• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.5°C
  3 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.7°C / 4.8°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 6.0°C
  5 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  2 BF
  47%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 1.5°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -2.1°C
  2 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 6.7°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  5 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  5 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.0°C / 1.9°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 0.5°C / 1.7°C
  2 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.6°C
  3 BF
  84%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.3°C / 3.3°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 4.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  58%

Κτίσματα στην παραλία Μαραθώνα Αττικής

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Αντιπαράθεση για τον αιγιαλό

 • A-
 • A+
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και περιβαλλοντικών οργανώσεων βρίσκονται οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στον αιγιαλό. «Δεν πρόκειται να υπάρξει τακτοποίηση για οτιδήποτε στερείται περιβαλλοντικής άδειας» υποστηρίζει η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου. Για άρθρα του σχεδίου νόμου που «ανοίγουν νέες μεγάλες σελίδες για τακτοποίηση αυθαιρέτων» μίλησε η διευθύντρια Πολιτικής του WWF, Θεοδότα Νάντσου.

Το σχέδιο νόμου για την παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού εισάγει σκληρά μέτρα, επέμεινε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, στη δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής που επεξεργάζεται τις διατάξεις για τον αιγιαλό.

Δεν πρόκειται να υπάρξει τακτοποίηση για οτιδήποτε στερείται περιβαλλοντικής άδειας ή δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ανέφερε επίσης η Κατερίνα Παπανάτσιου και επισήμανε ότι προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να δώσει άδεια παραχώρησης της χρήσης αιγιαλού, πρέπει να έχει τηρηθεί η περιβαλλοντική νομοθεσία και να έχει δώσει έγκριση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης, θα πρέπει να έχει δώσει την έγκρισή του και το ΓΕΝ στις περιπτώσεις έργων που εξυπηρετούν πλωτά μέσα, και τα συναρμόδια υπουργεία όπου πρέπει. Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι εξαίρεση της κατεδάφισης θα υπάρχει μόνον εφόσον πληρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι.

Νωρίτερα, κατά τη διαδικασία ακρόασης των φορέων, η Θεοδότα Νάντσου, διευθύντρια Πολιτικής WWF, αναφερόμενη στις ρυθμίσεις για την αιγιαλό, είπε ότι υπάρχουν άρθρα που «τακτοποιούν ή ανοίγουν το παράθυρο σε νέα φουρνιά τακτοποίησης αυθαιρέτων στην παράκτια ζώνη της χώρας».

Η διευθύντρια Πολιτικής της WWF υπογράμμισε ότι υπάρχει μείζον ζήτημα με τα άρθρα 34 και 28 του σχεδίου νόμου.

«Μας προβληματίζει ότι συνεχώς η Βουλή, αντί να σηκώσει τη σημαία της νομιμότητας, συζητά νέες τροποποιήσεις και επεκτάσεις στην παράδοση, στη χώρα μας, να τακτοποιούμε αυθαίρετους και παρανομούντες αντί να τιμούμε ανθρώπους, επιχειρήσεις και επενδυτές που έρχονται στην Ελλάδα για να τιμήσουν την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας», είπε η κ. Νάντσου και κατήγγειλε ότι με τα συγκεκριμένα άρθρα του σχεδίου νόμου «ανοίγει το θέμα της τακτοποίησης αυθαιρέτων, είτε επενδύσεων που νομίμως έχουν γίνει στο πλαίσιο αναπτυξιακών νόμων και έχουν επεκτάσεις στην παράκτια ζώνη, τουριστικές επιχειρήσεις και γενικά έργα που επεκτείνονται παράνομα στον αιγιαλό είτε έργα που έχουν παραβιάσει την περιβαλλοντική νομοθεσία, στερούμενα περιβαλλοντικής άδειας».

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκπρόσωπος της WWF υπογράμμισε ότι πρέπει να ανοίξει πλέον η συζήτηση για ένα σωστό και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του αιγιαλού, το οποίο θέτει ως πρόταγμα την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης. Είπε, επίσης, ότι πρώτο βήμα πρέπει να είναι η κύρωση του Πρωτοκόλλου για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης.

Τοποθετήσεις των φορέων

Ο Μιχάλης Καλογιαννάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, επέκρινε τα άρθρα 28 και 34 λέγοντας ότι δεν υπάρχει προηγούμενο για αδειοδότηση εκ των υστέρων και κατήγγειλε ότι υπάρχουν διατάξεις που οδηγούν σε περιβαλλοντικά εγκλήματα και τροποποιήσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο που αφήνουν περιθώρια συναλλαγής.

Από την πλευρά της, η Μαρίνα Σπυριδάκη, διευθύντρια τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι «ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία αύξησης της βιομηχανίας στο 12% του ΑΕΠ με νέες επενδύσεις και αύξηση των εξαγωγών, στόχος που δεν πρόκειται να εκπληρωθεί εάν δεν αρθούν χρονίζοντα προβλήματα και αντικίνητρα που διαιωνίζουν ένα επιχειρηματικό περιβάλλον ανασφάλειας, δικαίου και αβεβαιότητας». Στο κλίμα αυτό τόνισε ότι «το πλαίσιο παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για τις βιομηχανικές δραστηριότητες είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα και απαιτεί άμεση ρύθμιση μέσω ενιαίων και σταθερών κανόνων για όλες τις κρίσιμες λειτουργίες».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ιωάννης Πελεκανάκης, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, είπε ότι με το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης από το 2017, με στόχο να δημιουργήσει ένα πιο ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του κλάδου. «Η χρήση του αιγιαλού και της παραλίας είναι απολύτως αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιέργειας, αλλά και για την ασφάλεια των εργαζομένων σ' αυτές. Και με το παρόν νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για την παραχώρηση της απλής χρήσης, της απευθείας παραχώρησης και της παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παραλίας για την εκτέλεση δραστηριοτήτων και έργων των μονάδων υδατοκαλλιέργειας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργητών.

Τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου χαιρέτισε ο Σταύρος Τόκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΣΟΣ από 14 περιβαλλοντικές οργανώσεις για το καταστροφικό ν/σ για τον αιγιαλό
Κώδωνα κινδύνου κρούουν 14 περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς την 5η Απριλίου 2019 κατατέθηκε στην Βουλή νέο σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία, με το οποίο προωθείται η μαζική τροποποίηση των...
ΣΟΣ από 14 περιβαλλοντικές οργανώσεις για το καταστροφικό ν/σ για τον αιγιαλό
ΒΟΥΛΗ
Κυβέρνηση vs αντιπολίτευση στη Βουλή για τον αιγιαλό
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης βρίσκονται οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στον αιγιαλό. Τι δηλώνει η Κατερίνα Παπανάτσιου, τι απαντά η...
Κυβέρνηση vs αντιπολίτευση στη Βουλή για τον αιγιαλό
ΒΟΥΛΗ
Επαναφέρει η κυβέρνηση τη λειτουργία της Βουλής μετά την κατακραυγή
Μετά τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης για πλήρη φίμωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η πλειοψηφία υποχώρησε εν μέρει.
Επαναφέρει η κυβέρνηση τη λειτουργία της Βουλής μετά την κατακραυγή
ΒΟΥΛΗ
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το αντιπεριβαλλοντικό σ/ν - Ψηφίζεται απόψε
Σύσσωμη η αντιπολίτευση αναμένεται να καταψηφίσει το απαράδεκτο νομοσχέδιο - «σκούπα» που εισήγαγε το πρωί στην Ολομέλεια η κυβέρνηση και με συνοπτικές διαδικασίες θα ψηφίσουν οι βουλευτές της απόψε.  
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το αντιπεριβαλλοντικό σ/ν - Ψηφίζεται απόψε
ΒΟΥΛΗ
Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 για διατάξεις του απαράδεκτου ν/σ για το περιβάλλον [Live]
Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για το νομοσχέδιο-«σκούπα», που αποτελεί νέο πλήγμα για το περιβάλλον. Οι απαράδεκτες προβλέψεις και τα εξαιρετικά προβληματικά άρθρα.
Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 για διατάξεις του απαράδεκτου ν/σ για το περιβάλλον [Live]
ΒΟΥΛΗ
Σε δημόσια διαβούλευση ο εκλογικός νόμος
Κλιμακωτό μπόνους εδρών προτείνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο που κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Σε δημόσια διαβούλευση ο εκλογικός νόμος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας