• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.2°C / 30.2°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 28.0°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.9°C / 21.1°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.6°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 22.9°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.1°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 28.4°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 28.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 29.9°C
  1 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 27.2°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  72%

Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, Αχαρνών

ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΟΣ / EUROKINISSI

Πρωτοφανείς δηλώσεις του Ν. Σοφιανού

 • A-
 • A+
Πρωτοφανείς ρατσιστικές δηλώσεις από τον Νίκο Σοφιανό του ΚΚΕ. Ζητά εκκένωση των καταλήψεων για πρόσφυγες και ένταση της αστυνομικής καταστολής προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας.

Ο δημοτικός συνδυασμός Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα (ΑΑ), πήρε μέρος σε μια συγκέντρωση κατοίκων που είχε οργανώσει την Πέμπτη, 9/5, ο εξωραϊστικός πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής Αγ. Παύλου/Σταθμού Λαρίσης. 

Η συγκέντρωση, στην οποία παραβρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, έγινε στην πλατεία γύρω από την εκκλησία του Αγ. Παύλου, η οποία βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής (που είναι απέναντι από τον σταθμό Λαρίσης).

Είχαν κληθεί, με επίσημη πρόσκληση, μόνο τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι, ο Μπακογιάννης, ο Ηλιόπουλος, ο Γερουλάνος και ο Σοφιανός του ΚΚΕ. Έγινε, ωστόσο, δεκτό από τους οργανωτές, μετά από «επίμονο αίτημα» της ΑΑ, να πάρει κανονικά το λόγο και η Ντίνα Ρέππα. 

Τέθηκαν από τους οργανωτές (όπως και εν συνεχεία από παρεμβαίνοντες κατοίκους) μια σειρά από ερωτήματα, που είχαν να κάνουν με ζητήματα ασφάλειας στην καθημερινότητα και με την εγκληματικότητα, με τα ερειπωμένα και ετοιμόρροπα, διατηρητέα, ή μη, κτίρια (είναι γεμάτη η περιοχή αυτή και όχι μόνο αυτή), για τα πεζοδρόμια και τους δρόμους, για την πιο επωφελή χρήση διαφόρων κτιρίων, για τα σχολεία, για τους τοξικοεξαρτημένους της πλ. Βάθης, για την αυξανόμενη παρουσία προσφύγων και μεταναστών, για την διάσπαρτη λειτουργία διαφόρων ΜΚΟ που σχετίζονται με το προσφυγικό κλπ.

Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα ν' αναφερθεί κανείς στα όσα είπαν οι υποψήφιοι, που ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, κυμαίνονταν από την κλασικά προεκλογικού χαρακτήρα υποσχετική φρασεολογία, γενικολογία και αοριστολογία, μέχρι το σερβίρισμα, με την κατά το δυνατόν πιο ήπια μορφή, της «κλεισθενικής», φορομπηκτικής, «μετα»μνημονιακής διαχείρισης, η οποία είναι προδιαγεγραμμένη ανεξάρτητα από το ποιος θα βγει δήμαρχος - με έμφαση, φυσικά,  στο ζήτημα της ασφάλειας και την ενίσχυση της αστυνόμευσης όλων των ειδών με την δημοτική αστυνομία την ΕΛ.ΑΣ κ.λπ.  

Εννοείται ότι ξεχώρισε η παρέμβαση τη Ντίνας Ρέππα: έγινε με τρόπο που πραγματικά ακουμπούσε, και απαντούσε (κάτω από ένα ριζικά διαφορετικό πρίσμα και οπτική) στην «αυθόρμητη συνείδηση» των παρευρισκομένων κατοίκων, στα όποιας μορφής ξενόφοβα αντανακλαστικά, στον διάχυτο φόβο και στο βαθύ αίσθημα ανασφάλειας, που διαπερνά τις ζωές όλων και πηγάζει από την βαθιά και αξεπέραστη κρίση του συστήματος, αλλά που, ως πρώτη, αυθόρμητη αντίδραση, προβάλλεται, στον «άλλο», στον διπλανό, στον εξαρτημένο, στον  πρόσφυγα. Και είναι σημαντικό ότι, παρ΄ ότι δεν είχε επίσημα προσκληθεί και η παρουσία της στο «πάνελ» ήταν «εμβόλιμη», στο τέλος χειροκροτήθηκε και πλησιάστηκε για συζήτηση από πολλούς/ές.

Πέρα από αυτό, όμως, αν έχει κάτι πραγματική σημασία να συγκρατήσει κανείς από την εκδήλωση αυτή δεν είναι άλλο από τη παρέμβαση του Σοφιανού, που κυριολεκτικά, αν και ξέρουμε πολύ καλά τι είναι σταλινισμός, μας άφησε όλους και όλες εμβρόντητους/ες. Είπε ο Σοφιανός (κατά λέξη):

- Μια συμμορία Βορειοαφρικανών  λυμαίνεται το κέντρο.

- Γιατί δεν παρεμβαίνει η αστυνομία να ελευθερώσει τους κατειλημμένους χώρους, τα κτίρια στην Αχαρνών 22, στην Αχαρνών  και Σουμερλή και το Plaza - έτσι το είπε, Plaza (είναι το City Plaza. Και, όπως γνωρίζομε όλα αυτά τα κτίρια είναι καταλήψεις που φιλοξενούν πρόσφυγες).

-Η Αχαρνών, από πλ. Βάθης μέχρι Αγ. Παντελεήμονα είναι μια μακριά Λαϊκή Αγορά… γιατί δεν παρεμβαίνει η αστυνομία; (υπ' όψιν ότι πρόκειται για την περιοχή όπου, από πολλά χρόνια, έχουν καταστήματα μετανάστες, πολλοί/ές Ρομά πουλούν στο δρόμο διάφορα τρόφιμα, λαχανικά, φρούτα κ.λπ.).

Η όποια εγκληματικότητα και παραβατικότητα, για τον Σοφιανό, οφείλεται στους μετανάστες και στους πρόσφυγες. Σ' αυτούς μόνο αναφέρθηκε.

Δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο (γιατί μιλούν από μόνες τους) αυτές οι πρωτοφανείς, ρατσιστικές δηλώσεις του Σοφιανού, μέλους του Π.Γ. του ΚΚΕ-δηλαδή, δηλώσεις του ΚΚΕ. 

Ο όρος «σταλινοφασίστας» πιθανόν να θεωρείται από πολλούς, «πολιτικά και επιστημονικά» ως  «μη ορθός». Απλώς, όταν ακούς τον Σοφιανό, σου «βγαίνει» αυθόρμητα…

Πάντως, ο επίλογος στην παρέμβαση της Ντίνας Ρέππα (την οποία ακολούθησε το χειροκρότημα), αφού σχολίασε τα περί των ερειπωμένων κτιρίων, που σχεδόν όλα μπορούν να διατηρηθούν, ν' αναπλαστούν και να γίνουν κατοικίες για άστεγους, πρόσφυγες κ.λπ., ήταν ότι «ένα μόνο κτίριο πρέπει να κατεδαφιστεί, τα γραφεία της μιας και μόνης εγκληματικής οργάνωσης στην περιοχή, που είναι η Χρυσή Αυγή». 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σας προλάβαμε, ω Αθηναίοι
Σας προλάβαμε, ω Αθηναίοι, στα κλεισίματα δομών που υποστήριζαν πρόσφυγες και στις ανάλογες εξαγγελίες, εμείς οι Λέσβιοι.
Σας προλάβαμε, ω Αθηναίοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «Μεγάλος Περίπατος» του δημάρχου της Αθήνας
Είναι στη φύση του καπιταλισμού η παραγωγή μιας μεγάλης μάζας ανθρώπων που θεωρούνται και αντιμετωπίζονται ως «άχρηστοι», «πλεονάζοντες», ως τα «σκουπίδια της κοινωνίας». 
Ο «Μεγάλος Περίπατος» του δημάρχου της Αθήνας, μακριά και ενάντια σε αστέγους, εξαρτημένους και πρόσφυγες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «Μεγάλος Περίπατος» του δημάρχου της Αθήνας, μακριά και ενάντια σε αστέγους, εξαρτημένους και πρόσφυγες
Την «ατομική ευθύνη» και την αστεγία ως μια επιλογή βλέπει ο δήμαρχος της Αθήνας χωρίς να βρίσκει ουσιαστικές λύσεις για τους ανθρώπους που πλήττονται σε μέγιστο βαθμό από την πανδημία.
Ο «Μεγάλος Περίπατος» του δημάρχου της Αθήνας, μακριά και ενάντια σε αστέγους, εξαρτημένους και πρόσφυγες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μαγικό λεωφορείο
Το 732 είναι από κείνες τις γραμμές των λεωφορείων που διασχίζουν όλο το κέντρο. Ωρα 8 το βραδάκι. Οι επιβάτες έχουν μια κούραση στις κινήσεις τους από τη ζέστη και ο λιγοστός αέρας που μπαίνει από τα παράθυρα...
Το μαγικό λεωφορείο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι πρόσφυγες της οδού Πρασσά
Δεν είναι μιάσματα και δεν «εκτοξεύουν» επιλεκτικά μολυσματικές ασθένειες οι πρόσφυγες. Αυτό που πραγματικά εξαπλώνεται δίκην επιδημίας είναι το μίσος, ο ρατσισμός κι η ξενοφοβία. Η κρίση και το προσφυγικό...
Οι πρόσφυγες της οδού Πρασσά
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Μια οφειλόμενη απάντηση στη Λιάνα Κανέλλη»
Ανοιχτή επιστολή της κόρης του Δημήτρη Χριστούλα που έδωσε τέλος στη ζωή του στην πλατεία Συντάγματος -στις 4 Απριλίου του 2012- αρνούμενος να καταρρακωθεί η ύπαρξη και η αξιοπρέπειά του. Η Έμμυ Χριστούλα,...
«Μια οφειλόμενη απάντηση στη Λιάνα Κανέλλη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας