Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Guardian: Η Μέι ετοιμάζει επιστολή – ανατροπή στον Κόρμπιν
Ap Photo

Guardian: Η Μέι ετοιμάζει επιστολή – ανατροπή στον Κόρμπιν

  • A-
  • A+

Έτοιμη να δεχθεί την πρόταση Κόρμπιν για δεύτερο δημοψήφισμα για τη συμφωνία του Brexit φέρεται να είναι η Τερέζα Μέι. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες από τις συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων των δύο μεγάλων κομμάτων τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον Guardian η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται να στείλει επιστολή προς τον ηγέτη των Εργατικών στην οποία θα αποδέχεται να δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να ψηφίσουν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας για το Brexit.

Οι συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων των Τόρις και των Εργατικών αναμένεται να συνεχιστούν την Παρασκευή στη Ντάουνινγκ Στριτ, όμως εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας θα προκύψουν μεγάλες ανατροπές στο θέμα του Brexit, αλλά και εκρηκτικό κλίμα τόσο στο εσωτερικό των Τόρις όσο και στο κοινοβούλιο εν γένει.

Οι συζητήσεις κράτησαν σήμερα περισσότερες από τέσσερις ώρες με τις αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων να μην προβαίνουν σε λεπτομερείς ανακοινώσεις. Σύμφωνα με τον Guardian, τόσο οι Συντηρητικοί όσο και οι Εργατικοί εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στο να αναφέρουν εάν υπήρξε σημαντική πρόοδος.

Εκ μέρους των Τόρις η ομάδα των εκπροσώπων πέρασε την περισσότερη ώρα αναλύοντας τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αποχώρησης, αλλά χωρίς να προτείνει σημαντικές μετακινήσεις από τις κόκκινες γραμμές της Τερέζα Μέι. 

Μετά την ενημέρωση της πρωθυπουργού από την αντιπροσωπεία των Συντηρητικών, η Τερέζα Μέι άρχιζε να ετοιμάζει μία επιστολή που θα φέρνει την κατάσταση αρκετά βήματα προς τα εμπρός.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, σε συμφωνία με τις απαιτήσεις των Εργατικών, η επιστολή θα περιλαμβάνει την πρόταση να τεθεί προς ψήφισε στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα τροπολογία που θα προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για έκριση ή όχι από τον βρετανικό λαό της συμφωνίας για το Brexit.

Νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα, η Τερέζα Μέι είχε υπονοήσει ότι είναι ανοιχτή σε έναν συμβιβασμό για θέματα όπως η τελωνειακή ένωση, όμως μία τέτοια συμφωνία θα δημιουργούσε εκρηκτική κατάσταση εντός των Τόρις, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές είναι αντίθετοι. 

Δεν είναι άλλωστε, λίγοι οι σκληροπυρηνικοί του Brexit που είναι εξοργισμένοι για τις συζητήσεις με τους Εργατικούς και συνεχίζουν να απεργάζονται σχέδια ανατροπής της Τερέζα Μέι, παρά το γεγονός ότι το κόμμα δεν μπορεί να προβεί επισήμως σε τέτοια ενέργεια μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη.

Ένας βουλευτής, υπέρμαχος του Brexit, φέρεται, σύμφωνα με τον Guardian, να δήλωσε ότι η οργή προς την Τερέζα Μέι είναι τέτοια που δεν αποκλείεται η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο και να «ορμήξουν μέσα στη Ντάουνινγκ Στριτ για να την βγάλουν εκτός». 

Πηγή από το υπουργικό συμβούλιο ανέφερε στον Guardian ότι οι συζητήσεις με τους Εργατικούς ενδεχομένως να οδηγήσουν απλά σε ακόμη μία σειρά ψηφοφοριών εντός Κοινοβουλίου.

Σε δεινή θέση και ο ηγέτης των Εργατικών

Και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, πάντως, αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα, καθώς αρκετοί βουλευτές των Εργατικών τον πιέζουν να αυξήσει τις απαιτήσεις του απέναντι στην πρωθυπουργό ώστε να πετύχει μια ακόμη καλύτερη συμφωνία για το Brexit.

Αρκετοί βουλευτές έχουν ήδη στείλει επιστολή στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα μπορεί να γινόταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ακροδεξιά, να τραυματίζει το κύρος του κόμματος απέναντι σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους του και να μειώσει τις πιθανότητές των Εργατικών να κερδίσουν τις επόμενες γενικές εκλογές.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις τη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο

Στο μέτωπο του Κοινοβουλίου η συζήτηση και οι ψηφοφορίες επί της διακομματικής πρότασης νόμου που θα υποχρεώνει την πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση εφαρμογής του άρθρου 50, για όσο χρειαστεί για να βρεθεί λύση, και να αποκλείει την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία αποδείχθηκαν για ακόμη μία φορά μαραθώνιες.

Μετά από αρκετές ώρες, οι οπαδοί του Brexit πέτυχαν μία μικρή νίκη, καθώς η Βουλή των Λόρδων θα προβεί σε δεύτερη ανάγνωσή του την Παρασκευή, ενώ οι τοποθετήσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα.

Το σχέδιο των Εργατικών προέβλεπε να περάσει ταχύτατα το νομοσχέδιο ώστε να συζητηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων. 

Η καθυστέρηση αυτή θεωρείται ως νίκη της κυβέρνησης, γιατί η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί όταν μάλλον θα είναι αργά για να έχει κάποιες συνέπειες

ΕΥΡΩΠΗ
Παράταση αδιεξόδου στο Brexit με τον χρόνο να κυλάει χωρίς αποτέλεσμα
Σε σίριαλ χωρίς τέλος εξελίσσεται η διαδικασία του Brexit μόλις οκτώ ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία εξόδου. Χωρίς αποτέλεσμα η δεύτερη μέρα επαφών κυβέρνησης-Εργατικών που αναζητούν κοινή λύση για...
Παράταση αδιεξόδου στο Brexit με τον χρόνο να κυλάει χωρίς αποτέλεσμα
ΕΥΡΩΠΗ
Νομοσχέδιο-δικλίδα ασφαλείας κατά του άτακτου Brexit στη Βουλή
Παρά την αντίθεση της βρετανικής κυβέρνησης στη διακομματική πρόταση νόμου για παράταση εφαρμογής του άρθρου 50 και έξοδο από την Ε.Ε. μόνο με συμφωνία, η Βουλή των Κοινοτήτων την ενέκρινε το βράδυ της...
Νομοσχέδιο-δικλίδα ασφαλείας κατά του άτακτου Brexit στη Βουλή
ΕΥΡΩΠΗ
Πρόταση νόμου από βουλευτές για να σπάσει το αδιέξοδο στο Brexit
Διακομματική πρόταση νόμου ο οποίος να διασφαλίζει ότι η Βρετανία δεν θα φύγει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, έστω και κατά λάθος, κατέθεσε στο Κοινοβούλιο βουλευτής των Εργατικών. Στόχος τους, να δοθεί παράταση...
Πρόταση νόμου από βουλευτές για να σπάσει το αδιέξοδο στο Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο για το Brexit
Χωρίς τελικές αποφάσεις αλλά με δέσμευση για συνέχιση του διαλόγου σχετικά με το Brexit ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης η Τερέζα Μέι και ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
Συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο για το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Γιούνκερ: Τελευταία προθεσμία για το Brexit η 12η Απριλίου
Την εκτίμηση ότι δύσκολα θα επέλθει συμφωνία στο Λονδίνο ως τις 12 Απριλίου σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας παράτασης του Brexit, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Γιούνκερ: Τελευταία προθεσμία για το Brexit η 12η Απριλίου
ΕΥΡΩΠΗ
Σε στενό κλοιό Μέι και Κόρμπιν για το Brexit
Ασφυκτική είναι η πίεση τόσο προς την Τερέζα Μέι όσο και στον Τζέρεμι Κόρμπιν τη στιγμή που οι συζητήσεις Συντηρητικών – Εργατικών για την επίτευξη συμβιβασμού στο Brexit.
Σε στενό κλοιό Μέι και Κόρμπιν για το Brexit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας