Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκθέσεις και φεστιβάλ από την Αθήνα ώς τη Δράμα

Απόσπασμα από έργο του Χρήστου Δημητρίου, Drama Comics Festival

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκθέσεις και φεστιβάλ από την Αθήνα ώς τη Δράμα

  • A-
  • A+
Η 10η έκθεση κόμικς και εικονογράφησης «Εν Αιθρία» στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, η έκθεση Oresteia Reversed στο Ιδρυμα Κακογιάννη, με πρωτότυπες ιστορίες από την τριλογία του Αισχύλου «Ορέστεια», και ένα καινούργιο και πολύ φιλόδοξο φεστιβάλ με σημαντικές εκδηλώσεις στη Δράμα υπόσχονται μια πλούσια εβδομάδα για τα ελληνικά κόμικς

Drama Comics Festival

«Θεμελιώδες κριτήριο του εγχειρήματός μας αποτελεί η ανάδειξη της καλλιτεχνικότητας και η ελευθερία της έκφρασης μιας τέχνης που αλληλεπιδρά μέσω των ωσμώσεών της με όλες τις τέχνες του λόγου και της εικόνας. Πρόθεσή μας είναι η αναζήτηση των δυνατοτήτων του μέσου σε πεδία που εκτείνονται από την τέχνη έως την εκπαίδευση.

Το φεστιβάλ παίρνει το όνομά του από την πόλη της Δράμας αλλά παραπέμπει σε δύο φαινομενικά και σημασιολογικά αντίθετους πόλους. Αυτόν του δράματος και αυτόν της κωμωδίας. Ας μην ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο δράμα μπορεί να μετατραπεί σε μια κωμωδία αλλά και το αντίθετο.

Αλλωστε πολύ συχνά συμβαίνει και στην ίδια τη ζωή» τονίζει η νεοσύστατη ομάδα «Λευκός Χώρος» παρουσιάζοντας εν είδει μανιφέστου το σκεπτικό των μελών της για τη διοργάνωση του πρώτου φεστιβάλ Drama Comics που θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 22 Σεπτεμβρίου σε διάφορα κτίρια και χώρους του κέντρου της πόλης.

Αριστερά: Εργο του Χρήστου Δημητρίου. Δεξιά: Εργο από την έκθεση «“Μικρή Ιερουσαλήμ” Θεσσαλονίκη – Μεταξύ γραμματικής, ποίησης και ιστορίας»

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ ξεχωρίζουν οι εκθέσεις «Λόγια και Εικόνες» με έργα των Γιώργου Μπότσου και Giuseppe Palumbo (αίθουσα Παλαιού Δημαρχείου), «“Μικρή Ιερουσαλήμ” Θεσσαλονίκη – Μεταξύ γραμματικής, ποίησης και ιστορίας», με επίκεντρο το βιβλίο «Μικρή Ιερουσαλήμ» της Ηλέκτρας Σταμπουλή και του Angelo Mennillo (Αίθουσα Ελευθερία), «Νομαδισμός και Αφήγηση», πρώτη αναδρομική έκθεση με έργα του Δραμινού δημιουργού κόμικς και εικονογράφου με το ιδιαίτερο και τολμηρό σχεδιαστικό και αφηγηματικό στιλ Χρήστου Δημητρίου, που έφυγε από τη ζωή πριν από τρία χρόνια (Αίθουσα Μελίνα), «Ενα γλυκό ξημέρωμα – 14 ιστορίες για την Αθήνα της Κατοχής» με αφορμή την κυκλοφορία του ομώνυμου βιβλίου από τις εκδόσεις Jemma Press, με ιστορίες δεκατεσσάρων Ελλήνων καλλιτεχνών γύρω από τη ζωή στην πρωτεύουσα στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής (Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας) και «Los pendejos de las Kampitos», με έργα και πόστερ του Δραμινού καλλιτέχνη Jnk επηρεασμένα από τον χώρο των κόμικς (Αίθουσα Παλαιού Δημαρχείου).

Ιδιαίτερα κατά το πενθήμερο 11 - 14 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν πολλές εκδηλώσεις, συζητήσεις κ.λπ. από τις οποίες ξεχωρίζουν την Τετάρτη η παρουσίαση της έκθεσης «Ενα γλυκό ξημέρωμα», την Πέμπτη το εργαστήριο «Φτιάξε τον ήρωά σου» με τον Γιώργο Τζάτζιο, η διάλεξη «Κόμικς και μετάφραση – Το μεταφραστικό μοντέλο του Klaus Kaindl» με ομιλήτρια την Ελένη Κασάπη και η παρουσίαση της έκθεσης του Χρήστου Δημητρίου με ομιλητές τον Γιώργο Μπότσο και τον Γιάννη Κουκουλά, την Παρασκευή η παρουσίαση της έκθεσης «Λόγια και Εικόνες» και το εργαστήριο «Παιχνίδια Φαντασίας» με την Ανθή Σαμαρτζίδου και το Σάββατο η διάλεξη «Σειριακότητα και μυθιστόρημα, από τον Ομηρο έως τα κόμικς» με ομιλητή τον Daniele Barbieri, καθηγητή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και, τέλος, η παρουσίαση της «Μικρής Ιερουσαλήμ» από τους δημιουργούς της.

Σε όλες τις εκθέσεις και εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη ενώ το πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα φιλοξενείται στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook.

«Εν Αιθρία»

Απόσπασμα από το έργο του Νικόλα Στεφαδούρου για την έκθεση «Εν Αιθρία»

Για δέκατη χρονιά πραγματοποιείται η ομαδική έκθεση κόμικς και εικονογράφησης «Εν Αιθρία» σε συνδιοργάνωση της Comicdom Press, του Hellenic American College και της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης. Οπως πάντα, καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο εικαστικός και δημιουργός κόμικς Γαβριήλ Τομπαλίδης και την ευθύνη της επιμέλειας έχουν ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και ο Δημήτρης Σακαρίδης από το Comicdom με τη συμβολή του Μέλανδρου Γκανά από τις Εκδόσεις του Κάμπου.

Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν 77 δημιουργοί (Τόμεκ Γιοβάνης, Σπύρος Δερβενιώτης, Βασίλης Γκογκτζιλάς, Τάσος Ζαφειριάδης, Διονυσία Δεδούση, Γεωργία Ζάχαρη, Εφη Θεοδωροπούλου, Αλεξία Λουγιάκη, Βασίλης Λώλος, Θανάσης Πέτρου, Θανάσης Καραμπάλιος, Ευγενία Κουμάκη, Αυγή Κανάκη, Σταύρος Κιουτσιούκης, Soloup, Tasmar κ.ά.), άλλοι καταξιωμένοι και έμπειροι στον χώρο τους και άλλοι πρωτοεμφανιζόμενοι και όλοι παρουσιάζουν αδημοσίευτα, πρωτότυπα έργα τους, όπως πάντα με ελεύθερο θέμα, ώστε «να εκπροσωπούν ευρύ φάσμα τεχνοτροπιών και “σχολών” στην προσπάθεια να αποτυπωθεί η δημιουργικότητα των Ελλήνων καλλιτεχνών και όσα τους κινητοποιούν στον παρόντα τόπο και χρόνο» όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές. Για τους επισκέπτες θα υπάρχουν εκπλήξεις και διαγωνισμοί με έπαθλο σημαντικά βιβλία κόμικς Ελλήνων δημιουργών.

Αριστερά, έργο της Αγγελικής Σαλαμαλίκη και δεξιά έργο του Νικόλα Κούρτη, από την έκθεση «Εν Αιθρία» 

10η έκθεση κόμικς και εικονογράφησης «Εν Αιθρία»

Πού: Ελληνοαμερικανική Ενωση (Αίθουσα Κέννεντυ), Μασσαλίας 22

Πότε: 11 – 28 Σεπτεμβρίου

Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 12.00 – 21.00, Σάββατο: 10.30 – 14.30, Κυριακή κλειστά

Ξεναγήσεις για το κοινό: Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, 19.00 και Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, 13.00.

Είσοδος ελεύθερη

 

«Oresteia Reversed»

Λεπτομέρεια από τη συμμετοχή του Θωμά Βαλιανάτου στην έκθεση «Oresteia Reversed»

Στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 22 σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από την τριλογία του Αισχύλου «Ορέστεια» και δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες με βάση τα αρχαία κείμενα και με έμφαση στις «Ευμενίδες». Η έκθεση των έργων τους αποτελεί μέρος των δράσεων του ερευνητικού και καλλιτεχνικού προγράμματος «Μεγάλες Αφηγήσεις - Η Επιστροφή», το οποίο διερευνά τη συνάντηση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας με τις Πολιτικές Επιστήμες. Οπως επισημαίνει η ιστορικός Τέχνης Νικόλ Λεβέντη με αφορμή την έκθεση: «Οι συμμετέχοντες δημιουργοί πειραματίζονται με χρώματα, έντονες φωτοσκιάσεις, ρεαλιστικό και υπερρεαλιστικό σχέδιο, αποδομούν την τραγωδία και εντοπίζουν σε αυτή διαχρονικά ζητήματα, τα οποία μεταφέρουν στο σήμερα και στο φανταστικό μέλλον μέσα από τις δικές τους ιστορίες. Οι νέες ιστορίες συχνά καθρεφτίζουν τον σύγχρονο Ορέστη και υπενθυμίζουν ότι οι προβληματισμοί αυτοί είναι αέναοι μέσα στην κοινωνία και σε πολλές περιπτώσεις τη δομούν».

Απόσπασμα από το έργο της Στέλλας Στεργίου για την έκθεση «Oresteia Reversed»

Οι βασικές έννοιες που εξετάζουν οι δημιουργοί με τη σύγχρονη οπτική τους είναι οι θεμελιώδεις έννοιες των τραγωδιών του Αισχύλου, όπως δίκαιο, δικαιοσύνη, πόλις, πολίτης, αυτοδικία, νέμεσις, ύβρις, δημοκρατία, ισονομία και ισοτιμία, προσωπική και συλλογική ευθύνη. Συμμετέχουν οι Ρενέ Αγγελίδου (Fokshee), Δήμητρα Αδαμοπούλου, Δημήτρης Αναστασίου, Θωμάς Βαλιανάτος, BLEΣΣΕD, Γιάννης Γαλαίος, Γεωργία Ζάχαρη, Αυγή Κανάκη, Βάλια Καπάδαη, Θανάσης Καραμπάλιος, Θωμάς Κεφαλάς, Kristanz, Δέσποινα Μανώλαρου, Γιώργος Μικάλεφ, Mekl, Μάριος Μπόρας, No Budget Epics, Αλκυόνη Παπακωνσταντοπούλου (Poisoner), Μιχάλης Σιγάλας, Στέλλα Στεργίου, Νίκος Τσουκνίδας - Μαρία Καραζάνου, Ρομπέρτα Γιαϊτζόγλου Watkinson σε επιμέλεια της εικαστικού Καλλιόπης Λιαδή, καλλιτεχνικής συμβούλου του προγράμματος.

Απόσπασμα από το έργο της Ρομπέρτα Γιαϊτζόγλου Watkinson για την έκθεση «Oresteia Reversed»

Πού: Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος

Πότε: 10 – 22 Σεπτεμβρίου

Ωρες λειτουργίας: καθημερινά και Σαββατοκύριακα, 18.00 – 22.00

Είσοδος ελεύθερη

Απόσπασμα από το έργο της Βάλιας Καπάδαη για την έκθεση «Oresteia Reversed»

ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ
Μια εικόνα, 284 λέξεις
Πέθανε την περασμένη Δευτέρα, λίγο πριν κλείσει τα ογδόντα της χρόνια, η Claire Bretecher, εξέχουσα μορφή των γαλλικών κόμικς των τελευταίων δεκαετιών του εικοστού αιώνα.
Μια εικόνα, 284 λέξεις
ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ
Τι L.A., τι ΛΑ(ρισα)
Μετά τη μεγάλη επιτυχία του περσινού, πρώτου φεστιβάλ κόμικς «LA» στη Λάρισα, η θεσσαλική πρωτεύουσα ετοιμάζεται και πάλι να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει δεκάδες δημιουργούς σε ένα πρόγραμμα με πολλές εκθέσεις...
Τι L.A., τι ΛΑ(ρισα)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας