Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρίσιμη εβδομάδα για την επιλογή του διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Το ΕΛΚ θα κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία διεκδικούν και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες

AP Photo/Francisco Seco

Κρίσιμη εβδομάδα για την επιλογή του διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

  • A-
  • A+

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου ξεκινούν στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες για να οριστεί το πρόγραμμα των εργασιών και η εντολή της επόμενης Επιτροπής, ώστε οι 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το πρόσωπο που θα προτείνουν για να αντικαταστήσει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη σύνοδο κορυφής της 20ής και 21ης Ιουνίου.

Οι επαφές και οι συνεννοήσεις δεν περιορίζονται στη βελγική πρωτεύουσα, αλλά θα εξελιχθούν τόσο στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας, όπου θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και στη σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών στη Μάλτα.

Την περασμένη Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια δείπνου όπου συμμετείχαν έξι ηγέτες από τις μεγαλύτερες πολιτικές οικογένειες της Ε.Ε., δηλαδή ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ο φιλελεύθερος Ολλανδός ομόλογός του Μαρκ Ρούτε, οι σοσιαλιστές επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα, και δύο πρωθυπουργοί που ανήκουν στο δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Κροάτης Αντρέι Πλένκοβιτς και ο Λετονός Κρισγιάνις Καρίνς, επί της ουσίας τέθηκαν στο περιθώριο οι υποψηφιότητες της Δανής φιλελεύθερης Μαργκρέτε Βεστάγκερ και του Γάλλου συντηρητικού Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ αμφισβητήθηκε και η υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ωστόσο, το ΕΛΚ, και οι εκπρόσωποί του στο δείπνο των Βρυξελλών, επέμειναν και αναμένεται να επιμείνει στην υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αύριο, Τρίτη 11 Ιουνίου, το ΕΛΚ συνεδριάζει στο Σαν Σεμπαστιάν, προκειμένου να χαράξει τη γραμμή άμυνάς του, εκκινώντας από την παραδοχή πως η συγκέντρωση όλων των ευρωπαϊκών εξουσιών στα χέρια του (προεδρία της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου) είναι πλέον αδύνατο να επαναληφθεί.

Οι Σοσιαλιστές θα επιμείνουν στην υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς, αν και δεν αποκλείεται να αναγκαστούν να υποχωρήσουν σε μια συμβιβαστική λύση, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανό θεσμικό αδιέξοδο, με δεδομένο ότι οι δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο, ΕΛΚ και Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, για πρώτη φορά δεν συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία ώστε να εκλέξουν από κοινού υποψήφιο και θα πρέπει να πετύχουν ευρύτερες συμμαχίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, στη συνάντηση των Βρυξελλών επικυρώθηκε πως η απερχόμενη επίτροπος Μαργκρέτε Βερστάγκερ δεν έχει ελπίδα εκλογής, καθώς δεν την υποστήριξε σχεδόν κανένας, ούτε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που εμφανίζεται ως ο κύριος εκπρόσωπος του στρατοπέδου των Φιλελευθέρων, αν και δεν ανήκει επισήμως στην ευρωομάδα των Φιλελευθέρων, που πάντως αναδεικνύεται σε ρυθμιστική δύναμη στην Ε.Ε.

Επίσης,ο Μισέλ Μπαρνιέ, που εμφανίζεται ως εναλλακτική λύση στην υποψηφιότητα Βέμπερ, δύσκολα θα πετύχει να εκλεγεί στη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα El Pais, η Άνγκελα Μέρκελ «δύσκολα θα αποσύρει τη στήριξη από τον Γερμανό Βέμπερ για να υποστηρίξει έναν Γάλλο από το ίδιο κόμμα».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητα Μπαρνιέ μπορεί να είναι η λύση για το ΕΛΚ, σε περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο εξαιτίας της βούλησης των Χριστιανοδημοκρατών να διατηρήσουν πάση θυσία την προεδρία, αλλά και της αξίωσης των Σοσιαλιστών να αναλάβουν αυτοί τα ηνία της Ένωσης.

Κρίσιμη ημερομηνία είναι η 12η Ιουνίου, όταν ξεκινούν και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου (Συντηρητικοί, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και λαϊκιστές) για ένα συμπεφωνημένο πρόγραμμα εργασίας για την επόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα περιλαμβάνει τομείς όπως το κλίμα και η δημοσιονομική πολιτική, η εργασία και η μετανάστευση, ή η κοινή άμυνα.

Επίσης, την Παρασκευή 14 Ιουνίου θα γίνει στη Μάλτα η σύνοδος των χωρών της Μεσογείου της Ε.Ε., παρουσία μεταξύ άλλων και των Εμανουέλ Μακρόν και Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έχει βγει σημαντικά ενισχυμένος από τις πρόσφατες βουλευτικές, τοπικές αλλά και ευρωεκλογές, καθιστώντας τον υπολογίσιμη δύναμη στην Ένωση.

Σε όλες αυτές τις διαβουλεύσεις αναμένεται να αποσαφηνιστούν τα βασικά ζητήματα ενόψει της συνόδου κορυφής στις 20-21 Ιουνίου, ώστε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να μπορέσει να ανακοινώσει τα ονόματα των υποψηφίων τόσο για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του οποίου η θητεία λήγει τον Οκτώβριο.

Βέβαια, καθώς οι θέσεις των διαφόρων πλευρών φαίνονται αγεφύρωτες, θεωρείται πιθανό ναι πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 30 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πηγές, το ΕΛΚ φέρεται διατεθειμένο να παραχωρήσει στους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους την πλειονότητα των αξιωμάτων που πρέπει να ανανεωθούν, αλλά θέλουν πάση θυσία να διατηρήσουν την προεδρία της Επιτροπής. Οι Σοσιαλιστές, σύμφωνα με άλλες πηγές, προτείνουν το αντίστροφο και παραχωρούν τη δελεαστική θέση του προέδρου της ΕΚΤ στο ΕΛΚ, και πιο συγκεκριμένα στη Γερμανία, με αντάλλαγμα να αναλάβουν την προεδρία.

Όπως αναφέρει η El Pais, που επικαλείται ευρωπαϊκή πηγή, «τόσο οι συντηρητικοί, όσο και οι Σοσιαλιστές, ή οι Φιλελεύθεροι μειοψηφούν, αλλά μπορούν να μπλοκάρουν τις διεργασίες, στο Συμβούλιο και οι τρεις χρειάζονται αλλήλους στο Ευρωκοινοβούλιο. Ένας συμβιβασμός είναι απαραίτητος εάν θέλουνε να αποφευχθεί ένα επικίνδυνο αδιέξοδο».

ΕΥΡΩΠΗ
Παζάρι για τα αξιώματα στην Ε.Ε.
Εστω και καθυστερημένα η Γαλλία, ως «αντίβαρο» στη γερμανική κυριαρχία, δημιουργεί συμμαχίες που δίνουν μικρές πιθανότητες στον Μάνφρεντ Βέμπερ να αντικαταστήσει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Παζάρι για τα αξιώματα στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Από τον Γιούνκερ στη Φον ντερ Λάιεν: το δούναι και λαβείν Γαλλίας και Γερμανίας
Με τη λήξη της θητείας του Λουξεμβούργιου πολιτικού στην προεδρία της Κομισιόν ξέσπασε ένα πολιτικό παιχνίδι.
Από τον Γιούνκερ στη Φον ντερ Λάιεν: το δούναι και λαβείν Γαλλίας και Γερμανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Αναψαν φωτιές στο Ευρωκοινοβούλιο
Σθεναρές αντιδράσεις για τον «αντιδημοκρατικό» τρόπο με τον οποίο προτάθηκε συναντά η υποψήφια διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν από ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Πράσινους, ενώ ο δρόμος για την...
Αναψαν φωτιές στο Ευρωκοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Στην κρίση του Ευρωκοινοβουλίου η νέα ηγεσία της Ε.Ε.
Στο Ευρωκοινοβούλιο μεταφέρεται η διαδικασία εκλογής προέδρου της Κομισιόν, μετά τη μαραθώνια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Η διαδικασία δεν αναμένεται να είναι εύκολη, καθώς θα απαιτηθούν μεγάλοι συμβιβασμοί.
Στην κρίση του Ευρωκοινοβουλίου η νέα ηγεσία της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Εκνευρισμός στην Ε.Ε., ειρωνείες και απειλές από αξιωματούχους
Οι Βρυξέλλες βλέπουν να έρχεται ένα άτακτο Brexit και εντείνουν τις προειδοποιήσεις προς το Λονδίνο. Ενόψει της συνόδου κορυφής της 10ης Απριλίου, οι εταίροι –ακόμη– του Ηνωμένου Βασιλείου διαπιστώνουν,...
Εκνευρισμός στην Ε.Ε., ειρωνείες και απειλές από αξιωματούχους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας