Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι φορολογικές δηλώσεις του Ντ. Τραμπ πάνε... Κογκρέσο

Ντόναλντ Τραμπ

AP Photo

Οι φορολογικές δηλώσεις του Ντ. Τραμπ πάνε... Κογκρέσο

  • A-
  • A+

Ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ αποφάσισε την παράδοση στοιχείων για την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα του Ντόναλντ Τραμπ από τη λογιστική εταιρία Mazars στους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όπως μεταδίδει το CNN, με τη 41σέλιδη απόφασή του ο δικαστής Εϊμίτ Μέτα του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Ουάσινγκτον πλήττει την προσπάθεια του Λευκού Οίκου να κρατήσει μυστικές τις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ, απορρίπτοντας αίτημα του Αμερικανού προέδρου για μη εφαρμογή της κλήσης που έχει λάβει η Mazars από την Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η απόφαση του δικαστή επιβεβαιώνει την εξουσία που έχει το Κογκρέσο στο πλαίσιο εφαρμογής του Συντάγματος των ΗΠΑ να διενεργήσει έρευνα για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η δικαστική απόφαση μπορεί να αποτελέσει νομικό προηγούμενο και για άλλους δικαστές που θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ και της κυβέρνησής του να μην επιτραπεί στο Κογκρέσο να λάβει τα οικονομικά αρχεία του Τραμπ σχετικά με τη στάση της υπηρεσίας ελέγχου εισοδήματος (IRS) αλλά και τραπεζών που έχουν ρόλο στην υπόθεση αυτή.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη αποστείλει τη δικαστική απόφαση σε άλλον έναν δικαστή στη Νέα Υόρκη, όπου άλλο ένα δικαστήριο εξετάζει τις αγωγές που κατατέθηκαν κατά των κλήσεων που έχει εκδώσει η Βουλή των Αντιπροσώπων για την παράδοση στοιχείων σχετικών με τον Τραμπ στις τράπεζες Deutsche Bank και Capitol One.

Ειδικότερα, το Κογκρέσο μπορεί να διεξαγάγει έρευνα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ σχετικά με το επίπεδο εντοπισμού σύγκρουσης συμφερόντων, αλλά και ζητήματα δεοντολογίας, ανέφερε στην απόφασή του ο δικαστής που έκανε και μια ιστορική αναδρομή από την εποχή της προεδρίας του Τζέιμς Μπιουκάναν (23 Απριλίου 1791 - 1 Ιουνίου 1868) στο σκάνδαλο δωροδοκίας (Teapot Dome scandal) με την εμπλοκή της κυβέρνησης του προέδρου Ουόρεν Χάρντινγκ (1921-1923) μέχρι τα σκάνδαλα της πιο σύγχρονης πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ (Watergate, Whitewater) προκειμένου να στηρίξει την απόφασή του.

«Η ιστορία έχει δείξει ότι η εγκληματική συμπεριφορά ενός προέδρου ή ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της εκτελεστικής εξουσίας που αποκαλύφθηκε από το Κογκρέσο μπορεί να οδηγήσει στην κατάρτιση νομοθεσίας», σημείωσε ο δικαστής.

«Δεν γίνεται κατανοητό πώς ένα Σύνταγμα που δίνει στο Κογκρέσο την εξουσία να εκδιώξει έναν πρόεδρο για λόγους όπως η εγκληματική συμπεριφορά, το ίδιο Σύνταγμα μπορεί να αρνείται στο Κογκρέσο την εξουσία να πραγματοποιήσει έρευνα για παράνομη συμπεριφορά του προέδρου τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν, ακόμη και χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί επίσημα έρευνα για την αμφισβήτηση της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον ίδιο», πρόσθεσε.

Η νομική ομάδα του προέδρου Τραμπ προγραμματίζει την άσκηση έφεσης, σύμφωνα με δήλωση πηγής που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων.

Η αναφερόμενη δικαστική απόφαση εκδόθηκε προτού συμπληρωθεί μία εβδομάδα από τη διεξαγωγή δικαστικής ακρόασης για την εκδίκαση της υπόθεσης, ενώ αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει αριθμό άσκησης εφέσεων στις δικαστικές αίθουσες.

Η λογιστική εταιρία Mazars έχει μια χρονική παράταση επτά ημερών προκειμένου να μην εκτελέσει την κλήση της Βουλής των Αντιπροσώπων παραδίδοντας τα οικονομικά στοιχεία των αρχείων της για τον πρόεδρο Τραμπ, όπως προβλέπει η αναφερόμενη δικαστική απόφαση. Ωστόσο, απαιτείται η παρέμβαση άλλων δικαστηρίων προκειμένου να εμποδιστεί η λογιστική εταιρία να συμμορφωθεί με την κλήση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Το δικαστήριο είναι καλά ενημερωμένο ότι η υπόθεση αυτή αναφέρεται σε αρχεία για ιδιωτικά κι επιχειρηματικά ζητήματα του προέδρου των ΗΠΑ. Σχετικά με την ερώτηση της αρμοδιότητας άσκησης ελέγχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπάγεται στο ίδιο νομικό πλαίσιο όπως κι οποιοσδήποτε άλλος διάδικος», ανέφερε η δικαστική απόφαση.

Η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων κλήτευσε τη Mazars για την παράδοση στοιχείων σχετικά με τις επικοινωνίες που είχε με τον Τραμπ, αλλά και το πλαίσιο της συνεργασίας της με τον Αμερικανό πρόεδρο για το χρονικό διάστημα από το 2011 έως και το 2018.

Η Mazars βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας της Βουλής των Αντιπροσώπων αφού ο πρώην προσωπικός δικηγόρος και μεσάζοντας του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο για «μαγείρεμα» των περιουσιακών του στοιχείων, στην ανεπιτυχή προσπάθειά του να αγοράσει την ομάδα του αμερικανικού ποδοσφαίρου (Buffalo Bills), αλλά και για τη μείωση της επιβολής φόρων στα περιουσιακά του στοιχεία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικός Ελάιζα Κάμινγκς, χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση «μια ξεκάθαρη νίκη για την τήρηση του νόμου, αλλά και για τις ισορροπίες και τους ελέγχους του συνταγματικού συστήματος» των ΗΠΑ.

«Το δικαστήριο αναγνώρισε το βασικό, αλλά καθοριστικής σημασίας γεγονός, ότι το Κογκρέσο έχει εξουσία για τη διεξαγωγή ερευνών στο πλαίσιο της κεντρικής μας λειτουργίας, κι όπως αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα», επισήμανε ο Κάμινγκς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστή «μη λογική».

«Διαφωνούμε με την απόφαση αυτή, είναι τρελό», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους χθες το πρωί πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για μια προεκλογική εκδήλωση στην Πενσιλβάνια. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο γεγονός του διορισμού του δικαστή Μέτα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

«Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ σε κανέναν άλλον πρόεδρο», πρόσθεσε δηλώνοντας ότι οι Δημοκρατικοί προσπαθούν «να ξανακάνουν» την έρευνα για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. «Οι Δημοκρατικοί εκνευρίστηκαν πολύ με την έρευνα του Μάλερ, όπως είναι πιθανό ότι θα έπρεπε να είχε συμβεί», κατέληξε ο Τραμπ.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αψήφησαν τον Τραμπ και χρηματοδοτούν το Ταμείο για το Κλίμα
Η Γερουσία αγνόησε τις γνωστές θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί κλίματος και την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού. Ενέκρινε κονδύλιο ύψους 10 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση του...
Αψήφησαν τον Τραμπ και χρηματοδοτούν το Ταμείο για το Κλίμα
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Ρόμπερτ Μιούλερ «έδειξε» Τραμπ
Ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ ανακοίνωσε χθές ότι παραιτείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ήταν καταπέλτης κατά του Ντόναλντ Τραμπ και άφησε να εννοηθεί ότι το πόρισμά του δεν απαλλάσσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Ο Ρόμπερτ Μιούλερ «έδειξε» Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αναψαν τα αίματα για... παλιές και νέες ρωσικές παρεμβάσεις
Η υποτιθέμενη ανάμειξή της στις αμερικανικές εκλογές, η οποία ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ που απαλλάσσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ από τις κατηγορίες για...
Αναψαν τα αίματα για... παλιές και νέες ρωσικές παρεμβάσεις
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πάνω από 10 εκατ. υπογραφές για καθαίρεση του Τραμπ
Τη διαδικασία για την καθαίρεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ζητούν από το Κογκρέσο κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών και πολλές οργανώσεις. Αυτοσυγκράτηση ζητά η Νάνσι Πελόζι.
Πάνω από 10 εκατ. υπογραφές για καθαίρεση του Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Τραμπ εμπόδισε την κοινοποίηση της έκθεσης Μιούλερ στο Κογκρέσο
Το εκτελεστικό προνόμιό του άσκησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για το σύνολο της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ αλλά και του ερευνητικού υλικού που τη συνοδεύει.
Ο Τραμπ εμπόδισε την κοινοποίηση της έκθεσης Μιούλερ στο Κογκρέσο
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΠΑ: διαρκείς τριβές λόγω της έκθεσης Μιούλερ
Η Βουλή των Αντιπροσώπων σκοπεύει αύριο να συνεδριάσει με στόχο να υποβάλει μομφή κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ για ασέβεια προς το Σώμα, επειδή παρέδωσε περιληπτική και ενδεχομένως παραπλανητική...
ΗΠΑ: διαρκείς τριβές λόγω της έκθεσης Μιούλερ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας