Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
H πολιτική οικολογία να ξαναβρεί τον πειστικό και ριζοσπαστικό λόγο και ρόλο της

H πολιτική οικολογία να ξαναβρεί τον πειστικό και ριζοσπαστικό λόγο και ρόλο της

 • A-
 • A+

Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Άττική Περιφερειακή Αυτοδικοιητική Κίνηση), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτοδιοίκησης και εν όψει δημοτικών, περιφερειακών και ευρωεκλογών εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Με αφορμή τη «Παγκόσμια Ημέρα Αυτοδιοίκησης»

 

Η Αττική Οικολογική Απάντηση, που συμμετείχε στο πρώτο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής με δύο περιφερειακούς συμβούλους (Κ. Διάκος-Γ.Δημαράς) και ποσοστό ψήφων 4%, την περίοδο 2010-2014 έδωσε όλες της τις δυνάμεις για:

 • την έκφραση του οικολογικού λόγου στην τοπική Αυτοδιοίκηση,

 • τη σύνδεση της Οικολογίας με την Κοινωνία της Αττικής και

 • τη στήριξη των συμμετοχικών διαδικασιών των πολιτών της Αττικής στις αυτοδιοικητικές αποφάσεις,

Με νοσταλγία επισημαίνουμε ότι στη τότε προεκλογική περίοδο αλλά και κατά τη διάρκεια της θητείας έβαλε για πρώτη φορά στο Δημόσιο Διάλογο συγκεκριμένες προτάσεις αυτονομίας του αυτοδιοικητικού χώρου όπως:

 • η Κοινωνική Οικονομία,

 • ο συμμετοχικός προϋπολογισμός,

 • η νομοθετική δυνατότητα των περιφερειών με «περιφερειακά διατάγματα» υπό τον δικαστικό έλεγχο του ΣτΕ,

 • η ανεξαρτητοποίηση της χρηματοδότησης από την Κεντρική διοίκηση

 • η εφαρμογή της Απλής Αναλογικής

Πολλά απ αυτά τέθηκαν σε νομοθετική εφαρμογή με έντονα όμως τα παρερμηνευτικά πολιτικά προτάγματα του νομοθέτη. Και μόνο όμως το γεγονός ότι απασχόλησαν το πολιτικό σύστημα αποδεικνύει την ορθότητα, ριζοσπαστικότητα και άμεση αποτελεσματικότητα των οικολογικών μας θεσμικών προτάσεων.

Δυστυχώς η γενικότερη, εγγενής θα λέγαμε, ανωριμότητα της Πολιτικής Οικολογίας και κυρίως η απουσία σύνδεσης της με την Κοινωνία, παρά τα αντίθετα προτάγματα της οικολογικής σκέψης, ειδικότερα στην Αττική, άφησε το έργο της προσπάθειας ανεκμετάλλευτο και χωρίς προοπτική συνέχειας. Το αποτέλεσμα της ανωριμότητας αυτής ήτανε η απουσία μας από τον προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Παρά ταύτα και με τις παρακαταθήκες της πρώτης παρουσίας της στην αιρετή περιφέρεια

Η Αττική Οικολογική Απάντηση συνέχισε και συνεχίζει:

 • Να κινείται στον κινηματικό οικολογικό χώρο της Αττικής

 • Να παρακολουθεί και να προβάλει οικολογικές θέσεις σε πολλά αυτοδιοικητικά θέματα

 • Να συνεργάζεται, όπως η Οικολογία προτείνει, με άλλες κινήσεις για την προβολή στην Αττική του οικολογικού στόχου και της κινηματικής προσπάθειας των Πολιτών.

Σήμερα όμως και παρά τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προέκυψαν στην Αττική (Μάνδρα,Μάτι, ρύπανση Σαρωνικού κλπ) η Αττική Οικολογική Απάντηση, διαπιστώνει ότι, για μια ακόμα φορά, υπάρχει κατακερματισμός του Οικολογικού χώρου, με όλες σχεδόν τις Προσωπικότητες και Ομαδοποιήσεις ...επί σκηνής. Αυτό προσβάλλει την προνομιακή παρουσία της Οικολογίας στην Αυτοδιοίκηση, περιορίζει την συγκροτημένη παρουσία αυτοδιοικητικών οικολόγων και μειώνει τη σοβαρότητα στη συμμετοχή της και την ισχύ της στο χώρο αυτό.

Δεν κρύβουμε τη θλίψη μας για το γεγονός της σημερινής κατάντιας του προεκλογικού κλίματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

 • Η πόλωση είναι πρωτοφανής

 • Η προσωπική αντιπαράθεση και ο επικοινωνιακός μόνο ανταγωνισμός της πληθώρας των υποψηφίων, που ασχολούνται κυρίως με τα βιογραφικά τους σημειώματα και εμφανίζονται στα ΜΜΕ ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα πνίγουν την ορθή κρίση στο πολίτη.

 • Ο αόριστος κενός υποσχετικός προεκλογικός λόγος χωρίς τρόπο εφαρμογής εξασφαλίζει την αδιαφορία του ψηφοφόρου στο «τι λέγει», πνίγοντας μαζί και τις όποιες εξαιρέσεις.

 • Η υποταγή της αυτοδιοικητικής αντιπαράθεσης στο έλεος της προεκλογικής εποχής για τη κεντρική διοίκηση διαμορφώνει αδιαφορία γι αυτή καθ’ εαυτή την Αυτοδιοίκηση.

 • Η ελλιπής εφαρμογή της Απλής Αναλογικής χωρίς το ουσιαστικό της σκέλος, την οργάνωση και τις διαδικασίες λειτουργίας των αυτοδιοικήσεων, ακυρώνει το πολιτικό της νόημα αφού διαπιστώνουμε μια απολίτικη μεταγγραφολογία υποψηφίων και φοβούμαστε ότι θα οδηγήσει σε συναλλακτικές και ιδιοτελείς συμπράξεις μετεκλογικά για την συγκρότηση πλειοψηφίας.

Όμως είμαστε εδώ. Ανασυγκροτηθήκαμε. Και είμαστε έτοιμοι και πιο ώριμοι για τον έλεγχο των αυτοδιοικητικών εξουσιών στην Αττική. Σύντομα μέσα από συνάντηση θα προκύψουν θέσεις, απόψεις και προτάσεις για την πολύπαθη Αττική. Απλά παίρνουμε υπόψη μας ότι η Αττική δεν έχει ανάγκη από Μεσσίες που έχουν στόχο «ψηλότερα»...., χαμόγελα και βεβαιότητες επιτυχίας, ανεφάρμοστες για τα δεδομένα μας ιντερνετικές καινοτόμες πρωτοβουλίες. Τα δοκιμάσαμε... και χάσαμε!! Απαιτείται κάτω το κεφάλι, συμμετοχή του πολίτη (ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή ...για φωτογραφίες) και πρωτοβουλίες για αλλαγή φιλοσοφίας, νοοτροπίας και τρόπο διοίκησης.

Η ΑΤΤΟΙΚΑ δεν συμμετέχει συγκροτημένα σ’αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές για όλα όσα παραπάνω επισημαίνουμε.

Όμως κρίναμε ότι στηρίζουμε στην Περιφέρεια Αττικής την «Οικολογική Συμμαχία», με επικεφαλής τον Γιώργο Δημητρίου εκτιμώντας τον κινηματικό και έντονα οικολογικό της λόγο, τον οικολογικό τρόπο οργάνωσης και την συμμετοχή πολιτών και συλλογικοτήτων που κατά κύριο λόγο ασχολούνται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αττικής, οικολογικών και όχι μόνο. Άλλωστε στους υποψηφίους της περιλαμβάνονται και τα ιδρυτικά μέλη της ΑΤΤΟΙΚΑ Γιώργος Παπαστεφάνου και Ντίνα Τσαρούχα, που διετέλεσαν και μέλη του συντονιστικού μας. Ακόμα στον Α’ βαθμό αυτοδιοίκησης υποστηρίζουμε το μέλος μας Φραγκίσκο Λευτέρη Κουνάνη για να επανεκλεγεί δημοτικός Σύμβουλος στο Γαλάτσι με τον υποψήφιο Δήμαρχο Γιώργο Μαρκόπουλο, με τον οποίο δήμαρχο είχαμε αγαστή και χρήσιμη συνεργασία. Στον ίδιο Α’ Βαθμό υποστηρίζουμε στους Αγίους Αναργύρους-Καματερό τον συνδυασμό «Μαζί» του Νίκου Σαράντη, εξαίρετου και αποδοτικού αυτοδιοικητικού και συμμετέχουν ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι τα μέλη μας Ναταλία Μποφίλιου, Μανώλης Πούλιος και Πέτρος Μπερλιούσκας.Τέλος στηρίζουμε και το νέο μας μέλος Φίλιππο Νικολακόπουλο, που είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο συνδυασμό «Ενωμένο Μαρούσι» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιώργο Καραμέρο.

Στο γενικότερο επίπεδο των κρίσιμων Ευρωεκλογών η ανάγκη μιας καινούργιας Ευρώπης που θα στηρίζεται περισσότερο στους θεσμούς και λιγότερο στην χρηματοπιστωτική Οικονομία, μας βρίσκει σύμφωνους. Και προς την κατεύθυνση αυτή, «πιλότος» είναι ο τρόπος της θεσμικής αυτοδιοικητικής διαχείρισης, που οφείλουμε ΚΑΙ στην Ελλάδα να εφαρμόσουμε για το καλό του τόπου

Τέλος η ΑΤΤΟΙΚΑ θεωρεί ότι η κίνηση αυτή για την ανασυγκρότηση της εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια, ώστε η Πολιτική Οικολογία να ξαναβρεί τον ενιαίο, αυτόνομο,πειστικό και ριζοσπαστικό λόγο και ρόλο της, όχι γιατί είναι επιθυμία των στελεχών της αλλά κοινωνική ανάγκη στην Ελλάδα. .

Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους της ΑΤΤΟΙΚΑ αλλά και τους πολίτες της Αττικής για μαζική συμμετοχή στις εκλογές ως πρώτο μήνυμα της αποφασιστικότητας τους για συμμετοχή γενικότερα.

Και εμεις είμαστε δω. Με ευρύτερο οικολογικό πολιτικό πνεύμα, χωρίς κομματικούς χρωματισμούς να ξαναβρεθούμε και να δηλώσουμε παρών.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δικαστικοί αντιπρόσωποι: τμήματα διορισμού και αναλυτικές πληροφορίες
Οι διορισμένοι εκλογικοί αντιπρόσωποι μπορούν να βρουν πληροφορίες για το εκλογικό τους τμήμα, αλλά και αναλυτικές πληροφορίες στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.
Δικαστικοί αντιπρόσωποι: τμήματα διορισμού και αναλυτικές πληροφορίες
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Καπελώνει» τον Δήμο και δίνει προεκλογικό χώρο στη Χρυσή Αυγή
Μπορεί το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων να έβαλε «μπλόκο» στη μισαλλόδοξη ρητορική της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, ωστόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έκανε… τη δουλειά της.
«Καπελώνει» τον Δήμο και δίνει προεκλογικό χώρο στη Χρυσή Αυγή
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πώς θα αμειφθούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι σε ευρωεκλογές - αυτοδιοικητικές εκλογές
Αυξημένες κατά 30% σε σχέση με το 2014 θα είναι οι ειδικές αποζημιώσεις των δικαστικών αντιπροσώπων στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019.
Πώς θα αμειφθούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι σε ευρωεκλογές - αυτοδιοικητικές εκλογές
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με το δόγμα «νόμος και τάξη» ο Κ. Μητσοτάκης στην Αιτωλοακαρνανία
Επίθεση στην κυβέρνηση για τα θέματα ασφάλειας εξαπέλυσε από την Αιτωλοακαρνανία, κατά την περιοδεία του, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης. Με αφορμή το περιστατικό με τους άνδρες του Λιμενικού τα...
Με το δόγμα «νόμος και τάξη» ο Κ. Μητσοτάκης στην Αιτωλοακαρνανία
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Νέες υποψηφιότητες για το δήμο Αθηναίων
Ένας πρώην υπουργός και ένας πρώην αναπληρωτής υπουργός αναμένεται να ριχτούν στη μάχη των δημοτικών εκλογών διεκδικώντας τη δημαρχία του μεγαλύτερου δήμου της χώρας. Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Βουλγαράκης...
Νέες υποψηφιότητες για το δήμο Αθηναίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας