• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 21.2°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.7°C
  0 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 21.0°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.9°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 17.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 19.2°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.6°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 21.3°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.3°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 21.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 20.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 21.5°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.4°C / 17.3°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 19.8°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην Αυτοδιοίκηση λείπει η πνοή των νέων, των γυναικών, των ανθρώπων του μόχθου

 • A-
 • A+

Η περιφερειακή κίνηση «Ανυπότακτη Αττική» επιδιώκει να δημιουργήσει κάτι νέο στην Περιφέρεια Αττικής. Εναν μαζικό πόλο αντίστασης που θα στηρίζει και θα στηρίζεται στις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας. Το κοινωνικό πρόσημο μιας πολιτικής κίνησης μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ειδικά όταν αυτό συνδυάζεται από συγκροτημένες θέσεις και μαζικό πολιτικό λόγο, μπορούν να διαφανούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για μια ανάταση της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς, που σήμερα φέρει τα βάρη της υποχώρησης μετά τις δραματικές εξελίξεις του 2015.

Η φυσιογνωμία που επιδιώκει να προβάλει στην πρώτη γραμμή η Ανυπότακτη Αττική δείχνει και τον στόχο της κίνησής μας να αναδείξει τα τμήματα εκείνα της κοινωνίας που πλήττονται ή υποεκπροσωπούνται:

– Να προβάλει τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους που γνωρίζουν καλύτερα από όλους ποια είναι η ζωή στην Αττική. Στον τόπο με τις μεγαλύτερες κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις και στον τόπο όπου υλοποιείται με επιτάχυνση η νεοφιλελεύθερη επιθετικότητα.

– Να προβάλει τις γυναίκες, που εξακολουθούν να στερούνται επαρκούς εκπροσώπησης, ειδικά στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Σε αυτές τις εκλογές, από όλους τους/τις υποψήφιους/ες Περιφερειάρχες όλων των συνδυασμών και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, οι οποίοι είναι 81 στο σύνολό τους, μόνο 8 είναι γυναίκες! Αυτή η απελπιστικά μικρή αναλογία (κάτω του 10%) δεν είναι τυχαία. Είναι ασύμβατη με την προβλεπόμενη ποσόστωση στα ψηφοδέλτια 40% και εντελώς δυσανάλογη με την αυξανομένη συμμετοχή των γυναικών τα τελευταία χρόνια στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Δείχνει τα προχωρήματα και τις υπερβάσεις που πρέπει να γίνουν. Δείχνει και το αργό πέρασμα των κατακτήσεων των γυναικών για ισότητα στους πολιτικούς μηχανισμούς.

– Να προβάλει τους νέους, που καλούνται σήμερα να εργαστούν και να ζήσουν στο χειρότερο εργασιακό καθεστώς από κάθε άλλη γενιά. Να καλέσει τους νέους στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων, ειδικά στους σημερινούς καιρούς, που όντας τα μεγαλύτερα θύματα μιας δεκαετίας κρίσης, συχνά στρέφονται στη γενική απαξίωση και απόρριψη της πολιτικής στράτευσης.

Δεν μπορούν να εκφράσουν τα συμφέροντα, τα προβλήματα και τις επιδιώξεις της κοινωνικής πλειοψηφίας οι υπάρχουσες μνημονιακές δυνάμεις. Ο πολιτικός μεταμορφισμός της κ. Δούρου, που εφάρμοσε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε, συνεπάγεται την απαξίωση και τον παραμερισμό των συμφερόντων των πληττόμενων στρωμάτων. Ούτε μπορεί να ταυτιστεί με τα λαϊκά στρώματα ο εκλεκτός της Ν.Δ. κ. Πατούλης, που δεν χάνει την ευκαιρία να συναντιέται με μεγαλοεπιχειρηματίες και να κάνει επίδειξη πλούτου και οικονομικής ευρωστίας ή ο κ. Σγουρός που πρωτοστάτησε στη σύνδεση της Περιφέρειας με τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Θανάσιμος κίνδυνος είναι για την κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής που στηρίζεται στην πιο ανατριχιαστική ιδεολογία που ανέδειξε η ανθρωπότητα, τον ναζισμό. Η κοινωνία που πλήττεται μπορεί να εκφραστεί πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά μέσα από τις δυνάμεις που αγωνίζονται. Και κυρίως μέσα από αυτές που έχουν τη συνείδηση ότι κανείς δεν περισσεύει και στοχεύουν στη μεγαλύτερη ενότητα.

Η «Ανυπότακτη Αττική» μπορεί να πετύχει σε αυτή τη φυσιογνωμική και πολιτική διαφοροποίηση. Μπορεί να διαμορφώσει μια αισιοδοξία και εμπιστοσύνη ότι υπάρχουν δυνατότητες ανασυγκρότησης της Αριστεράς, ότι οι ενωτικές προσπάθειες και η μαζική πολιτική μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.

* Υποψήφια περιφερειάρχης με την «Ανυπότακτη Αττική»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Γυριστές» υπέρ Πατούλη
Παρά την απόφαση του Γ. Σγουρού να μη στηρίξει κάποιον από τους υποψήφιους περιφε­ρειάρχες Αττικής στον β΄ γύρο, στελέχη από το ψηφοδέλτιό του πήραν θέση υπέρ του εκλεκτού της Ν.Δ.
«Γυριστές» υπέρ Πατούλη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι νέοι μπροστά!
Πλέον αρκετό καιρό μετά τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση διαπιστώνει κανείς, πως προσπάθειες που έγιναν από νεαρά και τολμηρά άτομα να εμπλακούν στα κοινά κατέληξαν για ακόμα μια φορά στο κενό.
Οι νέοι μπροστά!
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Στο πρώτο κιόλας δημοτικό συμβούλιο άρχισαν τα παρατράγουδα. Ο νέος δήμαρχος Ηλ. Ψινάκης φορώντας τη γνωστή του «πασμίνα» αντιμετώπισε τα νέα μέλη ως «βλαχαδερά» και εξωτικούς ιθαγενείς.
Της Αλλοπάρ*
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νεανικοί έρωτες
Σεπτέμβριος 2015. Οι νέοι ερωτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο exit poll της ημέρας καταγράφει ποσοστό 41,5% στους κάτω των 24 ετών και κερδίζει προβάδισμα 25...
Νεανικοί έρωτες
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Ιατρικό συμβούλιο» η Περιφέρεια Αττικής
Χαρακτηριστικά… ιατρικού συμβουλίου φαίνεται να αποκτά το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, λόγω των συμβούλων που εκλέγει η παράταξη του ενός εκ των δύο υποψήφιων περιφερειαρχών που πέρασαν στον β' γύρο.
«Ιατρικό συμβούλιο» η Περιφέρεια Αττικής
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δύσκολη συγκατοίκηση
Ο απερχόμενος δήμαρχος Αμαρουσίου κατέγραψε μεν σαφή διαφορά από τη νυν περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου αλλά θα καλείται να αναζητά συναινέσεις από συμβούλους τουλάχιστον άλλης μιας παράταξης
Δύσκολη συγκατοίκηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας