Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Υπάρχουν αλήθειες που αξίζει να πεθάνεις για να τις αποκαλύψεις»

Το σύμβολο των «whistleblowers», o Ντάνιελ Έλσμπεργκ

«Υπάρχουν αλήθειες που αξίζει να πεθάνεις για να τις αποκαλύψεις»

  • A-
  • A+
Ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος «σύμβολο» μιλάει αποκλειστικά στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Είναι ένα εμβληματικό πρόσωπο της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας. Το 1971, ως στρατιωτικός αναλυτής της Rand Corporation, πήρε τη γενναία απόφαση να διοχετεύσει στους New York Times και την Washington Post 7.000 απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου.

Έγγραφα, που αποδείκνυαν ότι η κυβέρνηση Τζόνσον γνώριζε από την αρχή ότι ο αμερικανικός στρατός ήταν απροετοίμαστος για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, ο οποίος είχε ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 60.000 στρατιώτες. Το σύμβολο των «whistleblowers», o Ντάνιελ Έλσμπεργκ, σε αποκλειστική συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την ενδεχόμενη έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η σύλληψή του από τις βρετανικές αρχές αποτελεί μία δυσοίωνη στιγμή για την ελευθερία του Τύπου.

Ο Έλσμπεργκ, που τον περασμένο Ιανουάριο τιμήθηκε με το βραβείο Ούλοφ Πάλμε, τονίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να τιμωρήσει τον Ασάνζ, επειδή αποκάλυψε τα εγκλήματα πολέμου των Η.Π.Α. στο Ιράκ. Επίσης, ο Έλσμπεργκ μιλάει στην «Εφ.Συν.» τόσο για τον Έντουαρντ Σνόουντεν όσο και για την Τσέλσι Μάνινγκ, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στον πρόεδρο Τραμπ.

Σε ερώτησή μας αν θα έπαιρνε ξανά το ρίσκο να διαρρεύσει τα απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου, ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Ο πόλεμος στο Βιετνάμ θα συνεχιζόταν επ’ αόριστον, εάν ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ, πριν από 48 χρόνια, δεν αποκάλυπτε την έκθεση που ο ίδιος είχε συντάξει, τα Pentagon Papers, διακινδυνεύοντας να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή. O άνθρωπος που δεν κράτησε το μυστικό μιλάει στην «Εφ.Συν»…

• Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Πριν λίγες μέρες, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων και εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο έκδοσής του στι Η.Π.Α. Τι σκέφτεστε για όλα όσα συμβαίνουν στον ιδρυτή των Wikileaks;

Είναι μια πολύ δυσοίωνη στιγμή για την ελευθερία του Τύπου. Θεωρώ πως ο Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει τον πόλεμό του στον Τύπο. Ο νόμος που είναι γνωστός ως Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος (First Amendment) και προβλέπει την προστασία της ελευθεροτυπίας και της ελεύθερης έκφρασης, θεσπίστηκε για να προστατεύει τους δημοσιογράφους από διώξεις ή κατηγορίες ανάλογες με αυτές που αποδίδονται στον Τζούλιαν Ασάνζ. Θεσπίστηκε προκειμένου οι δημοσιογράφοι να ασκούν το επάγγελμά τους και να ενημερώνουν το κοινό χωρίς φόβο.

Προηγούμενοι πρόεδροι των Η.Π.Α. είχαν χρησιμοποιήσει το νόμο περί κατασκοπείας του 1917 (Espionage Act) προκειμένου να ασκήσουν δίωξη εναντίον πληροφοριοδοτών, όπως έκανε ο πρόεδρος Νίξον εναντίον μου, το 1971. Η δίωξή μου για τα έγγραφα του Πενταγώνου (Pentagon Papers) το 1971, ήταν η πρώτη της αμερικανικής δικαιοσύνης, επειδή διέρρευσα αληθινές πληροφορίες για τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η δίωξη αυτή αποτέλεσε παραβίαση της Πρώτης Τροποποίησης του Συντάγματος. Δηλαδή, ο πρόεδρος Νίξον χρησιμοποίησε εναντίον μου το νόμο περί κατασκοπείας, έναν νόμο που προοριζόταν για κατασκόπους. Η δίκη μου ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη των έκνομων πράξεων της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον μου, η οποία οδήγησε στην καταδίκη αρκετών κρατικών αξιωματούχων.

Σας υπενθυμίζω ότι μετά την προεδρία Ομπάμα, κατηγορήθηκαν δύο πληροφοριοδότες. Κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Ομπάμα, διώχθηκαν συνολικά εννιά πληροφοριοδότες. Η συνταγματικότητα αυτών των διώξεων δεν εξετάστηκε ποτέ από το Ανώτατο Δικαστήριο ούτε εάν η Πρώτη Συνταγματική Τροποποίηση επέτρεπε μια τέτοια δίωξη.

Οι κυβερνήσεις των προέδρων Μπους, Ομπάμα και Τραμπ είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να ασκηθεί δίωξη σε έναν δημοσιογράφο, τον Τζούλιαν Ασάνζ. Ωστόσο, την περίοδο της διακυβέρνησης Ομπάμα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προχώρησε στη δίωξη του Ασάνζ. Κάτι που έκανε αργότερα η κυβέρνηση Τραμπ.

• Πώς κρίνετε τις κατηγορίες που αποδίδονται στον Ασάνζ;

Οι κατηγορίες εναντίον του θα έχουν τρομακτικές συνέπειες στην ελευθερία της έκφρασης και τη δημοκρατία στις Η.Π.Α., καθώς αποτελούν παραβίαση της Πρώτης Συνταγματικής Τροποποίησης. Ο Ντόναλντ Τράμπ έχει ξεπεράσει τα όρια αμφισβητώντας το συνταγματικό νόμο, κάτι που δεν έχει κάνει κανένας άλλος πρόεδρος στην ιστορία μας. Εκτιμώ ότι θα αποδοθούν και άλλες κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ αν οι Βρετανοί τον εκδώσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρώτη κατηγορία εναντίον του στοχεύει στο να διευκολύνει τους Βρετανούς να τον εκδώσουν, χωρίς να μπορέσει να τους κατηγορήσει κανείς ότι παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα αποδοθούν κι άλλες κατηγορίες εναντίον του, αν εκδοθεί στις Η.Π.Α. Ο Ασάνζ καταδικάστηκε σε μόνο πενήντα εβδομάδες φυλάκισης.

Ωστόσο, δεν είμαι βέβαιος αν οι μυστικές υπηρεσίες και η κυβέρνηση Τραμπ θα είναι ευχαριστημένες αν ο Ασάνζ παραμείνει μόνο πενήντα εβδομάδες στη φυλακή. Σας θυμίζω ότι στη δική μου περίπτωση αποδόθηκαν αρχικά τρεις κατηγορίες εναντίον μου, για τις οποίες αντιμετώπιζα ποινή φυλάκισης 35 ετών. Στο τέλος του ίδιου έτους, βρέθηκα όμως αντιμέτωπος με δώδεκα κατηγορίες και ποινή φυλάκισης 115 ετών.

Εκτιμώ ότι το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση Ασάνζ, σε περίπτωση που εκδοθεί στις Η.Π.Α. Το ίδιο το κατηγορητήριο εναντίον του Ασάνζ υπονομεύει την ελευθεροτυπία. Φοβάμαι ότι αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελεύθερη δημοσιογραφία, στη δημοκρατία, στην εξωτερική πολιτική και στις συνταγματικές μας ελευθερίες.

• Θεωρείτε ότι οι κατηγορίες εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ θέτουν σε κίνδυνο και άλλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, όπως οι New York Times;

Η πρώτη κατηγορία εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ διατυπώθηκε με το σκεπτικό ότι αυτό που έκανε ο Ασάνζ δεν είναι μια συνηθισμένη δημοσιογραφική πρακτική και, συνεπώς, τα άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν. Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι αυτό θα λάβει και άλλες προεκτάσεις στο μέλλον.

Διότι, σύμφωνα με αυτούς, οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στον Ασάνζ μπορούν δυνητικά να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για απόδοση κατηγοριών σε συνηθισμένες δημοσιογραφικές πρακτικές. Για παράδειγμα, μια συνηθισμένη δημοσιογραφική πρακτική είναι η επικοινωνία του δημοσιογράφου με την πηγή του με τη χρήση ενός κρυπτογραφημένου συστήματος επικοινωνίας.

Έτσι, μπορεί η πηγή να διατηρήσει τη μυστικότητά της. Τέτοιες δημοσιογραφικές πρακτικές λαμβάνουν χώρα σε καθημερινή βάση. Η ποινικοποίηση αυτών των πρακτικών καταστρέφει την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών. Υποστήριζα πάντα ότι η αποκάλυψη τέτοιων πληροφοριών είναι η ψυχή μιας δημοκρατικής και ελεύθερης χώρας.

Επομένως, ο κίνδυνος δεν υφίσταται μόνο για τα Wikileaks αλλά και για τη Le Monde, την El Pais, τον Guardian, τους New York Times και κάθε εφημερίδα που θα δημοσιεύει απόρρητες πληροφορίες.

• Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το δικαίωμα να ζητάνε την έκδοση του Ασάνζ; Ποια είναι η γνώμη σας;

Υπάρχουν περιορισμοί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου για μια χώρα που ζητά την έκδοση πολιτών. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, ο στόχος είναι καθαρά πολιτικός: να μπει στη φυλακή ένας δημοσιογράφος επειδή δημοσίευσε πληροφορίες που εξέθεσαν τις προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, εκφοβίζοντας παράλληλα και όποιον άλλον κάνει κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Αλλά, οι Βρετανοί επιλέγουν να μην το ερμηνεύσουν ως πολιτικό. Έτσι, μιλώντας για «δικαίωμα», πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Ισημερινός ανακάλεσε, πριν τρεις εβδομάδες, το άσυλο του Ασάνζ που ίδιος του είχε χορηγήσει. Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος του χορήγησε άσυλο, αποκαλεί το νυν πρόεδρο, Μορένο, προδότη επειδή προχώρησε στην άρση του.

Συνεπώς, το ερώτημά σας περί «δικαιώματος» έχει απαντηθεί και από τα όργανα του ΟΗΕ που υποστήριξαν ότι η κράτηση του Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν λογοδοτεί στα όργανα του ΟΗΕ.

Αν εκδώσει τον Ασάνζ στις ΗΠΑ, θα του αποδοθούν κατηγορίες με βάση το νόμο περί κατασκοπείας και δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα να έχει μια δίκαιη δίκη σε αμερικανικό δικαστήριο. Είτε εξυπηρετείς τα εθνικά συμφέροντα είτε όχι δεν μπορείς να έχεις δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ όταν σου αποδίδονται κατηγορίες με βάση το νόμο περί κατασκοπίας.

• Ποια πιστεύετε πως είναι η πραγματική πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης;

Θέλουν να τον τιμωρήσουν παραδειγματικά, επειδή αποκάλυψε τα εγκλήματα πολέμου των Η.Π.Α. Η κυβέρνηση Ομπάμα ήθελε να τον καταδικάσει. Υπήρχαν μέλη στο Κογκρέσο και αξιωματούχοι που έλεγαν ότι ο Ασάνζ πρέπει να κρεμαστεί.

Μάλιστα, η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία είχε εκτεθεί από τις αποκαλύψεις, είπε -μεταξύ σοβαρού κι αστείου- ότι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε drone εναντίον του. Αν μπορούσαν να τον δολοφονήσουν, θα το έκαναν. Από τη μια πλευρά, θέλουν να τον τιμωρήσουν και, από την άλλη, να εκφοβίσουν όποιον τολμήσει να προσφύγει σε ανάλογες πρακτικές στο μέλλον.

Η αίσθησή μου είναι ότι θέλουν να τον βάλουν στη φυλακή για πολύ περισσότερο από πενήντα εβδομάδες και ότι θα δεχόταν ακόμα και την ιδέα της θανατικής ποινής. Υπάρχει, όμως, νομικό πρόβλημα με τη θανατική ποινή.

Πρώτον, δεν μπορούν να τον χαρακτηρίσουν προδότη των Ηνωμένων Πολιτειών επειδή δεν είναι αμερικανός πολίτης. Δεύτερον, η θανατική ποινή θα αποτελούσε ακόμα μία παραβίαση της Πρώτης Τροποποίησης του Συντάγματος. Αλλά, όπως γνωρίζετε, ο πρόεδρος Τραμπ δεν ενδιαφέρεται ούτε για τους συνταγματικούς νόμους ούτε για τις διεθνείς συνθήκες.

• Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει επανειλημμένως πριν από τις αμερικανικές εκλογές, «αγαπώ τα Wikileaks». Τώρα, ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει τίποτα για τη συγκεκριμένη υπόθεση...

Όπως ακριβώς όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι. Αγαπούν τις διαρροές που εξυπηρετούν την εκλογή ή την κυβέρνησή τους. Αυτό συμβαίνει συνέχεια. Ο Τζούλιαν Ασάνζ έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την CIA, δημοσιεύοντας πληροφορίες σχετικά με τις παράνομες πρακτικές χάκινγκ που ακολουθούσαν οι μυστικές υπηρεσίες. Αλλά δεν είναι αυτή η κατηγορία που του αποδίδουν.

Στην πραγματικότητα κατηγορείται, μέχρι στιγμής, -γιατί μπορεί να του αποδοθούν περισσότερες κατηγορίες το επόμενο διάστημα- για τις αποκαλύψεις που έκανε αναφορικά με τα εγκλήματα πολέμου των Η.Π.Α. στο Ιράκ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), οι οποίες δεν αμφιβάλλω ότι συνεχίζονται.

Κάθε κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίζει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μυστικότητα σχετικά με τέτοιες επιχειρήσεις. Δεν θέλουν αποκαλύψεις, όπως αυτές του Τζούλιαν. Βέβαια, πριν από τις εκλογές, ο Τραμπ ήταν χαρούμενος βλέποντας τις διαρροές των Wikileaks να πλήττουν την αντίπαλό του.

• Ένας αρθρογράφος της Washington Post υποστήριξε πρόσφατα ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ούτε δημοσιογράφος ούτε Ντάνιελ Έλσμπεργκ. Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ιδρυτή των Wikileaks;

Κατ’ αρχάς, δεν είναι πηγή, όπως η Τσέλσι Μάνινγκ, ο Έντουαρντ Σνόουντεν ή εγώ. Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι δημοσιογράφος, όπως ο Μπιλ Κέλερ των The New York Times και όσοι δημοσιεύουν πληροφορίες προς όφελος του κοινού. Εκτιμώ πολύ όλα όσα έχει κάνει. Το θέμα είναι ότι, τόσο μια μερίδα του Τύπου όσο και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, έχουν διαστρεβλώσει την εικόνα του, γεγονός που έχει διχάσει την κοινή γνώμη.

Έχει ορισμένους ισχυρούς υποστηρικτές. Είμαι κι εγώ ένας απ’ αυτούς. Υπερασπίζομαι σθεναρά την επιλογή του να δημοσιεύσει τα απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα το 2010, αλλά δε συμφώνησα με την απόφασή του να δημοσιεύσει την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον πριν από τις εκλογές. Φυσικά, είχε το δικαίωμα να το κάνει.

Δυσαρεστήθηκα, όμως, με τις επιπτώσεις αυτών των πληροφοριών, διότι πιστεύω ότι μείωσαν τις πιθανότητες της Χίλαρι Κλίντον να κερδίσει τις εκλογές. Εγώ δεν ψήφισα την Κλίντον, αλλά τον Μπέρνι Σάντερς. Έχω ασκήσει δριμεία κριτική στην Χίλαρι, όπως πολλοί στην Αριστερά. Όμως, δε συμφωνώ με ορισμένους δημοκρατικούς που υποστήριξαν ότι ο Τραμπ είναι καλύτερος από την Κλίντον.

Διαφωνώ απόλυτα. Δε συμφωνώ με κάθε απόφαση που έχει πάρει ο Ασάνζ, αλλά ο Τζούλιαν βρισκόταν σε ένα δωμάτιο για επτά χρόνια. Δεν ξέρω πώς θα τον έκρινα αν ήμουν στη θέση του. Όταν εκδιώχθηκε από την πρεσβεία, είδε για πρώτη φορά το φως του ήλιου μετά από επτά χρόνια.

Ο Ασάνζ είχε το δικαίωμα να δημοσιεύσει τις πληροφορίες που έπληξαν την Κλίντον πριν από τις εκλογές. Και είχε έντονο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον η επιλογή του.

• Τα τελευταία χρόνια, οι αμερικανικές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει τα Wikileaks ότι θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Η.Π.Α. Έχει βάση αυτός ο ισχυρισμός;

Σε καμία περίπτωση. Τα Wikileaks δημοσίευσαν πληροφορίες που ήταν εξευτελιστικές για τις αμερικανικές κυβερνήσεις. Συμφωνώ ότι υπάρχουν κάποια μυστικά εθνικής ασφάλειας που πρέπει να κρατηθούν μυστικά, αλλά αυτά αφορούν ένα πολύ μικρό ποσοστό. Η Τσέλσι Μάνινγκ και ο Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορήθηκαν ότι έβαψαν τα χέρια τους με αίμα λόγω της διαρροής των απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων το 2010.

Δεν έχει κατατεθεί ούτε ένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι τα Wikileaks θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Αν μπορούσαν να αποδείξουν ότι η Μάνινγκ, ο Σνόουντεν ή ο Ασάνζ είχαν βλάψει οποιοδήποτε πρόσωπο ή την εθνική μας ασφάλεια σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, η είδηση θα ήταν στο πρωτοσέλιδο κάθε εφημερίδας. Αλλά δεν έχουν βρει τίποτα.

Οι περισσότερες απόρρητες πληροφορίες δεν πρέπει να μένουν κρυφές προς όφελος της εθνικής ασφάλειας, εκτός από ένα μικρό ποσοστό. Ο ελεύθερος Τύπος εξυπηρετεί το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας. Αποκαλύψεις απόρρητων πληροφοριών θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τόσο την επιθετικότητά μας στο Ιράκ όσο και τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Πιστεύω, επίσης, ότι αν η Τσέλσι Μάνινγκ ή ο Έντουαρντ Σνόουντεν κατείχαν υψηλότερες θέσεις το 2002, δεν θα είχαμε εισβάλει στο Ιράκ, γεγονός που οδήγησε στο θάνατο σχεδόν ενός εκατομμυρίου αμάχων.

• Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο. Πώς κατάφερε η πολιτική ελίτ της χώρας να πείσει μεγάλη μερίδα των πολιτών ότι οι στρατιωτικές παρεμβάσεις σε άλλες χώρες αποσκοπούν στην εξασφάλιση σταθερότητας;

Οι πολίτες μπορούν να εξαπατηθούν. Για παράδειγμα, υπάρχουν ορισμένοι που δικαιολογούν τις πιέσεις μας στη Βενεζουέλα. Δώστε μου ένα παράδειγμα που οι στρατιωτικές παρεμβάσεις των Η.Π.Α. έχουν ωφελήσει, μακροπρόθεσμα, τους πολίτες άλλων χωρών. Δεν υπάρχει τέτοιο παράδειγμα ούτε στη Λατινική Αμερική ούτε πουθενά αλλού.

Επίσης, η αμερικανική υποστήριξη στη χούντα των συνταγματαρχών, το 1967, είναι μια ακόμα επαίσχυντη, εγκληματική και εξωφρενική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν μια καλυμμένη απόπειρα υποστήριξης των Ελλήνων συνταγματαρχών. Μην ξεχνάτε ότι ο συνταγματάρχης Παπαδόπουλος ήταν στo μισθολόγιο της CIA.

Υποστηρίξαμε το καθεστώς των συνταγματαρχών στην Ελλάδα επί επτά χρόνια. Υποστηρίξαμε τα βασανιστήρια στο Ιράκ, τα οποία αποκάλυψε η Τσέλσι Μάνινγκ. Αυτά τα βασανιστήρια κρατήθηκαν μυστικά και οι κυβερνήσεις τα αρνούνταν.

Και ο Τζορτζ Μπους ήταν ένας απ’ αυτούς. Αρνούνταν ότι υπήρχαν βασανιστήρια και έκανε λόγο για «ενισχυμένη ανάκριση», που ήταν ένας γελοίος ευφημισμός. Τα βασανιστήρια είναι παράνομα. Ο πρώην πράκτορας της CIA, Τζον Κυριάκου, καταδικάστηκε σε 30 μήνες φυλάκιση επειδή αποκάλυψε αυτά τα βασανιστήρια.

Η νυν επικεφαλής της CIA, Τζίνα Χάσπελ, συμμετείχε στη λειτουργία μυστικών στρατοπέδων βασανιστηρίων. Είναι προς όφελος του αμερικανικού συμφέροντος να βασανίζονται οι άνθρωποι; Αυτό δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε απαραίτητο για την εθνική μας ασφάλεια.

Επίσης, η στρατιωτική παρέμβασή μας στη Συρία, η οποία επρόκειτο να ωφελήσει το συριακό λαό, ήταν παραληρηματική. Οι αμερικανικές ελίτ, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, έχουν ενωθεί υπέρ της κεκαλυμμένης αυτοκρατορίας των ΗΠΑ.

Και αναφέρω τον όρο «κεκαλυμμένη» γιατί βασίζεται στην αληθοφανή άρνηση της πραγματικότητας με παραπλανητικά στοιχεία για τις στρατιωτικές μας παρεμβάσεις σε άλλες χώρες.

• Μετά απ’ όλους αυτούς τους πολέμους στους οποίους συμμετείχαν οι Η.Π.Α., και γυρίζοντας το χρόνο πίσω, στο 1971, θα παίρνατε ξανά το μεγάλο ρίσκο να διαρρεύσετε τα Pentagon Papers;

Όχι μόνο θα το έπαιρνα, αλλά μετάνιωσα που δεν τα διέρρευσα νωρίτερα. Θα μπορούσα να τα είχα διαρρεύσει το 1964 αντί το 1971. Μετάνιωσα για την αναβολή αυτής της αποκάλυψης, επειδή ο πόλεμος στο Βιετνάμ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Γι αυτό, θα έλεγα στους αναγνώστες μας να μην κάνουν ό,τι έκανα εγώ, να μην περιμένουν να αρχίσουν να πέφτουν οι βόμβες και να πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι.

Αν έχετε τις πληροφορίες, βγάλτε τις στη δημοσιότητα χωρίς να λογαριάζετε το κόστος. Μην περιμένετε να χάσετε τα έγγραφα από τα χέρια σας, θα είναι αργά. Όπως είπε και η Τσέλσι Μάνινγκ, «φυλακή μια ζωή ή θάνατος».

Όταν άκουσα τη φράση αυτή, συνειδητοποίησα ότι αυτό ακριβώς ένιωσα το 1971. Χρειάστηκε να περιμένω 39 χρόνια για να ακούσω κάτι τέτοιο. Τρία χρόνια αργότερα, ο Έντουαρντ Σνόουντεν υποστήριξε ακριβώς το ίδιο. Ο Σνόουντεν έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι χωρίς τον Ντάνιελ Έλσμπεργκ, δεν θα υπήρχε Έντουαρντ Σνόουντεν.

Το 2012, λίγους μήνες πριν διαρρεύσει τα έγγραφα της NSA, ο Σνόουντεν είδε ένα ντοκιμαντέρ για μένα, το «Ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στην Αμερική». Έτσι, ήξερε ότι θα διακινδύνευε 115 χρόνια στη φυλακή, όπως κι εγώ. Αυτό τον βοήθησε. Γιατί υπάρχουν αλήθειες που αξίζει να πεθάνεις για να τις αποκαλύψεις.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Χωρίς ελεύθερη δημοσιογραφία, δεν υπάρχει δημοκρατία»
Ενάμιση χρόνο μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, η οποία ερευνούσε τα Panama Papers και άλλες υποθέσεις διαφθοράς στη Μάλτα, ο γιος της, Άντριου Καρουάνα Γκαλίθια, μιλάει στην...
«Χωρίς ελεύθερη δημοσιογραφία, δεν υπάρχει δημοκρατία»
ΕΥΡΩΠΗ
Τζον Κυριάκου: Οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να ζητάνε την έκδοση του Ασάνζ
Ο Ελληνοαμερικανός πρώην αξιωματούχος της CIA, που έγινε γνωστός όταν αποκάλυψε τη χρήση βασανιστηρίων από τη CIA σε μέλη της Αλ-Κάιντα, εκφράζει μέσω της «Εφ.Συν.» την ανησυχία του για τον ιδρυτή...
Τζον Κυριάκου: Οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να ζητάνε την έκδοση του Ασάνζ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Βλαξ ή συνένοχος όποιος μιλάει για σκευωρία στην υπόθεση Novartis»
Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση στέλνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο συνήγορος των προστατευόμενων μαρτύρων που καταθέτουν στοιχεία στο FBI για την υπόθεση Novartis, Παύλος Σαράκης. Σε όλους όσοι μιλούν για σκευωρία...
«Βλαξ ή συνένοχος όποιος μιλάει για σκευωρία στην υπόθεση Novartis»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πολιτική λύση για τον Τζούλιαν Ασάνζ»
Η Τζένιφερ Ρόμπινσον, δικηγόρος - μέλος της νομικής ομάδας που υπερασπίζεται τον Τζούλιαν Ασάνζ και το WikiLeaks, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την αποστολή του WikiLeaks και τον ιδρυτή τους, Ασάνζ. Τον άνθρωπο...
«Πολιτική λύση για τον Τζούλιαν Ασάνζ»
ΕΥΡΩΠΗ
«Ασπίδα» για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος
Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που αποκαλύπτουν πληροφορίες για παράνομες ή επιβλαβείς δραστηριότητες στο πλαίσιο της εργασίας τους, θα προστατεύονται καλύτερα με τους νέους κανόνες που εγκρίθηκαν χθες από...
«Ασπίδα» για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος
ΚΟΣΜΟΣ
Ενα βραβείο γι' αυτούς που δεν φοβήθηκαν
Συγκινητική ήταν η απονομή του βραβείου της Ευρωομάδας της Αριστεράς για μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και δημοσιογράφους που θυσίασαν τα πάντα για να αποκαλύψουν την αλήθεια.
Ενα βραβείο γι' αυτούς που δεν φοβήθηκαν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας