Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Ιταλία «θα σεβαστεί» τους νομισματικούς κανόνες της Ε.Ε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζοβάνι Τρία, απάντησε στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητούσε εξηγήσεις για την κακή κατάσταση των δημοσιονομικών και το υψηλό χρέος

AP Photo/Andrew Medichini

Η Ιταλία «θα σεβαστεί» τους νομισματικούς κανόνες της Ε.Ε.

  • A-
  • A+

Μετά την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητούσε εξηγήσεις από την ιταλική κυβέρνηση για την επιδείνωση των δημοσιονομικών της ενώ προειδοποιούσε για κυρώσεις, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας δήλωσε ότι η Ρώμη το 2020 θα σεβαστεί τους κανόνες νομισματικής πολιτικής της Ε.Ε.

Η Ρώμη είχε περιθώριο μέχρι χθες Παρασκευή να απαντήσει στην επιστολή της Κομισιόν, εν όψει της έκθεσης ελέγχου της ιταλικής οικονομίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβολή κυρώσεων και προστίμων. Ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, απέδωσε τις εξελίξεις στα δημοσιονομικά της Ιταλίας στη γενικότερη κακή οικονομική κατάσταση, ενώ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα οικονομικής λιτότητας, διότι θα επιδείνωναν περισσότερο την κατάστασης της χώρας.

Το χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε από το 131,4% του ΑΕΠ το 2017 στο 132,2% το 2018 και θα φθάσει έως το 133,7% φέτος και το 135,2% το 2020, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν.

«Θέλω να τονίσω ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα είναι σύμφωνος με το Πακέτο Σταθερότητας κι Ανάπτυξης (SGP)», ανέφερε ο Τρία στην απαντητική επιστολή του προς τις Βρυξέλλες, ενώ υποσχέθηκε ότι δεν επιβάλει περισσότερη λιτότητα και πως θα μειωθεί η φορολογία.

Πάντως τα καμπανάκια για την ιταλική οικονομία δεν έρχονται μόνο από τις Βρυξέλλες, με τις οποίες έχει ανοίξει πόλεμο η ακροδεξιά ιταλική κυβέρνηση.

Και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Ινάτσιο Βίσκο προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «χωρίς την Ε.Ε. η Ιταλία θα φτωχύνει».

Παρουσιάζοντας την έκθεσή του για το 2018, ο Ινάτσιο Βίσκο είπε ότι «οι άλλες χώρες τα κατάφεραν καλύτερα από εμάς», προειδοποιώντας πως οι νέες κρατικές δαπάνες θα πρέπει να είναι «αντιμετωπίσιμες».

Ο διοικητής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας κάλεσε τους Ιταλούς πολιτικούς να σταματήσουν την ακριτομύθιά τους στα μέσα ενημέρωσης και να παραμείνουν πιστοί στους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας.

Αν και επέκρινε και την Ε.Ε., κυρίως για την «ανεπάρκεια διακυβέρνησης εντός της ευρωζώνης», τόνισε ότι «η ισχνή ανάπτυξη στην Ιταλία δεν σχετίζεται ούτε με την Ε.Ε. ούτε με το ευρώ», διότι «άλλα κράτη-μέλη τα κατάφεραν καλύτερα από εμάς».

Σύμφωνα με τον Ινάτσιο Βίσκο, στις αιτίες υστέρησης της ιταλικής οικονομίας συμπεριέλαβε τη βραδύτητα με την οποία η χώρα ανταποκρίθηκε στις τεχνολογικές αλλαγές στην παραγωγή και στο άνοιγμα στις παγκόσμιες αγορές.

Επίσης, είπε ότι η χώρα πρέπει να κάνει αποτελεσματική χρήση «των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ξεπερνώντας με αποφασιστικότητα τα προβλήματα του παρελθόντος».

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε πως προτεραιότητα των επενδύσεων μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα πρέπει να είναι ο Νότος, ο οποίος έχει βιώσει μεγαλύτερη ύφεση από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Επίσης τόνισε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι και ο τραπεζικός τομέας της χώρας, που δείχνει μεγάλη αδυναμία να αντιμετωπίσει τις μακροοικονομικές πιέσεις.

«Η στήριξη της ανάπτυξης και η αποφόρτιση των πιέσεων στις αγορές είναι κομβικής σημασίας δράσεις για να εξασφαλισθεί η πλήρης λειτουργικότητα των τραπεζών», τονίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, είναι μεγάλη ανάγκη όλες οι κρατικές δαπάνες να κινούνται σε ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη χρηματοοικονομική εξυπηρέτησή τους, τονίζοντας πως η σχεδιαζόμενη διατήρηση των συντελεστών του ΦΠΑ θα πρέπει να έχουν και ένα αντισταθμιστικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά.

Όσον αφορά τη δυσπιστία των αγορών στην ιταλική οικονομία, που έχει ωθήσει την άνοδο του spread της χώρας και τα επιτόκια αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, ο Βίσκο τόνισε πως μόνον μία προσεκτική πειθαρχία στους στόχους του προϋπολογισμού και ισχυρές προοπτικές για επιστροφή στην ανάπτυξη μπορούν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών ομολόγων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξηγήσεις για τα δημοσιονομικά ζητούν οι Βρυξέλλες από τη Ρώμη
Σοβαρή επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της Ιταλίας διαπιστώνει Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζητά από τη Ρώμη εξηγήσεις, ενώ ο εκτελεστικός βραχίονας της Κομισιόν ετοιμάζει έκθεση, η οποία μπορεί να είναι η...
Εξηγήσεις για τα δημοσιονομικά ζητούν οι Βρυξέλλες από τη Ρώμη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνδεδεμένο με την έκθεση εποπτείας το πρόγραμμα δανεισμού του 2019
Αρρηκτα συνδεδεμένο με το περιεχόμενο της 2ης μεταμνημονιακής έκθεσης για την Ελλάδα, που θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 που δόθηκε στη...
Συνδεδεμένο με την έκθεση εποπτείας το πρόγραμμα δανεισμού του 2019
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
Η γερμανική Bundesbank ήταν πάλι η μοναδική εκ των κεντρικών τραπεζών του χωρών-μελών της ευρωζώνης που αντέδρασε άμεσα πριν από λίγες ημέρες όταν διέρρευσε σχέδιο «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης» για τη...
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το σχέδιο για τα ιταλικά «κόκκινα» δάνεια
Την παράταση του ιταλικού σχεδίου κρατικών εγγυήσεων ώστε να βοηθηθούν οι τράπεζες να πουλήσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σχέδιο θα είναι σε ισχύ έως τον Μάιο του 2021.
Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το σχέδιο για τα ιταλικά «κόκκινα» δάνεια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσωρινή διοίκηση στην Banca Carige διόρισε η ΕΚΤ
Προσωρινούς διαχειριστές στη δέκατη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, Banca Carige, διόρισε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την παραίτηση των περισσότερων μελών του διοικητικού συμβουλίου της και την...
Προσωρινή διοίκηση στην Banca Carige διόρισε η ΕΚΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας