Η σύνοδος, που επί της ουσίας ζητά από τα κράτη και τους οργανισμούς να υποσχεθούν ότι θα προσφέρουν βοήθεια για την Υεμένη, πραγματοποιείται στη Γενεύη. Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ήδη από το πρωί έχουν συγκεντρωθεί 2,6 δισ., ποσό 30% μεγαλύτερο από ό,τι είχε συγκεντρωθεί πέρυσι σε ανάλογη εκδήλωση.
Όπως τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, η Υεμένη είναι αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, με περίπου 24 εκατομμύρια ανθρώπους, ή τα τέσσερα πέμπτα του συνολικού πληθυσμού, να έχουν άμεση ανάγκη από τρόφιμα και προστασία.
«Είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να βασιστούν ότι θα ταΐσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, ενώ σχεδόν 10 εκατομμύρια είναι σε κατάσταση λιμού», επισήμανε.
Την ίδια στιγμή, η χώρα δίνει μάχη για την αντιμετώπιση της χειρότερης επιδημίας χολέρας που έπληξε την Υεμένη το 2017 και έως σήμερα λόγω των κακών υγειονομικών συνθηκών και του πολέμου δεν μπορεί να εξαλειφθεί.
Όπως τόνισε το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, «όταν δισεκατομμύρια σπαταλώνται για βόμβες και όπλα που φέρνουν θάνατο και καταστροφή, ελάχιστα πράγματα γίνονται για να σωθούν ζωές αθώων στην Υεμένη».
Ο διευθυντής του Συμβουλίου, Μοχάμεντ Άμπι, κάλεσε τις αντίπαλες πλευρές του εμφυλίου πολέμου -στον οποίο έχει εμπλακεί και η Σαουδική Αραβία- «να δώσουν πλήρη πρόσβαση στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να πάψουν να ανακατεύονται στην μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας».
Μετά τη συμφωνία της 18ης Φεβρουαρίου, όπου τόσο οι αντάρτες Χούθι όσο και οι κυβερνητικές δυνάμεις συμφώνησαν σε κατάπαυση πυρός και μερική απόσυρση δυνάμεων από τη Χοντέιντα, το λιμάνι μέσω του οποίου φτάνει η ανθρωπιστική βοήθεια, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για τους αμάχους της χώρας.
Πλέον, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εργαζόμενοι των οργανώσεων αρωγής έχουν ήδη αποκτήσει πρόσβαση σε αποθήκες τροφίμων στη Χοντέιντα πρώτη φορά έπειτα από έξι μήνες.
Εκεί βρέθηκαν περίπου 51.000 μετρικοί τόνοι σταριού, ποσότητα που επαρκεί για περίπου 3,7 εκατ. ανθρώπους και εξετάζεται αν είναι κατάλληλο προς κατανάλωση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας