• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 12.3°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 7.8°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.0°C
  3 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.2°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 7.2°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.4°C / 3.0°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 8.6°C / 12.6°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.8°C
  0 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 13.4°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.9°C / 3.8°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 2.5°C / 8.4°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.8°C / 9.9°C
  1 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 12.6°C
  1 BF
  92%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.7°C / 8.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  83%
Amazon

Οι δωρεές προς τους οργανισμούς αυτούς μέσω της Amazon είναι ακόμη ένα παράδειγμα για το πώς ενισχύονται οι ομάδες αυτές, τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο κοινωνίας - © Mohamed Ahmed Soliman | Dreamstime.com

Πώς η Amazon βοηθάει το κίνημα κατά των εμβολιασμών στις ΗΠΑ

 • A-
 • A+
Το φιλανθρωπικό παρακλάδι της εταιρείας ηλεκτρονικών πωλήσεων Amazon συγκεντρώνει χρήματα που πηγαίνουν σε οργανισμούς που τάσσονται κατά των εμβολιασμών των παιδιών, αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ του η εφημερίδα Guardian.

Η αποκάλυψη είναι ενδεικτική του πώς -ηθελημένα ή όχι- οι μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου έχουν βοηθήσει στη διασπορά ενός κινήματος που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την υγεία των παιδιών.

Ο αμερικανικός διαδικτυακός κολοσσός Amazon έχει δημιουργήσει ένα φιλανθρωπικό πρόγραμμα, το AmazonSmile, επιτρέποντας στους πελάτες της να δωρίσουν ποσοστό 0,5% της αξίας των αγορών τους σε κάποιον οργανισμό της επιλογής τους. Στην ιστοσελίδα όπου ο πελάτης μπορεί να επιλέξει τον οργανισμός της αρεσκείας του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, επίσης εναντίον των εμβολιασμών, οι εξής: National Vaccine Information Center (Εθνικό Κέντρο Ενημέρωσης για τον Εμβολιασμό - NVIC), Physicians for Informed Consent (Γιατροί για τη Συναίνεση έπειτα από Ενημέρωση), Learn the Risk (Μάθε για τον κίνδυνο)και Age of Autism (Η Εποχή του Αυτισμού).

Οι δωρεές προς τους οργανισμούς αυτούς μέσω της Amazon είναι ακόμη ένα παράδειγμα για το πώς ενισχύονται οι ομάδες αυτές, τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο κοινωνίας.

Ήδη το Facebook και το YouTube έχουν δεχθεί κριτική διότι έχουν βοηθήσει στην εξάπλωση της προπαγάνδας εναντίον των εμβολίων, παραπλανώντας την κοινή γνώμη για τους κινδύνους όσον αφορά την υγεία και δημιουργώντας αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών.

Μάλιστα η παραπληροφόρηση φτάνει σε τέτοιο βαθμό, ώστε παραγνωρίζονται οι επιστημονικές έρευνες και δημιουργείται κλίμα φόβου στους γονείς.

Κάποιοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί προσπαθούν να πείσουν τους πολιτικούς να προωθήσουν νόμους που θα επιτρέπουν στους γονείς να εξαιρούν τα παιδιά τους από το πρόγραμμα εμβολιασμών ακόμη και χωρίς να υπάρχουν λόγοι υγείας, ενώ άλλοι κάνουν «εκστρατείες ενημέρωσης» για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα εμβόλια.

Για παράδειγμα, η οργάνωση Age of Autism παρουσιάζεται ως «ημερήσια διαδικτυακή εφημερίδα κατά της επιδημίας του αυτισμού», ενώ σταθερά υποστηρίζει ότι «οι υπερβολές στους εμβολιασμούς» έχουν αυξήσει τον αριθμό των παιδιών που πάσχουν από αυτισμό.

Από το 2013 που ξεκίνησε η καμπάνια AmazonSmile, έχουν δοθεί περίπου 124 εκατ. δολάρια σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Μεταξύ αυτών υπάρχουν φυσικά ο Ερυθρός Σταυρός, προγράμματα για την αποκατάσταση βετεράνων στρατιωτικών, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, αλλά και άλλοι οργανισμοί με όχι και τόσο «θεμιτούς» στόχους.

Εκτός από τις οργανώσεις κατά των εμβολιασμών υπάρχουν και το ίδρυμα NRA (Εθνική Ένωση για τα Πυροβόλα Όπλα) και άλλοι οργανισμού υπέρ της εξάπλωσης της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό τι ποσά έχουν φτάσει στους οργανισμούς που τάσσονται κατά των εμβολιασμών, ωστόσο εκτιμάται ότι κάθε ένας από αυτούς το 2017 είχε λάβει ποσά που ξεπερνούν τις 100.000 δολάρια.

Η Amazon έχει αποφύγει να σχολιάσει άμεσα τις δωρεές προς τους οργανισμούς κατά των εμβολιασμών, ενώ εκπρόσωπός της δήλωσε ότι από τις δωρεές αποκλείονται ομάδες που «ασχολούνται, στηρίζουν ή προωθούν τη μισαλλοδοξία, το μίσος, την τρομοκρατία, τη βία, το ξέπλυμα χρήματος ή άλλες παράνομες δραστηριότητες».

Όμως η Amazon βοηθά στη χρηματοδότηση ενός προσώπου που έχει γίνει γνωστό για τις εκστρατείες του κατά του εμβολιασμού, που πάντως δεν δρα σε καθεστώς μη κερδοσκοπικού οργανισμού, τον Λάρι Κουλ.

Ο Κουκ είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Stop Mandatory Vaccination (Σταματήστε τους Αναγκαστικούς Εμβολιασμούς), με δική της σελίδα στο Facebook και μια κλειστή ομάδα που αριθμοί 150.000 μέλη. Μέσα από διάφορες εμπορικού χαρακτήρα δραστηριότητες (πουλάει μπλουζάκια, ανεβάζει βίντεο στο YouTube -που τελικά έκλεισε τον λογαριασμό του- κ.λπ.) έχει συγκεντρώσει από το 2015 περίπου 80.000 δολάρια.

Η Amazon όμως έχει πρόγραμμα για τους λεγόμενους «influencers», δηλαδή πρόσωπα και ομάδας που έχουν πολλούς ακολούθους και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προωθούν προϊόντα. Ο Κουκ περιλαμβάνεται σε αυτούς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Amazon έχει έρθει στο στόχαστρο και της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, με την Επιτροπή Πληροφοριών να στέλνει επιστολή στον ιδιοκτήτη της, Τζεφ Μπέζος, στην οποία εκφράζει «ανησυχία για την ενίσχυση και προώθηση μέσω της πώλησης προϊόντων του κινήματος κατά των εμβολιασμών».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής τονίζει στην επιστολή μεταξύ άλλων ρεπορτάζ του CNN σύμφωνα με το οποίο αν κάποιος κάνει αναζήτηση στην Amazon σχετικά με τα εμβόλια, τα αποτελέσματα που αφορούν το κίνημα κατά του εμβολιασμού, σε βιβλία, βίντεο ή προϊόντα να είναι υπερβολικά περισσότερα σε σχέση με τα υπέρ των εμβολιασμών.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Το YouTube «κόβει» βίντεο που διασπείρουν θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό
Στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την εκστρατεία παραπληροφόρησης σε σχέση με τον κορονοϊό, το YouTube ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει και θα κατεβάσει από την πλατφόρμα όλα τα βίντεο τα οποία εκφράζουν...
Το YouTube «κόβει» βίντεο που διασπείρουν θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Φόρο στους διαδικτυακούς κολοσσούς επιβάλλει η Αυστρία
Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, και η Βιέννη θα επιβάλει φόρο στους κολοσσούς του διαδικτύου (Google, Apple, Facebook και Amazon). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για την...
Φόρο στους διαδικτυακούς κολοσσούς επιβάλλει η Αυστρία
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Εθνικό φόρο στους κολοσσούς του Διαδικτύου μελετά η Γαλλία
Αν δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε. το Παρίσι προτίθεται να εισαγάγει εθνικό φόρο για τους κολοσσούς του Διαδικτύου το 2019. Πρόκειται για τις εταιρείες που είναι γνωστές ως Gafa (Google, Amazon, Facebook,...
Εθνικό φόρο στους κολοσσούς του Διαδικτύου μελετά η Γαλλία
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Διαδικτυακή απελευθέρωση ή υποδούλωση
Εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε για να δημιουργήσουν σχέσεις με άγνωστους ανθρώπους είτε για να διατηρήσουν τις ήδη υπάρχουσες. Οι περισσότεροι αποκτούν εμμονή με αυτήν τη...
Διαδικτυακή απελευθέρωση ή υποδούλωση
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Πέντε βασικοί τρόποι παραβίασης κωδικών πρόσβασης στο διαδίκτυο και πώς αντιμετωπίζονται
Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET αποκαλύπτει τη βασική τακτική των χάκερ στον κόσμο του διαδικτύου και προτείνει τρόπους απόκρουσής τους.
Πέντε βασικοί τρόποι παραβίασης κωδικών πρόσβασης στο διαδίκτυο και πώς αντιμετωπίζονται
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Η Alexa της Amazon προκάλεσε 10χρονο να πάθει… ηλεκτροπληξία
Σε μεγάλους μπελάδες μπήκε ο αμερικανικός κολοσσός έπειτα από καταγγελία μητέρας για το πρόγραμμα φωνητικής βοήθειας, με την εταιρεία να αναγκάζεται να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις.
Η Alexa της Amazon προκάλεσε 10χρονο να πάθει… ηλεκτροπληξία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας