• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 14.1°C
  4 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.9°C
  5 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 5.0°C / 11.5°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.7°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.7°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.4°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 5.1°C
  4 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  6 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 7.7°C
  3 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.5°C
  4 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.5°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 9.4°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  79%
© Claudiodivizia | Dreamstime.com

Ελληνική οικονομία: Θετικά σημάδια βλέπει ο διεθνής οικονομικός Τύπος

 • A-
 • A+

«Η ανάπτυξη μπορεί να επιταχυνθεί και το χρέος να μειωθεί γρηγορότερα δημιουργώντας έναν θετικό κύκλο ανάπτυξης» στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους Financial Times, που βλέπουν ότι η οικονομία «δείχνει πολλά υποσχόμενα σημάδια ανάπτυξης». Από την πλευρά του ο Economist διαπιστώνει σταθερή πτώση του ποσοστού ανεργίας από έτος σε έτος.

Σύμφωνα με το άρθρο του Μάρτιν Γουλφ στους Financial Times, η ελληνική κρίση «έχει τελειώσει, αλλά άφησε πίσω της μια δεινή κληρονομιά. Παράλληλα, οι οικονομικές και πολιτικές αστάθειες που την προκάλεσαν δεν εξαφανίστηκαν, ενώ η πειθαρχία των τεσσάρων τελευταίων ετών και ο στωικός τρόπος με τον οποίο οι Έλληνες υπέμεναν τις επιπτώσεις της ύφεσης είναι αξιοσημείωτα. Μια βιώσιμη ανάκαμψη είναι πιθανή, αλλά μπορεί να είναι πολύ αργή, ένα πισωγύρισμα δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Εντούτοις, όπως σημειώνει, «υπάρχει μια πολύ καλύτερη πιθανότητα: μέσα από τη φωτιά μπορεί να προκύψει μια νέα, πιο μοντέρνα και πιο δυναμική Ελλάδα. Οι Έλληνες προοδεύουν σε όλον τον κόσμο, γιατί να μην το κάνουν και στη χώρα τους; Η επίτευξη αυτού θα απαιτήσει μια μακρά περίοδο αυτοπειθαρχίας και διαδικασίας λήψης αποφάσεων υψηλού επιπέδου. Αυτό μπορεί να συμβεί τώρα. Τουλάχιστον ας το ελπίσουμε».

Όπως τονίζει ο Μάρτιν Γουλφ, «υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, μια Ελλάδα υπό ανάκαμψη δηλώνει την αφοσίωσή της στην πολιτική ορθοδοξία της ευρωζώνης. Επομένως, όλα βαίνουν καλώς; Η απάντηση συνεχίζει να είναι “όχι” . Οι προκλήσεις παραμένουν τεράστιες, αλλά υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία».

«Λίγοι περίμεναν την παρούσα κατάσταση στις 5 Ιουλίου 2015 όταν το δημοψήφισμα απέρριψε τους όρους της τρόικα με ποσοστό 61% . Ωστόσο, στις 13 Ιουλίου του ίδιου έτους, η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε ακόμα σκληρότερους όρους από τους πιστωτές της σε σχέση με εκείνους που απέρριπτε το δημοψήφισμα, σε μια κίνηση που μπορεί να θεωρηθεί ως προδοσία ή ως ξέσπασμα κοινής λογικής», συμπληρώνει.

Άνοδος τουρισμού

Σε άλλο άρθρο, η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι «ο ελληνικός τουριστικός τομέας προσβλέπει σε περαιτέρω ανοδική πορεία. Καθώς νέες τουριστικές εγκαταστάσεις πολυτελείας ανοίγουν στη χώρα, στο παρασκήνιο της έντονης ανάπτυξης τα διαρθρωτικά προβλήματα παραμένουν».

Επισημαίνει τη δήλωση της τέως υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, ότι ο ελληνικός τουρισμός «έχει περάσει μια αναγέννηση τα τελευταία τρία χρόνια. Έξι από τους 10 επισκέπτες μπορούν να ταξινομηθούν ως τουρίστες υψηλού επιπέδου που ξοδεύουν ελεύθερα. Δεδομένου ότι περάσαμε πολύ δύσκολα χρόνια κατά τη διάρκεια της κρίσης, πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περιθώρια για βελτίωση, προωθώντας επενδύσεις σε νέα ξενοδοχεία και ολοκληρωμένα θέρετρα και αυξάνοντας περαιτέρω τα πρότυπα εξυπηρέτησης».

Άλλωστε, θετικές είναι και οι εντυπώσεις του ΣΕΤΕ, σύμφωνα με τον οποίο οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 56% μεταξύ 2012 και 2018. Επίσης, οι άμεσες δαπάνες των επισκεπτών το 2018 αυξήθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση κατά την κύρια τουριστική περίοδο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Επιτυχίες για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις

Οι Financial Times στο αφιέρωμά τους για την ελληνική οικονομία τονίζουν ότι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ελλάδα σημειώνουν πολλές επιτυχίες. Ως παράδειγμα φέρνει τη νεοσύστατη εταιρεία Nanoplasmas, η οποία στοχεύει σε ένα «έξυπνο τσιπ» για την ταχύτερη διάγνωση του δυνητικά θανατηφόρου βακτηρίου της λεγιονέλλας στο νερό.

Ενώ οι παραδοσιακές εργαστηριακές δοκιμές διαρκούν 10-15 ημέρες, η Nanoplasmas ελπίζει να μειώσει αυτό το χρόνο σε δύο ώρες χρησιμοποιώντας έναν δείκτη αλλαγής χρώματος για να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα. Τον Απρίλιο, η επιχείρηση έλαβε € 150.000 από το uni.fund, έναν ελληνικό φορέα παροχής κεφαλαίων για ερευνητικά και αναπτυξιακά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, αυξάνεται η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για την επιχειρηματικότητα και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ελλάδα καθώς σημειώνονται πολλές επιτυχίες, με ορισμένους επιχειρηματίες να ηγούνται πλέον σε ένα δεύτερο κύμα επιχειρήσεων.

Economist: Σταθερή πτώση της ανεργίας

Από τη δική του πλευρά η Economist Intelligence Unit διαπιστώνει βελτίωση της αγοράς εργασίας.

«Η συνολική απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο ενώ η ανεργία μειώθηκε κατά 10,3%. Εκείνοι που είναι εγγεγραμμένοι ως ανενεργοί - ούτε εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία – μειώθηκαν κατά 1% (περίπου 32.600) στο έτος. Από την κορυφή του 2013-14, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε».

Όπως τονίζει, τα μηνιαία στοιχεία για το εργατικό δυναμικό είναι αρχικές εκτιμήσεις και συχνά αναθεωρούνται προς τα πάνω αργότερα, αλλά οι αριθμοί συμφωνούν σε γενικές γραμμές με τους προηγούμενους μήνες και παρουσιάζουν σταθερή πτώση του ποσοστού ανεργίας από έτος σε έτος στην Ελλάδα.

Η Economist Intelligence Unit ωστόσο επισημαίνει ότι αν και η κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, η ανεργία εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη στη ζώνη του ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άλμα κρουαζιέρας το 2021 και αισιοδοξία για φέτος
Χρονιά επανεκκίνησης και ανάκαμψης για τον κλάδο της κρουαζιέρας χαρακτηρίζεται το 2021 μετά την πολύμηνη διακοπή και συρρίκνωση των δραστηριοτήτων το 2020 λόγω της πανδημίας.
Άλμα κρουαζιέρας το 2021 και αισιοδοξία για φέτος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βloomberg: Προσδοκίες για πολύ μεγάλα κέρδη στο ελληνικό Χρηματιστήριο
Πολύ θετικές προοπτικές για το ελληνικό Χρηματιστήριο βλέπει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, μετά την άνοδο του δείκτη κατά 26% φέτος, ξεπερνώντας 93 άλλους δείκτες τους οποίους παρακολουθεί.
Βloomberg: Προσδοκίες για πολύ μεγάλα κέρδη στο ελληνικό Χρηματιστήριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευκαιρία για την κρουαζιέρα η υπο-παραχώρηση δραστηριοτήτων
Η υπο-παραχώρηση δραστηριοτήτων στα 10 περιφερειακά λιμάνια που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, μετά και την ψήφιση του σχετικού νόμου, ανοίγει τον δρόμο σε διεθνείς διαχειριστές λιμανιών κρουαζιέρας να...
Ευκαιρία για την κρουαζιέρα η υπο-παραχώρηση δραστηριοτήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η έκδοση του 10ετούς στις σελίδες των γερμανικών εφημερίδων
Την έκδοση δεκαετούς ελληνικού ομολόγου και την υποδοχή του από τον κόσμο των διεθνών επενδυτών σχολιάζει ο γερμανικός τύπος.
Η έκδοση του 10ετούς στις σελίδες των γερμανικών εφημερίδων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποστηρικτικά στην κρουαζιέρα θα λειτουργήσουν τα υδατοδρόμια
Την ανάγκη επίσπευσης της λειτουργίας των υδατοδρομίων, καθώς τα υδροπλάνα θα είναι υποστηρικτικά της κρουαζιέρας, επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη για την πορεία των...
Υποστηρικτικά στην κρουαζιέρα θα λειτουργήσουν τα υδατοδρόμια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάκαμψη της κρουαζιέρας στην Ανατ. Μεσόγειο
Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο ύστερα από τριετή κρίση λόγω γεωπολιτικών εντάσεων. Μια ανάκαμψη που ήρθε νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν και η οποία στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό...
Ανάκαμψη της κρουαζιέρας στην Ανατ. Μεσόγειο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας