Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι φορολογικές δηλώσεις του Ντ. Τραμπ πάνε... Κογκρέσο

Ντόναλντ Τραμπ

AP Photo

Οι φορολογικές δηλώσεις του Ντ. Τραμπ πάνε... Κογκρέσο

  • A-
  • A+

Ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ αποφάσισε την παράδοση στοιχείων για την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα του Ντόναλντ Τραμπ από τη λογιστική εταιρία Mazars στους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όπως μεταδίδει το CNN, με τη 41σέλιδη απόφασή του ο δικαστής Εϊμίτ Μέτα του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Ουάσινγκτον πλήττει την προσπάθεια του Λευκού Οίκου να κρατήσει μυστικές τις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ, απορρίπτοντας αίτημα του Αμερικανού προέδρου για μη εφαρμογή της κλήσης που έχει λάβει η Mazars από την Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η απόφαση του δικαστή επιβεβαιώνει την εξουσία που έχει το Κογκρέσο στο πλαίσιο εφαρμογής του Συντάγματος των ΗΠΑ να διενεργήσει έρευνα για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η δικαστική απόφαση μπορεί να αποτελέσει νομικό προηγούμενο και για άλλους δικαστές που θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ και της κυβέρνησής του να μην επιτραπεί στο Κογκρέσο να λάβει τα οικονομικά αρχεία του Τραμπ σχετικά με τη στάση της υπηρεσίας ελέγχου εισοδήματος (IRS) αλλά και τραπεζών που έχουν ρόλο στην υπόθεση αυτή.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη αποστείλει τη δικαστική απόφαση σε άλλον έναν δικαστή στη Νέα Υόρκη, όπου άλλο ένα δικαστήριο εξετάζει τις αγωγές που κατατέθηκαν κατά των κλήσεων που έχει εκδώσει η Βουλή των Αντιπροσώπων για την παράδοση στοιχείων σχετικών με τον Τραμπ στις τράπεζες Deutsche Bank και Capitol One.

Ειδικότερα, το Κογκρέσο μπορεί να διεξαγάγει έρευνα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ σχετικά με το επίπεδο εντοπισμού σύγκρουσης συμφερόντων, αλλά και ζητήματα δεοντολογίας, ανέφερε στην απόφασή του ο δικαστής που έκανε και μια ιστορική αναδρομή από την εποχή της προεδρίας του Τζέιμς Μπιουκάναν (23 Απριλίου 1791 - 1 Ιουνίου 1868) στο σκάνδαλο δωροδοκίας (Teapot Dome scandal) με την εμπλοκή της κυβέρνησης του προέδρου Ουόρεν Χάρντινγκ (1921-1923) μέχρι τα σκάνδαλα της πιο σύγχρονης πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ (Watergate, Whitewater) προκειμένου να στηρίξει την απόφασή του.

«Η ιστορία έχει δείξει ότι η εγκληματική συμπεριφορά ενός προέδρου ή ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της εκτελεστικής εξουσίας που αποκαλύφθηκε από το Κογκρέσο μπορεί να οδηγήσει στην κατάρτιση νομοθεσίας», σημείωσε ο δικαστής.

«Δεν γίνεται κατανοητό πώς ένα Σύνταγμα που δίνει στο Κογκρέσο την εξουσία να εκδιώξει έναν πρόεδρο για λόγους όπως η εγκληματική συμπεριφορά, το ίδιο Σύνταγμα μπορεί να αρνείται στο Κογκρέσο την εξουσία να πραγματοποιήσει έρευνα για παράνομη συμπεριφορά του προέδρου τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν, ακόμη και χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί επίσημα έρευνα για την αμφισβήτηση της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον ίδιο», πρόσθεσε.

Η νομική ομάδα του προέδρου Τραμπ προγραμματίζει την άσκηση έφεσης, σύμφωνα με δήλωση πηγής που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων.

Η αναφερόμενη δικαστική απόφαση εκδόθηκε προτού συμπληρωθεί μία εβδομάδα από τη διεξαγωγή δικαστικής ακρόασης για την εκδίκαση της υπόθεσης, ενώ αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει αριθμό άσκησης εφέσεων στις δικαστικές αίθουσες.

Η λογιστική εταιρία Mazars έχει μια χρονική παράταση επτά ημερών προκειμένου να μην εκτελέσει την κλήση της Βουλής των Αντιπροσώπων παραδίδοντας τα οικονομικά στοιχεία των αρχείων της για τον πρόεδρο Τραμπ, όπως προβλέπει η αναφερόμενη δικαστική απόφαση. Ωστόσο, απαιτείται η παρέμβαση άλλων δικαστηρίων προκειμένου να εμποδιστεί η λογιστική εταιρία να συμμορφωθεί με την κλήση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Το δικαστήριο είναι καλά ενημερωμένο ότι η υπόθεση αυτή αναφέρεται σε αρχεία για ιδιωτικά κι επιχειρηματικά ζητήματα του προέδρου των ΗΠΑ. Σχετικά με την ερώτηση της αρμοδιότητας άσκησης ελέγχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπάγεται στο ίδιο νομικό πλαίσιο όπως κι οποιοσδήποτε άλλος διάδικος», ανέφερε η δικαστική απόφαση.

Η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων κλήτευσε τη Mazars για την παράδοση στοιχείων σχετικά με τις επικοινωνίες που είχε με τον Τραμπ, αλλά και το πλαίσιο της συνεργασίας της με τον Αμερικανό πρόεδρο για το χρονικό διάστημα από το 2011 έως και το 2018.

Η Mazars βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας της Βουλής των Αντιπροσώπων αφού ο πρώην προσωπικός δικηγόρος και μεσάζοντας του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο για «μαγείρεμα» των περιουσιακών του στοιχείων, στην ανεπιτυχή προσπάθειά του να αγοράσει την ομάδα του αμερικανικού ποδοσφαίρου (Buffalo Bills), αλλά και για τη μείωση της επιβολής φόρων στα περιουσιακά του στοιχεία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικός Ελάιζα Κάμινγκς, χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση «μια ξεκάθαρη νίκη για την τήρηση του νόμου, αλλά και για τις ισορροπίες και τους ελέγχους του συνταγματικού συστήματος» των ΗΠΑ.

«Το δικαστήριο αναγνώρισε το βασικό, αλλά καθοριστικής σημασίας γεγονός, ότι το Κογκρέσο έχει εξουσία για τη διεξαγωγή ερευνών στο πλαίσιο της κεντρικής μας λειτουργίας, κι όπως αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα», επισήμανε ο Κάμινγκς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστή «μη λογική».

«Διαφωνούμε με την απόφαση αυτή, είναι τρελό», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους χθες το πρωί πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για μια προεκλογική εκδήλωση στην Πενσιλβάνια. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο γεγονός του διορισμού του δικαστή Μέτα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

«Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ σε κανέναν άλλον πρόεδρο», πρόσθεσε δηλώνοντας ότι οι Δημοκρατικοί προσπαθούν «να ξανακάνουν» την έρευνα για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. «Οι Δημοκρατικοί εκνευρίστηκαν πολύ με την έρευνα του Μάλερ, όπως είναι πιθανό ότι θα έπρεπε να είχε συμβεί», κατέληξε ο Τραμπ.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αψήφησαν τον Τραμπ και χρηματοδοτούν το Ταμείο για το Κλίμα
Η Γερουσία αγνόησε τις γνωστές θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί κλίματος και την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού. Ενέκρινε κονδύλιο ύψους 10 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση του...
Αψήφησαν τον Τραμπ και χρηματοδοτούν το Ταμείο για το Κλίμα
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Σκληρή κριτική εκ των έσω για τον Τραμπ
Δεν θα λέγαμε ότι η εβδομάδα που ξεκίνησε προβλέπεται εύκολη για τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι τελευταίες δυο αποφάσεις του δέχονται έντονες επικρίσεις από το Κογκρέσο, όπου συνεχίζεται ερευνητική διαδικασία.
Σκληρή κριτική εκ των έσω για τον Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Καταθέτουν στην έρευνα για το ουκρανικό διπλωμάτες, παρά την απαγόρευση Τραμπ
Δύο πρόσωπα «κλειδιά» στην υπόθεση του ουκρανικού σκανδάλου έχουν δεχθεί να καταθέσουν στην έρευνα των Δημοκρατικών του Κογκρέσου. Η πρώην πρέσβης στο Κίεβο, Μαρί Γιοβάνοβιτς, αλλά και ο πρέσβης στην Ε.Ε.,...
Καταθέτουν στην έρευνα για το ουκρανικό διπλωμάτες, παρά την απαγόρευση Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η Google χρηματοδοτεί οργανώσεις που αρνούνται την κλιματική αλλαγή
Παρά τις δηλώσεις της ότι στηρίζει την πολιτική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η Google έχει στηρίξει οικονομικά συντηρητικές οργανώσεις και «ομάδες σκέψης» στις ΗΠΑ, οι οποίες αρνούνται...
Η Google χρηματοδοτεί οργανώσεις που αρνούνται την κλιματική αλλαγή
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΤΡΑΜΠουκισμoί
Σε αχαρτογράφητα νερά, πρωτοφανή στους δυόμισι σχεδόν αιώνες ύπαρξης της αμερικανικής δημοκρατίας, οδηγεί από χθες ο πρόεδρος Τραμπ την ανοιχτή σύγκρουσή του με το Κογκρέσο.
ΤΡΑΜΠουκισμoί
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Λευκός Οίκος απαγόρευσε σε διπλωμάτη να καταθέσει για το ουκρανικό σκάνδαλο
Σε μία κίνηση η οποία αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των Δημοκρατικών, ο Λευκός Οίκος απαγόρευσε στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ε.Ε., Γκόρντον Σόντλαντ, να καταθέσει για την έρευνα που...
Ο Λευκός Οίκος απαγόρευσε σε διπλωμάτη να καταθέσει για το ουκρανικό σκάνδαλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας