Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ΓΣΕΕ καταδικάζει την παρέμβαση Τζανακόπουλου στην ΕΕΔΑ

Η ΓΣΕΕ καταδικάζει την παρέμβαση Τζανακόπουλου στην ΕΕΔΑ

  • A-
  • A+

Να αποσύρει τις διατάξεις του νομοσχεδίου σχετικά με τη διεύρυνση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ζητά από τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο η ΓΣΕΕ, η οποία καταδικάζει την επίθεση του υπουργού στον πρόεδρο της Επιτροπής και στο προσωπικό της κατά τη διάρκεια της ακρόασης στην Επιτροπή της Βουλής.

«Η ΓΣΕΕ είναι θετική στη διεύρυνση της πλουραλιστικής σύνθεσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία δεν συναντάται και δεν διασφαλίζεται σε κανένα άλλο όργανο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι η προστασία και προώθηση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία οφείλει να διέπεται από σταθερούς και αυστηρούς κανόνες, συντελείται μέσα σε ένα δυναμικό και ζωντανό πλαίσιο, που οφείλει να ενθαρρύνει την εκπροσώπηση του μεγαλύτερου δυνατού εύρους Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με εγγυήσεις αναλογικότητας, αντιπροσωπευτικότητας, σύννομης λειτουργίας και ενεργού δικαιωματικής δράσης», σημειώνει.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΜΠΡΑΚΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΤΗΣ ΡΟΛΟ

Σε σχέση με την προώθηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από την Κυβέρνηση διατάξεων για τη σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, χωρίς προηγούμενη θεσμική διαβούλευση με την Εθνική Επιτροπή, η ΓΣΕΕ ως φορέας με δικαίωμα ορισμού Μέλους στην Ολομέλειά της, δηλώνει τα εξής:

Η ΓΣΕΕ είναι θετική στη διεύρυνση της πλουραλιστικής σύνθεσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία δεν συναντάται και δεν διασφαλίζεται σε κανένα άλλο όργανο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Αναγνωρίζει ωστόσο ότι η προστασία και προώθηση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία οφείλει να διέπεται από σταθερούς και αυστηρούς κανόνες, συντελείται μέσα σε ένα δυναμικό και ζωντανό πλαίσιο, που οφείλει να ενθαρρύνει την εκπροσώπηση του μεγαλύτερου δυνατού εύρους Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με εγγυήσεις αναλογικότητας, αντιπροσωπευτικότητας, σύννομης λειτουργίας και ενεργού δικαιωματικής δράσης.

Χαιρετίζει τη διαχρονική και ομόθυμης πολιτικής αποδοχής απόφαση της Ελλάδας να αναγνωρίζει την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως τον ανεξάρτητο Εθνικό Θεσμό για την προώθηση και προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με διεθνή αναγνώριση, όπως αυτή εκφράζεται με την επανειλημμένη διαπίστευσή της στον ανώτατο βαθμό Α από τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ χάρη στις διαρκείς εντατικές προσπάθειες της ίδιας της ΕΕΔΑ και την αποτελεσματική, αν και όχι πάντοτε πρόθυμη, βοήθεια των κρατικών αρχών.

Υπενθυμίζει ότι η ανεξαρτησία και η απρόσκοπτη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπως και των αντίστοιχων θεσμών στις άλλες χώρες, απαιτείται από κανόνες του ΟΗΕ και υπόκειται σε διαρκή έλεγχο και αξιολόγηση από όργανά του.

Σημειώνει ότι οι διατάξεις αυτές δεν αντιμετωπίζουν, ως όφειλαν, την απουσία από τη σύνθεση της Ολομέλειας της ΕΕΔΑ κρίσιμων Υπουργείων (όπως το Υγείας, το Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Πολιτισμού και Αθλητισμού), η μη συμμετοχή των οποίων καθιστά προβληματική την παρακολούθηση της συμμόρφωσης της Πολιτείας με τις υποχρεώσεις σεβασμού και προώθησης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε όλο τους το εύρος.

Καταδικάζει τη θεσμική και προσωπική επίθεση τόσο στον Πρόεδρο, όσο και στο προσωπικό της Επιτροπής κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, η οποία δεν συνάδει με την επίτευξη ως σήμερα ενός υψηλότατου επιπέδου εκπροσώπησης και λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής.

Η ΓΣΕΕ ζητά να αποσυρθεί η προς ψήφιση διάταξη και να εισαχθεί το ζήτημα της διεύρυνσης της Εθνικής Επιτροπής στην πρώτη Ολομέλεια της νέας της θητείας, σε συνέχεια της οποίας η σύνθεση μπορεί και πρέπει να διευρυνθεί με την κατάλληλη τροποποίηση του ιδρυτικού της νόμου, στην οποία να συμπεριληφθούν εξίσου οι απαιτούμενες και γνωστές στην Κυβέρνηση ρυθμίσεις για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού της».

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Πλήγμα για την ανεξαρτησία της ΕΕΔΑ η διάταξη Τζανακόπουλου»
Πλήγμα στην ανεξαρτησία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), ανεξάρτητου συμβουλευτικού οργάνου της πολιτείας, αποτελεί η διάταξη του υπουργείου Επικρατείας που συζητείται αύριο στην...
«Πλήγμα για την ανεξαρτησία της ΕΕΔΑ η διάταξη Τζανακόπουλου»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Απαξιώνετε τη λειτουργία μας...»
Αντιδράσεις για το σχέδιο νόμου που διευρύνει τη σύνθεσή της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατά τρόπο που δεν εγγυάται την ισότιμη συμμετοχή όλων των πεδίων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Απαξιώνετε τη λειτουργία μας...»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τους «μεγαλώνει» για να τους... κοντύνει
Απόπειρα υπονόμευσης της λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταλόγισαν στον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο οι εκπρόσωποι του ανεξάρτητου οργάνου. Τι κρύβει η «κουρτίνα»...
Τους «μεγαλώνει» για να τους... κοντύνει
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ηχηρή παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της ΕΕΔΑ, ανεξάρτητου συμβουλευτικού οργάνου της πολιτείας, ανακοίνωσε ο Γεώργιος Σταυρόπουλος, καταγγέλλοντας ότι η ανεξαρτησία του οργάνου δέχεται πλήγμα από την...
Ηχηρή παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επικίνδυνες προχειρότητες στο σχέδιο έξωσης προσφύγων επισημαίνει η ΕΕΔΑ
Να μην προχωρήσει στην έξωση χιλιάδων προσφύγων από τις δομές και τα διαμερίσματα της ενδοχώρας στις παρούσες συνθήκες καλεί την κυβέρνηση και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώαματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), το...
Επικίνδυνες προχειρότητες στο σχέδιο έξωσης προσφύγων επισημαίνει η ΕΕΔΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συστάσεις ΕΕΔΑ για το προσφυγικό
Στην ετήσια έκθεσή της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θεωρεί προτεραιότητα την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ στα νησιά και τη μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων σε ασφαλείς δομές στην ενδοχώρα.
Συστάσεις ΕΕΔΑ για το προσφυγικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας