Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολλανδοί και Γερμανοί οι ωφελημένοι του ευρώ

Οι πιο αυστηροί υποστηρικτές της δημοσιονομικής ορθοδοξίας στην ευρωζώνη ήταν αυτοί που επωφελήθηκαν περισσότερο από το κοινό νόμισμα - © Marian Vejcik | Dreamstime.com

Ολλανδοί και Γερμανοί οι ωφελημένοι του ευρώ

  • A-
  • A+
Έρευνα του γερμανικού Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τα 20 χρόνια του ευρώ έδειξε ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών-μελών της ευρωζώνης, το κοινό νόμισμα υπήρξε βαρίδι για την οικονομική ανάπτυξη. Μόνοι πραγματικά ωφελημένοι, οι φειδωλοί Βορειοευρωπαίοι Ολλανδοί και Γερμανοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι πιο αυστηροί υποστηρικτές της δημοσιονομικής ορθοδοξίας στην ευρωζώνη, που υπήρξαν οι περισσότερο επικριτικοί για τις διασώσεις των υπερχρεωμένων περιφερειακών χωρών τα τελευταία χρόνια, ήταν αυτοί που επωφελήθηκαν περισσότερο από το κοινό νόμισμα.

Το ευρώ, που εισήχθη το 1999, πυροδότησε πιστωτική και επενδυτική άνθηση καθώς επεξέτεινε σε όλη την περιφέρεια της ευρωζώνης τα πλεονεκτήματα από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων της Γερμανίας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η έκθεση, τα χρέη αυτά έγιναν δύσκολα αντιμετωπίσιμα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο να αναγκάζονται να ζητήσουν οικονομική βοήθεια καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και μειώθηκαν οι χρηματοδοτήσεις.

Ειδικότερα, από το 1999 μέχρι σήμερα, εκτιμάται πως οι Γερμανοί έγιναν έγιναν πλουσιότεροι κατά 23.000 ευρώ απ’ ό,τι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση και οι Ολλανδοί κατά 21.000 πλουσιότεροι. Αντίθετα, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι έγιναν φτωχότεροι κατά 74.000 ευρώ και 56.000 ευρώ αντίστοιχα.

Στη μελέτη δεν συμπεριελήφθη η Ιρλανδία, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης, λόγω έλλειψης στοιχείων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι συντάκτες της , Αλεσάντρο Γκασπαρότι και Ματίας Κούλας, υπολόγισαν πώς θα είχε εξελιχθεί η ανάπτυξη σε οκτώ χώρες της ευρωζώνης εάν αυτές δεν είχαν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα, συγκρίνοντας τη δική τους αναπτυξιακή πορεία με αυτή οικονομιών εκτός του ευρώ που είχαν προηγουμένως καταγράψει παρόμοιες τάσεις ανάπτυξης.

Η σύγκριση της γερμανικής οικονομίας έγινε με αυτές χωρών όπως του Μπαχρέιν, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας, ενώ το καλάθι της Ιταλίας περιελάμβανε και το Ισραήλ. Μεταξύ των χωρών που έγινε η σύγκριση της Πορτογαλίας ήταν τα Μπαρμπέιντος και η Νέα Ζηλανδία.

Όπως διαπιστώθηκε, τα περισσότερα μέλη της ευρωζώνης είχαν περιόδους με καθαρό όφελος από τη συμμετοχή τους στην ευρωζώνη αλλά αυτές υπερκαλύφθηκαν από περιόδους κατά τις οποίες το ευρώ βάρυνε την ανάπτυξη.

Η ελληνική εξαίρεση

Η Ελλάδα ήταν εν μέρει εξαίρεση, σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της, «τα πρώτα χρόνια μετά την καθιέρωση του ευρώ, η Ελλάδα είχε τεράστιο όφελος, αλλά από το 2011 υπέστη τεράστιες απώλειες».

Σε όλη αυτή την περίοδο, οι Έλληνες έγιναν ο καθένας κατά 190 ευρώ πλουσιότερος απ’ ό,τι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση.

Καθώς δεν μπορούσαν πλέον να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους προχωρώντας σε υποτίμηση του νομίσματός τους, οι χώρες που υπέστησαν απώλειες έπρεπε να εντείνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κατέληξαν οι συντάκτες, επικαλούμενοι την Ισπανία ως μία χώρα που βρίσκεται σε πορεία εξάλειψης του αναπτυξιακού της ελλείμματος το οποίο δημιουργήθηκε μετά την υιοθέτηση του ευρώ.

Στην Ελλάδα, «από το 2011, η ένταξη στην ευρωζώνη είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ευημερία. Οι απώλειες έφθασαν στο αποκορύφωμά τους το 2014. Έκτοτε μειώνονται σταθερά», ανέφεραν οι συντάκτες.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν, «οι μεταρρυθμίσεις υλοποιήθηκαν, αποδίδουν».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάθε τρίμηνο και χειρότερα οι επιδόσεις της ευρωζώνης
Σταθερά επιδεινούμενες από τρίμηνο σε τρίμηνο είναι οι αναπτυξιακές επιδόσεις της ευρωζώνης, επιβεβαιώνοντας τους φόβους της ηγεσίας της ΕΚΤ, που είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Κάθε τρίμηνο και χειρότερα οι επιδόσεις της ευρωζώνης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eurostat: Περαιτέρω πτώση της ανεργίας στον Απρίλιο του 2019
Στο 17,6% διαμορφώθηκε η ανεργία στη χώρα μας τον Απρίλιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσοστό είναι μειωμένο σε σχέση με το 18,2% του Μαρτίου...
Eurostat: Περαιτέρω πτώση της ανεργίας στον Απρίλιο του 2019
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eurostat: Πτώση της ανεργίας στο 18,1% τον Μάρτιο
Στο 18,1% μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2019, σε σχέση με 18,4% ένα μήνα πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας...
Eurostat: Πτώση της ανεργίας στο 18,1% τον Μάρτιο
Ευρώ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άξιζε τελικά τον κόπο η ένταξη στην ευρωζώνη;
Σε μόλις 190 ευρώ ανέρχεται το κέρδος ενός μέσου Ελληνα στα περίπου 20 χρόνια που μεσολάβησαν από την εισαγωγή του ευρώ ● 23.000 ευρώ κατά μ.ό. κέρδισε κάθε Γερμανός, από 21.000 κάθε Ολλανδός, μεγάλες απώλειες...
Άξιζε τελικά τον κόπο η ένταξη στην ευρωζώνη;
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Θετικές προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη με την πάροδο της κρίσης»
Πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δέχθηκαν τη στήριξη του ESM και τώρα τα πηγαίνουν καλά χάρη στις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εκτιμά ότι η κρίση στην ευρωζώνη έχει...
«Θετικές προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη με την πάροδο της κρίσης»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεσπαθώνει ο Πικετί κατά Μέρκελ και Μακρόν
Δριμύ «κατηγορώ» κατά της σημερινής γαλλικής και γερμανικής πολιτικής ηγεσίας εξαπέλυσε ο γνωστός οικονομολόγος Τομά Πικετί για την απελπιστική ανικανότητά τους να αρθρώσουν τις απαιτούμενες προτάσεις για τη...
Ξεσπαθώνει ο Πικετί κατά Μέρκελ και Μακρόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας