Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευάλωτα και εκτεθειμένα σε κινδύνους τα μνημεία

Η Παναγία των Παρισίων

AP Photo/Jerome Delay

Ευάλωτα και εκτεθειμένα σε κινδύνους τα μνημεία

  • A-
  • A+
Τα «ευάλωτα σημεία» του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων μελετούν οι εμπειρογνώμονες την ίδια στιγμή που οι ειδικοί εκτιμούν ότι η διαδικασία αποκατάστασης θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Το καταστροφικό γεγονός απασχολεί εντόνως το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (Icomos), που αποτελεί τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο της Ουνέσκο για την παγκόσμια κληρονομιά.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνομίλησε με δύο εκπροσώπους του Icomos που με την εμπειρία τους έρχονται να συμβάλουν στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει προκειμένου να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος να επανέρθει το εμβληματικό μνημείο στην παλιά του αίγλη.

Σοφία Αυγερινού – Κολώνια, αντιπρόεδρος του ελληνικού Icomos: «Εκφράζουμε αλληλεγγύη προσφέροντας τεχνογνωσία»

«Η είδηση μάς γέμισε αγωνία και βαθιά συγκίνηση» λέει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του ελληνικού Icomos, Σοφία Αυγερινού-Κολώνια. «Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες; Ο ιστορικός γοτθικός καθεδρικός ναός του Παρισιού μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας, μια πολιτιστική και λογοτεχνική κληρονομιά, ένα μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO να βρίσκεται σε κίνδυνο μόλις δύο ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων;

Δυστυχώς, δεν πρόκειται για μοναδικό παράδειγμα καταστροφής από αμέλεια ή από ανθρώπινες αστοχίες» τονίζει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ η ίδια και προσθέτει: «Αυτά τα περιστατικά μάς κάνουν να συνειδητοποιήσουμε πόσο ευάλωτα και εκτεθειμένα σε κινδύνους είναι τα μνημεία, οι ιστορικές τοποθεσίες, οι ιστορικές πόλεις και συνοικίες και πόσο αναγκαία είναι η εγρήγορση για την προστασία τους.

Από τις πρώτες ώρες, που έγινε γνωστό το τραγικό γεγονός, το παγκόσμιο δίκτυο του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών, του ICOMOS, κινητοποιήθηκε εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τους Γάλλους συναδέλφους προσφέροντας τεχνογνωσία. Ανάμεσά τους, το ελληνικό ICOMOS έστειλε το δικό του μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης».

(AP Photo/Thibault Camus)

Γκουστάβο Αραόζ, επίτιμος πρόεδρος Icomos: «Έχει πολλή δουλειά να γίνει»

«Είναι νωρίς να ξέρουμε τι μορφή θα έχει η συνεργασία μας με τις γαλλικές Αρχές, επειδή έχουν μπροστά τους μια δύσκολη έρευνα, να αποκαλύψουν τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γκουστάβο Αραόζ, επίτιμος πρόεδρος του ICOMOS.

Μιλώντας για την καταστροφή του καθεδρικού ναού επισημαίνει: «Βρίσκονται ακόμα στη φάση πρώιμης διάγνωσης του προβλήματος. Υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, τα βιτρό είναι στη θέση τους, έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες που δείχνουν ότι έχουν διασωθεί, ιδίως τα βιτρό του βόρειου και νότιου τμήματος του ναού. Είναι τα παλαιότερα και εξαιρετικά πολύτιμα. Όμως πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση, τα παράθυρα μπορεί να έχουν εξασθενήσει από τη φωτιά. Έχει πολλή δουλειά να γίνει. Πρέπει κατ’ αρχήν να εντοπιστούν και να αναγνωριστούν τα προβλήματα, στη συνέχεια να αποφασιστεί ο καλύτερος τρόπος να επαναφέρουν το κτίριο στην παλιά του αίγλη, γεγονός που δεν αμφιβάλω καθόλου ότι θα συμβεί».

Σχετικά με την πρόληψη και την προστασία των μνημείων από καταστροφές, ο Γκουστάβο Αραόζ τονίζει: «Έχουμε αναπτύξει πολλούς τρόπους για την προστασία των ιστορικών κτιρίων κι ένας απ' αυτούς είναι η εγκατάσταση συστημάτων αντιπυρικής προστασίας. Η αποτελεσματικότητα της προστασίας εξαρτάται πάντα από τον προϋπολογισμό, όπως στην περίπτωση της πυρκαγιάς του Εθνικού Μουσείου του Ρίο ντε Τζανέιρο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου η καταστροφή οφειλόταν εξολοκλήρου σε οικονομικούς λόγους. Δεν υπήρχε σύστημα πυροπροστασίας. Για χρόνια το λέγαμε, η κοινή γνώμη το φώναζε ότι το Εθνικό Μουσείο του Ρίο πρέπει να έχει σωστό προϋπολογισμό. Στην περίπτωση της Νοτρ Νταμ δεν ξέρουμε ακόμα τι πήγε στραβά. Ήταν τεχνικής φύσεως; Ανθρώπινη αστοχία; Ποιος ξέρει... » διερωτάται.

Tέλος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, «τα πολύτιμα κτίρια, τα τεράστιας παγκόσμιας σημασίας μνημεία σε χώρες και κοινότητες όλου του κόσμου έχουν πίσω τους ολόκληρη ιστορία διάσωσης: το 1902 είχε καταρρεύσει το καμπαναριό του Αγ. Μάρκου στην Βενετία, αλλά το αποκατέστησαν. Έχουμε την ανατίναξη του Παρθενώνα το 1687, αλλά ακόμα είναι εκεί. Το 2007 ξέσπασαν οι φοβερές πυρκαγιές στην Ηλία που έβαλαν σε κίνδυνο την αρχαία Ολυμπία. Η Ελλάδα είναι το λίκνο του πολιτισμού, έχετε τους μεγαλύτερους θησαυρούς της ανθρωπότητας και τεράστια ευθύνη να τους προφυλάσσετε» καταλήγει ο Γκουστάβο Αραόζ. 

ΕΥΡΩΠΗ
Εναέρια λήψη φανερώνει το μέγεθος της καταστροφής στην Παναγία των Παρισίων
Bαριά «πληγωμένος» στέκει ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Δευτέρας. Το οπτικό υλικό από την εναέρια λήψη πάνω από τη Νοτρ Νταμ στο Παρίσι.
Εναέρια λήψη φανερώνει το μέγεθος της καταστροφής στην Παναγία των Παρισίων
ΕΥΡΩΠΗ
Το μέγεθος της καταστροφής με το πρώτο φως της ημέρας
Το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή όμως τα «τραύματα» που άφησε πίσω της η πυρκαγιά θα πάρουν χρόνο για να επουλωθούν.
Το μέγεθος της καταστροφής με το πρώτο φως της ημέρας
ΕΥΡΩΠΗ
Οι προτάσεις για την ανοικοδόμηση της Νότρ Νταμ
Στις 15 Απριλίου το μεγαλύτερο μέρος της οροφής του κτιρίου της Νοτρ Ντάμ καταστράφηκε μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε, προκαλώντας διεθνή λύπη. Ο Εμμανουέλ Μακρόν, λίγες ημέρες αργότερα, ανήγγειλε...
Οι προτάσεις για την ανοικοδόμηση της Νότρ Νταμ
ΕΥΡΩΠΗ
Πρώτη σελίδα η πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ
Ξεχώρισε στα εξώφυλλα των γαλλικών και διεθνών εφημερίδων η πυρκαγιά που μαινόταν στην Παναγία των Παρισίων και κατέστρεψε ένα τμήμα του ναού, χωρίς ωστόσο να κινδυνέψει το οικοδόμημα από ολική καταστροφή.
Πρώτη σελίδα η πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας