• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 27.9°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 25.5°C
  6 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.9°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.2°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 24.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  1 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.4°C
  5 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  5 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 25.9°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 26.7°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  4 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 27.5°C
  1 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 24.7°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  53%
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Απάντηση Γεροβασίλη για τις επαναπροωθήσεις

 • A-
 • A+

Επιστολή στον επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, έστειλε η Όλγα Γεροβασίλη απαντώντας στη δική του στην όποια, όπως αναφέρει υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «παρατίθενται περιγραφές και μαρτυρίες μεταναστών για περιστατικά και πρακτικές προσώπων, που φέρονται να ανήκουν σε Σώματα Ασφαλείας, στην περιοχή του Έβρου.

»Συγκεκριμένα, οι αναφορές αφορούν σε άτυπες αναγκαστικές επιστροφές στην Τουρκία, χωρίς την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών, σε περιστατικά βίας και σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και σε περιστατικά σύμφωνα με τα οποία δεν επετράπη η πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών στο μηχανισμό του ασύλου.

Η κ. Γεροβασίλη υποστηρίζει πως «οι καταγγελλόμενες συμπεριφορές και πρακτικές ουδόλως υφίστανται ως επιχειρησιακή δραστηριότητα και πρακτική του προσωπικού των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης, το οποίο κυρίως εμπλέκεται σε δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Από την διερεύνηση των μέχρι σήμερα καταγγελλομένων περιστατικών και από τις εσωτερικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, προκύπτει το συμπέρασμα ότι αυτά δεν δύνανται να επιβεβαιωθούν».

Ισχυρίζεται δε ότι «η εμπειρία, ο επαγγελματισμός και το ήθος του αστυνομικού προσωπικού των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης, δεν αφήνουν ουδεμία αμφιβολία ότι το έργο της διαχείρισης συνόρων επιτελείται με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανθρωπισμού. Προς επίρρωση αυτού, σημειώνεται ότι, στον ποταμό Έβρο έχουν λάβει χώρα, πολλές φορές υπό άκρως αντίξοες συνθήκες, επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών που κινδύνευαν από πνιγμό, από το αστυνομικό προσωπικό, το οποίο και με κίνδυνο της ζωής του επιδιώκει την προστασία της ζωής των μεταναστών όταν εγκλωβίζονται σε επικίνδυνα σημεία του ποταμού Έβρου, αποσπώντας θετικά σχόλια από την κοινή γνώμη. 

Επίσης, η υπουργός σημειώνει πως «οι Έλληνες αστυνομικοί που πραγματοποιούν εθνικές επιχειρησιακές δράσεις επιτήρησης συνόρων στην περιοχή του Έβρου, τα τελευταία έτη, υποστηρίζονται από Φιλοξενούμενους Αξιωματούχους διαφόρων ειδικοτήτων, στο πλαίσιο Κοινών Επιχειρήσεων του Frontex που υλοποιούνται στην περιοχή. Ο εν λόγω Ευρωπαϊκός Οργανισμός ενισχύει την επίγνωση της κατάστασης και την επιχειρησιακή ανταπόκριση στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα. Σε αυτό το πλαίσιο, ουδέποτε έγινε αναφορά από ξένους Φιλοξενούμενους Αξιωματούχους του Frontex, περιστατικού παράτυπης επαναπροώθησης ή παραβίασης δικαιώματος μεταναστών, με εμπλοκή ελλήνων αστυνομικών».

Στην επιστολή επισημαίνεται πως «τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, το αστυνομικό προσωπικό λαμβάνει ειδικότερες οδηγίες και διαταγές, ενώ παρακολουθεί και εκπαιδευτικά προγράμματα, σχετικά με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες. Οι οδηγίες εστιάζουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, την αποφυγή των διακρίσεων, την νόμιμη χρήση βίας και την αρχή της μη-επαναπροώθησης. Σε αυτό το πλαίσιο, το αστυνομικό προσωπικό εποπτεύεται και αξιολογείται σε μόνιμη βάση, από την ιεραρχία του σώματος.

Τέλος, η κ. Γεροβασίλη υπενθυμίζει ότι «η Ελλάδα έχει διαχειρισθεί αποτελεσματικά, από το 2015 μέχρι και σήμερα, περισσότερους  από 1.350.000 πρόσφυγες/μετανάστες, έχοντας ως γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Ειδικότερα, επισημαίνεται πώς, κατά το πρώτο 4μηνο του 2019 στην περιοχή δικαιοδοσίας των Δ.Α. Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης έχουν πραγματοποιηθεί 3.130 συλλήψεις υπηκόων τρίτων χωρών, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων. Επιπλέον και κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που αναφέρεται στις καταγγελίες (25-29.04.2019), πραγματοποιήθηκαν στην συγκεκριμένη περιοχή 101 συλλήψεις υπηκόων τρίτων χωρών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κλείνουν τα μάτια στις επαναπροωθήσεις
Νόμιμες επιχειρήσεις αποτροπής προσφύγων με σήματα τύπου «ήχος και φως» λέει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι κάνει η ΕΛ.ΑΣ. στον Εβρο, με παράλληλη ενημέρωση των τουρκικών αρχών για να βοηθήσουν -έτσι...
Κλείνουν τα μάτια στις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγέλλεται δολοφονική επαναπροώθηση προσφύγων ανοιχτά της Σάμου, πνίγηκε 4χρονο παιδί
Φονική επιχείρηση βίαιης επαναπροώθησης προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό ανοιχτά της Σάμου καταγγέλλει στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Ιρακινός πρόσφυγας, που έχασε το ένα από τα τρία παιδιά του...
Καταγγέλλεται δολοφονική επαναπροώθηση προσφύγων ανοιχτά της Σάμου, πνίγηκε 4χρονο παιδί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέες απαγωγές, επαναπροωθήσεις και βασανιστήρια στον Εβρο
Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν, όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες όσων περνούν τα σύνορα στον Εβρο, οι βίαιες επιχειρήσεις απώθησής τους από την ΕΛ.ΑΣ. και άγνωστους κουκουλοφόρους χωρίς διακριτικά ● 26...
Νέες απαγωγές, επαναπροωθήσεις και βασανιστήρια στον Εβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κινητοποίηση Ελλήνων και Τούρκων στον Εβρο
«Ανοιχτά σύνορα - όχι άλλοι πνιγμοί στο Αιγαίο - ρίξτε τους φράχτες», τρία συνθήματα, γραμμένα σε πανό στα ελληνικά, τα τουρκικά και τα αγγλικά, έδωσαν τον τόνο της αντιρατσιστικής κινητοποίησης που έκαναν την...
Κινητοποίηση Ελλήνων και Τούρκων στον Εβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αξιόπιστες οι καταγγελίες επαναπροωθήσεων στον Εβρο
Βάσιμες κρίνει τις δεκάδες μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών για βίαιες επιχειρήσεις επαναπροώθησης, απαγωγές και βάναυση αντιμετώπισή τους στον Εβρο ένα από τα πιο έγκυρα διεθνή όργανα καταγραφής παραβιάσεων.
Αξιόπιστες οι καταγγελίες επαναπροωθήσεων στον Εβρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας