Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κόμικς στην καρδιά της Αθήνας

Αποσύρεται από την ενεργό δράση ο σπουδαίος Ρέι Άλεν

Κόμικς στην καρδιά της Αθήνας

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Τα μεγάλα ετήσια φεστιβάλ κόμικς στη χώρα μας έγιναν από πέρυσι αισίως τρία (Athens Con, The Comic Con και Comicdom) αποδεικνύοντας στην πράξη τη διάδοση και τη δημοφιλία του είδους στην Ελλάδα. Το φεστιβάλ του Comicdom, που πέρυσι υποδέχτηκε περισσότερους από 12 χιλιάδες επισκέπτες, διοργανώνεται φέτος για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά και με το πλούσιο πρόγραμμά του υπόσχεται ένα χορταστικό τριήμερο γεμάτο κόμικς

Επειτα από δέκα συνεχόμενα φεστιβάλ κόμικς, οι προσδοκίες του κοινού και των επισκεπτών είναι αναμενόμενο πως είναι αυξημένες. Οι διοργανωτές του Comicdom Con Athens, έχοντας συσσωρεύσει πολύτιμες εμπειρίες από το παρελθόν και ανταποκρινόμενοι στη λογική απαίτηση για διαρκή ποιοτική βελτίωση, παρουσιάζουν φέτος ένα πρόγραμμα με μεγάλη ποικιλία ως προς το εκθεσιακό μέρος, με σπουδαίους καλεσμένους και σημαντικές ομιλίες, με προβολές και workshops, με παιδικό πρόγραμμα και με την παρουσία εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων που φέρνουν στο κοινό κάθε νέα κυκλοφορία. Και παράλληλα «απλώνουν» τους χώρους διεξαγωγής, καθώς, εκτός από την «παραδοσιακή» Ελληνοαμερικανική Ενωση, το φεστιβάλ επεκτείνεται φέτος στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Εκθέσεις

Είναι αλήθεια ότι σε ένα φεστιβάλ σαν κι αυτό του Comicdom υπάρχουν αμέτρητα ενδιαφέροντα πράγματα να δεις και να κάνεις. Ισως, όμως, το πιο ελκυστικό κομμάτι και πιθανώς αυτό που δίνει το στίγμα είναι το εκθεσιακό μέρος. Τέσσερις σημαντικές εκθέσεις περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα:

Manga Pioneers: Σε συνεργασία με το Kyoto Seika University International Manga Research Center και το Kyoto International Manga Museum, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό έργα δύο εκ των πρωτοπόρων των ιαπωνικών manga, της Hideko Mizuno και του Hiroshi Hirata.

Εν Αιθρία 7: Η ιστορική έκθεση κόμικς και εικονογράφησης ξεκίνησε κάποτε από το κτίριο της ΑΣΚΤ στην Πλάκα, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια είχε μετακομίσει στον πολυχώρο The Box. Φέτος, η έβδομη Εν Αιθρία εντάσσεται στο πλαίσιο του Comicdom Con και, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γαβριήλ Τομπαλίδη, παρουσιάζει 44 αδημοσίευτα έργα περισσότερων από 50 Ελλήνων δημιουργών που στο σύνολό τους καταγράφουν τις εγχώριες θεματικές και τεχνοτροπικές τάσεις. Η έκθεση συνοδεύεται από την κυκλοφορία της ομώνυμης ανθολογίας που περιλαμβάνει όλα τα έργα και θα διατίθεται στους χώρους του φεστιβάλ.

Ανοιχτά Σύνορα: Τα Ευρωπαϊκά Comics Σήμερα. Σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Λήδας Τσενέ και επιμέλεια των Ηλία Κατιρτζιαννόγλου και Δημήτρη Σακαρίδη, παρουσιάζονται έργα κορυφαίων δημιουργών από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων οι D’Israeli (Ηνωμένο Βασίλειο), Stephen Mooney (Ιρλανδία), Pieter De Poortere (Βέλγιο), Thierry Capezzone (Γαλλία), Peter Snejbjerg (Δανία), Barbara Stok (Ολλανδία), Goran Sudzuka (Κροατία). Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι βετεράνοι Τάσος Αποστολίδης και Γιώργος Ακοκαλίδης, με δείγμα από τις πολυμεταφρασμένες μεταφορές των Κωμωδιών του Αριστοφάνη σε κόμικς.

Spotlight on Tomek: Τιμώμενος καλλιτέχνης του φετινού φεστιβάλ είναι ο Τόμεκ, σχεδιαστής της αφίσας της διοργάνωσης και συνεργάτης μας στο Καρέ Καρέ της «Εφ.Συν.». Στην έκθεση παρουσιάζονται ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές δουλειές του στον χώρο των κόμικς και της εικονογράφησης.

Επίσημοι καλεσμένοι

Σημαντικά ονόματα της ένατης τέχνης έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας στο πλαίσιο του Comicdom τα τελευταία χρόνια, έχουν μιλήσει με το κοινό, έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους, έχουν λάβει μέρος σε συζητήσεις, έχουν παραδώσει σεμινάρια κ.λπ. Στο εξαιρετικά πολυσυλλεκτικό φετινό πρόγραμμα, συμμετέχουν οι: Charlie Adlard (Βρετανία), σχεδιαστής της σειράς κόμικς The Walking Dead, Ted Benoit (Γαλλία), συνεργάτης ιστορικών εντύπων όπως τα A Suivre και Metal Hurlant, καθώς και συνεχιστής της θρυλικής σειράς Blake & Mortimer, Al Ewing (Βρετανία), συγγραφέας δημοφιλών τίτλων της Marvel, όπως Ultimates και New Avengers, Goran Sudzuka (Κροατία), βραβευμένος με Eisner σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος σε Γαλλία και ΗΠΑ, P.J. Holden (Βόρεια Ιρλανδία), σχεδιαστής μεταξύ άλλων και στο 2000AD, Christina Plaka (Γερμανία), μια από τις λιγοστές σχεδιάστριες manga στην Ευρώπη, Mysh (Ισραήλ), δημιουργός κόμικς και animator, σκηνοθέτης και σχεδιαστής μιας πλειάδας τηλεοπτικών σειρών, ταινιών μικρού μήκους και μουσικών βίντεο κλιπ, Sookyoung Yoo (Νότια Κορέα), mangaka και ερευνήτρια με αντικείμενο την οπτική έκφραση των manga, καθώς και τα manga για γυναίκες, Madeleine DeMille (Γαλλία), colorist, εικονογράφος και δημιουργός κόμικς. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρουσία των τριών ιδρυτών της κυπριακής ανθολογίας Current Comic Book Anthology, Τάσου Αναστασιάδη, Νέαρχου Κωνσταντίνου και Αννας Φωτιάδου, που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους καθώς και την κατάσταση της κυπριακής σκηνής των κόμικς.

Προβολές

Σε συνεργασία με τη Fox, θα προβληθεί σε avant-premiere το πρώτο επεισόδιο της νέας τηλεοπτικής σειράς Outcast του Robert Kirkman, δημιουργού του The Walking Dead, ενώ σε συνεργασία με την Tanweer θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ειδικό αφιέρωμα με τίτλο DC Films Presents: Dawn of the Justice League, στο οποίο ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Kevin Smith παρουσιάζει σκηνές από το Batman V Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης. Για τους μικρότερους επισκέπτες, υπάρχει η πρόσφατη μεγάλη επιτυχία Peanuts – The Movie, με πρωταγωνιστές τον Τσάρλι Μπράουν, τον Σνούπι και όλους τους υπέροχους χαρακτήρες του Charles Schulz, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώνουν οι προβολές πολλών animation από την πλούσια ταινιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου και άλλων από το διεθνές φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων Animasyros, καθώς και η μικρού μήκους anime περιπέτεια The Rockin’ Dead – Enter Popacalypse. Τέλος, θα προβληθεί και το Comicdom: The Documentary, με θέμα το ίδιο το φεστιβάλ και την πλούσια ελληνική σκηνή των κόμικς.

Workshops

Από τα εξόχως ενδιαφέροντα workshops του φετινού προγράμματος ξεχωρίζει το Weapons and Tools to Break Into Comics των καταξιωμένων σε Ελλάδα και ΗΠΑ δημιουργών Ηλία Κυριαζή και Μιχάλη Διαλυνά, με συμβουλές σε νέους καλλιτέχνες για τον ιδανικό τρόπο προώθησης της δουλειάς τους στο εξωτερικό, το Time and the Comics του συγγραφέα Al Ewing, που θα μιλήσει για την έννοια και τη χρήση του χρόνου στην αφήγηση των κόμικς, το Ideas Come at Night των Ted Benoit και Madeleine DeMille, που θα εξηγήσουν τους τρόπους με τους οποίους ένα μεγάλο μέρος της δημιουργικής εργασίας συμβαίνει ακόμα και όταν ο καλλιτέχνης δεν το συνειδητοποιεί, και το The Art of Inking, με τον Goran Sudzuka να αναλύει τις τεχνικές και τις μεθόδους του μελανώματος στα κόμικς.

Ομιλίες

Και τις τρεις μέρες του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του μεγάλου αμφιθεάτρου της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης σημαντικές ομιλίες από καταξιωμένους δημιουργούς και ειδικούς επιστήμονες. Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι εξής:

Η Ιστορία μέσα από τις σελίδες των κόμικς

Οι Αβραάμ Κάουα, Κατερίνα Σέρβη, Soloup και Πέτρος Χριστούλιας συζητούν για τον τρόπο που αποτυπώνεται η Ιστορία και στήνονται οι ιστορικές αφηγήσεις μέσω των κόμικς.

Αυτοεκδόσεις: «σπιτικά» κόμικς

Οι Μέλανδρος Γκανάς, Δανάη Κηλαηδόνη (DaNi), Σταύρος Κιουτσιούκης, Σοφία Σπυρλιάδου και Κατερίνα Σταμάτη μιλούν για τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις των αυτοεκδόσεων, αλλά και για τον κρυμμένο πλούτο και το τεράστιο δυναμικό τους.

Αποτελούν άξιους συνεχιστές του παρελθόντος τα σημερινά υπερηρωικά κόμικς;

Οι Θωμάς Παπαδημητρόπουλος, Δημήτρης Σακαρίδης, Ακης Τριανταφύλλου και Γιώργος Χατζηκωστής συμμετέχουν σε ένα τολμηρό debate που θα διερευνήσει τη σχέση των σύγχρονων υπερηρωικών κόμικς με αυτά του παρελθόντος, επιχειρώντας να συγκρίνει και να αποτιμήσει την ποιότητά τους.

Εκτός από όλα αυτά, όπως κάθε χρόνο, έναν αισιόδοξο κι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο τόνο στο φεστιβάλ δίνει η μεγάλη παρουσία των φανζίν και των αυτοεκδόσεων, που φέτος για πρώτη φορά θα αποσυμφορηθούν από την Ελληνοαμερικανική Ενωση και θα φιλοξενηθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Τεράστια συμμετοχή, όπως πάντα, αναμένεται να έχει ο διαγωνισμός Cosplay, ενώ στο Artists Alley θα δώσουν το «παρών» σημαντικοί Ελληνες δημιουργοί (Τόμεκ, Γιάννης Ρουμπούλιας, Μάνος Λαγουβάρδος, Μιχάλης Διαλυνάς, Δημοσθένης Παπαμάρκος και Γιώργος Γούσης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dani, Κώστας Φραγκιαδάκης, Γιώργος Κωμιώτης, Ευγενία Κουμάκη, Δημήτρης Σαββαΐδης, Χρήστος Σταμπουλής, Οθων Νικολαΐδης, Τάσος Μαραγκός, Πάνος Καμουλάκος, Αρης Λάμπος, Λευτέρης Μαυρογιάννης και Εκτορας). Από τις ξεχωριστές στιγμές αναμένεται να είναι και η απονομή των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς σε πολλές κατηγορίες, ενώ στα βιβλιοπωλεία και στους εκδοτικούς οίκους που θα λειτουργούν καθ’ όλο το τριήμερο θα γίνονται παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και signings από δημιουργούς κόμικς. Για το αναλυτικό πρόγραμμα, μια επίσκεψη στο www.comicdom-con.gr θα σας αγχώσει ευχάριστα για το τι θα πρωτοπρολάβετε σε τρεις μόνο μέρες.

 

Comicdom Con Athens 2016

Διοργάνωση: Comicdom Press, Ελληνοαμερικανική Ενωση, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων

Πότε: Παρασκευή 15, Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Απριλίου, 11.00 - 21.30

Πού: Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι), Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31, Κολωνάκι), Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50)

Είσοδος: ελεύθερη

 

comics@efsyn.gr