Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο θέσεις των υποψηφίων για την Κομισιόν για μετανάστευση, Brexit, κλιματική αλλαγή
(AP Photo/Francisco Seco, File)

Ο θέσεις των υποψηφίων για την Κομισιόν για μετανάστευση, Brexit, κλιματική αλλαγή

  • A-
  • A+

Τις απόψεις τους για τρία κεντρικά ζητήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής αναλύουν οι πέντε βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο ενός άτυπου ντιμπέιτ που πραγματοποίησε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι δηλώσεις του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), του Ολλανδού Φρανς Τίμερμανς ( Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα), της Δανής Μαργκρέτε Βεστάγκερ (φιλελεύθερη, ALDE), του Ολλανδού Μπας Άικχουτ (Πράσινοι) και του Ισπανού Νίκο Κουέ (ριζοσπαστική αριστερά).

Μετανάστευση

Βέμπερ: «Πρέπει να ελέγξουμε τα σύνορα της ΕΕ (...) Αυτή πρέπει να είναι η αναγκαία προϋπόθεση και, από την άλλη πλευρά, πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι μια ήπειρος που υπερασπίζεται τις ανθρωπιστικές αξίες (...) πρέπει να βοηθούμε όταν οι πρόσφυγες φθάνουν στα σύνορά μας, πρέπει να σεβόμαστε την αξιοπρέπειά τους».

Τίμερμανς: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι που έρχονται στην Ευρώπη έχουν ανάγκη για προστασία ή ότι έρχονται στην Ευρώπη επειδή τους έχουμε ανάγκη, και ότι εκείνοι που δεν έχουν το δικαίωμα να έρθουν στην Ευρώπη θα στέλνονται στις χώρες προέλευσης».

Βεστάγκερ: «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υποδεχθούμε και να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη, αλλά θέλουμε επίσης το θέμα των μεταναστεύσεων να έχει μια καλή διαχείριση διότι πρέπει να ξέρουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στην Ευρώπη».

Άικχουτ: «Κάθε άνθρωπος που ψάχνει μια χώρα καταφύγιο επειδή διώκεται ή εξαιτίας ενός πολέμου, αυτός ο άνθρωπος έχει τη θέση του στην Ευρώπη. Πιστεύω πως το κύριο πρόβλημά μας, είναι ότι δεν εργαζόμαστε όλοι μαζί στην Ευρώπη».

Κουέ: «Κλείνουμε τα σύνορα γύρω από την Ιταλία, την Ελλάδα ενώ θα έπρεπε να μπορούμε να επιτρέψουμε τη διέλευση σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που έρχονται (…) από πολεμικές ζώνες στην πλειονότητά τους, και να μπορούμε να τους κατανείμουμε σε όλη την Ευρώπη».

Brexit

Βέμπερ: «Όταν φεύγετε από την ΕΕ, χάνετε τα πλεονεκτήματα αυτής της Ένωσης, αυτού του κλαμπ και αυτό είναι που ζουν οι Βρετανοί αυτή την ώρα: θα χάσουν πολλά».

Τίμερμανς: «Το Brexit είναι τρομερό για όλο τον κόσμο, για το Ηνωμένο Βασίλειο, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη θέση των Ευρωπαίων στον κόσμο».

Βεστάγκερ: «Το Brexit είναι κακό πράγμα και, αν πρέπει στ΄αλήθεια να βρούμε ένα θετικό σημείο, είναι πως οι 27 ενώθηκαν για να το αντιμετωπίσουν, αλλά αυτό δεν θα μπορέσει ποτέ να αντισταθμίσει αυτό το κακό πράγμα που είναι το Brexit».

Άικχουτ: «Εξακολουθώ να ελπίζω πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην ΕΕ. Αλλά αν θέλουν να φύγουν, πρέπει τουλάχιστον να διασφαλιστεί ότι θα φύγουν με συντεταγμένο τρόπο και εγώ θα ευχόμουν να αποτελέσουν μέρος της τελωνειακής ένωσης και της κοινής αγοράς».

Κουέ: «Το Brexit δεν είναι ένα θετικό στοιχείο επειδή πίσω από το Brexit μπορεί να υπάρξουν και άλλες (σ.σ. αποχωρήσεις), αύριο η Ουγγαρία, ίσως η Ιταλία με την άνοδο της ακροδεξιάς, με την ισχύ που ετοιμάζονται να πάρουν, κινδυνεύουμε να κάνουμε την Ευρώπη κομμάτια».

Οι νέοι που διαδηλώνουν για το κλίμα και η Ευρώπη

Βέμπερ: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ «έκανε μια εξαιρετική δουλειά για να αφυπνίσει την κοινωνία. Μια νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή είναι απαραίτητη και πρέπει να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Τίμερμανς: «Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι πολύ αποτελεσματική γιατί κατάφερε να κινητοποιήσει ένα τεράστιο κίνημα νεολαίας και αυτό το κίνημα κατάφερε να κινητοποιήσει τους πολιτικούς με έναν τρόπο που δεν θα πίστευα ότι θα ήταν δυνατόν πριν από τρία χρόνια».

Βεστάγκερ: «Πιστεύω πως η Γκρέτα είναι μια πολύ καλή πηγή έμπνευσης. Πολλά πράγματα έχουν ήδη γίνει αλλά μπορούμε βεβαίως να συνεχίσουμε να κάνουμε περισσότερα .

Άικχουτ: «Αυτό που κατάφερε να κάνει η Γκρέτα, είναι να απευθυνθεί στην Ευρώπη για να πει ‘Πρέπει να κάνουμε περισσότερα’».

Κουέ: «Θεωρώ πως αυτή η νεαρή κοπέλα έκανε κάτι αρκετά ασυνήθιστο, για παράδειγμα το να κινητοποιήσει εδώ στο Βέλγιο τους φοιτητές κάθε Πέμπτη είναι ασυνήθιστο».

ΕΥΡΩΠΗ
Ευρώπη: εξάμηνο ταξίδι στην άκρη της νύχτας
Σημαντικές ανακατατάξεις σε πρόσωπα αλλά και στην ίδια την πολιτική ταυτότητα της Ε.Ε. αναμένονται μέσα στο 2019, καθώς οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι αρχίζει να αμφισβητείται η γερμανική κυριαρχία και ότι...
Ευρώπη: εξάμηνο ταξίδι στην άκρη της νύχτας
ΕΥΡΩΠΗ
Συμμαχίες αναζητούν οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν
Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, οι υποψήφιοι των κομμάτων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβησαν σε δηλώσεις στις οποίες διαφαίνεται η επιθυμία τους να αποκτήσουν προβάδισμα για τον θώκο της...
Συμμαχίες αναζητούν οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Ασφάλεια απέναντι στην αλληλεγγύη
Τουλάχιστον δύο, ίσως και περισσότερες διαφορετικές θεωρίες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντιπαρατέθηκαν χθες στις Βρυξέλλες στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των έξι διεκδικητών για τη θέση του νέου...
Ασφάλεια απέναντι στην αλληλεγγύη
ΕΥΡΩΠΗ
Αποφασίζουν για τον διάδοχο του Γιούνκερ
Το απόγευμα η σύνοδος κορυφής για την επιλογή των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. - Εκτός κούρσας για την προεδρία της Κομισιόν ο Μ. Βέμπερ.
Αποφασίζουν για τον διάδοχο του Γιούνκερ
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Σαλβίνι και τα μυστήρια της Λαμπεντούζα
Σην Ιταλία, οι πολιτικές συνέπειες της ευρωπαϊκής ψήφου άρχισαν να γίνονται άμεσα αισθητές. Ο μεγάλος νικητής των εκλογών, ο Ματέο Σαλβίνι, υψώνει και πάλι τη φωνή του στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση
Ο Σαλβίνι και τα μυστήρια της Λαμπεντούζα
ΕΥΡΩΠΗ
Και τις εκλογές έχασε ο Λίβιου Ντραγκνέα και στη φυλακή κατέληξε...
Μέχρι και τα χαράματα της Δευτέρας, όλοι έλεγαν πως ο Λίβιου Ντραγκνέα ήταν ο «ισχυρός άνδρας» της Ρουμανίας. Ομως μετά την ήττα του PSD το Ανώτερο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ρουμανίας επικύρωσε την καταδίκη του
Και τις εκλογές έχασε ο Λίβιου Ντραγκνέα και στη φυλακή κατέληξε...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας