Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπούλμαν: «Σκηνοθεσία η οριοθέτηση του Βέμπερ από την Ακροδεξιά»

Ο συνεπικεφαλής του ψηφοδελτίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν

«Εφ.Συν.» - Μάριος Βαλασσόπουλος

Μπούλμαν: «Σκηνοθεσία η οριοθέτηση του Βέμπερ από την Ακροδεξιά»

  • A-
  • A+
Βάλλει κατά των Σεμπάστιαν Κουρτς και Αντόνιο Ταγιάνι, οι οποίοι αν και μέλη του ΕΛΚ, επιλέγουν να «προσπερνούν την Ακροδεξιά από τα δεξιά»

Ευθύνες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την άνοδο της ακροδεξιάς, με αφορμή την κρίση στις σχέσεις του ΕΛΚ με τον Βίκτορ Όρμπαν, απέδωσε ο Ούντο Μπούλμαν, συνεπικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβουλίο. Όπως είπε, οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες «δεν είναι σε θέση να σταματήσουν την “ορμπανοποίηση” του ΕΛΚ».

Μιλώντας στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Ούντο Μπούλμαν επέκρινε με σφοδρότητα τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ειδικά στον τρόπο με τον οποίο οριοθετείται έναντι της Ακροδεξιάς.

«Όλα αυτά είναι μια σκηνοθεσία. Ο κ. Βέμπερ, μπορεί να έχει καλές προθέσεις, αλλά δεν έχει λύσει το πρόβλημα. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έπαιζε για πολλά χρόνια τον σκύλο με τη γάτα με το ΕΛΚ. Λυπάμαι πολύ που το Χριστιανοδημοκρατικό και το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU) δεν είναι σε θέση να σταματήσουν την ορμπανοποίηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ)».

Κουρτς και Ταγιάνι

Σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, η αναστολή της συμμετοχής του κόμματος του Fidesz, του Βίκτορ Όρμπαν στο ΕΛΚ είναι «μη σοβαρή προσπάθεια. Και δεν είναι μόνο ο Όρμπαν».

Και συμπλήρωσε:

«Έχουμε έναν Αυστριακό καγκελάριο που αντιτίθεται στο σύμφωνο μετανάστευσης του ΟΗΕ και ο οποίος ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποστέλλει ελικόπτερο μάχης στα σλοβενικά σύνορα για να εμποδίσει την είσοδο μεταναστών που δεν είναι ακόμα εκεί. Και όμως, ο Σεμπάστιαν Κουρτς θεωρείται στο ΕΛΚ επίλεκτος αγωνιστής για τις ευρωεκλογές. Ή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, της ίδιας ιδεολογικά οικογένειας, ο οποίος επαινεί τον Μουσολίνι για τις επιτυχίες του στην ιταλική εσωτερική πολιτική. Αυτή είναι η τυπική στρατηγική που γνωρίζουμε επίσης στη Γερμανία από τους Χριστιανοκοινωνιστές: να γίνει δηλαδή προσπάθεια παρεμπόδισης της άκρας Δεξιάς με το να τους προσπερνά κανείς από τα δεξιά».

Σύμφωνα με τον Ούντο Μπούλμαν, για να αντιμετωπιστεί η Ακροδεξιά, η Ευρώπη θα πρέπει «να αποκτήσει μια οροφή που να αντέχει στα καιρικά φαινόμενα. Προκειμένου η εσωτερική μας αγορά να λειτουργήσει με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο, χρειαζόμαστε επαρκείς ελάχιστους μισθούς σε όλη την Ευρώπη. Αυτό ζήτησε ο Εμανουέλ Mακρόν αντιδρώντας στις διαδηλώσεις στη Γαλλία και η Άνεγκρετ- Κραμπ Κάρενμπαουερ το αρνήθηκε. Στην απάντησή της μπορείτε να διαπιστώσετε ότι το Χριστιανοδημοκρατκό Κόμμα δεν κατάλαβε τίποτα. Δεν μπορούμε να ζητάμε κοινά εξωτερικά σύνορα και μια ελεύθερη αγορά, αφήνοντας το υπόλοιπα στην τύχη».

Προτείνει «να αντιπαραθέσουμε στην παγκοσμιοποίηση μια κοινωνική διάσταση, θα πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα στην περιφερειακή πολιτική και τις διαρθρωτικές αλλαγές - αλλιώς θα έχουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και αιχμαλωτίζονται από τους λαϊκιστές».

Οι «δεξιοί αρουραίοι υποθάλπουν τον φόβο στις κοινωνίες»

Όσον αφορά τη σημασία των ευρωεκλογών, ο Ούντο Μπούλμαν τονίζει:

«Η Ευρώπη δεν είχε ποτέ να αντιμετωπίσει τόσους πολλούς εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους: αυξανόμενα ρήγματα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, πόλωση μεταξύ καθυστερημένων και ευημερουσών περιοχών. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται εγκαταλειμμένοι όταν κλείνει το τελευταίο νηπιαγωγείο της περιοχής τους ή όταν δεν περνά πάνω από δύο φορές τη μέρα το λεωφορείο. Οι δεξιοί αρουραίοι το χρησιμοποιούν αυτό για να υποθάλψουν φόβους. Προσθέστε σε αυτά την πρόκληση της διεθνούς μετανάστευσης και την κλιματική αλλαγή. Όλα αυτά τα προβλήματα αποδεικνύουν ότι πρέπει να ενεργήσουμε ευρωπαϊκά τουλάχιστον για να τα θέσουμε υπό έλεγχο. Οι εθνικοί σχεδιασμοί δεν είναι πλέον σήμερα επαρκείς».

O Ευρωπαίος σοσιαλδημοκράτης δεν θεωρεί ότι η εκτίμηση πως η Ακροδεξιά θα έχει άνοδο στις προσεχείς ευρωεκλογές θα επαληθευτεί:

«Δεν έχει ακόμα κριθεί τίποτε. Μπορούμε ακόμα να πείσουμε τους πολίτες για το δικό μας δρόμο. Η Ευρώπη συχνά θεωρείται υπεύθυνη για όλα τα κακά, αλλά στα περισσότερα προβλήματα η απάντηση βρίσκεται σε μια ισχυρότερη και καλύτερη, όχι σε μια ασθενέστερη Ευρώπη».

ΕΥΡΩΠΗ
Βέμπερ για Όρμπαν: «Όποιος διαφωνεί με τις αξίες του ΕΛΚ, μπορεί να φύγει»
Απάντηση στον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος δήλωσε ότι αποσύρει τη στήριξή του προς τον Μάνφρεντ Βέμπερ, έδωσε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της...
Βέμπερ για Όρμπαν: «Όποιος διαφωνεί με τις αξίες του ΕΛΚ, μπορεί να φύγει»
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Όρμπαν δεν στηρίζει πια τον Βέμπερ
Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και ηγέτης τους κυβερνώντος κόμματος Φιντές, Βίκτορ Όρμπαν, ανακοίνωσε ότι η παράταξή του αποσύρει την εμπιστοσύνη της στον Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιο με το Ευρωπαϊκό...
Ο Όρμπαν δεν στηρίζει πια τον Βέμπερ
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Όρμπαν προτρέπει το ΕΛΚ να συνεργαστεί με την ακροδεξιά
«Χρειάζεται να βρούμε άλλο δρόμο, μέσω της συνεργασίας με την άκρα δεξιά στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας για τις ενδεχόμενες συνέργειες του ΕΛΚ μετά τις ευρωεκλογές.
Ο Όρμπαν προτρέπει το ΕΛΚ να συνεργαστεί με την ακροδεξιά
ΕΥΡΩΠΗ
Μπούλμαν: Η Ουγγαρία καταπατά συστηματικά το ευρωπαϊκό δίκαιο
Τους κινδύνους από την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη επισήμανε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου της ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο...
Μπούλμαν: Η Ουγγαρία καταπατά συστηματικά το ευρωπαϊκό δίκαιο
Ούντο Μπούλμαν
ΕΥΡΩΠΗ
Κάλεσμα Μπούλμαν προς όλες τις προοδευτικές παρατάξεις
Μία ημέρα μετά την πετυχημένη εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Αθήνα, ο Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την αποδοχή της...
Κάλεσμα Μπούλμαν προς όλες τις προοδευτικές παρατάξεις
ΕΥΡΩΠΗ
Μόλις το 26% των Γερμανών γνωρίζουν ποιος είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ
Περίπου ένας μήνας έχει απομείνει μέχρι τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών και νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία παρουσιάζει ευρήματα που έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς οι ψηφοφόροι μάλλον αγνοούν τόσο τον Μάνφρεντ...
Μόλις το 26% των Γερμανών γνωρίζουν ποιος είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας