• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.4°C / 20.7°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.9°C / 21.0°C
  0 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 22.0°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.4°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.4°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  1 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 21.9°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 21.4°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.2°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 17.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 18.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 20.9°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.3°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 21.1°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  58%

Ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ. 
 

AP Photo / J. Scott Applewhite

Αναταράξεις από την έκθεση Μιούλερ

 • A-
 • A+
Μετά από σχεδόν δυο χρόνια αναμονής, η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για το «Russia-gate» είδε το φως της δημοσιότητας προκαλώντας «έκρηξη» χαράς στον πρόεδρο Τραμπ και οργή στους Δημοκρατικούς που απαιτούν να υπάρξουν συνέπειες μέσω της απόδοσης ευθυνών.

Στις 448 σελίδες της έκθεσης συμπεριλαμβάνονται τα συμπεράσματα της έρευνας που κράτησε 22 μήνες και έριξε βαριά σκιά στους πρώτους μήνες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Από το έγγραφο έχουν αφαιρεθεί «ευαίσθητες» λεπτομέρειες από τις οποίες θα μπορούσε να αποκαλυφθεί η ταυτότητα μαρτύρων, καθώς και δεδομένα που πρέπει να παραμείνουν απόρρητα.

Ο ειδικός εισαγγελέας δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα για το αν Ντ. Τραμπ συνεργάστηκε ή συνωμότησε με τη Ρωσία ή διέπραξε το αδίκημα της παρεμπόδισης δικαιοσύνης, όμως ταυτόχρονα δεν τον απαλλάσσει.

Σε πολιτικό επίπεδο

Κάτι συνέβη στον δρόμο για την «ολική απαλλαγή» σχολιάζει το ABC News, αναφερόμενο στην δημοσιοποίηση της έκθεσης, περιγράφοντας πως η ομάδα ερευνών που είχε συστήσει ο ειδικός εισαγγελέας δρομολόγησε ουσιαστικές πολιτικές παρενέργειες για τον πρόεδρο Τραμπ, το Κογκρέσο, αλλά και τις ηγεσίες Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Ανάμεσα στα περίεργα συμπεράσματα της έκθεσης σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι κι αυτό που αναφέρεται σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο πρόεδρος Τραμπ διέσωσε τα προσχήματα με την βοήθεια των ανθρώπων του περιβάλλοντος του, ενώ οι ίδιοι άνθρωποι μερικές φορές, αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις εντολές του.

«Οι προσπάθειες του προέδρου να επηρεάσει την έρευνα ήταν κυρίως ανεπιτυχείς, αλλά αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό, επειδή οι άνθρωποι του περιβάλλοντος του αρνήθηκαν να υλοποιήσουν τις εντολές του ή να κάνουν δεκτά τα αιτήματά του», σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Σε πολιτικό επίπεδο σύμφωνα με το ABC, οι άμεσες προσπάθειες που θα γίνουν στο Κογκρέσο θα εντοπίζονται στην κατεύθυνση της απόκτησης πρόσβασης στο πλήρες κείμενο της έκθεσης του Μιούλερ, συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων που έχουν αφαιρεθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ.

Ο Μπαρ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις σκληρές ερωτήσεις των Δημοκρατικών, κατά την κατάθεση που έχει κληθεί να δώσει ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 2 Μαΐου.

Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί έχουν την πρόθεση να καλέσουν τόσο τον Μιούλερ, όσο και τα μέλη της ομάδας ερευνών που είχε συγκροτήσει ο ίδιος.

Οι Δημοκρατικοί απαιτούν να υπάρξουν συνέπειες μέσω της απόδοσης ευθυνών, αφού έγινε ξεκάθαρο ότι η αναφορά του Ρόμπερτ  Μιούλερ  διαφοροποιεί μερικούς από τους βασικούς ισχυρισμούς του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, σχετικά με την έρευνα για την παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζει το «Politico».

Οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη στην επιτροπή αυτή, αλλά κι άλλοι στο Κογκρέσο που έχουν ασχοληθεί με τις έρευνες, δηλώνουν ότι ο Μπαρ παραπλάνησε πολλές φορές τους ίδιους, αλλά και την αμερικανική κοινή γνώμη για περίπου ένα μήνα, σχετικά με την έρευνα για την παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι παραπλανήθηκαν κυρίως, για το αν ο Μιούλερ είχε πρόθεση να αφήσει την λήψη αποφάσεων σχετικά με την απαγγελία κατηγορίας στο Κογκρέσο.

Να σημειώσουμε πως η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει ήδη αρχίσει την δική της έρευνα προς την κατεύθυνση παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, ενώ ο πρόεδρος της, Τζέρι Νάντλερ προγραμματίζει την έκδοση κλήσεων για την παράδοση όλων των αποδείξεων της έρευνας του Μιούλερ, αλλά και των πληροφοριών που σχετίζονται με την ομάδα ενόρκων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της διεξαγωγής μιας έρευνας από το Κογκρέσο.

Στο μεταξύ και με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2020, οι Ρεπουμπλικάνοι εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του προέδρου Τραμπ, ώστε να διατηρηθεί η πολιτική συνοχή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και να υπάρξει δυναμική προεκλογική παρουσία και διεκδίκηση των κρίσιμων αμερικανικών πολιτειών, για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Ικανοποίηση στους Ρεπουμπλικάνους

Η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ στην έκθεση ήταν η… αναμενόμενη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε στο Twitter σε επαναλαμβανόμενα μηνύματα ότι δεν υπήρξε καμία συνεργασία με τη Ρωσία και καμία προσπάθεια παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών που παρέμεινε σιωπηλό για αρκετές ώρες, την Παρασκευή ανακοίνωσε πως η έκθεση του αμερικανού ειδικού εισαγγελέα δεν κατάφερε να παρουσιάσει οποιοδήποτε στοιχείο περί ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Καταδίκη πρώην συμβούλου του Τραμπ για τη ρωσική εμπλοκή
Ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος, καταδικάστηκε από δικαστήριο της Ουάσιγκτον γιατί είπε ψέματα στους εισαγγελείς που ερευνούν πιθανή ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές. Ο...
Καταδίκη πρώην συμβούλου του Τραμπ για τη ρωσική εμπλοκή
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τα καλά και συμφέροντα
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε τη δημοσιοποίηση ενός διαβαθμισμένου ως απόρρητου υπομνήματος, το οποίο έχουν συντάξει δημοκρατικοί και αντικρούει ρεπουμπλικανικό υπόμνημα για την ανάμιξη της...
Τα καλά και συμφέροντα
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε και ο Νο2 του FBI
Ακόμη ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του FBI φαίνεται ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση εξαιτίας πολιτικών πιέσεων και της κριτικής που του ασκούσε ο Λευκός Οίκος. Πρόκειται για τον Νο2 του οργανισμού, Άντριου ΜακΚέιμπ,...
Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε και ο Νο2 του FBI
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κατάθεση Κόμεϊ με άρωμα Γουότεργκεϊτ
Στο κρίσιμο ερώτημα αν πιστεύει πως ο Αμερικανός πρόεδρος υπέπεσε στο αδίκημα της παρεμπόδισης Δικαιοσύνης, ο πρώην διευθυντής του FBI απέφυγε να απαντήσει, παραπέμποντας στον ειδικό ανακριτή. Κατά τα λοιπά,...
Κατάθεση Κόμεϊ με άρωμα Γουότεργκεϊτ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Φοβάται καθαίρεση, επιτίθεται με οργή σε Μιούλερ και Δημοκρατικούς
Με ομοβροντία από οργισμένα τιτιβίσματα απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ στο ενδεχόμενο να ξεκινήσει εις βάρος διαδικασία καθαίρεσης, μετά τη δήλωση του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ ότι «αν δεν είχε κάνει κάποιο...
Φοβάται καθαίρεση, επιτίθεται με οργή σε Μιούλερ και Δημοκρατικούς
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δεν απαλλάσσει τον Τραμπ ο Μιούλερ για τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές
Σαφείς αιχμές εις βάρος του Ντ. Τραμπ άφησε ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος δήλωσε ότι οι εισαγγελείς «ήταν πεπεισμένοι ότι ο πρόεδρος δεν έχει διαπράξει έγκλημα, θα το είχαν πει». Επίσης...
Δεν απαλλάσσει τον Τραμπ ο Μιούλερ για τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας