Κατηγορηματικά απορρίπτει η Τεχεράνη πρόταση που διατύπωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, για νέες διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο και ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε νέες διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη». Η ιδέα αυτή δεν είναι νέα, καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει προτείνει ξανά μια νέα συμφωνία η οποία θα διευρύνει τη βάση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία έχουν αποσυρθεί οι ΗΠΑ.
Η νέα αυτή συμφωνία θα περιλαμβάνει περιορισμούς και στο πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.
Ωστόσο, ο Αμπάς Μουσάβι, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «το να τεθούν ζητήματα έξω από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ/JCPOA, που περιλαμβάνεται στη συμφωνία του 2015 και προβλέπει περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα οικονομικές διευκολύνσεις) δεν συμβάλει στη διασφάλιση του ΚΟΣΔ, αλλά αντίθετα θα αυξήσει τη δυσπιστία των ΗΠΑ που είναι ήδη εκτός» της συμφωνίας.
Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, που θέλουν να διασωθεί η συμφωνία του 2015) δεν «κατάφεραν να ενεργήσουν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους».
Όπως αναφέρει, επέκταση της συμφωνίας «θα βοηθούσε μόνο την Αμερική να προσεγγίσει τον στόχο της, που είναι η κατάρρευση του ΚΟΣΔ».
«Παραμένουμε στον ΟΠΕΚ»
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Πετρελάιου του Ιράν, Μπιτζάν Ζανγκανέχ, σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του ιρανικού κοινοβουλίου ICANA, δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ).
Όπως τόνισε, το Ιράν «λυπάται που κάποια μέλη του ΟΠΕΚ έχουν μετατρέψει τον οργανισμό σε έναν πολιτικό φόρουμ για την αντιπαράθεση δύο ιδρυτικών μελών του, του Ιράν και της Βενεζουέλας».
Σύμφωνα με τον Ζανγκανέχ, υπάρχουν δύο χώρες του Κόλπου που «δείχνουν εχθρότητα προς εμάς σε αυτόν τον οργανισμό. Δεν είμαστε εμείς ο εχθρός τους αλλά επιδεικνύουν εχθρότητα προς εμάς…και χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως όπλο εναντίον μας στη διεθνή αγορά και σε όλο τον κόσμο».
Αν και δεν τις κατονόμασε, αναφερόταν στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρες συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δηλώσει ότι θα αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου για να καλύψουν τη μείωση της ιρανικής παραγωγής μετά τις αμερικανικές κυρώσεις.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας