Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΗΠΑ vs Μεξικό: Μπρα ντε φερ, δασμοί και απειλές τις πλάτες αθώων
AP Photo

ΗΠΑ vs Μεξικό: Μπρα ντε φερ, δασμοί και απειλές τις πλάτες αθώων

  • A-
  • A+

Την απειλή για επιβολή κυρώσεων προς το Μεξικό επανέλαβε ο Λευκός Οίκος, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας «δεν κάνει αρκετά» για να σταματήσει τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ.

Η διευθύντρια επικοινωνίας της κυβέρνησης Τραμπ, μιλώντας στο Fox News, ανέφερε χαρακτηριστικά «φαίνεται πως οδεύουμε προς την επιβολή δασμών, διότι αυτό που οι Μεξικανοί προτείνουν αυτή τη στιγμή δεν είναι απλά αρκετό» και σημείωσε ότι οι κυρώσεις μπορεί να τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων συνεχίζονται, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού παραμένει στην Ουάσινγκτον με στόχο την επίτευξη ενός συμβιβασμού και να αποφευχθεί η επιβολή τελωνειακών δασμών ύψους 5% επί του συνόλου των προϊόντων που εισάγονται από το Μεξικό στις ΗΠΑ. 

Κατά τη διάρκεια των σημερινών συζητήσεων το χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες παρέμεινε μεγάλο, με το Μεξικό να κάνει ελάχιστες παραχωρήσεις προς τις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο να σημειώνει στο Associated Press ότι οι ΗΠΑ πιέζουν τη γειτονική χώρα να υπογράψει συμφωνία περί «ασφαλούς τρίτης χώρας». Εάν συμβεί αυτό θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολο σε όσους μπαίνουν στο Μεξικό να μπορέσουν να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ. Το Μεξικό, πάντως, δεν φαίνεται να υποκύπτει στις πιέσεις αυτές.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού παραμένει στην Ουάσινγκτον για τις δύσκολες συζητήσεις

AP Photo

Ο πρόεδρος σε τροχιά σύγκρουσης με το κόμμα του

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, από την Νορμανδία, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, αναφέροντας ότι υπάρχει πολλή πρόοδος στις συζητήσεις και προσθέτοντας ότι «πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες… Θα δούμε εάν θα καταφέρουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα».

Στην περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις αυτό θα σημάνει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις και για τις δύο χώρες, ενώ θα φέρει τον Ντόναλντ Τραμπ σε ευθεία αντιπαράθεση με το ίδιο του το κόμμα.

Έτοιμος να πάει κόντρα στο ίδιο του το κόμμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

AP Photo

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει στηρίξει μεγάλο μέρος της πολιτικής του στους δασμούς στοχεύοντας να πιέσει χώρες να υποκύψουν στις όποιες απαιτήσεις τους, απορρίπτοντας προειδοποιήσεις, ακόμη και από τους Ρεπουμπλικανούς για τις επιπτώσεις που έχουν οι πρακτικές αυτές σε Αμερικανούς καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο έχουν ήδη απειλήσει πως θα μπλοκάρουν τους δασμούς, καθώς εκφράζουν ανησυχίες πως θα εκτοξεύσει το κόστος για τους καταναλωτές, θα βλάψει την οικονομία και θα υπονομεύσει την συμφωνία εμπορίου ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά.

Η περιβόητη NAFTA, που είναι σε ισχύ εδώ και 25 χρόνια, έχει εγκαθιδρύσει εμπορικές σχέσεις με το Μεξικό χωρίς δασμούς και φορολογία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα Αμερικανοί κατασκευαστές να δημιουργήσουν περίπλοκες αλυσίδες ανεφοδιασμού δια μήκος των συνόρων, ενώ οι Αμερικανοί αγόρασαν προϊόντα 378 δισ. από το Μεξικό μόνο την περασμένη χρονιά, κυρίως ανταλλακτικά αυτοκινήτων και αυτοκίνητα. Από την άλλη πλευρά, το Μεξικό είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγές από τις ΗΠΑ μετά τον Καναδά. 

Στα σύνορα μεταβαίνει ο πρόεδρος του Μεξικού

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της χώρας Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανακοίνωσε πως θα μεταβεί το Σάββατο στα σύνορα με τις ΗΠΑ για να υπερασπιστεί «την αξιοπρέπεια του Μεξικού» μπροστά στις αμερικανικές απειλές περί δασμών. 

Ο Ομπραδόρ σημείωσε ότι «εξετάζουμε όλες τις επιλογές, όμως η θέση μας είναι να διατηρήσουμε, πάνω απ’ όλα, τη φιλία μας με τον λαό των ΗΠΑ» σημείωσε.

Μεικτή ομάδα στρατιωτών και αστυνομικών στο Μεξικό για να εμποδίσει καραβάνι μεταναστών να φτάσει στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

AP Photo

Κάλεσε, παράλληλα, τους βουλευτές όλων των κομμάτων, τους υπουργούς της κυβέρνησής, τη δικαστική εξουσία, αλλά και επικεφαλής επιχειρήσεων, συνδικάτων και θρησκευτικούς ηγέτες να δώσουν το «παρών» σε αυτή την επίσκεψη. 

«Είμαι αισιόδοξος, θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Το έχουμε πει, η καλύτερη οδός είναι ο διάλογος» τόνισε, αρνούμενος να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα πιθανά αντίμετρα, που θα μπορούσε να αποφασίσει το Μεξικό στην περίπτωση απουσίας συμφωνίας.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μ’ ένα τείχος, δυο τρυγόνια!
Το ’πε και το ’κανε. Αφού το Κογκρέσο τού αρνήθηκε το παχυλό κονδύλι για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, ο Ντόναλντ Τραμπ απέσπασε από το Πεντάγωνο τα χρήματα για να υλοποιήσει το όραμά του, όπως είχε...
Μ’ ένα τείχος, δυο τρυγόνια!
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Νοσηρός εκβιασμός με θύματα τους μετανάστες
Σε εργαλεία των πολιτικών παιχνιδιών της κυβέρνησης Τραμπ μετατρέπονται ακούσια οι παράτυποι μετανάστες, τόσο αυτοί που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ, όσο κι εκείνοι που επιχειρούν να διαβούν τα σύνορα με το Μεξικό.
Νοσηρός εκβιασμός με θύματα τους μετανάστες
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η φλυαρία του Τραμπ υπονομεύει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό
Η συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου κινδυνεύει να δημιουργήσει προβλήματα στην υλοποίηση μιας ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενης συμφωνίας με το Μεξικό που ουσιαστικά έκλεισε υπό την απειλή για επιβολή δασμών και...
Η φλυαρία του Τραμπ υπονομεύει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Απειλές Τραμπ για δασμούς στο Μεξικό λόγω μετανάστευσης
Με νέους δασμούς 5% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό από τις 10 Ιουνίου προειδοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ τη γειτονική χώρα, εάν οι αρχές της δεν σταματήσουν τη μεταναστευτική ροή.
Απειλές Τραμπ για δασμούς στο Μεξικό λόγω μετανάστευσης
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δικαστήριο μπλόκαρε ποσά για τη χρηματοδότηση του τείχους του Τραμπ
Η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να σταματήσει, έστω προσωρινά, την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, έπειτα από δικαστική απόφαση η οποία «πάγωσε»τη χρηματοδότηση διότι δεν έχει την έγκριση του Κογκρέσου.
Δικαστήριο μπλόκαρε ποσά για τη χρηματοδότηση του τείχους του Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι ΗΠΑ κόβουν τη βοήθεια σε χώρες της Λατινικής Αμερικής
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν την άμεση οικονομική βοήθεια προς τρεις χώρες της Λατινικής Αμερική (το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα), αναστέλλοντας τις πληρωμές που αφορούν στα οικονομικά...
Οι ΗΠΑ κόβουν τη βοήθεια σε χώρες της Λατινικής Αμερικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας