Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ευκαιρία για την Ελλάδα οι ευνοϊκοί όροι αποπληρωμής δανείων»

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Ευκαιρία για την Ελλάδα οι ευνοϊκοί όροι αποπληρωμής δανείων»

  • A-
  • A+

Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία σε σχέση με τις πληρωμές, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς η αναδιάρθρωση του χρέους που έχουμε πετύχει, με τους καλύτερους όρους αποπληρωμής δανείων, συνιστούν μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, από τα Ιωάννινα, κάλεσε όλους, συνδικάτα, επιμελητήρια, κόμματα, να «σοβαρευτούν», ώστε να εκμεταλλευθούμε αυτή την ευνοϊκή περίοδο για τη χώρα και αυτά τα 15 χρόνια «να μην πάνε χαμένα».

Όπως τόνισε, μόνο έτσι «η ανάπτυξη που έχει επιστρέψει θα είναι βιώσιμη».

«Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για τα επόμενα 15 χρόνια. Αν αυτή η κοινωνία έχει τις δυνάμεις αυτές, που θα λένε “ό,τι έγινε έγινε, τώρα έχουμε ανάπτυξη, πώς θα την κάνουμε βιώσιμη, τώρα έχουμε τα πρώτα στοιχεία ενός κοινωνικού κράτους, πώς θα το κάνουμε ακόμα καλύτερο”;», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει στρατηγική και σχέδιο και δεν στηρίζει την πολιτική της, σε αόριστες υποσχέσεις.

«Άλλο να υπόσχεσαι και άλλο να υπόσχεσαι πάνω σε ένα σχέδιο τεκμηριωμένο και κατανοητό και στους μέσα και στους έξω. Όταν η μια πλευρά υπόσχεται, χωρίς να μας λέει από πού θα έρθουν τα χρήματα, και η άλλη υπόσχεται στη βάση του τι θα γίνει, ποιες είναι οι προτεραιότητές της, στις κοινωνικές παροχές, στη φορολογία αλλά και στον αναπτυξιακό τομέα».

Οι προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αφορούν «τη Δικαιοσύνη που αργεί, τη Δημόσια Διοίκηση που πρέπει να γίνει πολύ καλύτερη και το επενδυτικό περιβάλλον».

Αισιοδοξία για τις ευρωεκλογές

Όσον αφορά τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.

«Δεν περιμένω ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές. Θεωρώ πως τα πράγματα θα πάνε καλά. Επισκέφτηκα την Πρέβεζα, τον Λούρο, χθες βράδυ μίλησα στα Ιωάννινα και η αποδοχή του κόσμου δεν έχει καμία σχέση με αυτό που περιγράφουν οι εφημερίδες. Βεβαίως υπάρχει προβληματισμός, θέλουν να συζητούν, αλλά αυτή η απομόνωση που περιγράφουν τα κανάλια δεν υπάρχουν».

Χαριτολογώντας και αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις δημοσκοπήσεις, ο υπουργός Οικονομικών είπε:

«Η Ν.Δ. μου θυμίζει το μυθιστόρημα με τον Ροβινσώνα Κρούσο, όταν βλέπει τις δημοσκοπήσεις και θεωρεί ότι θα πάει “σφαίρα”: Όταν είναι μόνος του και απελπισμένος γυρνά γύρω-γύρω το νησί, να δει αν υπάρχει άνθρωπος και βλέπει τις πατημασιές, θεωρεί πως υπάρχει κάποιος, μόνο που τα πατήματα είναι τα δικά του».

Πρόταση εντυπωσιασμού η «μομφή» στον Πολάκη

¨Οταν ρωτήθηκε για την απόφαση της ΝΔ να καταθέσει τη Δευτέρα πρόταση μομφής εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ο Ευκλειδης Τσακαλώτος σχολίασε:

«Η πρόταση μομφής, ήταν μια πρόταση εντυπωσιασμού. Νομίζω δεν έχει βάθος. Το θέμα που προέκυψε, είχε μια πτυχή ουσίας και μια πτυχή ύφους, νομίζω ότι όλος ο κόσμος κατάλαβε ότι από την πλευρά της Αριστεράς, αυτό που είπε ο κ. Κυμπουρόπουλος, δεν αντιπροσωπεύει τις σύγχρονες ιδέες στην αντιμετώπιση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τα επιδόματα και οι ενισχύσεις που υπάρχουν δεν είναι ούτε δωράκια, είναι κάτι που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι, για να έχουν τις ίδιες δυνατότητες με όλους τους ανθρώπους».

Όπως τόνισε, στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, «το ΔΝΤ έβαζε και θέμα περικοπής επιδομάτων και βοηθημάτων όταν κάποιος έχει δουλειά και τους εξηγούσαμε πως δεν είναι έτσι, γιατί ο άνθρωπος που έχει προβλήματα, έχει πολύ μεγάλες ανάγκες».

Σχολιάζοντας το πώς χειρίστηκε το θέμα ο Παύλος Πολάκης, είπε: «Δεν νομίζω ότι είναι θέμα για μομφή για τον κ. Πολάκη […] Και εγώ έχω παραφερθεί πολλές φορές μέσα στην ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης, μπορείς να το ξεπεράσεις χωρίς αυτή την κίνηση. Νομίζω, έτσι και αλλιώς, αν ο κ. πρωθυπουργός το γυρίσει σε ψήφο εμπιστοσύνης, η μάχη ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στον κ. Μητσοτάκη, νομίζω είναι μία άνιση μάχη που πάντα χάνει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνει – δικό του θέμα βεβαίως».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευκλ. Τσακαλώτος: Μέχρι τη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις
Tα τέσσερα διλήμματα για την οικονομία και την κοινωνία παρουσίασε χθες βράδυ σε ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών και γνωστοποίησε ότι το Σάββατο ή τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 120...
Ευκλ. Τσακαλώτος: Μέχρι τη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ξεφορτώνονται» κι άλλο ΔΝΤ
Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά σχέδιο για νέα εξαγορά ακριβού χρέους και σχεδιάζει να αξιοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων του 2020 και τα χαμηλά επιτόκια που έχουν πλέον φτάσει τα ελληνικά ομόλογα....
«Ξεφορτώνονται» κι άλλο ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Reuters: Συμφωνία Τσακαλώτου - Λαγκάρντ μέσα στο Σαββατοκύριακο
«Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ θα συμφωνηθεί το Σαββατοκύριακο», διαβεβαιώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters.
Reuters: Συμφωνία Τσακαλώτου - Λαγκάρντ μέσα στο Σαββατοκύριακο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τετ α τετ Τσακαλώτου - Λαγκάρντ για την αποπληρωμή των δανείων
Ο Έλληνας αξιωματούχος ενημέρωσε τη διευθύντρια του ΔΝΤ σχετικά με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τετ α τετ Τσακαλώτου - Λαγκάρντ για την αποπληρωμή των δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει ο δρόμος για την πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ
Αναφορά στο σχέδιο της Ελλάδας να αποπληρώσει νωρίτερα μέρος των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει το Bloomberg
Ανοίγει ο δρόμος για την πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας