Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το σουβλάκι
George Tsartsianidis | Dreamstime.com

Παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το σουβλάκι

  • A-
  • A+

Στο ενδεχόμενο της αύξησης της τιμής στο σουβλάκι αναφέρεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με αφορμή τα δημοσιεύματα που προηγήθηκαν, σημειώνοντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει σχετικούς ελέγχους για το θέμα.

Όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή, «απαγορεύονται όλες οι συμφωνίες και εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων» και κυρίως εκείνες που «συνίστανται στον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό των τιμών αγοράς ή πώλησης...», ξεκαθαρίζοντας τη στάση της στο εν λόγω ζήτημα.  

Στο θέμα παρενέβη κι η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ), η οποία μεταξύ άλλων τονίζει ότι η σχετική φημολογία έχει ως «μόνο πραγματικό σκοπό την αισχροκέρδεια», ενώ τονίζει ότι οι υψηλές αυξήσεις θα επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις. 

Ακολουθούν οι δύο ανακοινώσεις:

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Θέμα: Ενδεχόμενο αύξησης της τιμής στο σουβλάκι

Κατόπιν δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης της τιμής στο σουβλάκι από 1η Μάιου 2019, ανακοινώνεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εκκίνησε αυτεπάγγελτο έλεγχο στα πλαίσια του οποίου διερευνάται κατά πόσο οι αναφερόμενες στα εν λόγω δημοσιεύματα ενέργειες στοιχειοθετούν παραβάσεις των διατάξεων του Ν. 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν 3959/2011 απαγορεύονται όλες οι συμφωνίες και εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων και όλες οι αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού στην Ελληνική Επικράτεια, και ιδίως εκείνες οι οποίες, μεταξύ άλλων, συνίστανται στον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό των τιμών αγοράς ή πώλησης ή άλλων όρων συναλλαγής, καθώς και σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης των σχετικών διατάξεων, προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενημερώνοντας εγκαίρως για τις μελλοντικές της πρωτοβουλίες επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Η ανακοίνωση της ΕΔΟΚ

για το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής στο σουβλάκι

Δημοσιεύματα για ανατιμήσεις «φωτιά» στο χοιρινό σουβλάκι, που κυκλοφορούν χωρίς να επικαλούνται έγκυρες και επίσημες πηγές, πυροδοτούν μια φημολογία, η οποία έχει έναν στόχo: Tη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, με την δήθεν αιτιολογημένη προαναγγελία αύξησης στην τιμή, ώστε να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις με μόνο πραγματικό σκοπό την αισχροκέρδεια.

Οι τιμές στο χοιρινό κρέας εμφανίζουν κάθε χρόνο το στοιχείο της κυκλικότητας και παρουσιάζουν τάσεις αυξομείωσης ανάλογα με την εποχή που διανύουμε.

Η ζήτηση για το χοιρινό κρέας είθισται την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να  αυξάνεται, δημιουργώντας αντίστοιχες τάσεις ανόδου και στις τιμές, που κινούνται στα επίπεδα των 1,5 ευρώ περίπου το κιλό(τιμή για ζων βάρος).

Προς τα τέλη του χρόνου οι τιμές μειώνονται στα 1,3 ευρώ το κιλό, ενώ μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων δέχονται ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις και μπορεί να φθάσουν στα επίπεδα των 1,1 ευρώ το κιλό(τιμή για ζων βάρος).

Στις αρχές της 'Άνοιξης οι τιμές στο χοιρινό κρέας εμφανίζουν και πάλι τάσεις ανόδου για να φθάσουν αυτή την περίοδο που διανύουμε στα επίπεδα των 1,3-1,35 ευρώ το κιλό.

Μπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο οι διεθνείς τιμές χοιρινού κρέατος να εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα αυξητική τάση, λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που έχει πλήξει την εκτροφή γουρουνιών στην Κίνα, ωστόσο στην παρούσα χρονική περίοδο, τα στοιχεία τιμών χονδρικής και λιανικής δεν δείχνουν σημαντικό βαθμό συσχέτισης. Τα ελλείμματα της Κίνας καλύπτονται  από τα  κατεψυγμένα  αποθέματα που δημιουργούνται κάθε χρόνο στην  Ευρώπη και Αμερική.

Η όποια άνοδος της ζήτησης της Κίνας για χοιρινό κρέας, δεν έχει επηρεάσει την ελληνική αγορά χοιρινού κρέατος και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον θόρυβο που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες, για αύξηση στις τιμές στα σουβλάκια στα επίπεδα των 3 ευρώ. Υπογραμμίζουμε, πάντως, πως όλος αυτός ο ντόρος μοιάζει με έμμεση παραδοχή των εμπλεκομένων ότι το χοιρινό κρέας που χρησιμοποιείται για να παρασκευαστούν τα σουβλάκια είναι στη συντριπτική του πλειοψηφία εισαγόμενο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπορούμε να μιλάμε για ανατιμήσεις που υπερβαίνουν τα 0,20-0,30 λεπτά το κιλό εισαγόμενου χοιρινού κρέατος και οι αυξήσεις μπορούν να απορριφθούν από τη βιομηχανία μεταποίησης, την αλυσίδα διανομής και την εστίαση.

Τυχόν αύξηση στις τιμές στο σουβλάκι σε τέτοια εξωφρενικά επίπεδα, θα πλήξει όχι μόνο τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και τους επαγγελματίες, λόγω της επακόλουθης μείωσης της κατανάλωσης.

Το σουβλάκι είναι ένα παραδοσιακό προϊόν ευρείας κατανάλωσης και ακόμη ένα, τρόπον τινά, τουριστικό προϊόν, οπότε θα πρέπει να καταστεί σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι μια τόσο μεγάλη αύξηση συνιστά απλά και μόνο κερδοσκοπία.

Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης μόνο αρνητικές μπορούν να είναι, από τη στιγμή που η μεγαλύτερη ζήτηση είναι αυτή που εγγυάται το κέρδος για τους επαγγελματίες της εστίασης, και η ασύμμετρη αύξηση της τιμής θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην κατανάλωση.

Ζημίες θα υποστούν και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, καθώς στις πλάτες τους στήνονται επικίνδυνα κερδοσκοπικά παιχνίδια, που σαφώς δεν βοηθούν στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής χοιρινού κρέατος».

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοδος επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, αλλά και αποπληθωρισμός
Την εντυπωσιακή και συνεχή άνοδο της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα καταγράφει έρευνα της Εθνικής Τράπεζας σε δείγμα 1.160 επιχειρήσεων. Πηγή ανησυχίας αποτελεί ο χαμηλός πληθωρισμός.
Ανοδος επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, αλλά και αποπληθωρισμός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το νέο Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ.
Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο των Ελληνικών Πετρελαίων, με την ανάληψη της προεδρίας από τον Γιάννη Παπαθανασίου και την αναβάθμιση του Ανδρέα Σιάμισιη στη θέση του διευθύνοντος...
Το νέο Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά το «ηλεκτρονικό λογιστήριο»
Ηλεκτρονικό δίχτυ σε ολόκληρη την αγορά απλώνει η Εφορία, υποχρεώνοντας από το 2020 όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να καταχωρίζουν στο Taxisnet τα τιμολόγια που εκδίδουν για τις...
Ξεκινά το «ηλεκτρονικό λογιστήριο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτρονικά βιβλία από φέτος για 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες
Τα e - βιβλία θα τεθούν σε πιλοτική εφαρμογή στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 καταργώντας πλήρως από το 2020 τα χάρτινα τιμολόγια όπου η τήρηση τους θα είναι υποχρεωτική για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου....
Ηλεκτρονικά βιβλία από φέτος για 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τεχνοκράτης του ιδιωτικού τομέα στο τιμόνι της ΔΕΗ
Ο μηχανικός Γιώργος Στάσσης, στέλεχος του πολυεθνικού ενεργειακού ομίλου ENEL, θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου στη ΔΕΗ.  
Τεχνοκράτης του ιδιωτικού τομέα στο τιμόνι της ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας