρικών πινάκων ανελκυστήρα και αναβατορίου. Οι εργασίες αυτές ολοκληρώθηκαν από την Εφορεία σε διάστημα περίπου ενός μήνα και στη συνέχεια το αναβατόριο τέθηκε σε λειτουργία (22.5.2019). Η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ήταν συνεχώς ενήμερη για την πορεία των εργασιών, ενώ η Εφορεία είχε ταυτόχρονα ενημερώσει για τη διακοπή και την επανέναρξη λειτουργίας του αναβατορίου με σχετική ανάρτηση στο επίσημο site του Υπουργείου. Η ευαισθησία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών σε θέματα εξυπηρέτησης ΑμεΑ αποδεικνύεται τόσο από το γεγονός ότι όλοι οι χώροι ευθύνης της, παρά τις ιδιαιτερότητές τους, είναι προσβάσιμοι, αλλά και από τις εκπαιδευτικές δράσεις και πρωτοβουλίες. 

Η τελευταία αυτή επίθεση, απρόσμενη, με αφορμή αυτή τη φορά ένα θέμα που προέκυψε πριν δύο μήνες (30.3.2019) και για ένα πρόβλημα που έχει ήδη επιλυθεί δεν πλήττει μόνο τους συγκεκριμένους συναδέλφους, το επιστημονικό κύρος των οποίων, το  ήθος τους, την αγάπη για τα μνημεία και την αφοσίωση στη δουλειά τους, την αγωνία τους για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων θεμάτων της διαχείρισης των σημαντικότατων αρχαιολογικών χώρων, ζήσαμε από κοντά την τελευταία πενταετία. 

Η επίθεση αυτή, αλλά και γενικότερα η αρνητική στάση του Υπουργείου προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών το τελευταίο διάστημα, πλήττει και αφορά το σύνολο των εργαζομένων στην Εφορεία, καθώς αγνοεί και απαξιώνει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε όλοι μας καθημερινά για να λειτουργήσει απρόσκοπτα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πολυδιάστατη αυτή Εφορεία. Μια Εφορεία που αντιμετωπίζει τα απειράριθμα μικρά καθημερινά προβλήματα αλλά και τα μεγάλα, που ενίοτε μας ξεπερνάνε ως Εφορεία, θέματα των αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι υποδέχονται ετησίως περισσότερους από 4.000.000 επισκέπτες, ενώ παράλληλα προσπαθεί να ανταποκριθεί στα χιλιάδες αιτήματα ιδιωτών και φορέων σε μια πόλη που συγκεντρώνει τον μισό πληθυσμό της χώρας.   

Η επίθεση αυτή είναι η κορύφωση ενός πολέμου που δέχεται το τελευταίο διάστημα η Εφορεία, στον οποίο είναι πλέον προφανές ότι οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ατεκμηρίωτες απόψεις βαραίνουν για το Υπουργείο πολύ περισσότερο από τις προσπάθειες της Εφορείας.

Η Εφορεία, σε όλες τις περιπτώσεις, είχε επιλέξει να απαντήσει, τηρώντας τους δεοντολογικούς κανόνες, ενημερώνοντας τους ιεραρχικά προϊστάμενους και την πολιτική ηγεσία.

Οι εργαζόμενοι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών: 

  • Στηρίζουμε τους συναδέλφους Ελένη Μπάνου και Σπύρο Προύσαλη στην απόφασή τους να μην υποβάλουν παραίτηση, όπως τους ζητήθηκε  κατά τρόπο απόλυτα εξωθεσμικό και πέραν κάθε νόμιμης διαδικασίας.  
  • Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία να αναθεωρήσει τη στάση της συνολικά προς την Εφορεία. 
  • Ευχαριστούμε τα συνδικαλιστικά όργανα για τη στήριξη και ζητάμε να συνεχίσουν να στηρίζουν έμπρακτα τους συναδέλφους και την Υπηρεσία σε περίπτωση που απαιτηθεί μεγαλύτερη κινητοποίηση.

«Πρακτικές άλλων εποχών»

Στο υπουργείο Πολιτισμού απαντά και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος, σε ανακοίνωσή του κατηγορεί την ηγεσία πως «αντί να ισχυροποιεί την Α.Υ. προκηρύσσοντας αξιοκρατικές κρίσεις για την ανάδειξη προϊσταμένων, ακολουθεί πρακτικές με …οσμή άλλων εποχών (!) δράττεται της ευκαιρίας και, κατόπιν εορτής, αφού το ζήτημα έχει ήδη λυθεί, επιρρίπτει ευθύνες και με έωλες διοικητικά πράξεις, όπως με έκδοση Δελτίου Τύπου, ζητά παραιτήσεις υπαλλήλων του Υπουργείου από θέσεις ευθύνης»

Ανάμεσα σε άλλα οι αρχαιολόγοι αναφέρουν

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για άλλη μια φορά χάνει την ψυχραιμία της μπροστά σε δημοσιεύματα και αναρτήσεις και παρακάμπτει κάθε έννοια ορθής διαδικασίας, αποποιούμενη με κάθε τρόπο τις δικές της ευθύνες. Αντί να ισχυροποιεί την Α.Υ. προκηρύσσοντας αξιοκρατικές κρίσεις για την ανάδειξη προϊσταμένων, ακολουθεί πρακτικές με …οσμή άλλων εποχών (!) δράττεται της ευκαιρίας και, κατόπιν εορτής, αφού το ζήτημα έχει ήδη λυθεί, επιρρίπτει ευθύνες και με έωλες διοικητικά πράξεις, όπως με έκδοση Δελτίου Τύπου, ζητά παραιτήσεις υπαλλήλων του Υπουργείου από θέσεις ευθύνης.

Για να αποκατασταθεί η αλήθεια ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζήτησε ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους συναδέλφους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών. Πληροφορούμαστε, λοιπόν, ότι το αναβατόριο ΑΜΕΑ της Ακρόπολης δεν έμεινε εκτός λειτουργίας από αμέλεια. Το προηγούμενο φθινόπωρο αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας από πτώσεις λίθων, αλλά και από την κακή κατάσταση των τειχών στο σημείο το οποίο αυτό εδραζόταν. Για την προστασία του κοινού τον Νοέμβριο του 2018 αποφασίστηκε η προσωρινή παύση λειτουργίας του αναβατορίου. Για την αποκατάσταση του προβλήματος απαιτήθηκαν εκτεταμένες εργασίες στερεώσεων, μετά από τη σύνταξη ειδικών μελετών, οι οποίες εκτελέστηκαν από την Υ.Σ.Μ.Α., ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2019.

Η ιεραρχία του ΥΠ.ΠΟ.Α., διοικητική και πολιτική, ήταν ενήμερη εξαρχής για το πρόβλημα με το αναβατόριο και την πολύμηνη πορεία των εργασιών. Ασφαλώς ενημερώθηκε άμεσα ο πληροφοριακός κόμβος του Υπουργείου, ενώ η ίδια ενημέρωση παρέμεινε αναρτημένη για όποιον ενδιαφερόταν για το θέμα μέχρι την επαναλειτουργία του αναβατορίου τον περασμένο Μάιο και αφού επισκευάστηκαν και οι φθορές που είχαν προκληθεί από την πτώση κεραυνού λίγο μετά την αποκατάσταση του προβλήματος των πρανών!

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. επιλέγει να αγνοήσει όλα τα παραπάνω, την αγωνία και την προσπάθεια των συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων που παλεύουν με τα πολυάριθμα προβλήματα ενός χώρου με τεράστια επισκεψιμότητα και προσπαθούν διαρκώς να ανανεώνουν τις απαρχαιωμένες υποδομές.

Η προστασία του κύρους των δημόσιων λειτουργών από τα αδηφάγα μέσα μαζικής ενημέρωσης  αποτελεί σήμερα μία από τις πλέον σημαντικές  προτεραιότητες, ιδίως όταν εμπλέκονται θέματα ασφάλειας των επισκεπτών, προσβασιμότητας των ΑμεΑ και προστασίας των μνημείων, τον δημόσιο χαρακτήρα των οποίων όλοι οφείλουν να προστατεύσουν με κάθε τρόπο. Μια προτεραιότητα,  που αποτελεί καθήκον όλων να υπερασπιζόμαστε. 

ART - ΝΕΑ
Αρχαιολόγοι: Το υπ. Πολιτισμού γνώριζε το πρόβλημα με το αναβατόριο
Το αναβατόριο δεν έμεινε εκτός λειτουργίας από αμέλεια, αλλά επειδή αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας, τονίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, προσθέτοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου ήταν ενήμερη εξαρχής...
Αρχαιολόγοι: Το υπ. Πολιτισμού γνώριζε το πρόβλημα με το αναβατόριο
ART - ΝΕΑ
«Ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν» για το αναβατόριο στην Ακρόπολη
Δύο παραιτήσεις ζήτησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού μετά το μείζον θέμα που προέκυψε με το αναβατορίου ΑΜΕΑ της Ακρόπολης.
«Ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν» για το αναβατόριο στην Ακρόπολη
ART - ΝΕΑ
«Συγγνώμη» από το υπουργείο Πολιτισμού για το αναβατόριο ΑμΕΑ της Ακρόπολης
Σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει για το υπουργείο Πολιτισμού μετά από την καταγγελία πως το αναβατόριο ΑμΕΑ της Ακρόπολης βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Διαμαρτυρία από Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και απάντηση από...
«Συγγνώμη» από το υπουργείο Πολιτισμού για το αναβατόριο ΑμΕΑ της Ακρόπολης
ART - ΝΕΑ
«Ο πόλεμος του Παρθενώνα»
Στο περιοδικό «Le Point» δημοσιεύεται σύντομο σχόλιο του Christophe Ono-dit-Biot, αναπληρωτή διευθυντή σύνταξης στις πολιτιστικές σελίδες, με τίτλο «Ο πόλεμος του Παρθενώνα».
«Ο πόλεμος του Παρθενώνα»
ART - ΝΕΑ
Δωρεάν ή μειωμένο εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους
Οι ημέρες του Μαΐου είναι σαν να απευθύνουν πρόσκληση στους Ελληνες για μια μεγάλη βόλτα στα μνημεία και τα αρχαιολογικά μας κέντρα που μένουν ανέγγιχτα από το πολύβουο μελίσσι των τουριστικών γκρουπ.
Δωρεάν ή μειωμένο εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους
ART - ΝΕΑ
Στο τραπέζι ξανά το ξενοδοχείο που κρύβει την Ακρόπολη
Με τηλεδιάσκεψη κλήθηκε να γνωμοδοτήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την υπόθεση του ακινήτου/ξενοδοχείου στην περιοχή Μακρυγιάννη, την άδεια του οποίου έχει ανακαλέσει το ΣτΕ.
Στο τραπέζι ξανά το ξενοδοχείο που κρύβει την Ακρόπολη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας