Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2019.
Ένα βραβείο δεν αποτελεί απόδειξη ποιότητας και επιτυχίας. Είναι όμως, σίγουρα, μια ένδειξη και μια επιβράβευση. Σημαίνει πολλά γι' αυτόν που το κατακτά. Του δίνει κουράγιο και τον οπλίζει με επιμονή να συνεχίσει για ακόμη υψηλότερους στόχους.
Για την ελληνική παραγωγή κόμικς και για τους Ελληνες δημιουργούς και εκδότες, τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς (με την ευφυή και χιουμοριστική συντομογραφία «Ελ Βράκο» που παραπέμπει σε Μεξικανό πυγμάχο) που απονέμονται στο φεστιβάλ του Comicdom είναι σημαντικά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που ο «ανταγωνισμός» είναι μεγάλος και οι καλές δουλειές έχουν πολλαπλασιαστεί.
Στις φετινές υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες από την Ακαδημία Κόμικς, περιλαμβάνονται όλα τα σημαντικά έργα που κυκλοφόρησαν το 2018 και ανάμεσά τους όλα όσα δημοσιεύτηκαν στο Καρέ Καρέ της «Εφ.Συν.».
Αυτές οι υποψηφιότητες, βέβαια, είναι όσες υποβλήθηκαν από τους καθ’ ύλην αρμόδιους και η Ακαδημία, σε κάθε κατηγορία, θα επιλέξει τα καλύτερα κόμικς για την τελική κρίση και την τελετή απονομής που θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στις 19 Απριλίου, κατά την πρώτη μέρα του ετήσιου φεστιβάλ του Comicdom.
Οι κατηγορίες είναι 11 (καλύτερο κόμικ, σενάριο, σχέδιο, εξώφυλλο, αυτοέκδοση, καλλιτεχνική επιμέλεια, νέος καλλιτέχνης, μεταφρασμένη έκδοση, διαδικτυακό κόμικ, ένθετο και φυσικά το βραβείο κοινού, το μόνο που προκύπτει από ανοιχτή ηλεκτρονική ψηφοφορία – για όλα τα άλλα αποφασίζει η Ακαδημία υπό την προεδρία του εκδότη Νίκου Καμπουρόπουλου). Τα έργα που είναι υποψήφια για το βραβείο του Καλύτερου Κόμικ για το 2018 και, φυσικά, και σε άλλες κατηγορίες είναι, κατ’ αλφαβητική σειρά τα εξής:
- «Αλεξάνδρεια» του Νικόλα Στεφαδούρου,
- «Ο Αλχημιστής» της Αγγελικής Σαλαμαλίκη,
- «Αντίο Μπάτμαν» των Τάσου Θεοφίλου και Kanellos Cob,
- «Εχεις Πεθάνει για Μένα» του Σταύρου Κιουτσιούκη,
- «Ο Κήπος του Προφήτη» του Gordon Blacksmith,
- «Κουραφέλκυθρα – Παίξτε Πανκ» του Αντώνη Βαβαγιάννη,
- «Λήσταρχοι» των Βασίλη Χειλά - Παναγιώτη Τσαούση,
- «Μάντλιν, η Γενναία Πριγκίπισσα» της Αρινέλα Κοτσίκο,
- «Μικρός Ηρως» των Γιώργου Βλάχου - Κώστα Φραγκιαδάκη,
- «Τα Μυστικά του Βάλτου» των Γιάννη Ράγκου και Παναγιώτη Πανταζή,
- «Ντετέκτιβ Αστραλ» του Νικόλα Στεφαδούρου,
- «Οι Νύφες του Δράκουλα» (Νουρ και Σντένκα) των Αβραάμ Κάουα - Γιάννη Ρουμπούλια,
- «Το Στέμμα του Ογκμορ» του Δημήτρη Λαγού,
- «Ο Συλλέκτης» του Soloup,
- «Comedics» των Διονύση Ατζαράκη - Νικόλα Στεφαδούρου,
- «Shark Nation» του Σπύρου Δερβενιώτη,
- «The Working Dead» του Πάνου Ζάχαρη,
- «The 3 Sisters» της Εφης Θεοδωροπούλου,
- «Transylvania» του Διονύση Φάκου,
- «World War Sapiens» του Δημήτρη Καμένου,
- «Yiorick» του Σταύρου Κιουτσιούκη
- «1800» του Θανάση Καραμπάλιου.
Τα «δικά μας» κόμικς («Scary Tales» του Πάνου Ζάχαρη, «Μεφίστο» του Δημήτρη Καμένου, «Χωματερή» του Λέανδρου, «Χ εις τον Ψ» της Αλέξιας Οθωναίου, «Το Λεξικό της Κρίσης» των Γιάννη Αντωνόπουλου, Περικλή Κουλιφέτη, Γαβριήλ Παγώνη, Θανάση Πέτρου) είναι υποψήφια σε διάφορες κατηγορίες.
Και στις 19 Απριλίου θα ξέρουμε τους νικητές.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας