• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.8°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 25.0°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.0°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 20.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.4°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.4°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 25.5°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 26.0°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 23.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  2 BF
  59%

Κατά την αποκάλυψη της προτομής του Μίνωα Καλοκαιρινού, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού

Τίμησαν τον πρώτο ανασκαφέα του Μινωικού Ανακτόρου της Κνωσού

 • A-
 • A+
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πρώτου ανασκαφέα του Μινωικού Ανακτόρου της Κνωσού, Μίνωα Καλοκαιρινού, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν σε κλίμα χαράς και συγκίνησης στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος, και οι άλλοι ομιλητές, ήταν μια οφειλόμενη απόδοσης τιμής που γίνεται με καθυστέρηση στον πρώτο ανασκαφέα του Μινωικού Ανακτόρου, στον άνθρωπο που με το έργο του “έδειξε τον δρόμο” της ανασκαφικής έρευνας στον Έβανς, στο εμβληματικό μνημείο της Κρητικής και παγκόσμιας κληρονομιάς.

Παράλληλα για την απόδοση τιμής, ευχαρίστησαν θερμά την ομάδα των πολιτών που ανέλαβε την πρωτοβουλία αλλά και τους ανθρώπους, τους χορηγούς - επιχειρηματίες που ανέλαβαν τις δαπάνες.

Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην σημαντικότητα του Μίνωα Καλοκαιρινού είπε, ότι, «για την Περιφέρεια Κρήτης η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας, η ιδιαίτερη ιστορική και πνευματική μας παράδοση, αποτελεί μια ξεχωριστή πηγή πλούτου, την οποία έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε και να διαφυλάξουμε. Στόχος μας να μεταλαμπαδεύσουμε τα ιδανικά της Κρήτης, όπως αυτά διαμορφώνονται στο πέρασμα των χρόνων, στη νέα γενιά του τόπου μας. Να ενθαρρύνουμε τους νέους και τις νέες να ασχοληθούν με την τοπική ιστορία, με τα τοπικά πολιτιστικά πράγματα».

Από την τελετή αποκάλυψης της προτομής του Μίνωα Καλοκαιρινού, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στον δικό του χαιρετισμό αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή και αποκάλυψη της Κνωσού από τον Μίνωα Καλοκαιρινό, δίδοντας συγχαρητήρια στην επιτροπή πρωτοβουλίας.

«Η οφειλόμενη τιμή στον Μίνωα Καλοκαιρινό, αποτελούσε ένα χρέος όλων των Κρητών προς τον πρώτο ανασκαφέα της Κνωσού. Με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του και τις συνακόλουθες εκδηλώσεις, αποκαθίσταται, εν μέρει, μια ιστορική αδικία στο πεδίο της συλλογικής μας πορείας, με την ένταξη αυτής της εξαιρετικής προσωπικότητας, στην χορεία εκείνων των προσώπων που εργάστηκαν με γνώση και με πάθος για την ανάδειξη του μακραίωνου Πολιτισμού μας», ανέφερε ο δήμαρχος.

Από την τελετή αποκάλυψης της προτομής του Μίνωα Καλοκαιρινού, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού

Η ομάδα πολιτών που αποφάσισε να αποκαταστήσει μια σοβαρή παράλειψη της Πολιτείας, να ανεγείρει την προτομή του πρώτου ανασκαφέα της Κνωσού Μίνωα Α. Καλοκαιρινού μέσα στον αρχαιολογικό χώρο που ο ίδιος ανακάλυψε πριν από 140 χρόνια, είναι η Κατερίνα Κόπακα, ο Γιώργος Νικολακάκης, ο Νίκος Ψιλάκης, ο Ηρακλής Πυργιανάκης, ο Ανδρέας Μανιός, ο Βεγγάλης Καπετανάκης.

Όλα ξεκίνησαν το 1913, τότε που η Κρήτη γιόρταζε τα 100 χρόνια από την Ένωσή της με την Ελλάδα. Ανάμεσα στις πολλές εκδηλώσεις εκείνης της χρονιάς ήταν και ένα υψηλού επιπέδου επιστημονικό συνέδριο με τον τίτλο «Τέχνη και Πολιτισμός στα χρόνια της Ένωσης», που είχε οργανωθεί από την Ενορία Παναγίτσας Μασταμπά Ηρακλείου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κρήτης και την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης, με επιχορήγηση της οποίας εκδόθηκαν και τα Πρακτικά του.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ανάγκη να τιμηθεί ο πρωτοπόρος για την εποχή του λόγιος που, χωρίς ειδικές γνώσεις, άρχισε να σκάβει τον λόφο Τσελεμπή Κεφάλα, όπου πίστευε ότι βρίσκονταν τα κατάλοιπα της Κνωσού. Τις επόμενες μέρες συγκροτήθηκε η άτυπη επιτροπή πρωτοβουλίας, στην οποία συμπεριελήφθησαν συμβολικά ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης.

Η επιτροπή , όπως έγινε γνωστό, αν και θα μπορούσε να αναζητήσει κρατική χρηματοδότηση η επιτροπή προτίμησε να συγκεντρώσει το σοβαρό ποσόν που απαιτούνταν για την ολοκλήρωση του έργου της από ιδιώτες, όπως και έγινε τελικά, χωρίς να επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ το δημόσιο ταμείο. Είκοσι περίπου πολίτες και επιχειρήσεις του νησιού ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμά της.

Χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν πολλές συνεδριάσεις και να εξασφαλιστεί η συναίνεση και η συνεργασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που πρόθυμα έδωσε τη συγκατάθεσή της.

Ακολούθησε πανελλήνιος διαγωνισμός γλυπτικής με ευθύνη της Εταιρείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συμμετοχή του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εκπρόσωποι του οποίου συμμετείχαν στην επιτροπή αξιολόγησης των έργων εξασφαλίζοντας το αδιάβλητο της διαδικασίας. Στον διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν 17 καλλιτέχνες και το πρώτο βραβείο δόθηκε στην πρόταση του κ. Αλτίν Πατσέλη.

Ο Μίνωας Καλοκαιρινός, ο πρώτος ανασκαφέας της Κνωσού

O Mίνως Α. Kαλοκαιρινός γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1843, τέλειωσε το Γυμνάσιο στη Σύρο, και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Υπήρξε επιτυχημένος επιχειρηματίας στους τομείς του εμπορίου, της σαπωνοποιίας, της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας. Yπεύθυνος αστός πολίτης και προεστός, ο ίδιος διετέλεσε Έφορος και Ταμίας των Σχολείων Ηρακλείου, μεταφραστής στο Υποπροξενείο της Αγγλίας και Υποπρόξενος της Ισπανίας στην ίδια πόλη.

Ο Καλοκαιρινός υπήρξε όμως, επίσης, ένας διανοούμενος και οραματιστής, με έφεση στους κλασικούς συγγραφείς και πάθος για τα αρχαία κρητικά μνημεία, ιδίως τα κνωσιακά. Ακολουθώντας, ακριβώς, τον Όμηρο, πραγματοποίησε το τολμηρό, καινοτόμο έργο ζωής του: την πρώτη, έστω περιορισμένη, ανασκαφή στο Ανάκτορο της Κνωσού το 1878/79, είκοσι περίπου χρόνια πριν το ξεκίνημα της συστηματικής διερεύνησής του από τον Άρθουρ Έβανς.

Ο ίδιος όχι μόνο επέλεξε τον ακόμη τότε άσημο λόφο της Κεφάλας του Τσελεμπή, όπου βρίσκεται το ανάκτορο, αλλά και ταύτισε το κτήριο που αποκάλυψε τμηματικά εκεί με το “Βασίλειον Μέγαρον Μίνωος του Πρώτου”. Φρόντισε επιπλέον, επίμονα, να κάνει διεθνώς γνωστά τα ευρήματά του, για παράδειγμα δωρίζοντας πίθους από τις Δυτικές Αποθήκες σε μεγάλα μουσεία του κόσμου (Λούβρο, Βρετανικό, Μουσείο Αθηνών...). Σηματοδότησε έτσι την έρευνα για την Προϊστορία της Κρήτης, που παρέμενε άγνωστη, και παρακίνησε αποφασιστικά τον Έβανς να επικεντρωθεί στην Κνωσό.

Με τις ανασκαφές της Βρετανικής Σχολής και τη θυελλώδη ανάδειξη της Κνωσού στις αρχές του 20ού αι., η συμβολή του Καλοκαιρινού ξεχάστηκε για έναν περίπου αιώνα. Ανασύρεται σήμερα από τη λήθη χάρη σε γραπτά του προσωπικού του αρχείου που εντοπίζονται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η μελέτη τους ξεκίνησε με μια χειρόγραφη έκθεσή του στα Γαλλικά που δώρισε η διισεγγονή του Μαριέλη Σφακιανάκη στη Βικελαία Βιβλιοθήκη και ένα σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Kρήτης, και βρίσκεται σε εξέλιξη παρέχοντας σταθερά πληροφορίες για την προσωπικότητα, τη ζωή και το έργο του.

Ο Καλοκαιρινός βρίσκει έκτοτε, σταδιακά, τη θέση που του αξίζει στην ελληνική και τη διεθνή βιβλιογραφία. Η τοποθέτηση της προτομής του στον χώρο με τον οποίο συνδέθηκε άρρηκτα αποτελεί, πιστεύουμε, μια δίκαιη όσο και αργοπορημένη τιμή, μια αποκατάσταση της μνήμης του πρώτου ανασκαφέα και εμπνευστή του μινωικού ανακτόρου της Κνωσού, του εμβληματικού αυτού μνημείου της κρητικής και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η πόλη της Κνωσού, ένα «διαχρονικό» κέντρο λατρείας
Η πολυετής ανασκαφική έρευνα στην Κνωσό, αποκλειστικά στην «Εφ.Συν.» • Το διαχρονικό Θρησκευτικό Κέντρο της Πόλης της Κνωσού, τεράστιας πολιτισμικής σημασίας με συνεχή λειτουργία από τον 18ο αιώνα π.Χ. έως τον...
Η πόλη της Κνωσού, ένα «διαχρονικό» κέντρο λατρείας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψιλά γράμματα με χοντρό χρήμα για την επένδυση της Κνωσού
Ψηφιακό μουσείο-πλανητάριο, αλλά και πολυκαταστήματα, ακόμα και κέντρα διασκέδασης σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο προβλέπει το επιχειρηματικό σχέδιο της οικογένειας Αγγελοπούλου στην Κρήτη....
Ψιλά γράμματα με χοντρό χρήμα για την επένδυση της Κνωσού
ART - ΝΕΑ
«Τρεις αρχαίες πόλεις ζωντανεύουν»
Τρεις πόλεις-σταθμοί της αρχαίας Κρήτης- Απτερα-Ελεύθερνα-Κνωσός- ζωντανεύουν μέσα από 500 σπάνια εκθέματα που συνθέτουν την εικόνα της καθημερινής ζωής, τις λατρευτικές συνήθειες, τις αξίες και τον πολιτισμό...
«Τρεις αρχαίες πόλεις ζωντανεύουν»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Θρησκευτικό Κέντρο της Πόλης της Κνωσού και τα ευρήματά του
Το «Συμπόσιο Πολιτισμού» σε συνεργασία με το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, συνδιοργανώνουν εκδήλωση για τον πολιτισμό μας με θέμα: «Το Θρησκευτικό Κέντρο της Πόλης της Κνωσού και τα...
Το Θρησκευτικό Κέντρο της Πόλης της Κνωσού και τα ευρήματά του
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ηράκλειο: Εγκαινιάστηκε η έκθεση με τα κλεμμένα αρχαία από τους Ναζί
Εγκαινιάστηκε στο Ηράκλειο η έκθεση όπου παρουσιάζονται 34 αρχαία έργα τα οποία φυγαδεύτηκαν παράνομα από Γερμανούς αξιωματικούς την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Επτά από τα έργα αυτά επαναπατρίστηκαν σε...
Ηράκλειο: Εγκαινιάστηκε η έκθεση με τα κλεμμένα αρχαία από τους Ναζί
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενεργοί Πολίτες: Να αξιοποιηθεί το καταφύγιο του Β' ΠΠ στον Καρτερό
Πρόταση να καθαριστεί και να αξιοποιηθεί ως επισκέψιμος χώρος το παλιό καταφύγιο-αποθήκη υλικού του Β Παγκοσμίου Πολέμου στον Καρτερό, καταθέτει η Δημοτική Κίνηση «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες». Το κτίσμα, μέσα...
Ενεργοί Πολίτες: Να αξιοποιηθεί το καταφύγιο του Β' ΠΠ στον Καρτερό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας