Βουητό ανέμου. Κραυγή κογιότ. Καλπασμοί αλόγων. Και ξάφνου, το «κελάηδημα» των ρεβόλβερ. Μια πανδαισία ήχων βγαλμένων από την Αγρια Δύση, όπως τους γνωρίσαμε από ταινίες ιταλικής, κυρίως, παραγωγής, των 60s και των 70s. Το μυαλό μας πηγαίνει στον άνθρωπο που πήρε όλους αυτούς τους ήχους και τους έβαλε αυθάδικα ανάμεσα σε άριες και μελωδικές συνθέσεις από σφυρίγματα, φυσαρμόνικες, βιολιά, τύμπανα, τρομπέτες, ηλεκτρικές κιθάρες και εκκλησιαστικά όργανα, για να τους απαθανατίσει σε μοναδικές ενορχηστρώσεις: στον μαέστρο Ενιο Μορικόνε (1928-2020).
Για άλλη μια χρονιά, ο σπουδαίος Ιταλός μουσικοσυνθέτης έχει την τιμητική του στη θεσσαλική πόλη που δεν έχει πάψει να εκδηλώνει την αγάπη της προς το πρόσωπό του. Στη Λάρισα, φυσικά. Για τον εκεί Πολιτιστικό Σύλλογο των φίλων της μουσικής του, του οποίου η φήμη έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας, έχουμε γράψει σε προηγούμενο αφιέρωμά μας («26 δημιουργοί κόμικς για έναν σινεφίλ Μαέστρο», Καρέ Καρέ, 10.6.2022). Και φέτος, λοιπόν, ο Σύλλογος ζήτησε από 23 εγχώριους επαγγελματίες δημιουργούς να σχεδιάσουν μονοσέλιδα κόμικς τα οποία «συνομιλούν» με την κινηματογραφική μουσική του maestro, επιλέγοντας αυτή τη φορά αποκλειστικά ταινίες γουέστερν.
Μουσικά θέματα από κορυφαία φιλμ, όπως «ο Καλός, ο Κακός και ο Ασχημος» του Σέρτζιο Λεόνε ή «Οι γύπες πετούν χαμηλά» του Ντον Σίγκελ, είναι ταυτισμένα για πολύ κόσμο με τον αείμνηστο μουσικοσυνθέτη. Ομοίως και μελωδίες που παραμένουν αναγνωρίσιμες και δημοφιλείς μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με τις άγνωστες και επιεικώς μέτριες ταινίες για τις οποίες γράφτηκαν. Εντούτοις, ο ίδιος ο Μορικόνε είχε δηλώσει ρητά ότι δεν ήθελε κατά κανέναν τρόπο να είναι… στιγματισμένος ως «ο συνθέτης των γουέστερν», γι’ αυτό και από ένα σημείο κι ύστερα απέρριπτε συστηματικά τέτοιες συνεργασίες. Αλλωστε, τα 36 γουέστερν αντιστοιχούν μόλις στο 8% της συνολικής παραγωγής του. Κάτι ακόμη, βέβαια, που ο maestro δεν είχε κρύψει ήταν η αντιπάθειά του για τον υποτιμητικό χαρακτηρισμό αυτών των φιλμ ως «σπαγκέτι γουέστερν» - χαρακτηρισμό που συνειδητά απέφυγαν όλοι/ες οι συμμετέχοντες/ουσες.
Σημασία έχει ότι το αποτέλεσμα της «συνάντησης» της Ενατης Τέχνης με ταινίες σκηνοθετών όπως ο Λεόνε, ο Κορμπούτσι και ο Πετρόνι, με έμπνευση τη μουσική του Μορικόνε, είναι άκρως επικό. Θα το απολαύσουμε στη Λάρισα μέχρι τα μέσα φθινοπώρου, αλλά, σταδιακά, και μέσω των σόσιαλ μίντια του Συλλόγου (FB: Ennio Morricone Greek Page, instagram: enniomorricone.gr).
📌 Εnnio goes western
Πού: Speak Easy (Kubrick Pure Social Club), Πρωτοπαπαδάκη 12, πλ. Ταχυδρομείου, Λάρισα
Πότε: Από 10.5.23 έως 10.10.23
Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδoς
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας