Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κοντόφθαλμη κριτική του κ. Κ.Σημίτη
Φωτογραφία Eurokinissi

Η κοντόφθαλμη κριτική του κ. Κ.Σημίτη

  • A-
  • A+

Σε πρόσφατη ομιλία σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τους «Σύγχρονους Δημοκράτες», ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με περίσσεια υποκρισία και με στόχους κινδυνολογίας αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων : 

  1. στην «καθοδική πορεία της χώρας»
  2. στην ανεργία, την οποία χαρακτήρισε πως βρίσκεται σε υψηλότατα επίπεδα
  3. στις «χαμηλές επιδόσεις  στην ανταγωνιστικότητα, στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, απονομής της δικαιοσύνης και διαφθοράς »
  4. στην «συγκάλυψη της πραγματικότητας»
  5. στην «μη ικανοποιητική» Συμφωνία των Πρεσπών

Με άλλα λόγια, ο πρώην πρωθυπουργός σε  μια ύστατη προσπάθεια να σώσει το κατακερματισμένο ΚΙΝ.ΑΛ. και να συσπειρώσει τυχόν μερίδες ατόμων που συμφωνούν με την μεταστροφή του ΠΑΣΟΚ, το οποίο από σοσιαλιστικό κόμμα κινείται προς την δεξιά  πτέρυγα, για άλλη μια φορά προέβη σε μια τακτική τρομοκράτησης και διασποράς ψευδών στοιχείων, αποσιωπώντας τα αποτυχημένα success story που διατείνονταν, ήδη, από την υπογραφή των πρώτων μνημονιών μέλη του ΠΑΣΟΚ, όπως, επίσης, και τις ρεμούλες και την πληθώρα σκανδάλων. 

Ως άμοιρος ευθυνών ο Κώστας Σημίτης, απέφυγε συστηματικά, για μια ακόμη φορά, να αναφερθεί στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου που κατέστρεψε τις ελληνικές οικογένειες με τις γνωστές φούσκες, το πάρτι στα εξοπλιστικά προγράμματα, το C4i  ή στα εκατομμύρια του Τσουκάτου, τα οποία φέρονται να πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ  και τα οποία προέρχονταν από άλλο ένα σκάνδαλο μεγατόνων, το σκάνδαλο Siemens, για το οποίο, τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και λοιπά μέλη του κόμματος τους, τηρούν σιγήν ιχθύος και δηλώνουν άγνοια, όπως επίσης και στον υποτιθέμενο εκσυγχρονισμό, χάρη στον οποίον η Ελλάδα δανείζονταν αφειδώς, για να πληρώνει τις οδοποιίες πολύ πιο ακριβά από ότι συνέβαινε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Την ίδια στάση κρατά και η νυν πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά.

Παράλληλα, όσον αφορά τα ποσοστά ανεργίας, προφανώς ο κ. Σημίτης αποφεύγει συστηματικά να μελετήσει τα ποσοστά ανεργίας της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία από τον Δεκέμβριο του 2009 έως και τον Δεκέμβριο του 2011, λίγο μετά, δηλαδή, την σύσταση κυβέρνησης από τον Λουκά Παπαδήμο, η ανεργία είχε ανέβει από το 10,6%  έως το 21,2%, ενώ κατά τα έτη συγκυβέρνησης  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η ανεργία εκτινάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 στα 27,50% και με μια μικρή πτωτική τάση τον Δεκέμβρη του 2014 στα 25,90%. Έκτοτε, ο δείκτης της ανεργίας εμφανίζει σταθερή μείωση, με το τέταρτο τρίμηνο του 2018 να έχει μείωση κατά 12,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του, με τα εποχικά προσαρμοσμένα αποτελέσματα να δείχνουν την πτώση στο 18%.   

Εξίσου υποκριτική και κοντόθωρη είναι και η στάση του κ. Σημίτη απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία αποκάλεσε ως «μη ικανοποιητική» και ως προϊόν ειλημμένης ατομικής απόφασης της κυβέρνησης, η οποία προχώρησε μόνη της επιθυμώντας να δείξει ότι «πέτυχε εκεί που οι άλλοι είχαν αποτύχει». 

Το ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο κατά τ' άλλα δεν έθετε θέμα κομματικής πειθαρχίας αλλά διέγραψε όσους είχαν αντίθετη άποψη, είχε αρνηθεί από την πρώτη στιγμή να συζητήσει για το ονοματολογικό, για μικροπολιτικούς λόγους, την στιγμή που άτομα που ανήκαν από παλιά στην παράταξή τους να χαρακτηρίζουν την εν λόγω συμφωνία ως επωφελή, ως μια συμφωνία που αν την είχαν την δεκαετία του 1990 θα τη θεωρούσαν «θρίαμβο για τα ελληνικά συμφέροντα» και ως μια συμφωνία η οποία λύνει οριστικά ένα ζήτημα το οποίο λίγο ως πολύ επικρέμονταν για πολλές δεκαετίες πάνω από τις δυο γειτονικές χώρες. 

Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο κινδυνολογίας, ανήκουν και οι δηλώσεις του αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα και τον ρυθμό ανάπτυξης, καθώς φαίνεται πως είτε δεν γνωρίζει είτε πιθανότερα πως επιλέγει σκόπιμα να παραπληροφορεί. Αυτό που αποφεύγει ο κ.Σημίτης να παραδεχτεί είναι πως βαθμηδόν, με σταθερά βήματα, η οικονομία αναβαθμίζεται, όπως παρουσιάζεται από τα τελευταία στοιχεία, στα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κατά δυο μονάδες από τον οίκο Moody’s, η επιτυχής έξοδος με το δεκαετές ομόλογο, η άνοδος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κ.α.. Όσον αφορά το τελευταίο, μάλιστα, ο κ. Σημίτης θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικός με τις δηλώσεις του, γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου, όπως  λέει ο λαός μας, δεν μιλούνε για σκοινί. 

*Φιλόλογος 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ενδιαφέρον και διστακτικό βήμα του Γιώργου Παπανδρέου
Προκάλεσε ευλόγως μεγάλο ενδιαφέρον η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στο περιοδικό «Πατρινόραμα». Και αυτό, γιατί ανοίγει θέμα προοδευτικής διακυβέρνησης την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στον...
Το ενδιαφέρον και διστακτικό βήμα του Γιώργου Παπανδρέου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προοδευτική αλλαγή ή «δεξιά παλινόρθωσις»;
Εντονη αλλά με κοινή ιδεολογικοπολιτική αφετηρία η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην κυβερνητική πολιτική τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ.
Προοδευτική αλλαγή ή «δεξιά παλινόρθωσις»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή το περιβόητο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για την κρατική χρηματοδότηση της διαφημιστικής καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι – Μένουμε Ασφαλείς» αναδείχθηκαν ξανά οι προβληματισμοί των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το είδος της...
Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο διάλογος δεν είναι πολυτέλεια
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, ήδη ή εν δυνάμει προοδευτικές, που δεν πρόκειται να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι σήμερα αρνούνται τη συνεργασία, ακόμη και τον διάλογο με μας, δεν σημαίνει πως πρέπει...
Ο διάλογος δεν είναι πολυτέλεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μια σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία
Η εμφατική προσήλωση του Κινήματος Αλλαγής στις αρχές και στις ιδέες μιας σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας είναι η μόνη λύση για να αποκτήσει ο χώρος τον γνήσιο εκφραστή του και για να αντιπαρατεθεί απέναντι στις...
Για μια σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στην κανονικότητα;
Το πρόβλημα δεν είναι οι απόψεις, όπως έλεγε ο Κλιντ Ιστγουντ στον επιθεωρητή Κάλαχαν, κάθε άνθρωπος έχει από μία… Το πρόβλημα είναι η μέθοδος, η συκοφαντία των αντίπαλων απόψεων, η δολοφονία χαρακτήρων, η...
Επιστροφή στην κανονικότητα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας