Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο φως ο ιστορικός θησαυρός του υπουργείου Εσωτερικών

Σύμφωνα με τον Αλέξη Χαρίτση η σημασία του αρχείου συμβάλλει σε αναστοχασμό σχετικά με τη σχέση μας με πτυχές της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στο φως ο ιστορικός θησαυρός του υπουργείου Εσωτερικών

  • A-
  • A+

Ιστορικά αρχειακά τεκμήρια του υπουργείου Εσωτερικών παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής, ένας πραγματικά σπουδαίος θησαυρός, που αποκαλύφθηκε έπειτα από επίπονη εργασία δύο ετών. Σύμφωνα με τον υπουργό, Αλέξη Χαρίτση, με την παρουσίασή τους «βάζουμε ένα ακόμη λιθαράκι στη μεγάλη προσπάθεια για τη συγκρότηση της εθνικής αυτογνωσίας».

Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής με συνδιοργανωτές, εκτός από το υπουργείο Εσωτερικών, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης επισήμανε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει κουλτούρα και διάθεση δημοσιοποίησης και ανοίγματος των αρχείων και επαναπροσέγγισης της ελληνικής ιστορίας.

Όπως τόνισε, μέσα σε δωμάτιο της Βουλής που δεν είχε ανοιχτεί τα τελευταία 44 χρόνια, βρέθηκαν εκατοντάδες φάκελοι με σημαντικό αρχειακό υλικό από την περίοδο της δικτατορίας, ενώ σε άλλο κτίριο του κοινοβουλίου ανακαλύφθηκαν όλα τα αυθεντικά πρακτικά της δίκης των πρωταιτίων της δικτατορίας. Τα αρχεία αυτά -όπως είπε- θα αξιολογηθούν και θα δημοσιοποιηθούν.

Όσον αφορά τον φάκελο της Κύπρου με το σύνολο του υλικού που αφορά στη σχετική εξεταστική επιτροπή της Βουλής της περιόδου 1986 - 1988, ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι επί συνόλου 32 τόμων έχουν εκδοθεί έως σήμερα οι πέντε πρώτοι, ενώ θα συμπεριληφθεί και τα άκρως απόρρητα αρχεία που αποχαρακτηρίστηκαν (το 40% του συνόλου).

Ο Αλέξης Χαρίτσης, από την πλευρά του τόνισε ότι η σημασία του αρχείου δεν αφορά μόνο το περιεχόμενό του, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει σε αναστοχασμό σχετικά με τη σχέση μας με πτυχές της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, οι οποίες ακόμη και στις μέρες μας προκαλούν αντιπαραθέσεις.

«Με την ανάδειξη των ιστορικών αρχείων του υπουργείου Εσωτερικών βάζουμε ένα ακόμη λιθαράκι στη μεγάλη προσπάθεια για τη συγκρότηση της εθνικής αυτογνωσίας, η οποία θα βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα, απέναντι σε όσους επιχειρούν να διαιρέσουν τους Έλληνες σε πατριώτες και εθνομηδενιστές», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, επισήμανε ότι η δημοσιοποίηση αρχείων συμβάλει στον επαναπροσδιορισμό της δημόσιας ιστορίας που διδάσκεται στα σχολεία, η οποία «ενέχει απίστευτα ιδεολογικά και μεταφυσικά στοιχεία», ενώ προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Τι περιλαμβάνει

Το αρχείο του υπουργείου Εσωτερικών αποτελείται από:

Α. Το «Αρχείο Ειδικών Εκδόσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και το «Αρχείο Διοικητικών Ορίων Δήμων και Κοινοτήτων», όπου περιλαμβάνονται οι μεταβολές στο θεσμικό επίπεδο (μεταβολές στο είδος και τον αριθμό των διοικητικών φορέων, π.χ. Νομοί, Γενικές Διοικήσεις, Περιφέρειες, για την Αποκέντρωση, και Δήμοι, Κοινότητες, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση), τη διοικητική γεωγραφία (μεταβολές στα όρια), τη διοικητική ονοματοθεσία (μεταβολές στα τοπωνύμια).

Β. Τα πρόσωπα της Αποκέντρωσης: Το «Αρχείο Μετακλητών Νομαρχών. Με το αρχείο αυτό μπορεί να σκιαγραφηθεί το διαχρονικό προφίλ του Έλληνα νομάρχη, ιδίως μέσα από την παρουσίαση χαρακτηριστικών περιπτώσεων από διάφορες ιστορικές περιόδους και περιοχές της χώρας.

Γ. Τα εκλογικά κουκιά: Το «Αρχείο Εκλογικών Αποτελεσμάτων» και το «Αρχείο Εκλογικών Εγκυκλίων», που ξεκινάει από το 1928 και καλύπτει όλη την εκλογική ιστορία της χώρας.

Δ. Η πρακτική των αφαιρέσεων ιθαγένειας μέσα το ιστορικό αρχείο της Δ/νσης Ιθαγένειας και αφορά στην αφαίρεση της Ιθαγένειας των «αντεθνικώς δρώντων» κομμουνιστών κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου (π.χ. του ιστορικού γραμματέα του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη και όλων των μελών της «Κυβέρνησης του Βουνού»).

Ε. Το «Αρχείο Παττακού» με καταδοτικές επιστολές των πληροφοριοδοτών του δικτατορικού καθεστώτος. Το 1967 ο πρώτος υπουργός Εσωτερικών της νεοσύστατης δικτατορικής κυβέρνησης, ζήτησε από τους νομάρχες, καθώς και από τους κατά τόπους διοικητές τους Χωροφυλακής και του Στρατού, αναλυτικά στοιχεία για τα φρονήματα και την πολιτική δράση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή, των δημάρχων, κοινοταρχών, καθώς και των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων σε όλη την επικράτεια. Στο συγκεκριμένο αρχείο συγκεντρώθηκαν οι απαντήσεις που δόθηκαν.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μνήμη του ’21 μέσα από τα μνημεία και τα τραγούδια
Mε μια σειρά δραστηριοτήτων σκοπεύει να τιμήσει το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Η μνήμη του ’21 μέσα από τα μνημεία και τα τραγούδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οδηγίες εφόδου και χάρτες του Κοινοβουλίου είχαν αναρτηθεί σε ιστοσελίδα
Το οργανωμένο σχέδιο των ακροδεξιών να προκαλέσουν γενικευμένα επεισόδια, προκειμένου να ματαιωθεί ή να διακοπεί το συλλαλητήριο της Κυριακής για το Μακεδονικό, αναδεικνύεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το...
Οδηγίες εφόδου και χάρτες του Κοινοβουλίου είχαν αναρτηθεί σε ιστοσελίδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργανωμένο το σχέδιο για εισβολή στη Βουλή
Νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια τα οποία ενισχύουν την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου ακροδεξιών και χρυσαυγιτών για εισβολή στη Βουλή κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της Κυριακής. Σε βίντεο εμφανίζεται η...
Οργανωμένο το σχέδιο για εισβολή στη Βουλή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκύκλιος για προσλήψεις στους ΟΤΑ
Για την έγκαιρη υποβολή των αιτημάτων τους για προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού στη διάρκεια του 2019 καλεί το υπουργείο Εσωτερικών τους ΟΤΑ της χώρας, με εγκύκλιο προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Εγκύκλιος για προσλήψεις στους ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πιέσεις από ΣΥΡΙΖΑ για να δοθεί τέλος στην παράταση της «έκτακτης ανάγκης»
Στην ολομέλεια της Βουλής συζητείται και ψηφίζεται σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ρυθμίζει κυρίως οικονομοτεχνικά θέματα. Το νομοσχέδιο...
Πιέσεις από ΣΥΡΙΖΑ για να δοθεί τέλος στην παράταση της «έκτακτης ανάγκης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια αναδρομική συγγνώμη
Με κάθε επισημότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναγνώρισε τη σημασία του έργου και της ζωής του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη, σε μια συγκινητική εκδήλωση στο Συρράκο. «Εκφράζω σήμερα μια αναδρομική συγγνώμη για...
Μια αναδρομική συγγνώμη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας