«Ελεγχοι παντού, καμιά ανοχή σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα»

Ο σημερινός γενικός επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) υπηρετεί τον φορέα από την εποχή της ίδρυσής του, 15 χρόνια πριν.

Εχει χειριστεί πάμπολλες υποθέσεις καταγγελιών και διαφθοράς στον χώρο της Υγείας. Τα τελευταία τρία χρόνια διοικεί το ΣΕΥΥΠ, όντας στη θέση του γενικού επιθεωρητή των αποκαλούμενων «Ράμπο» της Υγείας.

Τα αποτελέσματα του Σώματος ειδικά την τελευταία διετία είναι πράγματι εντυπωσιακά. Εκατοντάδες οι έλεγχοι, βροχή τα πορίσματα, και η μάχη απέναντι στα κακώς κείμενα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της Υγείας συνεχίζεται.

«Ελεγχοι παντού, καμιά ανοχή σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», τονίζει ο Σταύρος Ευαγγελάτος, στη συνέντευξη που έδωσε στην «Εφ.Συν.»

• Βρίσκεστε τρία χρόνια στο τιμόνι του ΣΕΥΥΠ. Ποιος είναι απολογισμός σας ώς σήμερα;

Την τελευταία τριετία έχουμε εκτελέσει 1.270 εντολές ελέγχου, βγάζοντας ήδη 730 πορίσματα. Ενα σημαντικό ποσοστό απ’ αυτά τα πορίσματα έχει μεταβιβαστεί στη Δικαιοσύνη για να επιληφθεί αρμοδίως.

Ενα αντίστοιχα σημαντικό ποσοστό περιλαμβάνει πειθαρχικές παραβάσεις των εμπλεκομένων, που κι αυτή η διαδικασία έχει πάρει τον δρόμο της. Ομολογώ ότι το 2015 ήταν η χρονιά μας, με δεδομένο ότι τότε είχαμε μια έξαρση των ελέγχων.

Εξηγούμαι: Το 2014 υπήρχαν 236 εντολές ελέγχου και το 2015 φτάσαμε στις 499. Διπλασιάστηκε δηλαδή ο όγκος των ελέγχων, με στόχο την προστασία του πολίτη και του δημόσιου συμφέροντος.

• Διανύουμε μια περίοδο όπου η Υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα μετά τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά τα σκάνδαλα σε αυτόν τον χώρο. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο από τη θέση στην οποία βρίσκεστε;

Οφείλω να σας πω ότι ο πρώτος ελεγκτικός μηχανισμός που απέδειξε εμπράκτως τις οικονομικές ατασθαλίες οι οποίες γίνονταν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, που αποτελεί κομμάτι της εξεταστικής που αναφέρετε, ήταν το ΣΕΥΥΠ.

Ημασταν οι πρώτοι που βγάλαμε τα στοιχεία γι’ αυτό, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σχετικές εντολές ελέγχου και σε άλλα ελεγκτικά σώματα. Και ήμασταν οι πρώτοι παρά το γεγονός ότι το ίδιο το ΚΕΕΛΠΝΟ μάς απαξίωνε και δεν μας έδινε τα στοιχεία που ζητούσαμε για να προχωρήσουμε την έρευνα. Παρ’ όλα αυτά τα καταφέραμε.

Η δική μου αίσθηση είναι ότι έως και πριν από λίγα χρόνια και με δεδομένο το γεγονός ότι δεν δικαιούμαστε να επιλέγουμε υποθέσεις, το Σώμα βαρούσε, ας μου επιτρέψετε την έκφραση, μπαταριές στον αέρα.

Δεν υπήρχε μια συγκεκριμένη συνοχή στις κινήσεις μας, ήταν περισσότερο αποσπασματικές. Αυτό που αποτελεί βασικό μου στόχο και αυτό γίνεται τα τελευταία χρόνια στο ΣΕΥΥΠ είναι να δημιουργηθούν τα θεμέλια ώστε να υπάρξει συνοχή και στοχευμένη δουλειά από τους επιθεωρητές, επειδή, ομολογουμένως, ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος.

Η δουλειά που κάνουμε ήδη έχει φανεί, αρκεί να σκεφτείτε ότι τη συμβολή μας στην καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα αναγνώρισε έως και ο ΟΟΣΑ.

• Με ποιους συνεργάζεστε και πώς ακριβώς λειτουργεί η διαδικασία των ελέγχων;

Εχουμε άψογη συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, τον γ.γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς, την υπουργό Εργασίας για θέματα πρόνοιας αλλά και τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης.

Ελέγχουμε υποθέσεις που μας έρχονται από αυτούς, ενώ υπάρχει κι άλλος ένας τεράστιος όγκος δουλειάς που αναλαμβάνουμε και προέρχεται από εισαγγελικές παραγγελίες για διενέργεια ελέγχων.

Μπορεί ν’ ασχοληθούμε με την περίπτωση ενός πολίτη που καταγγέλλει ότι ένας γιατρός τού φέρθηκε άσχημα μέσα σ’ ένα νοσοκομείο έως πολύ δύσκολες υποθέσεις που απαιτούν πολύ χρόνο και ενέργεια.

Αντιλαμβάνεστε ότι δίνεται μια σχετική προτεραιότητα ανάλογα με την καταγγελία που καλούμαστε να διερευνήσουμε.

• Μιλήσατε για τεράστιο όγκο δουλειάς. Πόσοι εργάζονται σήμερα στο Σώμα και πόσες υποθέσεις διερευνούν;

Εχουμε 71 επιθεωρητές στην Αθήνα -η θητεία των 43 εξ αυτών λήγει τον Ιανουάριο- κι άλλους 21 στη Θεσσαλονίκη. Εξ αυτών η θητεία των 13 λήγει επίσης τον Ιανουάριο. Αυτή τη στιγμή κάθε επιθεωρητής ασχολείται πάνω-κάτω με 20 υποθέσεις.

• Και ποιες είναι οι βασικές υποθέσεις που ελέγχετε αυτή την περίοδο;

Ελέγχουμε χρεώσεις-υπερκοστολογήσεις φαρμάκων, υπηρεσιών και υλικών, τις τράπεζες βλαστοκυττάρων, τις συμβάσεις ΚΕΕΛΠΝΟ-ΟΚΑΝΑ, όπως και τις αναθέσεις σε συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία από φορείς του υπουργείου Υγείας παρά το γεγονός ότι διατηρούσαν έμμισθη νομική υπηρεσία. Εχουμε το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να φτάσει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο.

Η λογική μας είναι, έλεγχοι παντού, καμιά ανοχή σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

• Φτάνει, όμως, το μαχαίρι στο κόκαλο; Η εμπειρία σας τι σας λέει σχετικά με υποθέσεις που έφτασαν στη Δικαιοσύνη;

Να σας πω αρχικά ότι εμείς δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν από τους ελεγχόμενους. Μακριά από εμάς αυτά.

Από εκεί και πέρα, ομολογώ ότι έχουν υπάρξει φορές που είδαμε το έργο μας να ακυρώνεται με αποφάσεις της Δικαιοσύνης, όπως και είδαμε υποθέσεις να αργούν πάρα πολύ να τελεσιδικήσουν.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια από τις πρώτες σοβαρές υποθέσεις που ασχολήθηκα και αφορούσε φαρμακευτικό σκεύασμα στη Ρόδο, η οποία τελεσιδίκησε 10 χρόνια μετά.

 Ποιος είναι

Ο Σταύρος Ευαγγελάτος αποφοίτησε από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του ως μεταπτυχιακός υπότροφος στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας «Δημόκριτος» όπου απέκτησε διδακτορικό από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών με άριστα. Υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1999 εργάστηκε ως επιθεωρητής φαρμακοποιός στη διεύθυνση Επιθεώρησης του υπουργείου Υγείας και στη συνέχεια ως υγειονομικός επιθεωρητής στο ΣΕΥΥΠ, από την έναρξη της λειτουργίας του το 2002. Από τον Ιούνιο του 2014 κατέχει τη θέση του γενικού επιθεωρητή.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας