• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.2°C / 20.1°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 21.0°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.4°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 17.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.7°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.9°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 17.2°C / 19.7°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  2 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 16.8°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 13.5°C / 21.7°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.8°C / 19.3°C
  1 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 19.4°C
  2 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  47%

Ολοκληρωτική καταστροφή στο Κουρταλιώτικο φαράγγι στο Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου | kriti24.gr

Ρέθυμνο: Καταστροφές σε δρόμους και δίκτυα ύδρευσης

 • A-
 • A+
Τεράστιες καταστροφές και εκτεταμένα προβλήματα, άφησε στο πέρασμά της η «Ωκεανίς» και στον νομό Ρεθύμνου. Δεκάδες κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στο οδικό δίκτυο, εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης, πεσμένες γέφυρες και κλειστά σχολεία, συνθέτουν την κατάσταση τον νομό.

Από τα ξημερώματα της Τρίτης, ξεκίνησε μια πρώτη αποτίμηση των καταστροφών και στους πέντε δήμους του νομού, με τους τέσσερις εξ αυτών, πλην του Δήμου Ανωγείων, να ζητούν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 Ήδη από το πρωί της Τρίτης, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρία Λιονή και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Παρασύρη, καθώς και περιφερειακούς συμβούλους Ρεθύμνης, επισκέφτηκαν περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Όπως πρόσθεσε η κα. Λιονή σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις γι αυτό και έχουν κλείσει πολλά τμήματα αυτών ενώ ζητείται η προσοχή όλων των οδηγών, σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού. 

Κλειστός είναι ο δρόμος στο Κουρταλιώτικο φαράγγι μετά την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη λόγω της ισχυρής κακοκαιρίας ενώ κλειστός είναι και ο Αγιοβασιλειώτικος δρόμος. Η είσοδος του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού με κατεύθυνση από Κοξαρέ για Πλακιά έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Ολική καταστροφή στον δρόμο που περνά μέσα από το Κουρταλιώτικο φαράγγι | kriti24.gr

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές  στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα ο μοναδικός δρόμος που είναι προσβάσιμος για κατεύθυνση από Ρέθυμνο προς Πλακιά, να είναι από το Φαράγγι του Κοτσιφού.

Αναφορικά με την κυκλοφορία, στον δρόμο Ρέθυμνο-Σπήλι-Αγία Γαλήνη, υπάρχουν ζημιές στο οδόστρωμα και κατολισθήσεις, και θα ακολουθείται η διαδρομή «Ατσιπόπουλο- Πρινές-Γωνιά-'Ανω Βαλσαμόνερο-Κάστελλος-Αρμένοι-Φωτεινός-Παλέ-Σπήλι-Αγία Γαλήνη», μέχρι νεωτέρας και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επίσης λόγω επικίνδυνης καθίζησης του οδοστρώματος στο οδικό τμήμα «Γαράζο - Βενί» η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από Χουμέρι - Λιβάδια - Δισκούρι- Αξός.

Κλειστοί είναι ακόμα οι δρόμοι Σταυρός – Μπαλι, η Επαρχιακή οδός 14 που πηγαίνει προς Ρουσσοσπίτι, ο Αμαριώτικος δρόμος, η παλιά επαρχιακή οδός προς Καλονύκτι και Παλαίλημνο και ο δρόμος προς Ανώγεια και Ζωνιανά.

Μάλιστα, το βράδυ της Δευτέρας, κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας στον Σταυρωμένο. Το τμήμα του δρόμου έχει αποκλειστεί χωρίς όμως να δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στη διέλευση των κατοίκων, μιας και πρόκειται για την Παλαιά Γέφυρα που ένωνε τον οικισμό με την Παλαιά Εθνική Οδό πριν την Χάραξη του ΒΟΑΚ.

Η μισή γέφυρα στον Σταυρωμένο Ρεθύμνου κατέρρευσε

Τεράστιες ζημιές στον Δήμο Μυλοποτάμου

Πλημμύρες, κατολισθήσεις, μετατοπίσεις και διάβρωση εδαφών σημειώθηκαν στον Δήμο Μυλοποτάμου. Οι περισσότεροι δρόμοι είναι αδιάβατοι και έχουν αποκλεισθεί πολλές περιοχές του Δήμου, από τις κατολισθήσεις πρανών, τις υποσκαφές των οδών και τις ρηγματώσεις του οδοστρώματος.

Το αγροτοκτηνοτροφικό οδικό δίκτυο, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πρόσβαση των αγροτοκτηνοτρόφων στις καλλιέργιες και στα ποιμνιοστάσια ενώ ,μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στις γέφυρες διάβασης του ποταμού Γεροποτάμου, καθώς και σε παραπόταμους αυτού.

Μεγάλες καταστροφές από την «Ωκεανίς» στον Δήμο Μυλοποτάμου | cretapost.gr

Οι υπηρεσίες του Δήμου ενεργούν εκτεταμένες διαπιστωτικές επισκέψεις για την καταγραφή της διαμορφωθείσας κατάστασης ενώ ήδη ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κόκκινος έχει ζητήσει από την Περιφέρεια Κρήτης την κήρυξη του Δήμου Μυλοποτάμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς η ισχυρή βροχόπτωση της 25ης Φεβρουαρίου 2019 είχε ως συνέπεια εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις υποδομές (δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, γέφυρες, τοιχία αντιστήριξης κλπ.) καθώς και στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον.

Μεγάλες καταστροφές από την «Ωκεανίς» στον Δήμο Μυλοποτάμου | cretapost.gr

Ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν στο Ρέθυμνο, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης. Τη Δευτέρα το βράδυ έσπασε ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς νερού από την Αργυρούπολη στη γέφυρα του Πετρέ, εξαιτίας των ορμητικών νερών του ποταμού της περιοχής, ενώ , πλημμύρισε το αντλιοστάσιο στον Πλατανιά από την υπερχείλιση του ποταμού.

Αποτέλεσμα της ζημιάς είναι αρκετές περιοχές του Ρεθύμνου να μην έχουν νερό σήμερα, και τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ να βρίσκονται στους χώρους των ζημιών, προσπαθώντας, να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΔΕΥΑΡ, η ευρεία έκταση της ζημιάς σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που συνεχίζουν να επικρατούν και που, ενδεχομένως, να προκαλέσουν και άλλες βλάβες, δεν επιτρέπουν επί του παρόντος να προσδιοριστεί με ασφάλεια ο χρόνος αποκατάστασης της ομαλής υδροδότηση της πόλης και των προαστίων.

Κλειστά και αύριο Τετάρτη σχολεία στο Ρέθυμνο 

Από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου και τον Δήμο Αμαρίου αποφασίστηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά, τηνΤετάρτη 27 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Επίσης, με απόφαση του Δήμου Ρεθύμνης, θα μείνουν κλειστά το 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνης και το 4ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνης, καθώς έχουν αποτεθεί στον προαύλιο χώρο φερτά υλικά. Κλειστό θα παραμείνει και το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Ρεθύμνης, λόγω αδυναμίας πρόσβασης στο σχολείο.

Καταγραφή των ζημιών

Σχετικά με την καταγραφή των ζημιών σε οικείες, επιχειρήσεις και περιουσίες πολιτών (οικοσυσκευές κτλ.) από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης ανακοινώθηκε ότι οι πληγέντες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.α.) μπορούν να αιτηθούν την καταγραφή των ζημιών και να απευθύνονται στον οικείο δήμο, για την καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις (ζημιές σε κτίριο επιχείρησης και εξοπλισμό) στην Π.Ε. Ρεθύμνης / τμήμα Πολιτικής Προστασίας (Κτίριο Περιφερειακής Ενότητας , Πλ Ηρώων Πολυτεχνείου, Τηλ: 28313 40711, 40777) και για τις καταστροφές σε αγροτικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο και εξοπλισμό στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στον οικείο δήμο.

Σημαντικό είναι οι ιδιοκτήτες σε κάθε περίπτωση κατεστραμμένης / πλημμυρισμένης οικίας και επιχείρησης, πριν προχωρήσουν στην αποκατάσταση, να αποτυπώσουν με κάθε μέσο το μέγεθος της καταστροφής, όπως φωτογραφίες, βίντεο, ύψος νερού εντός του κτιρίου, κατεστραμμένα υλικά, καθώς και να διατηρήσουν τα κατεστραμμένα υλικά και αγαθά, ώστε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια επιτροπή που θα έρθει να ελέγξει την οικία ή την επιχείρηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τραγικό τέλος για τον 61χρονο αγνοούμενο στην Κρήτη
Με τον πιο τραγικό τρόπο ήρθε ο επίλογος των ερευνών στην Κρήτη για τον εντοπισμό του 61χρονου κτηνοτρόφου, καθώς η σορός του άτυχου άνδρα εντοπίστηκε περίπου έξι χλμ μακριά από το σημείο όπου είχε χαθεί....
Τραγικό τέλος για τον 61χρονο αγνοούμενο στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρεκόρ βροχής στα Χανιά - Οι παράγοντες που οδήγησαν στη θεομηνία
Πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχής σημειώθηκε στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων, καθώς ο αθροιστικός υετός έφτασε στα 1.202 χιλιοστά. Η διέλευση ενός βαρομετρικού χαμηλού, η ύπαρξη ψυχρής αέριας μάζας και η τοπογραφία, ήταν...
Ρεκόρ βροχής στα Χανιά - Οι παράγοντες που οδήγησαν στη θεομηνία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: 10 εκατ. € για την Περιφέρεια και γέφυρες από τον στρατό
Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι θα δοθούν άμεσα στην Περιφέρεια 10 εκατ. ευρώ για την διάνοιξη των κλειστών δρόμων, ενώ ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για καταστροφές 100 εκατ. ευρώ. Οι ένοπλες δυνάμεις στέλνουν δύο...
Κρήτη: 10 εκατ. € για την Περιφέρεια και γέφυρες από τον στρατό
Ισχυρή χαλαζόπτωση στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαλάζι, κλειστά σχολεία και πολλά προβλήματα στην Κρήτη
Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου. Οδηγοί εγκλωβίστηκαν στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης λόγω ισχυρής χαλαζόπτωσης ενώ κλειστά έμειναν τα περισσότερα σχολεία στον νομό Χανίων.
Χαλάζι, κλειστά σχολεία και πολλά προβλήματα στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Έργα αποκατάστασης ζημιών από τη θεομηνία του περασμένου Νοεμβρίου
Έργα αποκατάστασης ζημιών στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης από την πρόσφατη θεομηνία του Νοεμβρίου 2020 και εκπόνηση μελετών για την οριοθέτηση ποταμών, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ,...
Ρέθυμνο: Έργα αποκατάστασης ζημιών από τη θεομηνία του περασμένου Νοεμβρίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας