Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δήμος Ρούβα ξανά»: Ζητούν την επανασύσταση του Δήμου

| e-messara.gr

«Δήμος Ρούβα ξανά»: Ζητούν την επανασύσταση του Δήμου

  • A-
  • A+
Την επανασύσταση του Δήμου Ρούβα, ζητούν με ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη της επιτροπής πρωτοβουλίας «Δήμος Ρούβα ξανά».

Η Πρωτοβουλία τονίζει ότι η ένταξή του Δήμου στον καλλικρατικό Δήμο Γόρτυνας, έχει αρνητικές συνέπειες για την περιοχή, την ώρα που ο καποδιστριακός Δήμος Ρούβα αποτελούσε πρότυπο δήμου, με όλες τις υποδομές σε άριστη λειτουργία (αγροτικά δίκτυα, δίκτυο αποχέτευσης, βιολογικός καθαρισμός, δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης κ.α..).

Παράλληλα σημειώνουν ότι ο Δήμος Γόρτυνας δεν είναι βιώσιμος δήμος και δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν ενιαία αυτοδιοίκητη μονάδα, αφού δεν έχει κοινωνική συνοχή, καθώς διαφέρουν σημαντικά τα κοινωνικο-ιστορικο-πολιτιστικά στοιχεία των τοπικών κοινωνιών.

Επίσης τονίζουν ότι οι κάτοικοι πληρώνουν ίσως τα ακριβότερα τέλη στην Ελλάδα, ενώ το αγροτικό, δημοτικό οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί και ο βιολογικός καθαρισμός υπολειτουργεί.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι υποδομές που θα μπορούσαν να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή (Κέντρο Ενημέρωσης Δάσους Ρούβα, θέατρο, αναπλάσεις, επαναλειτουργία νερόμυλων, γήπεδο ποδοσφαίρου κλπ.) έχουν καταστραφεί, με τους κατοίκους, όπως δηλώνουν, να έχουν φτάσει στα όριά τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μετά τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν και που θα γίνουν με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας, θα κατατεθεί στη Βουλή τροποποίηση που θα αφορά στον επαναπροσδιορισμό των ορίων δήμων.

Από το 2015 στη Δημοτική Ενότητα Ρούβα (πρώην Δήμος Ρούβα) του Δήμου Γόρτυνας της Κρήτης έχουμε διαπιστώσει τις καταστροφικές συνέπειες που είχε για την περιοχή μας η ένταξή της στον καλλικρατικό Δήμο Γόρτυνας.

Ενώ δηλαδή ο καποδιστριακός Δήμος Ρούβα αποτελούσε πρότυπο Δήμου, παρά το μικρό του μέγεθος, παραδίδοντας στον καλλικρατικό Δήμο Γόρτυνας μια περιοχή με όλες τις υποδομές σε άριστη λειτουργία (αγροτικά δίκτυα, δίκτυο αποχέτευσης, βιολογικός καθαρισμός, δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης όλων των γεωργικών εκτάσεων, αναπτυξιακές παρεμβάσεις, αξιοποίηση σημείων ενδιαφέροντος, θέατρα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αναπλάσεις, υπογειοποιήσεις δικτύων, φθηνές για τους δημότες υπηρεσίες-τέλη), σήμερα μετά από εννέα χρόνια εφαρμογής του Νόμου Καλλικράτη η περιοχή θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Όλες οι υποδομές, η κοινωνία λειτουργούν στα χρόνια του Καλλικράτη με αυτόματο πιλότο ή με την προσπάθεια τοπικών συλλόγων και φορέων. Αποτέλεσμα, βασικές υποδομές καταστράφηκαν ή βρίσκονται στο δρόμο της καταστροφής. Για νέες παρεμβάσεις ούτε λόγος.

Προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια με πολλές επαφές, συναντήσεις με Υπουργούς, Γ. Γραμματείς Υπουργείου Εσωτερικών, Βουλευτές, ακόμα και με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή μας τον Δεκέμβριο του 2016, να πούμε και να πείσουμε, ότι αυτός ο δήμος, ο Δήμος Γόρτυνας δηλαδή, δεν είναι βιώσιμος δήμος, δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν ενιαία αυτοδιοίκητη μονάδα, δεν έχει κοινωνική συνοχή, διαφέρουν σημαντικά τα κοινωνικο-ιστορικο-πολιτιστικά στοιχεία των τοπικών κοινωνιών, επειδή σ’ αυτόν τον δήμο δεν συναντιούνται οι άνθρωποι μεταξύ τους.

Δεν θα εκλέγει ποτέ δημοτική αρχή που να μπορεί να παράγει ουσιαστικό έργο. Οι συνθήκες και οι συνθέσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σ’ αυτό.

Αποδεικνύεται σήμερα μετά από εννέα χρόνια ότι είχαμε δίκιο. Ο δήμος αυτός εντάχτηκε στο πρόγραμμα εξυγίανσης. Παρά το ότι έχει παρέλθει ο χρόνος παραμονής του σ’ αυτό, παρά το ότι έχουν διατεθεί  πλέον των είκοσι εκατομμυρίων Ευρώ (πληρωμή ληξιπροθέσμων και ταμείο εξυγίανσης) βρίσκεται στην ίδια δεινή οικονομική κατάσταση με απαίτηση από τον ίδιο να μείνει στο ταμείο εξυγίανσης, επιχορηγούμενος με ένα υπέρογκο ποσό ή να διαλυθεί.

Αυτό που έμεινε από όλη αυτήν τη διαδικασία είναι η καταστροφή της ενότητας Ρούβα (και των άλλων ενοτήτων). Οι κάτοικοι πληρώνουν ίσως τα ακριβότερα τέλη στην Ελλάδα, το αγροτικό, δημοτικό οδικό δίκτυο να έχει καταστραφεί, ο βιολογικός καθαρισμός να υπολειτουργεί, υποδομές που θα μπορούσαν να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή (Κέντρο Ενημέρωσης Δάσους Ρούβα, θέατρο, αναπλάσεις, επαναλειτουργία νερόμυλων, γήπεδο ποδοσφαίρου κλπ.) έχουν καταστραφεί.

Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση.

Περιμέναμε λοιπόν μετά από όλες αυτές τις συναντήσεις που είχαμε μαζί με τα αρμόδια μέλη της κυβέρνησης, να υπάρχει κατανόηση για το πρόβλημα μας και να σταματήσει η καταδίκη της περιοχής μας σε ολοκληρωτική καταστροφή και την εγκατάλειψη της από τους κατοίκους. Αυτό εισπράττουμε από τις συναντήσεις που είχαμε. Δείχναμε κατανόηση στην άποψή των αρμοδίων, ότι χρειάζεται ανακατανομή των ορίων πολλών δήμων και ότι δεν μπορεί να γίνει με τον Κλεισθένη, όμως παράλληλα εισπράτταμε, ότι οι αδικίες θα διορθωθούν.

Βλέπουμε ότι αυτό πάει να γίνει, επιλεκτικά όμως. Δεν κατανοούμε, γιατί μια κυβέρνηση, οι Βουλευτές ενός τόπου καταδικάζουν σε θάνατο μια περιοχή. Δεν κατανοούμε, γιατί έστω τώρα δεν σταματάει αυτή την καταστροφή.

Στο χέρι τους είναι να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη και την ελπίδα στους ανθρώπους, επανιδρύοντας το Δήμο Ρούβα ξανά».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Προβλήματα σε υπηρεσίες δήμων λόγω κινητικότητας
Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών πολλών δήμων της Κρήτης, αναμένεται να προκαλέσει η δεύτερη φάση της κινητικότητας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, οι μισοί υπάλληλοι των υπηρεσιών δήλωσαν επιθυμία...
Κρήτη: Προβλήματα σε υπηρεσίες δήμων λόγω κινητικότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απόσχιση από τον Δήμο Ηρακλείου ζητά η Νέα Αλικαρνασσός
Ανοιχτή συγκέντρωση, με στόχο την ανάληψη δράσης για την «απόσχιση» της Νέας Αλικαρνασσού από τον Δήμο Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γήπεδο «Μελ.Μερκούρη», στη Νέα Αλικαρνασσό. Οι κάτοικοι της...
Απόσχιση από τον Δήμο Ηρακλείου ζητά η Νέα Αλικαρνασσός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κατεβαίνουν» στις εκλογές για την επανασύσταση του Δήμου Αλικαρνασσού
Τη συγκρότηση ανεξάρτητου συνδυασμού ο οποίος θα διεκδικήσει το Συμβούλιο Κοινότητας Νέας Αλικαρνασσού ανακοίνωσε η Επιτροπή Αγώνα για την επανασύσταση του Δήμου Νέας Αλικαρνασσού, όπως είχε πριν τον...
«Κατεβαίνουν» στις εκλογές για την επανασύσταση του Δήμου Αλικαρνασσού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επαναφέρουν το θέμα της επανασύστασης του πρώην Δήμου Ζαρού
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο επισκέφτηκαν πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής του Ζαρού, επαναφέροντας το πάγιο αίτημά τους για επανασύσταση του ανεξάρτητου Δήμου Ζαρού. Οι πρόεδροι...
Επαναφέρουν το θέμα της επανασύστασης του πρώην Δήμου Ζαρού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Πάνω από 100 εκ. € από τον «Φιλόδημο» για την Αυτοδιοίκηση
Πάνω από 100 εκ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους της Κρήτης, μέσω των προγραμμάτων «Φιλόδημος 1 & 2». Η πλειονότητα της χρηματοδότησης θα διατεθεί σε δράσεις για τους...
Κρήτη: Πάνω από 100 εκ. € από τον «Φιλόδημο» για την Αυτοδιοίκηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα 18 μέτρα του Δήμου Ηρακλείου για την ανακούφιση δημοτών και επιχειρήσεων
Mε τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η κοινή πρόταση που κατέθεσαν οι δημοτικές παρατάξεις, «Ηράκλειο 3.7.5», «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες» και «ΣΥΝ+Πραξη Δημοτών Ηρακλείου», με...
Τα 18 μέτρα του Δήμου Ηρακλείου για την ανακούφιση δημοτών και επιχειρήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας