• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 19.7°C / 21.9°C
    2 BF
    64%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 17.6°C / 21.8°C
    0 BF
    80%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    19°C 18.2°C / 20.5°C
    2 BF
    82%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 12.9°C / 17.7°C
    1 BF
    74%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    18°C 17.9°C / 18.5°C
    0 BF
    88%
  • Βέροια
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 17.0°C / 19.0°C
    0 BF
    82%
  • Κοζάνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    13°C 13.4°C / 14.5°C
    0 BF
    94%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    19°C 18.6°C / 18.6°C
    1 BF
    77%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 17.8°C / 21.4°C
    3 BF
    73%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    20°C 18.5°C / 19.9°C
    1 BF
    77%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 19.8°C / 20.5°C
    1 BF
    68%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 19.0°C / 19.7°C
    2 BF
    83%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.9°C / 18.9°C
    0 BF
    82%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 15.9°C / 17.8°C
    0 BF
    100%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    19°C 16.5°C / 19.9°C
    0 BF
    76%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    20°C 19.8°C / 20.4°C
    2 BF
    85%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 19.3°C / 22.1°C
    0 BF
    66%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 17.3°C / 19.4°C
    0 BF
    81%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    20°C 17.7°C / 19.7°C
    1 BF
    86%
  • Καστοριά
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.6°C / 16.6°C
    0 BF
    82%
© Elekes Zsolt | Dreamstime.com

ΟΗΕ: Ο άνθρωπος καταστρέφει τη φύση με μεθοδικότητα

  • A-
  • A+
Έως ένα εκατομμύριο είδη θα απειληθούν με εξαφάνιση, προειδοποιεί έκθεση του διεθνούς οργανισμού

Πολύ σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας για το περιβάλλον και την φύση, σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης του ΟΗΕ, στοιχεία του οποίου έφερε στο φως το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως τονίζεται, ο άνθρωπος εξαρτάται από τη φύση, αλλά την καταστρέφει μεθοδικά: έως ένα εκατομμύριο είδη πανίδας και χλωρίδας αναμένεται να απειληθούν με εξαφάνιση, πολλά από τα οποία «μέσα στις προσεχείς δεκαετίες».

Στο σχέδιο έκθεσης του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, τονίζεται ότι διάφορα ανεξάρτητα τεκμήρια προαναγγέλλουν μια επικείμενη ταχεία επιτάχυνση του ποσοστού εξαφάνισης των ειδών, παρότι οι παράγοντες αυτής της εξαφάνισης δεν ενισχύονται.

Στα 8 εκατομμύρια είδη που υπολογίζονται (από τα οποία 5,5 εκατομμύρια είδη εντόμων) που υπάρχουν στον πλανήτη, «μισό με ένα εκατομμύριο είδη αναμένεται να απειληθούν με εξαφάνιση».

Η έκθεση εκτιμά επίσης ότι τα τρία τέταρτα των χερσαίων εκτάσεων, το 40% του θαλάσσιου περιβάλλοντος και το ήμισυ των υδατορευμάτων «έχουν αλλοιωθεί σοβαρά». Και οι πλέον πληγείσες περιοχές είναι αυτές όπου ζουν αυτόχθονες πληθυσμοί που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση ή φτωχοί πληθυσμοί που είναι ήδη πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πόσιμο νερό, δάση που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, έντομα επικονιαστές απαραίτητα στις καλλιέργειες, ψάρια περιλαμβάνονται στα στοιχεία της φύσης που επηρεάζονται αρνητικά από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η διακυβερνητική επιστημονική και πολιτική πλατφόρμα για τη βιοποικιλότητα και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες (IPBES) θα συνεδριάσει από τις 29 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου στο Παρίσι για να υιοθετήσει την πρώτη παγκόσμια αποτίμηση των οικοσυστημάτων τα τελευταία 15 χρόνια.

Η κατάσταση των τόπων της βιοποικιλότητας αναμένεται επίσης να είναι εξίσου ανησυχητική με τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση των 1.800 σελίδων για την οποία εργάζονται 150 ειδικοί από 50 χώρες εδώ και τρία χρόνια θα συνοδεύεται από μια «ανασκόπηση γι’ αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις», η οποία αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς και να υιοθετηθεί από τις 130 χώρες μέλη του IPBES, βάσει του μοντέλου των εκθέσεων του GIEC για το Κλίμα.

Η διατύπωση μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το τι θα αποφασίσουν οι κυβερνήσεις να προτάξουν, αλλά δεν θα αλλάξουν τα επιστημονικά συμπεράσματα.

Οι προβολές αυτές ανταποκρίνονται στις προειδοποιήσεις πολλών επιστημόνων που εκτιμούν ότι η Γη είναι στην αρχή της 6ης «μαζικής εξαφάνισης», της πρώτης που αποδίδεται στον άνθρωπο, ο οποίος είναι η αιτία για την εξαφάνιση τουλάχιστον 680 ειδών σπονδυλωτών τα τελευταία 500 χρόνια.

Η έκθεση βασίζεται εν μέρει στην ανάλυση καλά μελετημένων ειδών, κυρίως των σπονδυλωτών, όμως δίνει έμφαση στην «αβεβαιότητα» που περιβάλλει πολλά ακόμη, λιγότερο γνωστά, κυρίως τα έντομα.

Η εξαφάνιση αυτής της βιοποικιλότητας έχει άμεση επίδραση στον άνθρωπο.

Τρόφιμα, ενέργεια, φάρμακα: «τα αγαθά που οι άνθρωποι αντλούν από τη φύση είναι θεμελιώδη για την ύπαρξη και τον πλούτο της ανθρώπινης ζωής στη Γη και τα περισσότερα μεταξύ αυτών δεν μπορούν να αντικατασταθούν πλήρως», προειδοποιεί η έκθεση.

Για παράδειγμα, περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την ξυλεία του δάσους για την ενέργεια, τέσσερα δισεκατομμύρια χρησιμοποιούν ένα φυσικό φάρμακο και για το 75% των καλλιεργειών είναι απαραίτητη η γονιμοποίησή τους με τη γύρη που μεταφέρουν τα έντομα.

Βασικοί υπεύθυνοι αυτής της ζοφερής κατάστασης: η χρήση των εδαφών (γεωργία, δασική εκμετάλλευση, ορυχεία) και η άμεση εκμετάλλευση πόρων (αλιεία, κυνήγι).

Ακολουθούν η κλιματική αλλαγή, οι ρυπάνσεις και τα επιδρομικά είδη, των οποίων η επίδραση είναι «έως σήμερα σχετικά λιγότερο σημαντική», αλλά «επιταχύνεται».

Ωστόσο η έκθεση επισημαίνει ότι οι σχέσεις μεταξύ αυτής της απώλειας της βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής, μερικές φορές ενισχύονται από τους ίδιους παράγοντες, κυρίως το γεωργικό μοντέλο μέσα σε έναν κόσμο όλο και πιο πολυπληθή.

«Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της φύσης είναι το ίδιο σημαντικά όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για οικονομικούς λόγους και για την ανάπτυξη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της IPBES, Ρόμπερτ Γουότσον, ο οποίος ζητά να «αλλάξει» η παραγωγή τροφίμων και ενέργειας.

«Αν θέλουμε έναν βιώσιμο πλανήτη που να προσφέρει υπηρεσίες στις κοινότητες σε όλο τον κόσμο, πρέπει να αλλάξουμε πορεία μέσα στα 10 επόμενα χρόνια, όπως οφείλουμε να κάνουμε και για το κλίμα», υπογράμμισε η Ρεμπέκα Σο, η επικεφαλής της επιστημονικού τμήματος του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η έφηβη που δεν θα ησυχάσει
Στην ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Γκρέτα Τούνμπεργ καυτηρίασε τη στάση των Ευρωπαίων πολιτικών που δεν δεσμεύονται για δράσεις, λίγο προτού αναχωρήσει για την Ιταλία, όπου κρατώντας μια πικέτα που...
Η έφηβη που δεν θα ησυχάσει
ΝΗΣΙΔΕΣ
Για τους ανθρώπους και για τον πλανήτη
«Η ζωή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας: για τους ανθρώπους και για τον πλανήτη» είναι το θέμα που επέλεξαν από κοινού ο ΟΗΕ και η διεθνής σύμβαση CITES να ρίξουν τα φώτα της δημοσιότητας στη Παγκόσμια...
Για τους ανθρώπους και για τον πλανήτη
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι ελπίδες σωτηρίας του πλανήτη λιώνουν σαν τους πάγους
Περισσότερο με βήμα πίσω παρά με πρόοδο μοιάζει το αποτέλεσμα της 24ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα. Αν και τα μέλη των αντιπροσωπειών ζητωκραύγαζαν για τη συμφωνία που υπέγραψαν, δεν δεσμεύτηκαν για μείωση...
Οι ελπίδες σωτηρίας του πλανήτη λιώνουν σαν τους πάγους
ΚΟΣΜΟΣ
Η ανθρώπινη δραστηριότητα εξαφάνισε το 70% των πληθυσμών άγριων ζώων από το 1970
Τεράστια είναι η κλίμακα απώλειας ζωικών ειδών εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του WWF και της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου. Κορυφαίοι επιστήμονες από όλο...
Η ανθρώπινη δραστηριότητα εξαφάνισε το 70% των πληθυσμών άγριων ζώων από το 1970
ΚΟΣΜΟΣ
ΟΗΕ: Η Φύση πορεύεται προς την καταστροφή εξαιτίας του ανθρώπου
Με γλαφυρά χρώματα παρουσιάζει ο ΟΗΕ την καταστροφή που υφίσταται ο πλανήτης εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, εξέλιξη που φαίνεται αναπόφευκτη αν δεν αναληφθεί επειγόντως δράση.
ΟΗΕ: Η Φύση πορεύεται προς την καταστροφή εξαιτίας του ανθρώπου
ΚΟΣΜΟΣ
ΟΗΕ: Κίνδυνος για την ανθρωπότητα η καταστροφή της βιοποικιλότητας
Μια μεγάλη έκθεση (1.800 σελίδες) πραγματοποίησε η Διακυβερνητική Πλατφόρμα για την Επιστήμη, τη Βιοποικιλότητα και τα Οικοσυστήματα (IPBES) του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της καταστροφής της βιοποικιλότητας του...
ΟΗΕ: Κίνδυνος για την ανθρωπότητα η καταστροφή της βιοποικιλότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας