• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 25.6°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 27.1°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 27.1°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 25.4°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.8°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.7°C / 26.2°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 25.4°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 26.1°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  74%
EUROKINISSI

Λείπει ξεκάθαρα ένας τέτοιος οδηγός

 • A-
 • A+

Σε τέτοιες περιστάσεις, όταν δηλαδή ένα εκλογικό αποτέλεσμα είναι τόσο εκκωφαντικό, δεν χρειάζονται υπεκφυγές και περικοκλάδες. Δεν περίμενα επ΄ουδενί μία τέτοια διαφορά υπέρ του πρώτου κόμματος και οφείλω να το παραδεχτώ δημόσια.

Θεωρώ, πάντως, πως η πρώτη ήττα του Αλέξη Τσίπρα μετά από συνεχόμενες εκλογικές επιτυχίες κρίθηκε από τις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ και όχι από τη Ν.Δ. και το όποιο εκτόπισμά της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε, λοιπόν, κάτι καλύτερο από την ήττα της Κυριακής. Μπήκε και αυτός στη λίστα των κομμάτων που εφάρμοσαν μνημόνιο και πλήρωσαν το τίμημα.

Γιατί το Σεπτέμβριο του 2015 δεν είχε έρθει ακόμα ο λογαριασμός. Γιατί τα όποια περιθώρια ελιγμών του κατά τη διάρκεια της τετραετίας δεν ικανοποίησαν ένα κρίσιμο κομμάτι του κοινωνικού σώματος.

Γιατί ενώ (ορθώς και καλώς) έδωσε έμφαση σε διάφορες διαμάχες με μερίδες της ντόπιας ολιγαρχίας, γιατί ενώ προσπάθησε σε διάφορους κοινωνικούς τομείς να προβεί σε απαραίτητες αλλαγές προσώπων, ο πολύς κόσμος όλα αυτά στους παράξενους καιρούς που διανύουμε τα βάζει πίσω στην προτεραιότητα των ιεραρχήσεών του.

Ενδεχομένως να μέτραγαν πολύ περισσότερο στη δεκαετία του 2000, παρά στο σήμερα...

Γιατί αποσύρθηκε (σταδιακά μετά το 2012) από το ενεργό κοινωνικό-κινηματικό πεδίο, γιατί προτίμησε να στηριχθεί σε επιχειρήματα που ανήκουν στην κεντρική πολιτική σκηνή, παρά να σκάψει βαθιά για να σπείρει το μέλλον μίας σύγχρονης αριστερής αναμορφωτικού περιεχομένου προοπτικής.

Γιατί η (δεδομένη) ατομική ποιοτική υπεροχή του αρχηγού του σε σχέση με την ηγεσία του βασικού αντίπαλου κόμματος δεν άγγιξε το καθοριστικό εκείνο κομμάτι των ψηφοφόρων που μπορεί αυτό να το αναγνωρίζουν, αλλά παρακινούνται από άλλες αναγκαιότητες στις κρίσεις τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεισε στο βαθμό που ο ίδιος θα ήθελε. Όχι για το είδος και το ύφος της διακυβέρνησης που λένε διάφοροι, που συνειδητά στρέφουν τη συζήτηση μακριά από το πραγματικό επίδικο. Γιατί δεν πρόλαβε να αναπτύξει ουσιαστική ιδεολογική πλατφόρμα για το μέλλον, προτείνοντας απτές λύσεις. Λύσεις που θα έφταναν με επάρκεια στους πολλούς και θα γίνονταν αντικείμενο βαθιάς διερεύνησης-υποστήριξης-προώθησης.

Η επόμενη μέρα στη χώρα είναι το μεγαλύτερο και σοβαρότερο ζήτημα, στο οποίο κανένας δεν επεκτάθηκε όσο θα έπρεπε. Οι περισσότεροι προτιμούν να λένε με στόμφο γιατί «δεν πρέπει να στηρίξει ο κόσμος τους άλλους», παρά να προσκαλούν νηφάλια με ένα «κυρίες και κύριοι εμείς αυτό είμαστε, αυτό θέλουμε για κάθε κοινωνικό τομέα στην επόμενη δεκαετία. Εγκρίνετε ή όχι;».

Θα πουν κάποιοι πως ο ΣΥΡΙΖΑ το επιχείρησε κάτι τέτοιο τις τελευταίες ημέρες. Το έκανε, όμως, άκομψα, βιαστικά, και δίχως εμβάθυνση τέτοια για να τον εμπιστευτούν με όρους μελλοντικής και σταθερούς σύζευξης διάφορες κοινωνικές ομάδες. Αυτά γίνονται με μακροχρόνιες διεργασίες «βάσης» και όχι σε τηλεοπτικές οθόνες ή στο ίντερνετ και με τρόπο που κατά βάση να εξαντλείται σε γενικόλογα συνθήματα...

Το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, μετά το 1981 έβαλε σε εφαρμογή ένα σχέδιο αναμόρφωσης σε διάφορους τομείς. Με τα όποια λάθη, με τα όποια στρεβλά, με τις όποιες παραμορφώσεις, διαπιστώσανε σχεδόν όλοι στα επόμενα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόλαβε να επεκταθεί σε τέτοιες κινητικότητες, ούτε καν σε διευρυμένο θεωρητικό επίπεδο.

Η θεωρία δεν είναι μία υπόθεση για να πουλάει πνεύμα ο καθένας και η κάθε μία, αλλά ένας οδηγός και προπομπός συνάμα διεκδικητικών μαχών στην πραγματική ζωή. Η ιδεολογία δεν είναι μία υπόθεση για να βρίσκουμε απλά πού διαχωριζόμαστε από τους αντιπάλους, αλλά πάλι ένας οδηγός για το σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η παραγωγική διαδικασία, το πολιτισμικό επίπεδο, η πολιτική συγκρότηση, η θεσμική λειτουργικότητα, οι ταξικές προτεραιότητες, οι πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

Λείπει ξεκάθαρα ένας τέτοιος οδηγός.... Όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ. Και από την υπόλοιπη αριστερά, ακόμα και από την περισσότερο ριζοσπαστική... Εξού και το αποτέλεσμα όλων, πλην ΜΕΡΑ25...

Η ΝΔ μπόρεσε να καλύψει τα ταξικά συμφέροντα που εξυπηρετεί, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόλαβε να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους όποιους δικούς του προνομιακούς ταξικούς κοινωνικούς πυλώνες.

Το στημένο και ώρες-ώρες χαμηλού επιπέδου αντι-αριστερό μένος μερίδας των ΜΜΕ (που «έσπρωχναν» τη ΝΔ σα να πάλευαν για τα όσια και τα ιερά τους...) δημιούργησε μία επίπλαστη αίσθηση που όμως βρήκε ανταπόκριση σε ευρεία ακροατήρια.

Ένα είδος αντι-αριστερού λαϊκισμού, που το «είχαν ανάγκη» πολλοί, έβγαλε από αρκετά αδιέξοδα τη -μη πειστική σε αρκετά- ηγεσία της ΝΔ. Σε μία σύγχρονη κοινωνία με εμφανές πρόβλημα στο ζήτημα της ιδεολογικής κατάρτισης, μία τέτοιου είδους οπαδοποίηση πιάνει πλέον σχετικά εύκολα...

Τώρα είναι η ώρα να πανηγυρίσουν αυτοί με τους οποίους άνοιξε μέτωπα ο ΣΥΡΙΖΑ. Φάνηκε αυτό, βλέποντας κάποιος πως μίλησαν το βράδυ της Κυριακής για το εκλογικό αποτέλεσμα διάφοροι από αυτούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος από τα πράγματα να σταματήσει να εστιάζει στη διατήρησή του -μετά την κυβερνητική φθορά- σε τέτοια ποσοστά και να δουλέψει σκληρά μετά τις εθνικές εκλογές για να παρουσιάσει επιτέλους ένα ουσιαστικό πρόγραμμα αναμόρφωσης της χώρας (σύμφωνα πάντα με τα δικά του ιδεολογικά χαρακτηριστικά).

Ο ίδιος ο κόσμος του αγώνα θα καταλάβει σύντομα πως κακώς τόσο καιρό αδράνησε και άφησε τα πάντα στον αυτόματο πιλότο. Σε λίγους μήνες, όμως, τα πράγματα από μόνα τους θα προσκαλούν τους πάντες σε συγκεκριμένες κινητοποιήσεις.

O εκλογικός χάρτης της χώρας έγινε «επικίνδυνα μπλε» και αυτό σημαίνει πως θα δοκιμαστεί στο ζυμωτήρι της κανονικής ζωής μία πολιτική που πολλοί υποπτεύονται, αλλά η ίδια η ΝΔ έκρυψε με μεγάλη σπουδή. Για τέσσερα περίπου χρόνια είχε το πιο εύκολο έργο. Απλά να αποφεύγει τις γκάφες και να βγάζει όλα όσα έκανε ο αντίπαλος «σκάρτα, ανήθικα και επιζήμια».

Αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά στις επόμενες εβδομάδες, η ΝΔ είναι κοντά στο να αναλάβει τη διακυβέρνηση. Το δυσκολότερο (πολιτικό) έργο στη χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια
Τα τελευταία έξι χρόνια οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων από μικρό κόμμα σε άλλο μικρό κόμμα είναι μεγαλύτερες από τις μετακινήσεις από το ένα κόμμα εξουσίας στο άλλο.
Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς ψηφίζουν οι νέοι
Πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές υπογραμμίζουν συχνά την ξεχωριστή σχέση των νεότερων ηλικιακά ψηφοφόρων με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο τελευταίος...
Πώς ψηφίζουν οι νέοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ρωγμές του συστήματος
Αν η αντιμετώπιση της επαπειλούμενης (εκ νέου) εκλογής της Αριστεράς στην κυβέρνηση αποδείχτηκε ικανό κίνητρο για την εν λόγω ανασυσπείρωση, πόσο επαρκές μπορεί να είναι το κίνητρο της αντιμετώπισης της...
Οι ρωγμές του συστήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τέλος εποχής;
Οταν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα στην Ελλάδα συγκεντρώνουν άνω του 80% των ψήφων, αποδεχόμενα τη μνημονιακή «διευθέτηση», η συστημική σταθεροποίηση έχει, εν πολλοίς, επιτευχθεί, η νέα «κανονικότητα» είναι ήδη...
Τέλος εποχής;
ΑΠΟΨΕΙΣ
H κομματική δημοκρατία μετά τις εκλογές
Mετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και τα δύο κόμματα (δηλαδή η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ) επιβάλλεται να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό του πολιτικού αναστοχασμού τους. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα ωφεληθεί πολλαπλώς η...
H κομματική δημοκρατία μετά τις εκλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νεανικοί έρωτες
Σεπτέμβριος 2015. Οι νέοι ερωτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο exit poll της ημέρας καταγράφει ποσοστό 41,5% στους κάτω των 24 ετών και κερδίζει προβάδισμα 25...
Νεανικοί έρωτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας