Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βολές Τσίπρα-Μητσοτάκη με το βλέμμα στις εκλογές

 (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βολές Τσίπρα-Μητσοτάκη με το βλέμμα στις εκλογές

  • A-
  • A+
Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους χθες στη Βουλή, κλείνοντας το μάτι στις επικείμενες κάλπες. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει», υπογράμμισε ο πρώτος. Δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., κάνοντας πρώτη φορά λόγο για «χαμένη ψήφο» σε μικρότερα κόμματα

Με το βλέμμα στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διασταύρωσαν για ακόμη μια φορά τα ξίφη τους, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην παρούσα Βουλή με τη δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία.

Επιμένοντας στην πολωτική αντιπαράθεση, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσαν με ξεκάθαρο τρόπο τα διλήμματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις κάλπες, διαφωνώντας σχεδόν σε όλα πλην ενός: ότι εκφράζουν δύο εντελώς διαφορετικά πολιτικά σχέδια.

Ο πρωθυπουργός, που διαδέχτηκε στο βήμα της Ολομέλειας τον αντίπαλό του, το περιέγραψε με σαφήνεια. Από τη μία πλευρά, όπως είπε, η τάση που εκφράζει η Ν.Δ. και «επιδιώκει την ενίσχυση του αυταρχισμού, την απαξίωση των δημόσιων αγαθών, την υποταγή της πολιτικής στους τεχνοκράτες και την ελίτ, την ανάθεση της διεύθυνσης των κοινωνιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες της εξουσίας».

Από την άλλη, η τάση που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκει «την ενίσχυση της δημοκρατίας και της λαϊκής παρέμβασης, την ενισχυμένη προστασία των κοινών αγαθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης στον κοινοβουλευτισμό και την άμεση εμπλοκή του λαού στη λήψη των αποφάσεων». Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ο ελληνικός λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθαν για να αποχωρήσουν σε μια τετραετία, ήρθαν για να μείνουν και θα μείνουν».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε από τους πολίτες να μετατρέψουν την κάλπη των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. «Η φωνή των πολιτών θα είναι μία και θα είναι ξεκάθαρη. Θα επιλέξουν ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα, την ανάπτυξη και την καθυστέρηση, τον πατριωτισμό και τον τυχοδιωκτισμό», είπε μεταξύ άλλων.

Ζητήματα αναθεώρησης

Αίσθηση προκάλεσε μια αποστροφή του κ. Μητσοτάκη περί «χαμένης ψήφου» σε μικρότερα κόμματα, παρά τη δημοσκοπική υπεροχή που συνεχώς επικαλείται. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για εύκολες επιλογές και άσκοπες ψήφους σε δυνάμεις που δεν μπορούν να αλλάξουν τη ροή των γεγονότων. Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη», τόνισε μεταξύ άλλων.

Πέρα από τα βασικά επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ περί «προοδευτικής τομής» και της Ν.Δ. περί «χαμένης ευκαιρίας», στην αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναθεώρηση κυριάρχησε, όπως αναμενόταν, το ζήτημα της αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ν.Δ. για fake news (ψευδείς ειδήσεις), επειδή υποστήριζε ότι δήθεν δεν θα ψήφιζαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος, ώστε να μην πάρει 180 ψήφους και να μην περάσει με απλή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, ποντάροντας στη λεγόμενη «δεξιά παρένθεση».

Οπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει με τους θεσμούς μικροπολιτικά παιχνίδια, σε αντίθεση με τις «καιροσκοπικές και ιδιοτελείς» προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία σκέφτεται με όρους «πολιτικής εκδίκησης», συμπλήρωσε.

«Η θέση σας αυτή πηγάζει από την επιθυμία, αν τυχόν κερδίσετε τις επόμενες εκλογές, να μπορείτε να εκλέξετε ΠτΔ με 151 βουλευτές. Δεν θα τις κερδίσετε», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «την αποθέωση του πολιτικού καιροσκοπισμού και της εργαλειοποίησης της συνταγματικής μεταρρύθμισης». Οπως είπε, «θα καταλήξουμε με αυτή την εκδοχή στο να έχουμε έναν ΠτΔ διορισμένο τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής. Αυτή η πρόταση αλλοιώνει και υποβαθμίζει το κύρος του Προέδρου».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι από τη στιγμή που το άρθρο 30 δεν κρίθηκε αναθεωρητέο, καθώς δεν συγκέντρωσε ούτε καν 151 ψήφους, η μόνη πρόταση στο τραπέζι είναι της Ν.Δ. για εκλογή ΠτΔ με απλή πλειοψηφία. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέτρεψε τη συνταγματική αναθεώρηση σε κομματικό εργαλείο και επέμεινε ιδιαίτερα στην άρνηση του κυβερνώντος κόμματος να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 για να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, αλλά και το άρθρο 24 για τα δάση.

«Αποφιλελευθεροποίηση»

«Θα έχουμε το θλιβερό προνόμιο για την επόμενη 10ετία να είμαστε η μόνη χώρα στην οποία θα απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», επισήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε εκ νέου τη συνταγματοποίηση της υποχρέωσης ισοσκελισμένων κρατικών προϋπολογισμών.

Αναφορικά με την αντίθεση της Ν.Δ. στην αναθεώρηση του άρθρου 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα, ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη για «αποφιλελευθεροποίηση του νεοφιλελευθερισμού», χαρακτηρίζοντάς τον «ακραία φιλελεύθερο στα ζητήματα της οικονομίας, αλλά βαθιά συντηρητικό στα ζητήματα των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

Η αντιπαράθεση επεκτάθηκε και στα ονόματα. «Πώς σας λένε τώρα; ΣΥ.ΠΡΟ.ΣΥ; Προοδευτική Συμφωνία; Αλλάξατε τον τίτλο σας ή έτσι μας λέτε για να δώσετε μια καινούργια στέγη στους προθύμους;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι: «Εσείς έχετε πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα σας, έχετε την Πολιτική Ανοιξη, έχετε τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, δεν ξέρω πώς μπορείτε όλα αυτά να τα διαχειριστείτε».

Διαψεύστηκε η Ν.Δ. στα περί αποχής βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Με ευρεία πλειοψηφία άνω των 180 βουλευτών πέρασαν από την παρούσα Βουλή οι προτάσεις για την αναθεώρηση των άρθρων του Συντάγματος με στόχο τον περιορισμό της ποινικής ασυλίας βουλευτών και υπουργών, αλλά και την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Το άρθρο 32 για την εκλογή Προέδρου έλαβε 224 ψήφους, 3-4 περισσότερους από την πρώτη ψηφοφορία, διαψεύδοντας έτσι το αφήγημα της Ν.Δ. περί ενδεχόμενης αποχής βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέντε περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε και το άρθρο 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους (156 έναντι 151 την πρώτη φορά), όπως είχε προβλέψει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Απλή πλειοψηφία συγκέντρωσαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και δημόσιων αγαθών. Υπενθυμίζεται ότι όσες διατάξεις έγιναν δεκτές με πάνω από 180 ψήφους αναθεωρούνται από την επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία, ενώ όσες συγκέντρωσαν 151-179 ψήφους απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία άνω των 180.

 

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Οσα ξέρει ο νοικοκύρης...
Τι θα στοίχιζε στη Ν.Δ. να ψηφίσει μια «ανούσια» ερμηνευτική διάταξη; Θα προκαλούσε κόπωση στους βουλευτές της; Μάλλον δεν είναι ανούσια η διάταξη.
Οσα ξέρει ο νοικοκύρης...
ΒΟΥΛΗ
«Επιχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητικής Βουλής»
Επιθετικός απέναντι στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής...
«Επιχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητικής Βουλής»
ΒΟΥΛΗ
«Η νέα Δεξιά του κ. Τσίπρα μοιάζει με τη παλιά Δεξιά της Ν.Δ.»
Επίθεση στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση έκανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η οποία δήλωσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει, για να μη γίνει η...
«Η νέα Δεξιά του κ. Τσίπρα μοιάζει με τη παλιά Δεξιά της Ν.Δ.»
ΒΟΥΛΗ
«ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. σαμπόταραν την αναθεώρηση»
Για σαμποτάρισμα της αναθεώρησης του Συντάγματος από το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία μίλησε ο Β. Λεβέντης, στην ομιλία του για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή.
«ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. σαμπόταραν την αναθεώρηση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας