• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 26.2°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.3°C / 25.2°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.4°C
  1 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 19.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.1°C
  0 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.1°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 25.2°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  2 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.5°C / 25.6°C
  0 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  1 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 24.9°C
  1 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 18.3°C / 22.7°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 22.3°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  88%

Από τη συνέντευξη τύπου της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο άνθρωπος».

Καταγγέλλουν τον Δήμο Χανίων για παραποίηση σύμβασης

 • A-
 • A+
Για παραποίηση σύμβασης σε εργολαβία καθαριότητας, καταγγέλλει τον Δήμο Χανίων η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο άνθρωπος», με επικεφαλής τον κ. Σαρρή.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, καταγγέλθηκε ότι στους όρους διακήρυξης του μειοδοτικού διαγωνισμού για την εργολαβία καθαριότητας, απαλείφθηκε από τον Δήμο ο όρος, ο οποίος υποχρέωνε τον υποψήφιο εργολάβο να προσκομίσει Περιοδική Αναλυτική Δήλωση από το ΙΚΑ, παρόλο που αυτός ο όρος περιλαμβανόταν στην πρόσκληση ανοιχτού δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την καταγγελία και με βάση τη νομοθεσία, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να προβεί σε τέτοια κίνηση και αποτελεί βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα η διαγραφή οποιουδήποτε όρου που είχε αποφασιστεί από την Οικονομική Επιτροπή.

Ο κ. Σαρρής έθεσε μια σειρά ερωτημάτων, όπως το ποιον ευνοεί η παράνομη απάλειψη αυτού του όρου και αν αποτελεί συνειδητή παραποίηση των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής προς όφελος των εργολάβων.

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου της Πρωτοβουλίας για την καταγγελία:

«Μετά τις καταγγελίες της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τις ωμές παραβιάσεις των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις εργολαβίες καθαριότητας του Δήμου Χανίων, καθώς και για την ύπαρξη φωτογραφικής διάταξης, που υπήρχε επί πολλά χρόνια στην εργολαβία σάρωσης, στις 18-3-2016, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, με την απόφαση 196, τροποποίησε την τεχνική μελέτη για τις εργολαβίες καθαριότητας. Απάλειψε, δηλαδή, τη φωτογραφική διάταξη, μείωσε το κόστος των εργολαβιών κατά 120.000 ευρώ, μείωσε το συνολικό αριθμό των εργαζόμενων, με παράλληλη αύξηση του έργου προσθέτοντας 20 άτομα που θα εργαζόταν σε συγκεκριμένες ενότητες τα Σαββατοκύριακα με τις ανάλογες απολαβές.

Στη συνέχεια, η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε στην πρόσκληση ανοιχτού δημόσιου διεθνή διαγωνισμού, αφού καθόρισε τους όρους της διακήρυξης προσθέτοντας τον όρο που όριζε ρητά ότι οι εργολάβοι είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν Περιοδική Αναλυτική Δήλωση (ΑΠΔ) από το ΙΚΑ, δηλαδή τις καταστάσεις με τα στοιχεία -το ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και τα ποσά- που αντιστοιχούν σε κάθε εργαζόμενο που έχει εργαστεί, ώστε να περιορίσει σημαντικά την πιθανότητα να μην τηρούνται οι υποχρεώσεις των εργολάβων απέναντι στους εργαζόμενους. Ο διαγωνισμός κατέστη άγονος και ματαιώθηκε στις 2-5 2017.

Παράλληλα, με τις αποφάσεις 374 και 375, στις 24-5-2017, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε νέα έγκριση μελέτης για τις υπηρεσίες καθαριότητας, προσθέτοντας και το έργο της καθαριότητας των παραλιών, ενώ στις 26-5-2017, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τους όρους της διακήρυξης ανοικτού δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, έχοντας ως όφειλε συμπεριλάβει τον όρο της υποχρεωτικής προσκόμισης ΑΠΔ από τους εργολάβους.

Ο διαγωνισμός είχε αποτέλεσμα, γι’ αυτό όλος ο φάκελος ελέγχθηκε από το αρμόδιο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στη συνέχεια, από τις 18-5 -2018 έως τις 13-6-2018, η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών προχώρησε στις συμβάσεις για τις εργολαβίες καθαριότητας.

Στις συμβάσεις, όμως, αυτές υπάρχουν όλοι οι όροι που προβλέπει η διακήρυξη εκτός από έναν: Με «μαγικό» και προκλητικό τρόπο έχει εξαφανιστεί ο όρος που προέβλεπε την υποχρέωση των εργολάβων να προσκομίζουν ΑΠΔ από το ΙΚΑ. Με βάση τη νομοθεσία κανένας δεν έχει το δικαίωμα και αποτελεί βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα η διαγραφή οποιουδήποτε όρου που είχε αποφασιστεί από την Οικονομική Επιτροπή.

Η ίδια προκλητική απουσία υπάρχει και στα δικαιολογητικά που αναφέρονται στις εκθέσεις καλής εκτέλεσης των έργων, καθώς και στα εντάλματα πληρωμής των εργολαβιών -άρα οι εργολάβοι κακώς πληρώθηκαν!

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 6-3-2019, η πλειοψηφία είχε το θράσος να προτείνει και να ψηφίσει την παράταση της παραποιημένης σύμβασης για ένα ακόμα χρόνο.

Όταν, μάλιστα, η Πρωτοβουλία Πολιτών έθεσε ζήτημα να αποσυρθεί, μέχρι να διερευνηθεί γιατί εξαφανίστηκε ο όρος για προσκόμιση ΑΠΔ, μας αγνόησε με άσχετες δικαιολογίες.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι:

 • Ποιον ευνοεί η παράνομη απάλειψη αυτού του όρου; Τους δημότες που πληρώνουν για την καθαριότητα, τους εργαζόμενους ή αποκλειστικά και μόνο τους εργολάβους;
 • Είναι τυχαίο γεγονός ή αποτελεί συνειδητή παραποίηση των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής προς όφελος των εργολάβων;
 • Συνδέεται ή όχι με την πολιτική απόφαση της παράταξης του νυν δημάρχου αλλά και των παρατάξεων Σκουλάκη και Παπαδογιάννη, να διατηρήσουν το καθεστώς των εργολαβιών στην καθαριότητα, παρότι το 2017 ψηφίστηκε νόμος που έδινε το δικαίωμα στο Δήμο Χανίων να προσλάβει μόνιμο προσωπικό για να καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τη καθαριότητα;
 • Γιατί προτίμησαν το τριπλό σύστημα, δηλαδή Δήμος, ΔΕΔΙΣΑ και εργολάβοι, και όχι τη μονιμοποίηση 210 εργαζόμενων που εργάζονται στις εργολαβίες καθαριότητας σε Δήμο και ΔΕΔΙΣΑ;

Για πολλοστή φορά τοποθέτησαν το πελατειακό σύστημα πάνω από το συμφέρον των δημοτών και των εργαζομένων. Οι ίδιοι, σήμερα διασκορπισμένοι σε διάφορες παρατάξεις, εμφανίζονται ως σωτήρες και διεκδικούν ψήφο. Είναι καιρός να τους δώσουμε την απάντηση που πρέπει. Φτάνει πια».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Φτιάχνουν πεζοδρόμιο εκεί όπου σκοτώθηκαν οι δύο φοιτητές
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή πεζοδρομίου στο δρόμο που βρίσκεται έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης στην περιοχή των Κουνουπιδιανών, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο φοιτητές που παρασύρθηκαν από διερχόμενο...
Χανιά: Φτιάχνουν πεζοδρόμιο εκεί όπου σκοτώθηκαν οι δύο φοιτητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ ο Δήμος Χανίων για τα ακίνητα του Υπερταμείου
Την απόφαση να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικράτειας για τα κτίρια και τα μνημεία τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Υπερταμείου, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Η αίτηση ακύρωσης θα κατατεθεί...
Στο ΣτΕ ο Δήμος Χανίων για τα ακίνητα του Υπερταμείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας στα Χανιά
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας στη Νέα Χώρα Χανίων, καθώς την Τετάρτη το πρωΐ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του χώρου.
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά η διαδικασία μετεγκατάστασης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου
Εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ποσού 1.430.000 ευρώ, για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και υποδομών στο στρατόπεδο Ραπτοπούλου, προκειμένου να...
Ξεκινά η διαδικασία μετεγκατάστασης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μειώνονται τα τιμολόγια της ΔΕΥΑ Χανίων
Τη μείωση των τιμολογίων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας. Για το 2019 προβλέπεται μείωση 20% στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης και 10% στην...
Μειώνονται τα τιμολόγια της ΔΕΥΑ Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζική παραίτηση δημοτικών συμβούλων στη Γαύδο - Σκληρή κόντρα με τη δήμαρχο
Την παραίτησή τους υπέβαλαν 9 από τους 13 δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Γαύδου κάνοντας σφοδρή επίθεση στη δήμαρχο Λίλιαν Στεφανάκη και στις κινήσεις της δημοτικής αρχής. Επιθετική η ανακοίνωση-απάντηση της...
Μαζική παραίτηση δημοτικών συμβούλων στη Γαύδο - Σκληρή κόντρα με τη δήμαρχο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας