• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 28.0°C
  3 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 25.0°C
  4 BF
  44%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 24.0°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.6°C / 26.0°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  4 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.4°C
  5 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  41%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 23.0°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  4 BF
  39%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  3 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.1°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.3°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 25.0°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 22.0°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.4°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  35%
Μια βραδιά με τον Διόνυσο

ID 110717148 © Kyryl Gorlov | Dreamstime.com

Μια βραδιά με τον Διόνυσο

 • A-
 • A+
Προτελευταίο Σάββατο της Αποκριάς και η Ε. καλεί μερικούς φίλους στο σπίτι της. Αυτή η βραδιά θα έχει κάτι το ιδιαίτερο, τους εξηγεί. Θα είναι αφιερωμένη στον Διόνυσο και το κρασί.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Όχι, δεν πρόκειται για μπαλ μασκέ. Δεν είμαστε για τέτοια. Απλώς η φίλη θα μας πει λίγα πράγματα που έχει ετοιμάσει γύρω από τον Διονύσο, τους σχετικούς μύθους και τη λατρεία του, και οι καλεσμένοι θα πουν ό,τι θέλουν είτε για τον αγαπητό θεό είτε για το κρασί.

Έχει λόγο η Ε. για τον Διόνυσο, αφού η ίδια έχει οργώσει μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, έχει βρεθεί σε αναρίθμητα πανηγύρια και λαϊκά δρώμενα, έχει δει, έχει διαβάσει πολλά και, με αφορμή την Αποκριά, θέλει να μοιραστεί κάτι από τις εμπειρίες και τις σκέψεις της με κάποιους ανθρώπους που αγαπά.

Μια στατική ξενάγηση υψηλού επιπέδου μάς χάρισε η Ε. γύρω από το στρωμένο στρογγυλό τραπέζι. Οι συνδαιτυμόνες δεν χρειάστηκε να ανεβούν σκαλιά, να σκαρφαλώσουν σε κατσάβραχα, να κόψουν εισιτήριο. Είχαν το ελεύθερο να σιγοτρώνε, να σιγοπίνουν και να παρακολουθούν ταυτόχρονα. Ευχάριστα και ελαφρά ζαλισμένοι από το εξαιρετικό κρασί, άκουγαν την Ε. κι έβλεπαν τις έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτοτυπίες σε μεγέθυνση και τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει η φίλη μας.

Η επεισοδιακή γέννηση του Διονύσου από τον μηρό του Δία (σε μια απεικόνιση ο μικρός θεός εξέρχεται από το ποδαράκι ενός βυζαντινού αυτοκράτορα!), η ανθρωποφαγία αφού ο δόλιος Διόνυσος κατακρεουργήθηκε και φαγώθηκε από τους Τιτάνες, η τρέλα της Αγαύης, ο ομφαλός των Δελφών, ο απόηχος του Διονύσου στον χριστιανισμό, ο Διόνυσος και ο Απόλλων δυο φιλαράκια στην παράσταση ενός αρχαίου αγγείου στο Ερμιτάζ, πολλά ήταν αυτά που έπεσαν στο τραπέζι.

Πολλά χρόνια η Ε. εργάστηκε ως ξεναγός, στην Ελλάδα και αλλού, όχι τόσο για τουρίστες όσο για ταξιδευτές. Και μια βραδιά της Αποκριάς θέλησε να ξεναγήσει και τους ακούνητους ταξιδευτές. Με καλό κρασί και φαγητό και, για επιδόρπιο, χειροποίητο παγωτό από πούλπα βραζιλιάνικων φρούτων του πάθους σε κονσέρβα, πεσκέσι που της έστειλαν φίλοι της από την Πορτογαλία.

Ο καθένας στο τραπέζι είχε τα βάσανά του: της δουλειάς ή της απουσίας δουλειάς, της υγείας, της οικογένειας. Όμως εκείνο το Σάββατο τα κινητά μας βουβάθηκαν ή μάλλον έμειναν στα αζήτητα, και τα προβλήματά μας κρύφτηκαν κάτω από το τραπεζομάντιλο, όπως κρύφτηκε η θλιβερή, ζοφερή και άνοστη επικαιρότητα, αφού το τιμώμενο πρόσωπο, σε συνδυασμό με το κρασί, μας πήρε και μας σήκωσε, μας ταξίδεψε μακριά.

Τι ωραία που περνάτε εσείς οι ευαίσθητοι, οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες, θα μπορούσε ειρωνικά να πει κάποιος συνήγορος του διαβόλου, όμως κάτι τέτοιο θα αδικούσε και την Ε. και τους φίλους της. Ψυχή της βραδιάς ήταν η Ε., ήταν η λαχτάρα της να μοιραστεί πράγματα σπάνια και πολύτιμα, υλικά και μη. Εκείνη η βραδιά ήταν ένα δώρο που μας έκανε ο Διόνυσος με μεσάζοντα την Ε.

Ο επίλογος ήταν ένα απόσπασμα από μια ομιλία του νομπελίστα φυσικού και χαρισματικού δασκάλου Ρίτσαρντ Φέινμαν: «Ολος ο κόσμος σε ένα ποτήρι κρασί». (Απλό γυάλινο ποτήρι, όχι πλαστικό.) Γιατί σε ένα ποτήρι κρασί ξεδιπλώνεται όλη η Φύση, σμίγουν οι νόμοι της Φυσικής, της Χημείας, της Γεωλογίας, αφού η ταχύτητα της εξάτμισης του υγρού εξαρτάται από τον άνεμο και τη θερμοκρασία. Σμίγουν η ηλικία της Γης και των άστρων, αφού το γυαλί προέρχεται από πετρώματα, από χαλαζιακή άμμο, το μυστήριο της ζύμωσης που είναι η πηγή της ζωής, οι προσωπικές και οι συλλογικές μας μυθολογίες.

Θέλει κόπο, θέλει χρόνο, θέλει προσπάθεια και πάθος αυτό που λέμε «μετάδοση της γνώσης». Το ίδιο και η φιλία. Υπάρχει το εύκολο, το ανώδυνο μοίρασμα (βλέπε Facebook), υπάρχει και το δύσκολο αλλά ανεκτίμητο.

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Μέτρον άριστον»
Η Αποκριά μαζεύτηκε στη γωνία και δεν υπάρχει οξυγόνο γι’ αυτήν υπό το κράτος του φόβου.
«Μέτρον άριστον»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μάσκες και μασκαράδες
Και φτάσαμε στο σήμερα· όπου οι μάσκες επικρατούν στη ζωή μας. Είναι χαρακτηριστικό των μικρών μας εξόδων από το σπίτι, οι οποίες γίνονται για τις βασικές μας ανάγκες.
Μάσκες και μασκαράδες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος σκέφτεται πια το Καρναβάλι;
Ποιος σκέφτεται πια το Καρναβάλι; Σήμερα, πιστεύω πως όλο και λιγότεροι άνθρωποι θυμούνται ή καταλαβαίνουν αν έχουμε Καρναβάλι ή Σαρακοστή. Αντίθετα, στα βιβλία συχνά συναντάμε αναφορές στο Καρναβάλι, σαν να...
Ποιος σκέφτεται πια το Καρναβάλι;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν ξεχνάμε να τις βγάζουμε τις μάσκες που φοράμε
Πότε φοράμε μάσκες άραγε; Όταν θέλουμε να κρύψουμε το πρόσωπο μας, θα απαντήσει κάποιος αμέσως-αμέσως. Όταν πρέπει οι άλλοι να βλέπουν κάτι άλλο από αυτό που συμβαίνει τελικά. Και πρέπει να έχουμε το...
Δεν ξεχνάμε να τις βγάζουμε τις μάσκες που φοράμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μασκαράδες χωρίς μάσκα
Δεν χρειάζεται να έρθουν οι μέρες της Αποκριάς για να παρελάσουν κάποιοι ως μασκαράδες. Οι μασκαράδες, οι αληθινοί, έχουν το προνόμιο να παρελαύνουν συχνά κι ας νομίζουν ότι περνούν απαρατήρητοι. Η μάσκα που...
Μασκαράδες χωρίς μάσκα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι μάσκες
Μονομάχοι, καλόγριες, Κλεοπάτρες, δαίμονες, ζητιάνοι, αριστοκράτες. Πόσο ταιριασμένοι έμοιαζαν μέσα στη διαφορετικότητά τους, πόσο αρμονικά συνυπήρχαν. Εδώ δεν υπήρχαν κοινωνικές τάξεις και διακρίσεις,...
Οι μάσκες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας