Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κοντόφθαλμη κριτική του κ. Κ.Σημίτη
Φωτογραφία Eurokinissi

Η κοντόφθαλμη κριτική του κ. Κ.Σημίτη

  • A-
  • A+

Σε πρόσφατη ομιλία σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τους «Σύγχρονους Δημοκράτες», ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με περίσσεια υποκρισία και με στόχους κινδυνολογίας αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων : 

  1. στην «καθοδική πορεία της χώρας»
  2. στην ανεργία, την οποία χαρακτήρισε πως βρίσκεται σε υψηλότατα επίπεδα
  3. στις «χαμηλές επιδόσεις  στην ανταγωνιστικότητα, στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, απονομής της δικαιοσύνης και διαφθοράς »
  4. στην «συγκάλυψη της πραγματικότητας»
  5. στην «μη ικανοποιητική» Συμφωνία των Πρεσπών

Με άλλα λόγια, ο πρώην πρωθυπουργός σε  μια ύστατη προσπάθεια να σώσει το κατακερματισμένο ΚΙΝ.ΑΛ. και να συσπειρώσει τυχόν μερίδες ατόμων που συμφωνούν με την μεταστροφή του ΠΑΣΟΚ, το οποίο από σοσιαλιστικό κόμμα κινείται προς την δεξιά  πτέρυγα, για άλλη μια φορά προέβη σε μια τακτική τρομοκράτησης και διασποράς ψευδών στοιχείων, αποσιωπώντας τα αποτυχημένα success story που διατείνονταν, ήδη, από την υπογραφή των πρώτων μνημονιών μέλη του ΠΑΣΟΚ, όπως, επίσης, και τις ρεμούλες και την πληθώρα σκανδάλων. 

Ως άμοιρος ευθυνών ο Κώστας Σημίτης, απέφυγε συστηματικά, για μια ακόμη φορά, να αναφερθεί στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου που κατέστρεψε τις ελληνικές οικογένειες με τις γνωστές φούσκες, το πάρτι στα εξοπλιστικά προγράμματα, το C4i  ή στα εκατομμύρια του Τσουκάτου, τα οποία φέρονται να πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ  και τα οποία προέρχονταν από άλλο ένα σκάνδαλο μεγατόνων, το σκάνδαλο Siemens, για το οποίο, τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και λοιπά μέλη του κόμματος τους, τηρούν σιγήν ιχθύος και δηλώνουν άγνοια, όπως επίσης και στον υποτιθέμενο εκσυγχρονισμό, χάρη στον οποίον η Ελλάδα δανείζονταν αφειδώς, για να πληρώνει τις οδοποιίες πολύ πιο ακριβά από ότι συνέβαινε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Την ίδια στάση κρατά και η νυν πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά.

Παράλληλα, όσον αφορά τα ποσοστά ανεργίας, προφανώς ο κ. Σημίτης αποφεύγει συστηματικά να μελετήσει τα ποσοστά ανεργίας της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία από τον Δεκέμβριο του 2009 έως και τον Δεκέμβριο του 2011, λίγο μετά, δηλαδή, την σύσταση κυβέρνησης από τον Λουκά Παπαδήμο, η ανεργία είχε ανέβει από το 10,6%  έως το 21,2%, ενώ κατά τα έτη συγκυβέρνησης  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η ανεργία εκτινάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 στα 27,50% και με μια μικρή πτωτική τάση τον Δεκέμβρη του 2014 στα 25,90%. Έκτοτε, ο δείκτης της ανεργίας εμφανίζει σταθερή μείωση, με το τέταρτο τρίμηνο του 2018 να έχει μείωση κατά 12,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του, με τα εποχικά προσαρμοσμένα αποτελέσματα να δείχνουν την πτώση στο 18%.   

Εξίσου υποκριτική και κοντόθωρη είναι και η στάση του κ. Σημίτη απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία αποκάλεσε ως «μη ικανοποιητική» και ως προϊόν ειλημμένης ατομικής απόφασης της κυβέρνησης, η οποία προχώρησε μόνη της επιθυμώντας να δείξει ότι «πέτυχε εκεί που οι άλλοι είχαν αποτύχει». 

Το ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο κατά τ' άλλα δεν έθετε θέμα κομματικής πειθαρχίας αλλά διέγραψε όσους είχαν αντίθετη άποψη, είχε αρνηθεί από την πρώτη στιγμή να συζητήσει για το ονοματολογικό, για μικροπολιτικούς λόγους, την στιγμή που άτομα που ανήκαν από παλιά στην παράταξή τους να χαρακτηρίζουν την εν λόγω συμφωνία ως επωφελή, ως μια συμφωνία που αν την είχαν την δεκαετία του 1990 θα τη θεωρούσαν «θρίαμβο για τα ελληνικά συμφέροντα» και ως μια συμφωνία η οποία λύνει οριστικά ένα ζήτημα το οποίο λίγο ως πολύ επικρέμονταν για πολλές δεκαετίες πάνω από τις δυο γειτονικές χώρες. 

Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο κινδυνολογίας, ανήκουν και οι δηλώσεις του αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα και τον ρυθμό ανάπτυξης, καθώς φαίνεται πως είτε δεν γνωρίζει είτε πιθανότερα πως επιλέγει σκόπιμα να παραπληροφορεί. Αυτό που αποφεύγει ο κ.Σημίτης να παραδεχτεί είναι πως βαθμηδόν, με σταθερά βήματα, η οικονομία αναβαθμίζεται, όπως παρουσιάζεται από τα τελευταία στοιχεία, στα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κατά δυο μονάδες από τον οίκο Moody’s, η επιτυχής έξοδος με το δεκαετές ομόλογο, η άνοδος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κ.α.. Όσον αφορά το τελευταίο, μάλιστα, ο κ. Σημίτης θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικός με τις δηλώσεις του, γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου, όπως  λέει ο λαός μας, δεν μιλούνε για σκοινί. 

*Φιλόλογος 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμείς δεν είμαστε περαστικοί από τον αγώνα
Για ένα πράγμα ας είναι σίγουροι όλοι: Εμείς δεν είμαστε περαστικοί από τον αγώνα και την προσφορά. Δεν έχουμε μάθει να υποχωρούμε, θα συνεχίσουμε όσο οι πολίτες θα μας στηρίζουν. Και θα κερδίσουμε!
Εμείς δεν είμαστε περαστικοί από τον αγώνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια ήταν η καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;
Η εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ καθαρή, όσο και απρόσμενη σε έκταση. Τα αίτια πολλά, με κυριότερα την εγγενή στο Μνημόνιο λιτότητα, κάποια λάθη τακτικής και ορισμένα απαράδεκτα ολισθήματα στο ήθος και ύφος της...
Ποια ήταν η καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτικο-ιδεολογική ενότητα της Κεντροαριστεράς
Εχουν διαμορφωθεί συνθήκες ενός πολιτικού παραδόξου, στον βαθμό που τα δύο κόμματα (δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ΚΙΝ.ΑΛΛ.) της Κεντροαριστεράς, αντί να συγκλίνουν, ερίζουν για την πολιτική...
Η πολιτικο-ιδεολογική ενότητα της Κεντροαριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νεανικοί έρωτες
Σεπτέμβριος 2015. Οι νέοι ερωτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο exit poll της ημέρας καταγράφει ποσοστό 41,5% στους κάτω των 24 ετών και κερδίζει προβάδισμα 25...
Νεανικοί έρωτες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κερδίζοντας την παρτίδα στον «Τιτανικό»
Η κρίση αποδείχτηκε ότι ήταν ο Μινώταυρος των πολιτικών κομμάτων. Επομένως δεν είναι έκπληξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με αυτή τη διαφορά, αν και δεν την ανέμενε.
Κερδίζοντας την παρτίδα στον «Τιτανικό»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας;
Είναι λυπηρό το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να βαφτίζει εξαπάτηση τις κοινωνικές παροχές που το ίδιο προτείνει και ψηφίζει στη Βουλή ή να χαρακτηρίζει «νέα Δεξιά» τον ΣΥΡΙΖΑ υποδηλώνοντας έτσι την προτίμησή του στην παλιά...
Ελλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας