Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δέκα χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία σε βάθος τετραετίας

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Δέκα χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία σε βάθος τετραετίας

  • A-
  • A+
Ο κανόνας 1:1 όσον αφορά τις προσλήψεις θα εφαρμόζεται από φέτος στον δημόσιο τομέα, ως αποτέλεσμα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, σύμφωνα με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ανακοίνωσε, ότι σε βάθος τετραετίας, στον τομέα της υγείας θα γίνουν συνολικά 10.000 προσλήψεις.

Έπειτα από τη σύσκεψη με τους Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η υπουργός ανέφερε ότι η χώρα έχει εισέλθει πλέον σε μια «κανονικότητα της ευρωζώνης» και στο εξής ο «αριθμός των προλήψεων είναι ανάλογος με τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο», με μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης τον τομέα της Υγείας, της Παιδείας και του κοινωνικού κράτους.

Όπως εξήγησε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το υπουργείο έχει θεσπίσει με νόμο τον στρατηγικό προγραμματισμό σε ετήσια και πολυετή βάση για τις προσλήψεις, ώστε οι προσλήψεις «να αντανακλούν τις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου, να έρχονται να συνεισφέρουν στη συνολική αναπτυξιακή και κοινωνική στρατηγική της χώρας και βέβαια να εντάσσονται στο συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο που εφαρμόζει η χώρα».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι «το υπουργείο Υγείας είναι από τα πρώτα υπουργεία που ανταποκρίθηκε με μία εμπεριστατωμένη πρόταση και για τον ετήσιο προγραμματισμό και για τον πολυετή μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό στον χώρο της Υγείας» και έπειτα από τη συνεργασία «και με τον υπουργό, τον κ. Ξανθό και με τον αναπληρωτή υπουργό, τον κ. Πολάκη», συμφωνήσαμε και ξεκινάμε ήδη από φέτος, με την πρόσληψη 2.500 για τον τομέα της Υγείας, 1.000 ιατρών και 1.500 νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.

Όσον αφορά τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την επόμενη τριετία, σε συνάρτηση και με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, θα γίνουν 7.500 προσλήψεις για τον χώρο της Υγείας.

«Άρα ξεκινώντας από φέτος, στην επόμενη τετραετία θα προσληφθούν 10.000 άτομα στο χώρο της Υγείας που αυτό αποδεικνύει και έμπρακτα τη μεγάλη προτεραιότητα και σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε.

Επιτιθέμενη στην Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που μιλούν για επιστροφή στο 1:5 αντί του 1:1, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης τόνισε ότι «αγωνιστήκαμε και κατοχυρώσαμε ως κυβέρνηση από το 2019, είναι σαφές ότι μία τέτοια λογική όχι μόνο δεν θα μπορούσε να καλύψει το κοινωνικό κράτος, την Υγεία και την Παιδεία, αλλά στην ουσία, φέτος αντί για την κάλυψη 9.000 αποχωρήσεων της περσινής χρονιάς, με το 1:5 θα μπορούσε να καλυφθούν μόνο 1.800 θέσεις».

«Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι οριακά θα καλύπτονταν οι παραγωγικές σχολές του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, χωρίς να καλυφθεί ο κρίσιμος χώρος του κοινωνικού κράτους», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μίλησε για «πολύ σημαντική εξέλιξη. Είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση στην αξιοπιστία του δημοσίου συστήματος υγείας και μια επένδυση στην αξιοπρέπεια των πολιτών της χώρας και στο κοινωνικό κράτος».

Και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ότι «μετά από μια μεγάλη περίοδο δυσκολίας στη στελέχωση των υπηρεσιών υγείας και μετά από πολύ σημαντικές παρεμβάσεις ενίσχυσης με ανθρώπινους και υλικούς πόρους μέσα στην κρίση- και αυτό νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό- ερχόμαστε τώρα να κάνουμε μια παρέμβαση μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και προοπτικής, αρχίζοντας από το 2019».

Όπως είπε, επίσης, «δίνουμε τη δυνατότητα σε συμβασιούχους γιατρούς, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό που αυτά τα χρόνια κάλυψαν μέσα από διαφόρων τύπων συμβάσεις ζωτικές ανάγκες στο σύστημα να διεκδικήσουν με αξιοπρέπεια, με αξιοκρατία και διαφάνεια μέσα από ανοιχτές προκηρύξεις μόνιμη θέση στο σύστημα».

Επισήμανε δε ότι «δίνουμε ένα μήνυμα ειδικά στους νέους γιατρούς της χώρας, οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει μαζικά τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό ότι στο δημόσιο σύστημα υγείας υπάρχει δυνατότητα αξιοπρεπούς επαγγελματικής και επιστημονικής προοπτικής, υπάρχει μια σοβαρή επένδυση από πλευράς πολιτείας που θέλει να αξιοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και να τους επιτρέψει να επανέλθουν στην Ελλάδα».

Στις δικές του δηλώσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, τόνισε ότι αυτός είναι «μετά από πάρα πολλά χρόνια ένας προγραμματισμός αναπτυξιακός για το δημόσιο σύστημα υγείας που αποδεικνύει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει πρώτα από όλα τις δομές του κοινωνικού κράτους και το δημόσιο σύστημα υγείας με τον πολυετή προγραμματισμό των 10.000 προσλήψεων, των 4.000 γιατρών και των υπόλοιπων 6.000 σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό με μόνιμο προσωπικό. Αυτό έρχεται σε συνέχεια της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλαμε το προηγούμενο διάστημα».

Σχολιάζοντας δε τις εξαγγελίες του προγράμματος της Ν.Δ. για την υγεία, το οποίο χαρακτήρισε «νεοφιλελεύθερo» είπε ότι «εμείς δεν επιλέγουμε να παραχωρήσουμε υπηρεσίες, δομές και υψηλή τεχνολογία του δημόσιου συστήματος υγείας στον ιδιωτικό τομέα για να βάλει το πόδι του μέσα, όπως παλαιότερα με τους εργολάβους καθαριότητας, τη σίτιση κ.λπ., αλλά μέσα από αυτές τις προσλήψεις θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με πολύ πιο αξιοπρεπή τρόπο και με ανάπτυξη, δηλαδή αυτά που είναι να αγοραστούν, τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας με μόνιμο προσωπικό του συστήματος προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα ειδικά σε αυτούς τους τομείς της υψηλής τεχνολογίας».

ΥΓΕΙΑ
Ενισχύεται με 455 μόνιμες θέσεις το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας
Εγκρίθηκε η προκήρυξη 455 μόνιμων θέσεων ειδικευμένων γιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, κλάδου ΕΣΥ σε Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και παράλληλα ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων η...
Ενισχύεται με 455 μόνιμες θέσεις το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαψεύδει τα περί μαζικών προσλήψεων η υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Κατηγορηματικά διαψεύδει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δημοσιεύματα του σαββατοκύριακου σύμφωνα με τα οποία έχουν γίνει μαζικές προσλήψεις συμβασιούχων στο Δημόσιο.
Διαψεύδει τα περί μαζικών προσλήψεων η υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλλα 241 εκατ. κόστισε το πάρτι στην Υγεία
Eνα σκάνδαλο ύψους 241 εκατ. ευρώ κατήγγειλαν τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, ρίχνοντας αφενός την ευθύνη σε υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή, αφετέρου στις κυβερνήσεις που ακολούθησαν και δεν έλεγξαν τη...
Αλλα 241 εκατ. κόστισε το πάρτι στην Υγεία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Επιλεκτική μνήμη και ελλειμματική πληροφόρηση Κ. Μητσοτάκη για την υγεία»
Για «επιλεκτική μνήμη» όσον αφορά τις συνέπειες των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ στον χώρο της υγείας αλλά και για «ελλειμματική πληροφόρηση» για τις ελλείψεις στον χώρο και τις επιλογές της σημερινής...
«Επιλεκτική μνήμη και ελλειμματική πληροφόρηση Κ. Μητσοτάκη για την υγεία»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας