Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κηφισιά: αλλαγή σελίδας με την Κοινωνία Παρούσα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κηφισιά: αλλαγή σελίδας με την Κοινωνία Παρούσα

  • A-
  • A+

Κατεβαίνω στις εκλογές ως υποψήφια δήμαρχος στον Δήμο Κηφισιάς, γεγονός που αντιμετωπίζεται από ένα μειδίαμα από όποιον με ξέρει και το ακούει. Γιατί πολλοί θεωρούν και δικαιολογημένα έως έναν βαθμό ότι, λόγω της ταυτότητας των βορείων προαστίων, στον δήμο μας όλα τα θέματα είναι λυμένα και ότι προβλήματα δεν υπάρχουν επειδή εδώ κατοικεί διαχρονικά ένα μεγάλο τμήμα της πολιτικής και οικονομικής ελίτ του τόπου, γεγονός που από μόνο του αρκεί, δήθεν, για να λειτουργούν όλα καλά. Από την άλλη, σκέφτεται κανείς τι και ποιους μπορεί να εκπροσωπήσει στον Δήμο Κηφισιάς, με σαφείς τους πολιτικούς συσχετισμούς, μια σύγχρονη ριζοσπαστική και προοδευτική αυτοδιοικητική κίνηση;

Οσοι και όσες όμως κατοικούμε στην Κηφισιά, που αποτελεί έναν μεγάλο «καλλικρατικό» δήμο και περιλαμβάνει ταυτόχρονα τη Ν. Ερυθραία και την Εκάλη, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τρεις περιοχές με διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά και ανάγκες με μεγάλες εσωτερικές ανισότητες. Για να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, τους μύθους και τις προκαταλήψεις για τον δήμο μας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην περιοχή μας κατοικούν ταυτόχρονα και εργάζονται πολλοί μη προνομιούχοι πολίτες που έχουν υποστεί τις βαριές συνέπειες της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης και μιας καθημαγμένης μεσαίας τάξης. Πρόκειται για δημότες της πόλης μας που βίωσαν τα συμπτώματα της νέας φτώχειας, του κατακερματισμού του κοινωνικού ιστού, την ανεργία των νέων και των μακροχρόνιων μεσήλικων ανέργων.

Η «Κοινωνία Παρούσα», όπως ονομάζεται η νέα δημοτική παράταξη στον Δήμο Κηφισιάς, έχει αναφορά σε όλες και όλους που έπληξε η οικονομική κρίση, σε όσους και όσες δεν φτάνει η φωνή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, κυρίως τους νέους και νέες και θέλει να τους εκπροσωπήσει στο δημοτικό συμβούλιο.

Θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε με όλους τους συμπολίτες μας ένα εναλλακτικό σχέδιο για την πόλη μας, ένα προοδευτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα με σαφείς κοινωνικές αναφορές, που θα έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει. Ενα σχέδιο που θα ενεργοποιεί όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και θα αξιοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους. Διότι «Κοινωνία Παρούσα» σημαίνει ότι κερδίζουμε τον δημόσιο χώρο στην Κηφισιά με σαφές διακριτό κοινωνικό, προοδευτικό, οικολογικό πρόσημο.

Η προεκλογική μας καμπάνια έχει αυτό το στίγμα διότι στόχευσε εξ αρχής στην αναμόχλευση των ζητημάτων που απασχολούν τους πολλούς στην τοπική μας κοινωνία. Το πρόγραμμά μας «χτίστηκε» από τα κάτω μέσα από τον πλούσιο διάλογο που αναπτύξαμε με φορείς και συλλογικότητες της πόλης αλλά και τις 7 θεματικές εκδηλώσεις (για την παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό, περιβάλλον, δικαιώματα των νέων, ιστορική μνήμη, κοινωνική πολιτική και υγεία) που διοργανώσαμε και προκάλεσαν το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας.

Ολοι και όλες, εμείς θέλουμε να συναποτελούμε μία Κοινωνία Παρούσα στα δρώμενα της πόλης. Πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή η διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, δεν πρέπει να είναι υπόθεση μόνο ή κυρίως τεχνοκρατών, όσων προέρχονται από τοπικά πολιτικά τζάκια ή όσων εκφράζουν ομάδες ισχυρών συμφερόντων. Ολοι αυτοί εκφράζουν το «χθες» της Αυτοδιοίκησης και έχουν ευθύνη που μέσα από μικροπολιτικές τακτικές και ανέξοδες συγκρούσεις αποξενώνουν τους πολίτες που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων.

Βασική μας επιδίωξη είναι να γίνει μια τομή στον τρόπο διοίκησης στον δήμο, που δεν θα στηρίζεται σε πελατειακά δίκτυα εξυπηρετήσεων, θα πατάσσει την αδιαφάνεια, τη συναλλαγή και τα φαινόμενα διαφθοράς.

Δεύτερη επιδίωξή μας είναι να αποτελούμε μια χρήσιμη δύναμη για τους δημότες: να συμβάλλουμε στη δημιουργία συγκλίσεων και συναινέσεων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, στην παρακολούθηση και επίσπευση διαδικασιών και στην εξεύρεση λύσεων.

Στοχεύουμε επίσης στην εξωστρέφεια του Δήμου Κηφισιάς ώστε αφ’ ενός να υπάρξουν διαδημοτικές συνεργασίες για την επίλυση ζητημάτων υπερτοπικού ενδιαφέροντος, να αξιοποιηθούν παραδείγματα και καλές πρακτικές (όπως είναι ένας σύγχρονος ψηφιακός δήμος ή ενεργειακές κοινότητες) από άλλες πόλεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού και αφ’ ετέρου να γίνει η Κηφισιά προορισμός ως πόλη πρότυπο δημιουργώντας νέα πολιτιστικά γεγονότα που θα δίνουν ζωή στην πόλη και θα προσελκύουν την τουριστική κίνηση.

*Υποψήφια δήμαρχος Κηφισιάς

ΑΠΟΨΕΙΣ
Στην Αυτοδιοίκηση λείπει η πνοή των νέων, των γυναικών, των ανθρώπων του μόχθου
Η περιφερειακή κίνηση «Ανυπότακτη Αττική» επιδιώκει να δημιουργήσει κάτι νέο στην Περιφέρεια Αττικής. Εναν μαζικό πόλο αντίστασης που θα στηρίζει και θα στηρίζεται στις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας.
Στην Αυτοδιοίκηση λείπει η πνοή των νέων, των γυναικών, των ανθρώπων του μόχθου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δήμαρχος από την κοινωνία με απλή αναλογική
Η απλή αναλογική και ειδικά με το «σφικτό» ψηφοδέλτιο που προτείνει η κυβέρνηση (ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων να υπερβαίνει μόλις κατά 10% τον αριθμό των εκλεγομένων) δίνει την ευκαιρία για παρατάξεις...
Δήμαρχος από την κοινωνία με απλή αναλογική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξάντληση του μακρονισμού
Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία επιβεβαιώνει την εξάντληση του μακρονισμού ως μοναδικής γραμμής άμυνας στην απειλή της Λεπέν και του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.
Εξάντληση του μακρονισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τεστ κοπώσεως
Σε κρίσιμο τεστ κοπώσεως για την πολιτική αντοχή του Μακρόν προβλέπεται ότι θα αναδειχτεί ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Γαλλία, την Κυριακή 28.6.2020.
Τεστ κοπώσεως
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αυτοδιοίκηση την εποχή του μεταμνημονιακού Ν(Δ)εοφιλελευθερισμού
Η αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική εκτροπή του ν. 4623/2019, καθώς και οι νομοθετικές παρεμβάσεις ουσιαστικά αλλοιώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα και δημιουργούν ανεξέλεγκτες δημαρχιακές πλειοψηφίες.
Η Αυτοδιοίκηση την εποχή του μεταμνημονιακού Ν(Δ)εοφιλελευθερισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Φαιό νταμάρι» η απλή αναλογική
Δεν πρόλαβε να αναλάβει τα καθήκοντά της η κυβέρνηση Μητσοτάκη και δήλωσε ότι θα «διορθώσει» την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση, προδικάζοντας την αποτυχία του νέου συστήματος για την εκλογή των...
«Φαιό νταμάρι» η απλή αναλογική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας