Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η διακριτική έδρα κατά των διακρίσεων

Το κεραμιδί κτίριο, με τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία του, θυμίζει παραμυθόσπιτο που «ξεφύτρωσε» λίγα μέτρα από τη Βουλή αλλά παραμένει άγνωστο για τους περισσότερους Αθηναίους

ΕΦ.ΣΥΝ. / ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η διακριτική έδρα κατά των διακρίσεων

  • A-
  • A+
Στην αρχή της οδού Πινδάρου, λίγα μέτρα μετά τη διασταύρωση με την Ακαδημίας, βρίσκεται το πιο ιδιαίτερο σπίτι της Αθήνας. Με τα περίτεχνα παράθυρα και το ημικυκλικό μπαλκονάκι του, μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από κάποιο παραμύθι και νομίζεις ότι απλώς είναι θέμα χρόνου να περάσει το κατώφλι του το γενναίο βασιλόπουλο... Από τα τέλη του περασμένου μήνα, αντί για την Ωραία Κοιμωμένη, ξαναζωντάνεψε το ίδιο το κτίριο και είναι πλέον η έδρα του ΕΚΘΙ

Το τρίφατσο οικόπεδο μεταξύ των οδών Κανάρη, Ακαδημίας και Πινδάρου, σε μικρή απόσταση από την πλατεία Συντάγματος, χώρεσε δύο αρχοντικά.

Κατασκευάστηκαν με διαφορά που ξεπερνά την τριακονταετία, γεγονός που εξηγεί και τις έντονες διαφοροποιήσεις στο αρχιτεκτονικό τους ύφος.

Ιδιοκτήτης του ήταν ο επιχειρηματίας και πολιτικός Λεωνίδας Δεληγιώργης (1839-1928), που αρκετοί μπερδεύουν με τον αδελφό του, τον Επαμεινώνδα, ο οποίος διετέλεσε έξι φορές πρωθυπουργός.

Γεννημένοι στο Μεσολόγγι, όπου εκλεγόταν βουλευτής ο πατέρας τους, εγκαταστάθηκαν πολύ γρήγορα οικογενειακώς στην Αθήνα και έκαναν λαμπρές σπουδές.

Ο Λεωνίδας είχε καταφύγει στο Παρίσι μετά από ένα fake σκάνδαλο. Πολιτικοί αντίπαλοι της οικογένειάς του τον κατηγόρησαν ότι περίμενε παιδί από μια γυναίκα με την οποία φαίνεται ότι είχε σχέσεις.

Ετοιμαζόταν να την παντρευτεί, όταν πληροφορήθηκε ότι δεν υπήρχε εγκυμοσύνη, και ξεκίνησε δικαστικούς αγώνες που τον δικαίωσαν.

Αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα το 1880 για να συνεχίσει την οικογενειακή παρουσία στον πολιτικό στίβο και να διαδεχθεί τον αδελφό του, ο οποίος πέθανε ξαφνικά.

Ανέλαβε χωρίς επιτυχία την ηγεσία του «Εθνικού Κομιτάτου», το οποίο χρειάστηκε δεκαπέντε χρόνια για να αποκτήσει πάλι καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Κέρδισε μάλιστα την έδρα στο Μεσολόγγι από τον Χαρίλαο Τρικούπη.

Λίγο πριν εγκατασταθεί στην Αθήνα, ο Λεωνίδας Δεληγιώργης παντρεύτηκε στο Παρίσι τη Θεανώ (1858-1922), κόρη του μεγαλοκτηματία και τραπεζίτη Χρηστάκη Ζωγράφου, με την οποία απέκτησαν πέντε παιδιά.

Στην τεράστια προίκα που πήρε, περιλαμβάνεται και το τσιφλίκι των 45.000 στρεμμάτων στο Νεοχώρι Τρικάλων, που απαλλοτριώθηκε το 1920.

Πιθανότατα «προικώον» είναι και το προνομιακό οικόπεδο «βορείως των ανακτόρων», που γρήγορα εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης της περιοχής Κατσικάδικα - το σημερινό Κολωνάκι...

Ανέθεσε στον Ερνέστο Τσίλερ (1837-1923) την κατασκευή του νεοκλασικού με είσοδο επί της οδού Κανάρη, που γρήγορα αποτέλεσε ένα από τα πιο γνωστά σαλόνια της καλής αθηναϊκής κοινωνίας.

Το 1921, πιθανότατα με την αποζημίωση του μεγάλου κτήματος στη Θεσσαλία, η Θεανώ αποφάσισε να κατασκευάσει ένα δεύτερο σπίτι, με διαφορετικό ύφος και ανεξάρτητη είσοδο από την οδό Πινδάρου.

Ο Τσίλερ ήταν πια μεγάλος σε ηλικία, αλλά λέγεται πως συμμετείχε στον σχεδιασμό του, ενώ πιο σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε ο Νικόλαος Ζουμπουλίδης, απόφοιτος της Αυτοκρατορικής Σχολής Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης, που μόλις είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα.

ΕΦ.ΣΥΝ. / ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Σε αυτόν αποδίδονται τα βυζαντινής επιρροής στοιχεία της πρόσοψης του κτιρίου της Πινδάρου, αλλά και οι ιδιαίτερης τεχνικής διακοσμήσεις στο εσωτερικό του, που ευτυχώς διατηρήθηκαν χωρίς σοβαρές αλλοιώσεις.

Σε αντίθεση με το γωνιακό αρχοντικό, στο οποίο κυριαρχούν οι παστέλ τόνοι, το κτίριο της οδού Πινδάρου έχει κεραμιδί εξωτερικούς τοίχους με ελάχιστες πινελιές ώχρας γύρω από τα καμπυλωτά παράθυρα και την ιδιαίτερης τεχνοτροπίας διαμόρφωση της βάσης του μπαλκονιού, που έχει ημικυκλικό σχήμα.

Είναι άγνωστοι οι λόγοι που οδήγησαν τους κληρονόμους του Λ. Δεληγιώργη στην πώληση του προνομιακού ακινήτου με τα δύο αρχοντικά, τα οποία από το 1963 περιήλθαν στην ιδιοκτησία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και σήμερα έχουν ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο του ΕΦΚΑ.

Δύο χρόνια μετά την εξαγορά, το Ταμείο νοίκιασε τους χώρους στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, αλλά στη διάρκεια της δικτατορίας επιχείρησε να κατεδαφίσει και τα δύο ιστορικά κτίρια για να κατασκευάσει πολυώροφο συγκρότημα γραφείων, όπως έγινε με γειτονικά ακίνητα στην οδό Ακαδημίας.

Ευτυχώς τα σχέδια δεν προχώρησαν, το 1977 όμως τα κτίρια υπέστησαν μεγάλες καταστροφές στο εσωτερικό τους από πυρκαγιά και έμειναν για χρόνια αναξιοποίητα.

Χρειάστηκε να περάσουν είκοσι χρόνια για να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης από το γωνιακό κτίριο και το 2011 ακολούθησε το δεύτερο προς την οδό Πινδάρου.

Το ζωντάνεμά τους με νέες χρήσεις πέρασε από πολλές περιπέτειες, από τις οποίες η τελευταία ήρθε με το πρώτο μνημόνιο, που ακύρωσε τα σχέδια για φιλοξενία της Πινακοθήκης της Βουλής.

Το καλοκαίρι του 2017, η υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Εφη Αχτσιόγλου επισημοποίησε τη συνεργασία με ομάδα ειδικών του Πολυτεχνείου, με υπεύθυνο τον καθηγητή Νίκο Μπελαβίλα, για την αξιοποίηση της «ξεχασμένης» περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Το πρώτο κτίριο που άνοιξε πάλι τις πύλες του ήταν το αρχοντικό της οδού Κανάρη και από την περασμένη χρονιά στεγάζει γκαλερί τέχνης που έχει την έδρα της στο εξωτερικό και παρουσία σε πολλές πρωτεύουσες σε όλο τον κόσμο.

Στις 22 Μαρτίου έγιναν τα εγκαίνια των γραφείων του Εθνικού Κέντρου Θεμάτων Ισότητας (ΕΚΘΙ), που λειτουργούσε σε νοικιασμένους χώρους στα Εξάρχεια.

Με αυτά ήρθε η διπλή αποκάλυψη: η περίτεχνη εσωτερική διακόσμηση, που αποκαταστάθηκε με υποδειγματικό τρόπο, καθώς και η ιστορία του παραμυθόσπιτου της οδού Πινδάρου και η «συγγένεια» με το διπλανό κτίριο του Τσίλερ.

1. Σπάστε τη σιωπή

Το ΕΚΘΙ ιδρύθηκε το 1994 και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύεται από το υπουργείο Εσωτερικών.

Δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, της πολιτικής και της οικονομικής ζωής με στόχο την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων και ανισοτήτων.

Συνεργάζεται με πανεπιστήμια και διακεκριμένους επιστήμονες, έχοντας στο ενεργητικό του πάνω από 70 πρωτότυπες έρευνες στον τομέα ευθύνης του.

Πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα είναι η εκστρατεία με σύνθημα «Σπάστε τη σιωπή», που ξεκίνησε πριν από μια δεκαπενταετία και θα συνεχίζεται όσο διατηρούνται οι κάθε είδους διακρίσεις...

2. Οι γυναίκες

Με την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, το ΕΚΘΙ στάθηκε στο πλευρό όσων φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου στο δύσκολο ταξίδι της αναζήτησης καλύτερης ζωής, χωρίς βεβαίως να κάνει διάκριση ανάμεσα σε γυναίκες, άνδρες και κυρίως παιδιά που έχουν ανάγκες.

Η διοίκηση του Κέντρου δίνει το «παρών» και στις επικείμενες εκλογές, με καμπάνια που στοχεύει στην αύξηση των γυναικών στα ψηφοδέλτια.

3. Ηρεμία

Η οδός Πινδάρου διαθέτει το προνόμιο να βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας αλλά έχει κατακτήσει τους δικούς της ήρεμους ρυθμούς, παρέχοντας επίσης, σε ενοίκους και απλούς διαβάτες, προνομιακή θέα προς τον Λυκαβηττό.

Ο δρόμος, που φέρει το όνομα του πιο σπουδαίου λυρικού ποιητή της αρχαιότητας, έχει καταφέρει να διατηρήσει σημάδια της αρχιτεκτονικής ιστορίας της Αθήνας χάρη στα ιδιαίτερα κτίρια που διασώθηκαν στη δεξιά πλευρά του, από την Ακαδημίας ώς τη διασταύρωση με τη Σόλωνος.

 

 

ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Ο ελληνικός ουρανοξύστης
Ο πύργος των Αθηνών αποτελείται από δύο ανισοϋψή κτίρια και κοινά αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα οποία συνδέονται με κλειστή «γέφυρα». Τα σχέδια ανατέθηκαν στον νεαρό αλλά ανερχόμενο αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα.
Ο ελληνικός ουρανοξύστης
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Το «βασίλειο» των παιδιών
Το συγκρότημα, που παραμένει έως σήμερα γνωστό ως ΠΙΚΠΑ Βούλας, παρότι έχει αλλάξει η ονομασία κατασκευάστηκε την περίοδο 1937-1939 και ενσωματώνει όλη την αγάπη του Τζελέπη για τα παιδιά.
Το «βασίλειο» των παιδιών
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Με ασπίδα... τη διαθήκη
Το κτίριο στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη μοιάζει να κινείται στη σκιά του κτιρίου Αβέρωφ, το οποίο, μαζί με την πύλη του Πολυτεχνείου. είναι η παρακαταθήκη της Εξέγερσης του ΕΜΠ.
Με ασπίδα... τη διαθήκη
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Το κόσμημα του οικισμού
Τα ιστορικά κτίσματα, που μαζί με τα σοκάκια έχουν κατατάξει τη Μήθυμνα στους πιο ενδιαφέροντες παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας, είναι κατασκευασμένα από τοπική πέτρα και ξύλα που αφθονούν στη γύρω περιοχή.
Το κόσμημα του οικισμού
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Το αρχοντικό των ήχων
Το διώροφο κτίριο στους Αέρηδες είναι ένα από ελάχιστα δείγματα της εικόνας που θα είχε η Αθήνα αν δεν είχαν ακολουθήσει οι αρχιτέκτονες που κατέφθασαν στην πρωτεύουσα μαζί με τον Οθωνα και επέβαλαν τον...
Το αρχοντικό των ήχων
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Οταν η Σταδίου ήταν ρέμα
Το νεοκλασικό στην οδό Σταδίου 47 είναι από τα πρώτα που χτίστηκαν σε μια περιοχή η οποία ώς τα μέσα του 19ου αιώνα ήταν εκτός σχεδίου! Εως το 1855 ο σημαντικός οδικός άξονας ήταν βαθύ ρέμα, που οι τότε λίγοι...
Οταν η Σταδίου ήταν ρέμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας