Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ένας στους δέκα πάσχει από νεφρική νόσο
dreamstime

Ένας στους δέκα πάσχει από νεφρική νόσο

  • A-
  • A+

Ένας στους δέκα ενήλικες ανά την υφήλιο πάσχει από κάποιου βαθμού Χρόνια Νεφρική Νόσο. Από τους πάσχοντες ο ένας στους τρεις δεν το γνωρίζει. Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας και έτσι μετά τα 65 χρόνια η συχνότητα εμφάνισής της σχεδόν τριπλασιάζεται και η βαρύτητά της ποικίλλει.

Περισσότεροι από 10.000 ασθενείς στη χώρα μας πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο τελικού σταδίου, οι οποίοι για να επιβιώσουν, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση με τεχνητό νεφρό, περιτοναϊκή κάθαρση ακόμα και μεταμόσχευση νεφρού, μία κατάσταση που σχετίζεται με την εμφάνιση επιπλοκών σε πολλά όργανα όπως, στα οστά, στα αγγεία και κυρίως στην καρδιά. 

Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο αυξάνεται συνεχώς και το 2030 ο αριθμός των ατόμων που θα υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση αναμένεται να διπλασιαστεί φτάνοντας τα 5,4 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Τα παραπάνω μεταξύ άλλων κατέδειξε το προεδρείο της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ) στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σημερινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού 2019.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες η Χρόνια Νεφρική Νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας και εθνότητας, αποτελεί μία κατάσταση κατά την οποία συμβαίνει βαθμιαία απώλεια της νεφρικής λειτουργίας που συνήθως επηρεάζει και τους δύο νεφρούς. 

Οι νεφροί, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΝΕ και διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός Θεοφάνης Αποστόλου, επιτελούν πολλές και σημαντικές λειτουργίες του οργανισμούς μας. Αποβάλλουν τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού και την περίσσεια νερού, ρυθμίζουν την ισορροπία των χημικών στοιχείων του σώματος, συμμετέχουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, διατηρούν υγιή τα οστά και την καρδιά και βοηθούν στην παραγωγή αίματος (ερυθρών αιμοσφαιρίων).

Όταν η νεφρική λειτουργία μειωθεί κάτω από ένα επίπεδο, εμφανίζεται νεφρική ανεπάρκεια, πράγμα που έχει ως συνέπεια την εμφάνιση επιπλοκών από όλα σχεδόν τα όργανα και συστήματα του οργανισμού. Πρόκειται, εξήγησαν, για μία κατάσταση απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, η οποία απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. 

Σε αρχικό στάδιο, υπογράμμισε ο γραμματέας της Εταιρείας και Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών  Δημήτρης Πετράς, τα συμπτώματα της νόσου δεν γίνονται αντιληπτά, ενώ είναι δυνατόν, κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα.

Επομένως, συνόψισε η  ειδική Γραμματέας της ΕΝΕ και Διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Σισμανογλείου Αθηνών Μάκρω Σονικιάν, η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι κρίσιμη, καθώς η επαρκής θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της, περιλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή ιατρική παρέμβαση, αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή ακόμα και μεταμόσχευση νεφρού και πρόσθεσε πως σε πρώιμο στάδιο η διάγνωση της ασθένειας μπορεί να γίνει με τις συνήθεις εξετάσεις ούρων ή αίματος. 

Πρόληψη

Συνεπώς, η υιοθέτηση υγιεινής καθημερινής συμπεριφοράς μέσω της πρόσβασης σε πηγές καθαρού νερού, της άσκησης, της υγιεινής διατροφής με την αποφυγή της υπερβολικής λήψης αλατιού και τον έλεγχο του καπνίσματος, είναι κρίσιμη, αφού πληθώρα νεφρικών παθήσεων μπορεί να προληφθούν, να γίνει καθυστέρηση της εμφάνισής τους, ή να ελεγχθούν κατάλληλα αν ληφθούν προληπτικά μέτρα, τόνισαν οι επιστήμονες.

Εξίσου σημαντική, εξήγησαν, είναι και η υιοθέτηση προληπτικών εξετάσεων (αίματος και ούρων) διαμέσου παρεμβάσεων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ιδιαίτερα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για εμφάνιση νεφρικής νόσου όπως ασθενείς με διαβήτη και υπέρταση, δεδομένου ότι οι δύο παθήσεις είναι οι πιο συνήθεις αιτίες της ασθένειας αποτελώντας το αίτιο σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου τελικού σταδίου. 

Ο προληπτικός έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη της νόσου. Ειδικότερα ο έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας συστήνεται στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο και με αρτηριακή υπέρταση, στα άτομα με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, στους παχύσαρκους, στους καπνιστές, στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και στα άτομα με καταγωγή από την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία - Νέα Ζηλανδία.

ΥΓΕΙΑ
Πανευρωπαϊκή προληπτική ανάκληση για το σιρόπι Ponstan
Ανακαλεί, προληπτικά, από την ευρωπαϊκή αγορά όλες τις παρτίδες του πόσιμου εναιωρήματος Ponstan η παραγωγός εταιρεία Pfizer. Κι αυτό διότι πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει νέα χαμηλότερα όρια μετάλλων.
Πανευρωπαϊκή προληπτική ανάκληση για το σιρόπι Ponstan
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΦ: Προσοχή στη δοσολογία του Xeljanz για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συμβουλεύει επαγγελματίες υγείας και ασθενείς να μην υπερβαίνουν τη συνιστώμενη δόση του Xeljanz (τοφασιτινίμπη) για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με τον...
ΕΟΦ: Προσοχή στη δοσολογία του Xeljanz για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
ΥΓΕΙΑ
Ψήλωσε το προσδόκιμο, έπεσαν... οι προσδοκίες
Η ανθρώπινη συμπεριφορά και ο τρόπος ζωής συνδυαστικά με τις συνθήκες του περιβάλλοντος είναι οι βασικοί συντελεστές που επιδρούν περίπου κατά 70% στα φαινόμενα υγείας και νοσηρότητας του πληθυσμού.
Ψήλωσε το προσδόκιμο, έπεσαν... οι προσδοκίες
ΥΓΕΙΑ
Συνεχίζει να «θερίζει» η γρίπη
Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν δεκαεπτά νέοι θάνατοι, φτάνοντας συνολικά τους 56 από την αρχή της φετινής περιόδου δραστηριότητας της γρίπης. Από αυτούς οι 49 αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ...
Συνεχίζει να «θερίζει» η γρίπη
ΥΓΕΙΑ
Ξεθυμαίνει η επιδημία γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό
Σε ύφεση βρίσκεται η επιδημία γαστρεντερίτιδας στο Αργος Ορεστικό της Δυτικής Μακεδονίας, από την οποία νόσησαν περισσότεροι από 400 άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες.
Ξεθυμαίνει η επιδημία γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας