Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πύρρειος νίκη» για Νετανιάχου στο Ισραήλ
(AP Photo/Ariel Schalit)

«Πύρρειος νίκη» για Νετανιάχου στο Ισραήλ

  • A-
  • A+

Ολοταχώς για πέμπτη θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο οδεύει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ, καθώς, μετά από μία εκλογική αναμέτρηση θρίλερ φαίνεται να συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή και ο Νετανιάχου θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς συγκεντρώνει οριακά μεγαλύτερο ποσοστό από τον βασικό του αντίπαλο Μπένι Γκάντζ.

Με το 97% των ψήφων καταμετρημένο το Λικούντ συγκεντρώνει 26,27% έναντι 25,95% του Μπλέ και Λευκού κόμματος. 

Και τα δύο μεγάλα κόμματα αναμένεται να καταλάβουν από 35 έδρες στο Κοινοβούλιο.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τα μικρότερα κόμματα και, σε αυτή τη φάση, δείχνει να εξασφαλίζει τις απαιτούμενες συμμαχίες για να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα μικρότερα κόμματα της Ακροδεξιάς, αλλά και τα θρησκευτικά κόμματα συγκεντρώνουν περισσότερες έδρες από τα αντίστοιχα αραβικά. 

Πάντως, ο προηγούμενος εταίρος του κ. Νετανιάχου, ο αρκοδεξιός Αβιγκντόρ Λίμπερμαν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τον Γκάντζ χωρίς, όμως να ξεκαθαρίσε εάν θα συμμαχήσει εκ νέου με τον επικεφαλής του Λικούντ. Ο πρώην υπουργός Άμυνας είχε παραιτηθεί τον περασμένο Νοέμβριο κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνθηκολογεί με τους τρομοκράτες. 

Σημειώνεται ότι, από χθες το βράδυ, μετά την ανακοίνωση των exit poll, και τα δύο κόμματα ανακοίνωσαν πως κατέκτησαν τη νίκη στις εκλογές.

Εάν ο Νετανιάχου καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και σχηματίσει κυβέρνηση θα γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας λαμβάνοντας την εξουσία για πέμπτη θητεία.

Τι περιμένουμε από εδώ και πέρα

  • Σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας, ο ψηφοφόρος διαλέγει υποψηφίους από κομματικές λίστες. Κανένα κόμμα δεν έχει κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία από τις πρώτες εκλογές του 1949. Από τα 40 κόμματα που διεκδικούν ψήφους, φαίνεται να περνάνε το όριο του 3,25% (δηλαδή να διατηρούν 4 έδρες στην Κνεσέτ) έντεκα κόμματα.
  • Μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων ο πρόεδρος της χώρας θα συναντηθεί με τους ηγέτες όλων των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή και θα τους συμβουλευτεί για το ποιον προτιμούν για πρωθυπουργό. Μετά θα διαλέξει εκείνος τον πολιτικό που πιστεύει ότι έχεις τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει συμμαχία. Ο υποψήφιος, που δεν είναι υποχρεωτικό να είναι ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος, έχει έως 42 μέρες να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν αποτύχει, η διαδικασία επαναλαμβάνεται με άλλον υποψήφιο.
  •  
  • Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού συχνά διαρκούν πολύ. Όποιος και αν επιλεγεί θα πρέπει να συμφωνήσει με αρκετά μικρά κόμματα, εκτός και αν Νετανιάχου και Γκαντς αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν κυβέρνηση ενότητας (κάτι που φυσικά δεν θεωρείται πιθανό).
  • Σημαντικός παράγοντας σε όλη τη διαδικασία πιθανότατα θα είναι οι υποθέσεις διαφθοράς που κυνηγούν τον Νετανιάχου. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με πιθανές παραπομπές για τρεις τέτοιες υποθέσεις, οι οποίες πιθανότατα θα ξεκαθαρίσουν μέχρι τα τέλη του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ν' αρχίσει από μειονεκτική θέση τις διαπραγματεύσεις με τους πιθανούς κυβερνητικούς του εταίρους, οι οποίοι θεωρείται πολύ πιθανό να θέσουν όρους σκληρούς για την υποστήριξή τους ζητώντας από τον Νετανιάχου, αν παραπεμφθεί, θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο και υποχωρήσεις σε θέματα πολιτικής γραμμής. Επίσης, αν ο Νετανιάχου παραπεμφθεί οι πολιτικοί του σύμμαχοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να τον στηρίζουν, γεγονός που δεν είναι καθόλου σίγουρο.
  • Ένας άλλος παράγοντας είναι το αναμενόμενο σχέδιο ειρήνευσης που πρόκειται να ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στη χώρα. Παρότι μέχρι στιγμής ο Τραμπ δείχνει να είναι πολύ στενός σύμμαχος του Νετανιάχου, αν του ζητήσει να κάνει υποχωρήσεις προς τους Παλαιστινίους είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει τους ακροδεξιούς συμμάχους του.
     
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισοπαλία... με προβάδισμα Νετανιάχου
Εκλογές Ισραήλ: Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προηγείται αλλά το κόμμα του φαίνεται να καταλαμβάνει ίδιες έδρες με το κόμμα του αντιπάλου του, Μπένι Γκαντς. Τι μέλλει γενέσθαι.
Ισοπαλία... με προβάδισμα Νετανιάχου
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντιφατικά exit poll στην εκλογική μάχη του Ισραήλ
Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά στις βουλευτικές εκλογές του Ισραήλ, καθώς, τα exit poll που δόθηκαν στη δημοσιότητα προβλέπουν «θρίλερ» ανάμεσα στους βασικούς υποψήφιους για την πρωθυπουργία και τους κομματικούς...
Αντιφατικά exit poll στην εκλογική μάχη του Ισραήλ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολιτικό αδιέξοδο στο Ισραήλ
Μετά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου κι ο Μπένι Γκαντς επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν.
Πολιτικό αδιέξοδο στο Ισραήλ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στον Μπένι Γκαντς η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κατάφερε να βρει τις απαραίτητες συμμαχίες προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση στο Ισραήλ με αποτέλεσμα ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν να αναθέτει τη διερευνητική εντολή για το...
Στον Μπένι Γκαντς η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επέστρεψε την εντολή ο Νετανιάχου, ήρθε η ώρα του Γκαντς
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κατάφερε να βρει τις απαραίτητες συμμαχίες προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση στο Ισραήλ, ανοίγοντας τον δρόμο στον πολιτικό του αντίπαλο, Μπένι Γκαντς.
Επέστρεψε την εντολή ο Νετανιάχου, ήρθε η ώρα του Γκαντς
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τα ανοιχτά μέτωπα του «Μπίμπι»
Μάχη για το πολιτικό του μέλλον και όχι μόνο δίνει ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος «παλεύει» σε δύο μέτωπα προσπαθώντας να παραμείνει στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής του Ισραήλ, αλλά και να… γλιτώσει από...
Τα ανοιχτά μέτωπα του «Μπίμπι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας