Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων ζητά η ελληνική Βουλή

Η Βουλή τίμησε την επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων (1919-2019)

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων ζητά η ελληνική Βουλή

  • A-
  • A+

Ειδική συνεδρίαση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, 19 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων να στέλνουν ομόθυμο μήνυμα για την αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο του εγκλήματος αυτού.

Επίσης, με ενός λεπτού σιγή τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ποντίων.

Εκ μέρους της κυβέρνησης μίλησε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος τόνισε ότι «καθήκον όλων μας είναι να μετατρέπουμε, με νηφάλια ανάγνωση, την τραγωδία αυτή των Ελλήνων του Πόντου σε δύναμη».

Επίσης, σχολιάζοντας το μήνυμα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που χαρακτήρισε τη 19η Μαΐου «πρώτο βήμα» για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Τουρκίας, την κάλεσε να αναγνωρίσει το αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός της γενοκτονίας των Ποντίων.

«Οι απόγονοι των θυμάτων δεν ησυχάζουν, δεν ζητούν εκδίκηση αλλά την αναγνώριση μιας αδιαμφισβήτητης πραγματικότητας, δηλαδή, της γενοκτονίας των Ποντίων. Αυτή η αναγνώριση είναι ένα δημοκρατικό αίτημα και επαφίεται στους γείτονές μας να προχωρήσουν στην αναγνώριση ενός ιστορικού γεγονότος που κανείς πια δεν αμφισβητεί ότι υπήρξαν απολύτως αναιτιολόγητες επιθέσεις και σφαγές εναντίον των Ποντίων», ανέφερε.

Όπως τόνισε, κύριο χαρακτηριστικό της ταυτότητας των Ποντίων υπήρξε η γλώσσα, είτε ως μέσο της επιβίωσής τους είτε ως όχημα μεταφοράς της ιστορίας και του πολιτισμού τους, και πρόσθεσε ότι η έστω και αργή ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα θεωρείτε τομή στη νεότερη ιστορία και αφετηρία της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας.

Ο υπουργός Παιδείας έδωσε έμφαση τόσο στη λειτουργία του Κέντρου έρευνας και μελέτης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που θα συμβάλει σημαντικά στη διαιώνιση της μνήμης και της ιστορίας. Ο Κώστας Γαβρόγλου δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στη στελέχωσή του, όσο και στη δημιουργία Μουσείου Προσφύγων που έχει στόχο τη διάσωση των κτιρίων στις προσφυγικές κατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Τη Βουλή εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης, που τόνισε:

«Τιμούμε τα 100 χρόνια μοναξιάς των Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν, ατιμάστηκαν, ξεριζώθηκαν από τον φυσικό τους χώρο και που ζητούν δικαίωση και αναγνώριση».

«Όποιος είδε τη σημαία στη Βουλή, χθες, που έμοιαζε με ματωμένο ποτάμι, όπως αυτό που άφησαν πίσω τους οι Πόντιοι και δεν ανατρίχιασε, δεν έχει καρδιά», τόνισε.

«Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο μια επέτειος για συλλογική δράση, αλλά και ένα νέο ξεκίνημα για αγώνα με συνεννόηση, σύνεση και συναίνεση. Το χρωστάμε τις γενιές που έφυγαν και στις γενιές που θα έρθουν», ανέφερε επίσης.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

«Σήμερα δεν δακρύζουμε, δεν κάνουμε μνημόσυνο, αλλά στεριώνουμε την πατρίδα, μέσα από τη μνήμη και την εγρήγορση. Και στέλνουμε προς το θύτη το μήνυμα να αλλάξει πλεύση και να αναγνωρίσει το πολλαπλό έγκλημα που έκανε σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου. Μέσα από τη λύτρωση της συγνώμης για το έγκλημα της γενοκτονίας των Ποντίων θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να θεμελιώσουμε ειλικρινείς σχέσεις», τόνισε.

Ο Κώστας Τζιάρας, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι υπάρχουν ιστορικές αλήθειες που η Τουρκία δεν μπορεί να διαγράψει.

Τη ΔΗΣΥ εκπροσώπησε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος επανέφερε την πρόταση της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Φώφης Γεννηματά, προς τον πρόεδρο της Βουλής για τη δημιουργία Ειδικής Επιτροπής της Βουλής με αντικείμενο τη συστηματική μελέτη και ανάδειξη της γενοκτονίας των Ποντίων ως ενός αδιαμφισβήτητου ιστορικού γεγονότος με διεθνή ακτινοβολία.

«Είναι υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε μεθοδικά στη διαφύλαξη ανάδειξης της ιστορικής μνήμης και της ιστορικής αλήθειας γιατί το οφείλουμε στις αρχές και στις αξίες μας, αλλά κυρίως σε όλο τον περήφανο Ποντιακό Ελληνισμό», τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου.

«Το ΚΚΕ συνεχίζει παντού να στηρίζει την προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού», επισήμανε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του κόμματος, Χρήστος Κατσώτης.

«Τιμούμε τη μνήμη όσων χάθηκαν στη φοβερή γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μα και διδασκόμαστε για τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή. Εξετάζουμε εκείνα τα τραγικά γεγονότα όχι τυπικά, επετειακά, αλλά στην ουσία τους, εντάσσοντάς τα στο ιστορικό, το πολιτικό και το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο συνέβησαν και τα ερμηνεύουμε από την σκοπιά των εργατικών, των λαϊκών συμφερόντων ώστε να τα γνωρίσουν και να διδαχθούν οι νεώτερες γενιές των Ποντίων και συνολικά η νεολαία. Είναι κι αυτό μια συμβολή κόντρα στη λήθη και σε όλους αυτούς που προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ποιοί είμαστε, από που ερχόμαστε και που πρέπει να πάμε».

Με αφορμή τις ποντιακές του ρίζες, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, επισήμανε ότι δεν πρέπει να ξανασυμβεί παρόμοιο έγκλημα στη ανθρωπότητα.

«Κατάγομαι, από τη μεριά της μητέρας μου, της Αναστασίας Μεντεσίδου, από την Τραπεζούντα του μαρτυρικού Πόντου και συνδέομαι άμεσα με τον πόνο και το αίμα του ιστορικού Πόντου. Στέλνουμε το μήνυμα σε κάθε γωνιά της γης, καταδικάζοντας αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πασχίζουμε να αναγνωριστεί διεθνώς η γενοκτονία των Ποντίων. Για να μην ξανασυμβεί παρόμοιο έγκλημα κατά του ανθρώπου. Παρόμοιο έγκλημα αθώων θυμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Στόχος όλων των κυβερνήσεων πρέπει να είναι η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, σύμφωνα με τον βουλευτή του Ποταμιού, Νίκο Νυφούδη.

«Και πρέπει να το επιδιώξουν κατά προτεραιότητα γιατί δεν είναι μόνο θέμα δικαίωσης μνήμης η αναγνώριση της Ιστορίας. Η αποδοχή της Ιστορίας, η συμφιλίωσή μας με το παρελθόν, είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να πορευτούμε με ασφάλεια στο μέλλον. Διότι η άρνηση μιας γενοκτονίας είναι το έσχατο στάδιο που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της και προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικές», ανέφερε.

ΒΟΥΛΗ
Αντιδράσεις για τη σπέκουλα της Χ.Α. με αφορμή τις δηλώσεις Φίλη
Καταδικάσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η απόπειρα της Χρυσής Αυγής να εκμεταλλευθεί πολιτικά τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων. Να μηνύσει τον υπουργό Παιδείας προτίθεται η...
Αντιδράσεις για τη σπέκουλα της Χ.Α. με αφορμή τις δηλώσεις Φίλη
ΒΟΥΛΗ
Αυλαία για την πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού [Live]
Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020.
Αυλαία για την πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού [Live]
ΒΟΥΛΗ
Κόντρες και στη δεύτερη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού [ Live ]
Αντιμαχίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης από το πρωί κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020».
Κόντρες και στη δεύτερη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού [ Live ]
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με αιχμές για Τουρκία ο Μητσοτάκης σε παμποντιακό συνέδριο
Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών...
Με αιχμές για Τουρκία ο Μητσοτάκης σε παμποντιακό συνέδριο
ΒΟΥΛΗ
Ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος για τη συνταγματική αναθεώρηση
Η πενθήμερη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ενώ η διαδικασία κλείνει τη Δευτέρα με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος για τη συνταγματική αναθεώρηση
ΒΟΥΛΗ
Οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας στο επίκεντρο της συζήτησης για την αναθεώρηση
Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Αναθεώρησης.
Οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας στο επίκεντρο της συζήτησης για την αναθεώρηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας