• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.9°C / 20.8°C
  0 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.5°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.6°C
  3 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 11.9°C / 12.0°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 14.2°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.6°C
  4 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.6°C
  2 BF
  98%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.8°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 21.1°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 17.6°C
  1 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  14°C 13.9°C / 16.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 11.5°C / 12.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  0 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 21.0°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.3°C
  2 BF
  97%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.6°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  89%
© Raja Rc | Dreamstime.com

Εργασία με ασφάλεια στους δήμους – Αν θέλουμε, μπορούμε

 • A-
 • A+

Από την εμπειρία δύο δεκαετιών στα ζητήματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, έχω διαπιστώσει στην πράξη ότι η εξασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος και η προσαρμογή της εργασίας στον άνθρωπο αποτελούν ζητήματα υψίστης σημασίας.

Πέραν του αυτονόητου, ότι η σωματική ακεραιότητα και ανθρώπινη ζωή αποτελούν αξίες αδιαπραγμάτευτες, η πρόληψη των κινδύνων και η προώθηση ασφαλέστερων και πιο υγιεινών συνθηκών στον χώρο εργασίας βελτιώνουν την ποιότητα της εργασίας και συμβάλλουν στη βελτίωση της βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης, μέσω της μείωσης του οικονομικού κόστους των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Δυστυχώς, η εικόνα που προκύπτει μέσω των στοιχείων του ελεγκτικού έργου των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ σε ότι αφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (ΑΥΕ) στους ΟΤΑ, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική. Κατά το διάστημα 2017 – 2019 οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ κάλυψαν το 69% των Δήμων της χώρας και σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων εντοπίζονται ελλείψεις που αφορούν βασικές συνισταμένες του νομοθετικού πλαισίου περί ΑΥΕ.

Ακόμα και προβλέψεις της νομοθεσίας για ζητήματα -που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι αυτονόητα- όπως η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους και η συντήρηση των οχημάτων και εν γένει του εξοπλισμού εργασίας, αλλά και για θεσμικά ζητήματα όπως η απασχόληση τεχνικού ασφάλειας και ιατρού εργασίας, σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται.

Ειδικότερα δε, στον Δήμο της Αθήνας έχουν διαπιστωθεί σημαντικές ελλείψεις σε ότι αφορά στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας περί ΑΥΕ. Ο κεντρικότερος δήμος της χώρας, ο οποίος θα έπρεπε να είναι πρότυπο σε θέματα προστασίας της υγείας των εργαζομένων του και στην πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων, δυστυχώς στην πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό.

Επιπλέον των ανωτέρω, διαπιστώνεται - και αυτό ίσως είναι ακόμα πιο προβληματικό - ότι οι δήμοι υστερούν σημαντικά σε σχέση ακόμα και με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε ότι αφορά στην ανταπόκριση και τη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των επιθεωρητών ΑΥΕ, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ευαισθητοποίησης σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων τους.

Αντιμετωπίζουμε λοιπόν ένα εξαιρετικά παράδοξο φαινόμενο. Οι δημοκρατικά εκλεγμένες δημοτικές αρχές να υστερούν, όχι απλά στην τήρηση της νομιμότητας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και στην τήρηση των υποδείξεων των Επιθεωρητών Εργασίας, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για το πως αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους και την έννοια της λογοδοσίας απέναντι στους νόμους και την κοινωνία.

Κι αυτό καταλήγει να είναι ακόμα πιο απογοητευτικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι καθοριστικός παράγοντας για ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας δεν είναι τόσο οι πόροι, αλλά κυρίως η γνώση και το ενδιαφέρον.

Μπορούμε να αλλάξουμε άρδην την εικόνα στην Αθήνα και στους υπόλοιπους δήμους της χώρας, αν στην δημοτική αρχή βρεθούν άνθρωποι που να νοιάζονται πραγματικά για τους εργαζόμενους του δήμου, που έχουν την γνώση, την διάθεση και την ικανότητα να κάνουν την διαφορά για τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της πόλης.

* Ειδική Επιθεωρήτρια Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασίας, υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ξέφραγο αμπέλι» ή Δημόσια Υγεία;
Η καθολική κάλυψη υγείας που συμπεριλαμβάνει τους πρόσφυγες-μετανάστες είναι πρωτίστως ζήτημα Δημόσιας Υγείας και άρα εξάλειψης του όποιου υγειονομικού κινδύνου από τη μετακίνηση πληθυσμών με υψηλότερο...
«Ξέφραγο αμπέλι» ή Δημόσια Υγεία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την πρόσφατη επιτυχή διεκδίκηση των διανομέων
Η νίκη των διανομέων αναδεικνύει τη σημασία των συλλογικών δράσεων που καθιστούν ορατές, αλλά και νικηφόρες τις διεκδικήσεις στους «καινοτόμους» κλάδους της οικονομίας.
Για την πρόσφατη επιτυχή διεκδίκηση των διανομέων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι δεν μας λένε για την οικονομία
Προσωρινή είπαν πως θα ήταν η μείωση της πλήρους απασχόλησης, αλλά να που αυτή συνεχίζεται φέτος ασταμάτητη. Προσωρινός λένε είναι ο πληθωρισμός, αλλά ο πληθωρισμός συνεχίζει ανοδικά, παρά την όψιμη οικονομική...
Τι δεν μας λένε για την οικονομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επικίνδυνοι γιατροί ή επικίνδυνοι καιροί*
Σεβόμενος τον όρκο που έδωσα και τις αξίες της επιστήμης που επέλεξα να υπηρετώ, δηλώνω σήμερα πως υπέβαλα την παραίτησή μου από τη δημόσια δομή υγείας στην οποία εργάζομαι. Αναγνωρίζω ότι αυτό που συμβαίνει...
Επικίνδυνοι γιατροί ή επικίνδυνοι καιροί*

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας