Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Ερικ, ο Μόρλοκ και ο Αναγνώστης Παλάμπρας

Εικόνα από το άλμπουμ «Ιστορίες από το Τέλος του Κόσμου» της Ευαγγελίας Καλύβα

Ο Ερικ, ο Μόρλοκ και ο Αναγνώστης Παλάμπρας

  • A-
  • A+

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα που ξεκινήσαμε την περασμένη εβδομάδα στις αυτοεκδόσεις και τις εκδόσεις μικρού κόστους και περιορισμένου αριθμού αντιτύπων, Το Καρέ Καρέ παρουσιάζει ακόμη περισσότερα βιβλία και «βιβλιαράκια» που ξεχωρίζουν για την ποιότητα του σχεδίου τους, για την ιστορία τους, για το χιούμορ των δημιουργών τους ή για όλα αυτά μαζί

«Epic Eric» του Κώστα Κυριακάκη

Ενας εκ των κορυφαίων Ελλήνων εικονογράφων, ο Κώστας Κυριακάκης, συνεργάτης του Καρέ Καρέ από την αρχή της έκδοσής του και για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει εδώ και καιρό ελαττώσει σημαντικά την ποσότητα της παραγωγής κόμικς και έχει αφοσιωθεί στη δημιουργία εικόνων για ποικίλους σκοπούς. Κάθε φορά όμως που επιστρέφει στα κόμικς, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Και τέτοια είναι η περίπτωση του «Epic Eric» σε μια ασπρόμαυρη παρωδία επικής φαντασίας που συνομιλεί χιουμοριστικά με τον Κόναν τον Βάρβαρο αλλά και με τον Δον Κιχώτη. Ο θηριώδης Ερικ, αναζητώντας τον Ρόναν, θα συναντήσει θεριά και ζοφερούς εφιάλτες που παραμονεύουν στο διάβα του και θα γίνει θρύλος στις αφηγήσεις των παραμυθάδων.

«Μόρλοκ» του Γιώργου Τσακιρέλλη

«Το αιώνιο ερώτημα: υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες, και αν ναι, πρόκειται για μικροοργανισμούς ή για γιγάντια νοήμονα όντα; Και κάτι ακόμα. Η βλακεία είναι φαινόμενο που απαντάται μόνο στη Γη ή και αλλού;» Με αυτά τα ερωτήματα προετοιμάζει τους αναγνώστες του ο Γιώργος Τσακιρέλλης σε μια μικρή ιστορία παρανοϊκού χιούμορ επιστημονικής φαντασίας που τελειώνει στον πλανήτη-φυλακή Γη και ως αποχαιρετιστήρια εικόνα έχει τον «Κρόνο που Καταβροχθίζει το Γιο του» του Γκόγια υπό τον τίτλο «Κολατσό».

«Οι (α)διάφορες Ιστορίες του Αναγνώστη Παλάμπρα» του Klimis

O Αναγνώστης (όνομα ή ιδιότητα;) Παλάμπρας και ο Κορνήλης Διμπούχος πρωταγωνιστούν σε μια νέα σειρά με έξοχο σχέδιο και πολλά υποσχόμενο σενάριο. Ο πρώτος είναι «απαόφοιτος πολιτικών επιστημών, part-time ηχολήπτης, άρρωστος με την τάξη και την καθαριότητα, λιγουλάκι ανασφαλής και με ευσεβή πόθο να φτιάξει κόμικς», ενώ ο δεύτερος είναι «απόφοιτος μαθηματικής σχολής, άνεργος, λιγουλάκι μηδενιστής, γουστάρει το αραλίκι και καπνίζει σα φουγάρο». Συγκατοικούν σε κάποια επαρχιακή πόλη, μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε ενώ οι διάλογοί τους, με τον ρομαντισμό και την αθωότητα του Αναγνώστη κόντρα στον κυνισμό του Κορνήλη, είναι απολαυστικοί.

«Ιστορίες για Σιέστα» της Διονυσίας Δεδούση και του Βαγγέλη Χατζηδάκη

Υπάρχουν πολλά παραδοσιακά και διδακτικά παραμύθια. Οπως όμως μας πληροφορεί το οπισθόφυλλο της έκδοσης: «Βέβαια υπάρχουν και κάποια άλλα παραμύθια. Αυτά που γράφτηκαν πριν 10 λεπτά σε ένα χαρτί από σουβλατζίδικο. Αυτά που δεν προσφέρουν τίποτα στον ακροατή αλλά ούτε καν σε αυτόν που τα διηγείται. Οσο για ηθικό μάθημα… Σιέστα κι άστα». Δύο τέτοια παραμύθια περιλαμβάνουν οι «Ιστορίες για Σιέστα» με το «καμένο», ξεκαρδιστικό χιούμορ του Βαγγέλη Χατζηδάκη και την επισήμανση: «Πώς να μην κοιμήσετε το παιδί σας και άλλες ιστορίες».

«Χάρτινοι Κύκνοι» της Σιαδώρας Παπαθεοδώρου και του Σωτήρη Φράγκου

Βραβευμένη πρόσφατα στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2018 και με φοβερές ικανότητες στο σχέδιο παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Σιαδώρα Παπαθεοδώρου συνεργάζεται με τον Σωτήρη Φράγκο σε ένα παραμύθι που απ’ ό,τι φαίνεται θα έχει πολλές συνέχειες. Ενα βασίλειο παρακμάζει με τον βασιλιά να κείτεται νεκρός από μια σπάνια αρρώστια («το σημάδι»). Χρόνια ολόκληρα ήταν κλεισμένος στον πύργο του φτιάχνοντας μανιωδώς χάρτινους κύκνους μέχρι που ο πύργος κατέρρευσε. Ο Ισαάκ ανακαλύπτει πάνω του το ίδιο σημάδι. Και ξεκινά το ταξίδι του για την αναζήτηση της αλήθειας και της λύσης.

«Ποτ Πουρέ» του Γιώργου Μελισσαρόπουλου

Γνωστός από τη σειρά βιβλίων υπό τον γενικό τίτλο «Τέζα» με πρωταγωνίστριες ορισμένες συμπαθέστατες κατσαρίδες, ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος δημιουργεί «μια συλλογή από φρέσκα στριπάκια, εμπνευσμένα από θέματα επιστημονικής και επικής φαντασίας αλλά και από ιστορίες βασισμένες στην καθημερινότητά μας. Ολα σε ένα». Περιλαμβάνονται μονοσέλιδες σατιρικές ιστορίες που σχολιάζουν τη λογοκρισία, τη διαχρονική ανθρώπινη βία, τις παράλογες απαιτήσεις των εργοδοτών κ.ά. Μεταξύ των ιστοριών βρίσκεται και η συμμετοχή του Μελισσαρόπουλου στη σειρά τού Καρέ Καρέ, «Η Μέρα της Κρίσης».

«Twenty - First Century Man» των Atabay Sarami και Κώστα Παντούλα

Αν και στα όνειρά του ο David είναι πλούσιος, όμορφος και επιτυχημένος, η πραγματική ζωή του είναι εντελώς διαφορετική, μίζερη και δυσάρεστη. Ενας άνθρωπος του εικοστού πρώτου αιώνα που νιώθει την απογοήτευση να ξεχειλίζει από κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του. Εχει όμως την ευκαιρία να αλλάξει τα πράγματα; Οταν αυτή του δίνεται, πώς θα την χειριστεί; Το τέλος του πρώτου τεύχους της σειράς υπόσχεται ότι οι ανατροπές θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο και η «σοβαροφάνεια» της αρχής θα δώσει τη θέση της στο χιούμορ και την έκπληξη.

«Το Επος του Γκιλγκαμές σε αρκετά ελεύθερη απόδοση» του Παύλου Κιζιρίδη

Για τους θεούς και τους ημίθεους της ελληνικής αρχαιότητας μάθαμε τα πάντα στο σχολείο. Οσο για τους αγίους, άστα να πάνε. Για τα μυθικά πρόσωπα άλλων θρησκειών και πολιτισμών όμως; «Το Επος του Γκιλγκαμές», ακριβώς λόγω της πολύ σύντομης μορφής του και της πολύ ελεύθερης απόδοσής του, του χιούμορ του και της αθυροστομίας των πρωταγωνιστών του, είναι μια καλή κι ευχάριστη αφορμή για μια γνωριμία με τον βασιλιά της Ουρούκ που ήταν κατά τα δύο τρίτα θεός και κατά το ένα τρίτο άνθρωπος. Και όπως γράφει ο Κιζιρίδης: «Μη με ρωτάτε πώς γίνεται αυτό. Υποθετικά εκείνη την εποχή ίσχυε διαφορετικός τρόπος αναπαραγωγής, αλλά θα προτιμούσα να μην το σκέφτομαι».

«Ιστορίες από το Τέλος του Κόσμου» της Ευαγγελίας Καλύβα

Με καταπληκτικά ασπρόμαυρα σχέδια που συνθέτουν μια πολύ υποβλητική ατμόσφαιρα, η Ευαγγελία Καλύβα δημιουργεί ένα δωδεκασέλιδο με εξτρά υλικό που αποτελεί «ένα μικρό απόσπασμα του διετούς Dungeons & Dragons Campaign με το οποίο ασχολείται», όπως πληροφορεί τους αναγνώστες στον σύντομο πρόλογό της. Και μπορεί οι «Ιστορίες από το Τέλος του Κόσμου» να απευθύνονται κυρίως σε αναγνώστες που είναι εξοικειωμένοι με το γνωστό role-playing game, αλλά τα εξαιρετικά σχέδια και το υπέροχο εξώφυλλο είναι ικανά να αποζημιώσουν και τους υπόλοιπους.

comics@efsyn.gr

ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ
Μια εικόνα, 276 λέξεις
Στο βιβλίο του Γιάννη Ιωάννου «Το Μεγάλο Αφεντικό» (γελοιογραφίες και κόμικς που είχαν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Σχολιαστής») περιέχει έργα που, αν αλλάξουν τα ονόματα των πρωταγωνιστών, θα μπορούσαν να...
Μια εικόνα, 276 λέξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας