• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 30.1°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.4°C / 29.9°C
  3 BF
  29%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 32.0°C
  1 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 27.4°C
  3 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 22.9°C / 30.0°C
  2 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.4°C
  1 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  3 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.7°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  36%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  27%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.6°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 23.5°C / 29.9°C
  2 BF
  28%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 30.0°C
  0 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 30.5°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  0 BF
  31%
Το ημιτελές δεκαώροφο ξενοδοχείο στη Φαλήρου 5

Το ημιτελές δεκαώροφο ξενοδοχείο στη Φαλήρου 5 | Μάριος Βαλασόπουλος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσωρινό όριο τα 17,5 μ. ύψος στη νότια πλευρά της Ακρόπολης

 • A-
 • A+
Μικτή επιτροπή των υπ. Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θα καταθέσει έως το τέλος Απριλίου έκθεση που θα καταγράφει την οικοδομική εικόνα της προστατευόμενης περιοχής και, πιθανότατα, θα προτείνει αυστηρότερους όρους δόμησης και μέτρα προστασίας της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της

Προσωρινό «κόφτη» ύψους, στα 17,5 μέτρα, για όλες τις νέες οικοδομές στη νότια πλευρά της Ακρόπολης, οι οποίες έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και βρίσκονται υπό κατασκευή, επιβάλλει η απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης και τίθεται σε εφαρμογή από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), που αναμένεται να γίνει ώς αύριο.

Είναι το νέο στοιχείο της υπουργικής απόφασης, πέρα από την αναμενόμενη αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών για έναν χρόνο, που έχει στόχο την αποτροπή τετελεσμένων σε μια περιοχή όπου από το 2012 τα ύψη των κτιρίων έχουν αυξηθεί από τα 27 στα 33 μέτρα, με αποτέλεσμα να «χάνεται» η θέα προς την Ακρόπολη.

Η προστατευόμενη περιοχή χωρίζεται σε δύο ενότητες, με σαφή όρια τα οποία προσδιορίζονται από το σχεδιάγραμμα της υπουργικής απόφασης που θα υπάρχει στο ΦΕΚ, με πιο αυστηρά μέτρα για οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται γύρω από την Τσάμη Καρατάσου και πιο ελαστικά για την υπόλοιπη περιοχή ώς την οδό Δράκου.

Τα μέτρα προστασίας λήφθηκαν μετά τις κινητοποιήσεις κατοίκων της περιοχής Μακρυγιάννη, με αφορμή το δεκαώροφο ξενοδοχειακό κτίριο στην οδό Φαλήρου, ύψους 36,5 μέτρων μαζί με τις απολήξεις του ασανσέρ, που βρίσκεται στην τελική φάση κατασκευής, αλλά και τη διαδικασία αδειοδότησης νέου ξενοδοχείου στη συμβολή των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου.

Εκθεση και διαβούλευση

Στο τέλος Απριλίου αναμένεται να υποβληθεί η έκθεση της μικτής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή ειδικών και από το υπουργείο Πολιτισμού. Προβλέπεται η καταγραφή της σημερινής εικόνας της περιοχής, η οποία είναι από τις πρώτες που δέχτηκε την «εισβολή» του AirBnB, με στόχο τη μείωση του ύψους για τις νέες οικοδομές και τη θέσπιση αυστηρότερων όρων δόμησης για την προστασία της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της περιοχής.

Οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε διαβούλευση και θα υποβληθούν για έγκριση από τη Βουλή, αλλά η χθεσινή απόφαση του Γιώργου Σταθάκη χαρακτηρίζεται ενδεικτική για τις προθέσεις του υπουργείου για προσωρινή μείωση του ύψους στις υπό ανέγερση οικοδομές, ακόμη και κάτω από τα 27 μέτρα που είχε θεσπιστεί με τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) του 1985.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει επίσης αναθέσει σε ελεγκτή μηχανικό, που επιλέχθηκε με τη διαδικασία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, να κάνει αυτοψία και να καταθέσει το πόρισμά του για την πραγματική εικόνα του σχεδόν αποπερατωμένου ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου.

Εως τώρα, η υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων δεν έχει αποστείλει τον πλήρη φάκελο της οικοδομικής άδειας και των αναθεωρήσεών της, γι' αυτό σε πρώτη φάση η σύγκριση θα γίνει με βάση τα στοιχεία της ηλεκτρονικής καταχώρισης που υπάρχουν στη «Διαύγεια».

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων θεωρεί ότι η δόμηση αστικών περιοχών γύρω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης «είναι αποτέλεσμα διαχρονικών ελλειμμάτων και αστοχιών» στη θεσμοθέτηση κανόνων για την αρχιτεκτονική και τον χωρικό σχεδιασμό, ενώ εκφράζει τη συμφωνία του με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα πρόληψης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νομοθετική ρύθμιση χτίζει φόβους
Με νομοθετική ρύθμιση και όχι με Προεδρικό Διάταγμα το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με την κατασκευή δωδεκαώροφου ξενοδοχείου στην περιοχή Μακρυγιάννη, το...
Νομοθετική ρύθμιση χτίζει φόβους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν παράταση της αναστολής οικοδομικών εργασιών γύρω από την Ακρόπολη
Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επισημαίνει πως έναν χρόνο μετά το μείζον θέμα, που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», δεν υπάρχουν προστατευτικοί όροι δόμησης και χρήσεις γης περί τον Ιερό Βράχο.
Ζητούν παράταση της αναστολής οικοδομικών εργασιών γύρω από την Ακρόπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΣτΕ θωρακίζει την Ακρόπολη
Δεκτές οι δύο προσφυγές κατοίκων για το κατασκευασμένο 11ώροφο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου και το υπό προγραμματισμό στην Τσάμη Καρατάσου ● Η γνωμοδότηση ορίζει ότι το υπ. Πολιτισμού μπορεί να απαγορεύσει τη...
Το ΣτΕ θωρακίζει την Ακρόπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑπελευθερώΣτΕ τη θέα προς την Ακρόπολη
Ασπίδα προστασίας της Ακρόπολης αλλά και των οικιστικών ζωνών γύρω από μνημεία όρθωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο συνεδρίασε για να εκδικάσει σε ολομέλεια τις δύο υποθέσεις με τη δόμηση στην...
ΑπελευθερώΣτΕ τη θέα προς την Ακρόπολη
To δεκαόροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αθωώθηκαν» από τη σύμβουλο του Καμίνη οι πολεοδομικές υπερβάσεις στην Ακρόπολη
Πλήρη κάλυψη στο πολεοδομικό «έγκλημα» στην περιοχή Μακρυγιάννη έδωσαν στην ουσία οι σύμβουλοι της παράταξης του Γιώργου Καμίνη για το πολυώροφο κτίριο που επισκιάζει την Ακρόπολη.
«Αθωώθηκαν» από τη σύμβουλο του Καμίνη οι πολεοδομικές υπερβάσεις στην Ακρόπολη
Χάρτης της περιοχής γύρω από την Ακρόπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομικός έλεγχος κατόπιν... εργασιών
Στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών Δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος μπαίνει η οικοδομική άδεια που έχουν χορηγήσει οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την ανέγερση δεκαώροφου ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου, σε...
Πολεοδομικός έλεγχος κατόπιν... εργασιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας