Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενας χώρος για τους λάτρεις της ένατης τέχνης

Ο πρόεδρος της Λέσχης Φίλων Κόμικς, Γιώργος Γεωργέλος, με τον Don Rosa και τη σύζυγό του και μέλος της Λέσχης, Ολια Γκόρη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας χώρος για τους λάτρεις της ένατης τέχνης

  • A-
  • A+
Η Λέσχη Φίλων Κόμικς αποτελεί εδώ και 10 χρόνια ένα ευχάριστο στέκι για τους φανατικούς της 9ης Τέχνης ή όσους θέλουν να τη γνωρίσουν καλύτερα διαβάζοντας κάποιο από τα περισσότερα από 20.000 τεύχη της βιβλιοθήκης της. Με αφορμή τα γενέθλιά της, βρεθήκαμε στην έδρα της, επί της Ιεράς Οδού 14 στο Γκάζι, με τον πρόεδρό της Γιώργο Γεωργέλο, ο οποίος δείχνει έμπρακτα την αγάπη του για αυτήν την όμορφη τέχνη

Το 2009 μερικοί από τους διαχειριστές του διαδικτυακού φόρουμ greekcomics.gr, μιας παρέας με κοινή αγάπη τα κόμικς, αποφασίζουν να δημιουργήσουν κι έναν φυσικό χώρο συνύπαρξης: τη Λέσχη Φίλων Κόμικς. Η Λέσχη ήρθε ως η φυσική συνέχεια της δραστήριας ιστοσελίδας, που περιλάμβανε και παροδικές διά ζώσης συναντήσεις των μελών της, οι οποίες ονομάζονταν «συναντήσεις της σακούλας», αφού όλοι οι συμμετέχοντες πήγαιναν και έφευγαν γεμάτοι σακούλες... κόμικς κατόπιν ανταλλαγών και αγοραπωλησιών μεταξύ τους.

Με αρχική της έδρα την οδό Αγίας Ειρήνης 5 στο Μοναστηράκι, γρήγορα η ΛΕΦΙΚ έβαλε μπροστά τη διοργάνωση εκδηλώσεων σχετικών με την 9η Τέχνη: παρουσιάσεις εκδόσεων, αφιερώματα σε εκδοτικούς οίκους και δημιουργούς, εκθέσεις έργων, προβολές ταινιών, σεμινάρια σχεδίου. Ο αρχικός πυρήνας της διαδικτυακής παρέας άρχισε γρήγορα να διευρύνεται, αφενός με νέα μέλη που ανανεώνονται συνεχώς, αφετέρου προσελκύοντας το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τα κόμικς.

Σημαντικότερη στιγμή μάλλον πρέπει να θεωρηθεί η διοργάνωση του signing του μεγάλου σχεδιαστή κόμικς με τους ήρωες του Disney, Don Rosa, τον Απρίλιο του 2014: το διήμερο εκείνο πραγματικά η πλατεία Αγίας Ειρήνης βούλιαξε από τον κόσμο που ήρθε να πάρει μια υπογραφή από τον δημιουργό, είτε στα γνωστά του κόμικς όπως «Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ», είτε στο νεοεκδοθέν από τη ΛΕΦΙΚ, ειδικά για την περίσταση, μη ντισνεϊκό «Οι Περιπέτειες του Περτουίλαμπι».

Από το 2016 η ΛΕΦΙΚ βρίσκεται στο Γκάζι (Ιερά Οδός 14), σε ένα υπέροχο κτίριο με θέα την Ακρόπολη. Στην τεράστια βιβλιοθήκη της, με περισσότερα από 20.000 τεύχη, μπορεί να βρει κανείς κόμικς για κάθε γούστο και να τα διαβάσει στον όμορφο χώρο της συνομιλώντας με τους λοιπούς λάτρεις της 9ης Τέχνης που συχνάζουν εκεί. Ετσι κι εμείς συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο της Λέσχης, Γιώργο Γεωργέλο, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ίδρυσή της.

Το μπαλκόνι της Λέσχης

Φέτος η Λέσχη Φίλων Κόμικς έκλεισε 10 χρόνια ζωής. Οταν μπήκατε το 2009 στη διαδικασία ίδρυσής της, τι ακριβώς είχατε στο μυαλό σας; Κάνοντας μια αποτίμηση των πρώτων δέκα ετών... σας βγήκε;

Είχαμε στο μυαλό μας αυτό ακριβώς που κάναμε και συνεχίζουμε και κάνουμε: να έχουμε ένα στέκι αφιερωμένο στα κόμικς που θα βοηθούσε και θα προσέφερε ό,τι είναι δυνατόν για την 9η Τέχνη. Ναι, μας βγήκε, περάσαμε και περνάμε πολύ όμορφα. Σίγουρα θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει περισσότερα, αλλά επίσης θα μπορούσαμε να έχουμε κλείσει εδώ και πολύ καιρό.

Greekcomics, Λέσχη Φίλων Κόμικς, Esperos Comics (αλλά πλέον και «Εκδόσεις Λέσχης Φίλων Κόμικς»)... Ποια η σχέση μεταξύ τους;

Το Greekcomics είναι το online στέκι μας και αντίστοιχα η Λέσχη Φίλων Κόμικς είναι ο φυσικός χώρος μας. Τα δύο αυτά είναι συνυφασμένα, αλληλένδετα και συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Η Esperos Comics ήταν μια εκδοτική που έγινε στην Ολλανδία με σκοπό να εκδώσει το «Storm» και τον «Κατάλογο Ελληνικών Εκδόσεων Κόμικς». Εκλεισε δυστυχώς πριν ολοκληρώσει τη σειρά «Storm». Πλέον η ΛΕΦΙΚ εκδίδει μόνη της.

Εχετε κάνει μερικές εκδοτικές απόπειρες, όπως τη μη ντισνεϊκή δουλειά του Don Rosa «Οι Περιπέτειες του Περτουίλαμπι». Πιστεύετε πως το εκδοτικό πεδίο είναι πρόσφορο;

Η Λέσχη, ως τέτοια, έχει εκδώσει μόνο το «Περτουίλαμπι», τιμής ένεκεν για την επίσκεψη του Don Rosa στη ΛΕΦΙΚ, και το «Ελ Τζο 4», ένα τεύχος-έκπληξη, συνέχεια μιας ελληνικής σειράς μετά από 48 χρόνια. Στόχος της Λέσχης δεν είναι να γίνει άλλη μια εκδοτική εταιρεία που βγάζει κόμικς. Στόχος μας είναι να κάνουμε ειδικές, σπέσιαλ εκδόσεις. Να συμπληρώνουμε τον χώρο. Υπάρχουν διάφορα σχέδια, αλλά τίποτα ανακοινώσιμο ακόμα.

Το εξώφυλλο της έκδοσης «Οι Περιπέτειες του Περτουίλαμπι»

Οι εκδηλώσεις της Λέσχης έχουν απήχηση; Τι ετοιμάζετε το επόμενο διάστημα;

Προσπαθούμε πάντα με τις εκδηλώσεις μας να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Υπάρχει απήχηση, αλλά στόχος μας είναι να φέρουμε νέο κόσμο που θα αγαπήσει τα κόμικς ή θα ασχοληθεί περισσότερο. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό και πιστεύω να τα καταφέρουμε. Τα τελευταία χρόνια κάναμε μεγάλα αφιερώματα σε μεγάλες εκδοτικές που εκδίδουν κόμικς, γνωρίσαμε και μιλήσαμε με τους εκδότες, μας είπαν για τα σχέδια και τα προβλήματά τους. Για τη σεζόν που μπαίνει έχουμε ετοιμάσει μεγάλα αφιερώματα για Ελληνες δημιουργούς. Κάθε μήνα ένας Ελληνας δημιουργός θα εκθέτει τα έργα του στη Λέσχη και στο πάρτι-παρουσίαση που θα γίνεται, θα έχουμε και ένα μοναδικό δείγμα της δουλειάς του. Θέλουμε να γνωρίσουμε από κοντά τους δημιουργούς, να αφουγκραστούμε τον ρυθμό τους, να απολαύσουμε το ταλέντο τους. Φυσικά μέσα σε μία σεζόν δεν μπορεί να καλυφθεί όλο το εύρος των ταλαντούχων δημιουργών μας, οπότε ευελπιστούμε να συνεχίσουμε και την επόμενη σεζόν. Το πρόγραμμα για το 2019-20 θα ανακοινωθεί σύντομα, καθώς το πρώτο αφιέρωμα θα γίνει τον Οκτώβριο.

Βάσει της μέχρι τώρα εμπειρίας, πιστεύετε πως τέτοιου είδους συλλογικότητες έχουν την ικανότητα να προωθήσουν μια τέχνη η οποία, όντας συνυφασμένη με το έντυπο και συνυπολογίζοντας την κρίση του Τύπου και τη μείωση του αναγνωστικού κοινού, τείνει να συρρικνώνεται - ή μήπως κινδυνεύει να καταστεί με τον καιρό από ζωτικός χώρος, ένα είδος... μουσείου;

Οι συλλογικότητες αυτές δεν θα σώσουν ούτε θα καταστρέψουν την 9η Τέχνη. Βοηθάνε όμως στην εξάπλωση και διατήρησή της, καθώς και στη συγκέντρωση ανθρώπων με την ίδια αγάπη. Είναι στο χέρι των ανθρώπων αυτών να κάνουν συντονισμένες κινήσεις και ενέργειες που θα δημιουργήσουν το πλαίσιο, να πάρει η 9η Τέχνη μια σοβαρή θέση στις τέχνες στην Ελλάδα και να αντιμετωπίζεται ανάλογα από τον κόσμο και το σύστημα. Είναι κρίμα να έχουμε εκδόσεις κόμικς από το 1930 και να μην έχουμε μια σωστή παραγωγή κόμικς και να υπάρχουν τόσα ταλέντα ανεκμετάλλευτα. Το ότι συρρικνώνεται το αναγνωστικό κοινό (που φαίνεται από το τιράζ το οποίο τυπώνουν οι εκδοτικοί), οφείλεται μεν στο ότι ζούμε στην εποχή της οθόνης (οπότε το έντυπο μειώνεται), αλλά οφείλεται και στο γεγονός ότι σε όλη την ιστορία των κόμικς στην Ελλάδα κανείς επιχειρηματίας/σύλλογος/ομάδα δεν έκανε τις αναγκαίες κινήσεις για να πάρουμε αυτή την τέχνη στα σοβαρά. Αλλά αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση. Σχετικά με το μουσείο, ως τέχνη εύχομαι να αποκτήσει το μουσείο της, αλλά εξάλειψη δεν βλέπω. Είναι πολύ όμορφη τέχνη για να πεθάνει.

 

Το εσωτερικό της Λέσχης

Από το 2016 η Λέσχη εδρεύει στην Ιερά Οδό 14 στο Γκάζι (στον 4ο όροφο) και είναι ανοιχτά κάθε μέρα, εκτός Δευτέρας, στις 6 με 10 το απόγευμα, ενώ τα Σαββατοκύριακα λειτουργεί και το πρωί 10-2.

Ο χώρος έχει μια τεράστια βιβλιοθήκη με ελληνικές εκδόσεις κόμικς (πάνω από 20.000 τεύχη), τα οποία μπορεί ο επισκέπτης να διαβάσει. Επίσης για τον επισκέπτη υπάρχουν επιτραπέζια για ομαδικά παιχνίδια, ενώ προσφέρουμε καφέ, αναψυκτικά ή μπίρα με θέα την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό. Στον χώρο είναι όλοι ευπρόσδεκτοι.

Ο χώρος συντηρείται από τα μέλη της ΛΕΦΙΚ και το πωλητήριό της. Τα μέλη έχουν μεγάλες εκπτώσεις τόσο στο πωλητήριο της Λέσχης, όσο και στο Public, στις εκδόσεις Anubis κ.α., προτεραιότητα σε αναζητήσεις παλαιών τευχών, καθώς και δώρα από πολλούς διαγωνισμούς που διοργανώνονται συνέχεια. Για να γίνει μέλος κάποιος, το μόνο που χρειάζεται είναι μια συμβολική συνδρομή τον μήνα (6 €).

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας