Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ένας στους δέκα πάσχει από νεφρική νόσο
dreamstime

Ένας στους δέκα πάσχει από νεφρική νόσο

  • A-
  • A+

Ένας στους δέκα ενήλικες ανά την υφήλιο πάσχει από κάποιου βαθμού Χρόνια Νεφρική Νόσο. Από τους πάσχοντες ο ένας στους τρεις δεν το γνωρίζει. Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας και έτσι μετά τα 65 χρόνια η συχνότητα εμφάνισής της σχεδόν τριπλασιάζεται και η βαρύτητά της ποικίλλει.

Περισσότεροι από 10.000 ασθενείς στη χώρα μας πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο τελικού σταδίου, οι οποίοι για να επιβιώσουν, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση με τεχνητό νεφρό, περιτοναϊκή κάθαρση ακόμα και μεταμόσχευση νεφρού, μία κατάσταση που σχετίζεται με την εμφάνιση επιπλοκών σε πολλά όργανα όπως, στα οστά, στα αγγεία και κυρίως στην καρδιά. 

Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο αυξάνεται συνεχώς και το 2030 ο αριθμός των ατόμων που θα υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση αναμένεται να διπλασιαστεί φτάνοντας τα 5,4 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Τα παραπάνω μεταξύ άλλων κατέδειξε το προεδρείο της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ) στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σημερινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού 2019.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες η Χρόνια Νεφρική Νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας και εθνότητας, αποτελεί μία κατάσταση κατά την οποία συμβαίνει βαθμιαία απώλεια της νεφρικής λειτουργίας που συνήθως επηρεάζει και τους δύο νεφρούς. 

Οι νεφροί, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΝΕ και διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός Θεοφάνης Αποστόλου, επιτελούν πολλές και σημαντικές λειτουργίες του οργανισμούς μας. Αποβάλλουν τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού και την περίσσεια νερού, ρυθμίζουν την ισορροπία των χημικών στοιχείων του σώματος, συμμετέχουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, διατηρούν υγιή τα οστά και την καρδιά και βοηθούν στην παραγωγή αίματος (ερυθρών αιμοσφαιρίων).

Όταν η νεφρική λειτουργία μειωθεί κάτω από ένα επίπεδο, εμφανίζεται νεφρική ανεπάρκεια, πράγμα που έχει ως συνέπεια την εμφάνιση επιπλοκών από όλα σχεδόν τα όργανα και συστήματα του οργανισμού. Πρόκειται, εξήγησαν, για μία κατάσταση απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, η οποία απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. 

Σε αρχικό στάδιο, υπογράμμισε ο γραμματέας της Εταιρείας και Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών  Δημήτρης Πετράς, τα συμπτώματα της νόσου δεν γίνονται αντιληπτά, ενώ είναι δυνατόν, κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα.

Επομένως, συνόψισε η  ειδική Γραμματέας της ΕΝΕ και Διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Σισμανογλείου Αθηνών Μάκρω Σονικιάν, η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι κρίσιμη, καθώς η επαρκής θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της, περιλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή ιατρική παρέμβαση, αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή ακόμα και μεταμόσχευση νεφρού και πρόσθεσε πως σε πρώιμο στάδιο η διάγνωση της ασθένειας μπορεί να γίνει με τις συνήθεις εξετάσεις ούρων ή αίματος. 

Πρόληψη

Συνεπώς, η υιοθέτηση υγιεινής καθημερινής συμπεριφοράς μέσω της πρόσβασης σε πηγές καθαρού νερού, της άσκησης, της υγιεινής διατροφής με την αποφυγή της υπερβολικής λήψης αλατιού και τον έλεγχο του καπνίσματος, είναι κρίσιμη, αφού πληθώρα νεφρικών παθήσεων μπορεί να προληφθούν, να γίνει καθυστέρηση της εμφάνισής τους, ή να ελεγχθούν κατάλληλα αν ληφθούν προληπτικά μέτρα, τόνισαν οι επιστήμονες.

Εξίσου σημαντική, εξήγησαν, είναι και η υιοθέτηση προληπτικών εξετάσεων (αίματος και ούρων) διαμέσου παρεμβάσεων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ιδιαίτερα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για εμφάνιση νεφρικής νόσου όπως ασθενείς με διαβήτη και υπέρταση, δεδομένου ότι οι δύο παθήσεις είναι οι πιο συνήθεις αιτίες της ασθένειας αποτελώντας το αίτιο σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου τελικού σταδίου. 

Ο προληπτικός έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη της νόσου. Ειδικότερα ο έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας συστήνεται στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο και με αρτηριακή υπέρταση, στα άτομα με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, στους παχύσαρκους, στους καπνιστές, στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και στα άτομα με καταγωγή από την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία - Νέα Ζηλανδία.

ΥΓΕΙΑ
Η οδύσσεια της παθολόγου κινητοποίησε Εισαγγελία και υπουργείο
Δύο δίμηνες συμβάσεις έργου με παθολόγους για το Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου ανακοίνωσε χθες ότι θα συνάψει το συντομότερο ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας και ακόμη ότι θα προκηρύξει τρεις μόνιμες θέσεις παθολόγων.
Η οδύσσεια της παθολόγου κινητοποίησε Εισαγγελία και υπουργείο
ΥΓΕΙΑ
SOS για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Διαγνώστηκαν τα πρώτα δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για τη φετινή περίοδο και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προειδοποιεί.
SOS για τον ιό του Δυτικού Νείλου
ΥΓΕΙΑ
Για ένα κομμάτι ψωμί...
Μία γυναίκα από την Αρμενία, η οποία φρόντιζε ηλικιωμένο στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ως νοσοκόμα, πήδηξε από το παράθυρο του νοσοκομείου για να μη συλληφθεί χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και έχασε τη ζωή της.
Για ένα κομμάτι ψωμί...
ΥΓΕΙΑ
Εμφραγμα στα αιμοδυναμικά εργαστήρια της Αττικής βλέπει η ΕΙΝΑΠ
Λίγα νέα σύγχρονα μηχανήματα και πολλά παλιά, που χαλούν και κάνουν μέρες και μήνες να διορθωθούν λόγω πολλών δυσκολιών, διαθέτουν τα 16 αιμοδυναμικά εργαστήρια στα δημόσια νοσοκομεία στης Αττικής.
Εμφραγμα στα αιμοδυναμικά εργαστήρια της Αττικής βλέπει η ΕΙΝΑΠ
ΥΓΕΙΑ
Οι ΤΟΜΥ κλείνουν ενάμιση χρόνο
Το φιλόδοξο εγχείρημα των Τοπικών Μονάδων Υγείας με εγγεγραμμένους ώς τώρα περίπου 1,9 εκατ. πολίτες εκτιμάται ότι εξοικονόμησε 15 εκατ. ευρώ για τα νοικοκυριά. Ωστόσο σήμερα λειτουργούν μόλις 127.
Οι ΤΟΜΥ κλείνουν ενάμιση χρόνο
ΥΓΕΙΑ
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
Βορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της Υγείας γίνονται οι ασθενείς, καθώς από σήμερα δεν θα μπορούν να κάνουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας